Nintendo krijgt langzaam haar glans terug Column | 10 september 2016 10:00 | Auteur: Erik

Het doet mijn Nintendo-minnende hart goed om het bedrijf de laatste tijd zo vaak positief in het nieuws te zien. Pokémon GO is een wereldwijde hit, The Legend of Zelda: Breath of the Wild wint zo’n beetje elke E3-award en Nintendo verraste vriend en vijand met de aankondiging van Super Mario Run tijdens de Apple-conferentie. Potverdorie, het zou toch niet zo zijn dat Nintendo weer wat van zijn oude glans herovert?

Je zou het bijna voor onmogelijk achten, want wat lag die glans diep verborgen de afgelopen vier jaar. Negativiteit overheerste wanneer men sprak over Nintendo. “De Nintendo 3DS is te duur. De Wii U heeft niet genoeg spellen.” Je kent het wel. Het werd (en is) zo erg dat al het doen en laten van The Big N met ongelofelijk veel scepsis werd bekeken. Zelfs gedurfde nieuwe IP’s als Splatoon werden bij hun aankondigingen afgebrand. Eigenlijk was alles wat het bedrijf uit zou brengen al bij voorbaat gedoemd om te falen. Al helemaal als je je game de naam Metroid Prime: Federation Force meegeeft.

Natuurlijk, die kritiek is grotendeels gerechtvaardigd. Hoe graag Nintendo het ook wil verbloemen, het bedrijf heeft een vrij teleurstellende periode achter de rug. Teleurstellend omdat het nog nooit zo dramatisch gepresteerd heeft in een console-generatie, maar vooral teleurstellend omdat de Wii U en – in mindere mate – de Nintendo 3DS zo’n groot contrast vormen met de Wii en Nintendo DS, de twee meest succesvolle platformen die ze ooit hebben uitgebracht. De Nintendo DS is zelfs de best verkochte handheld aller tijden. Bekijk het vanuit dat perspectief en het logisch dat er zoveel kritiek is geweest de afgelopen vier jaar: men verwachtte simpelweg meer van het bedrijf. Nu moeten we huiverig naar de toekomst kijken, bang dat Nintendo het opnieuw gaat verpesten.

1397068482
De Wii en Nintendo DS waren samen goed voor meer dan 250 miljoen verkochte exemplaren.


Een blik op recente ontwikkelingen leert ons echter dat die angst wat mij betreft onterecht is. Uit het niets kondigden ze vorig jaar een samenwerkingsverband met DeNA aan voor mobiele spelletjes. Fans vreesden voor het ter grabbel gooien van Nintendo’s franchises, maar Reggie verzekerde ons al snel dat ook in deze tak het creëren van een bijzondere ervaring prioriteit is. Iets wat de uiterst positieve impressie van IGN over het recentelijk aangekondigde Super Mario Run onderstreept. Gedurfd namen ze enkel The Legend of Zelda mee naar de E3. “Het niet tonen van de NX is een grote fout”, zeiden jullie, terwijl Breath of the Wild met afstand de meest besproken game werd van het evenement en vele prijzen in de wacht sleepte. En wie kan de investering in Pokémon GO vergeten? Dat mobiele spelletje dat zo’n hype werd dat scholen en politiebureaus massaal overvallen werden door kinderen die naar Pokémon zochten.

Ons beeld van het bedrijf is de afgelopen vier jaar flink vertroebeld, terwijl hun keuzes en investeringen de laatste tijd helemaal niet zo verkeerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld wel haten op een 2D Pikmin, maar kijk eerder eens naar de moeite die ze doen voor een handheld tegen het einde van zijn levenscyclus. Vergeet daarnaast niet dat briljante spellen als Super Mario Maker en Splatoon vorig jaar pas verschenen zijn. Het heeft wel dik drieënhalf jaar geduurd voordat Nintendo oprecht wat origineels deed met de Wii U, maar toch. Tot slot de nog altijd in het duister gehulde NX: het zou juist ontzettend strategisch zijn als dit daadwerkelijk een handheld is die je ook op je televisie kunt aansluiten. Handhelds zijn immers altijd al succesvoller geweest dan hun console-broertjes.

1397068483
Splatoon liet zien dat Nintendo ook nu nog bijzonder origineel uit de hoek kan komen.


Zet je daarom eens over die Nintendiaanse toekomsthuiveringen heen. Een beetje sceptisch blijven mag altijd, maar inmiddels zijn we die periode wel voorbij waarin alles van het bedrijf bij voorbaat al gedoemd was om te falen. Ze lijken hun verloren glans langzaamaan écht weer wat bij te poetsen. En zeg nou zelf: doet het ook jouw Nintendo-minnend hart niet goed dat ze de laatste tijd zo positief in het nieuws komen?
Next articleKyt en Krista vechten tegen Snifits en ander gespuis in Paper... Previous articleNintendo toont interesse in amiibo op mobiele telefoons

Reacties van gebruikers

Avatar
DeRe4e | 10 september 2016 10:44 | #266979
Ach, al bij al ben ik zeer tevreden met mijn Wii U. Ik heb een groot assortiment aan toffe games en herinneringen. Niet elke game heeft dezelfde ontwikkelingstijd en liefde gekregen, maar er zitten echt wel pareltjes op het systeem. Ook op de 3DS.

Nu heb ik toevallig gisterenavond mijn collectie bekeken en een hoop games verkocht. Toevallig waren dit ook allemaal games die de laatste 2 jaar uitgekomen zijn. Heeft het wat te maken met het feit dat ik ouder wordt? Of de kwaliteit van de twee? Ik denk een beetje beiden.

Nu ben ik nog steeds wild enthousiast wanneer Nintendo iets aankondigt. De Pikmin 3DS bv, het is niet wat Pikmin hoort te zijn-maar er zit zeker potentieel in de titel. De NX loert om de hoek en ik ben dan ook ZEER benieuwd wat het zal worden. Hopelijk zijn de geruchten waar en wordt het de vervanger van de Wii U en de 3DS. Voor hun is dit beter, maar voor mezelf ook. Eén Nintendo platform is meer dan voldoende.
Avatar
Banjo | 10 september 2016 10:59 | #266980
Ik moet het nog zien. Mijn vertrouwen in het bedrijf is vrijwel totaal verdwenen;
Het Nintendo vóór 2012 was geweldig, die daarna.. Not so much.
Juist daarom ben ik overgestapt naar de PS4 vanaf dit jaar.. Ik hoop zeker dat ze hun oude glans terug krijgen, maar.. Ik heb er mijn twijfels over.
Ik ben niet onder de indruk van Breath of the Wild en Splatoon was leuk voor de eerste twee maanden.
Pokémon Sun en Moon, echter, zien er dan wél heel erg tof uit en de enige Nintendo games waar ik tegenwoordig echt naar uit kijk.
Avatar
koekiemonster | 10 september 2016 11:04 | #266981
collapse
Het grappige is dat vooral de foute keuzes (volgens de fans) nintendo uit het slop trekt. Mobile, alleen focussen op 1 game op de E3 en de WiiU dumpen.

Ik kan niet wachten op zelda op de wiiu, endless runner mario en mario maker 3ds.
Een jaar geleden had ik totaal geen verwachting meer en vond ik vooral de fans kortzichtig en bekrompen. Nu is er weer licht.
Goed gedaan Nintendo!
Avatar
Michiel | 10 september 2016 11:27 | #266982
Reactie op post #266981 van koekiemonster
collapse
De meest conservatieve Nintendo-fans kraakten inderdaad alles af wat met Mobile te maken had. Nu lijkt het Nintendo's redding. In de komende vijf jaar hoop ik nog dat ze 3rd party gaan, en alhoewel dit hier ook wel compleet afgekraakt zal worden, hoop ik toch echt eens een Zelda game te kunnen opstarten nadat ik klaar ben met GTA/Fallout. Smile
Avatar
koekiemonster | 10 september 2016 12:36 | #266983
Reactie op post #266982 van Michiel
collapse
Eigenlijk zijn ze al volledig 3rd-party. Voor elk verdiende dollar moeten ze namelijk 0,30 cent afdragen aan platformhouder Apple.
Avatar
ThanosReXXX | 10 september 2016 18:05 | #266988
Reactie op post #266983 van koekiemonster
Gelukkig telt een zijtak van hun business niet als "volledig" third party gaan; daarvoor zouden ze ook al hun hardware op moeten geven, en dat gaat niet gebeuren.

Ik ben het overigens wel eens met je vorige opmerking onder dit artikel. Het is goed voor Nintendo en mensen moeten dat inzien, maar het uiteindelijke doel is natuurlijk om via die simpele smart phone games de mensen naar hun echte consoles en handhelds te lokken, dus eigenlijk moet je de mobiele games zien als niet meer dan een marketing tool.
Avatar
Oubaïd | 10 september 2016 12:39 | #266984
Eindelijk! Wat posiviteit mag zeker, vooral in de reacties. Iedereen mag absoluut kritiek hebben (wat vaak ook terecht was), maar de sfeer sloeg regelmatig door naar negativiteit. Ondanks dat de Wii U mijn verwachtingen niet helemaal heeft waargemaakt, heb ik erg genoten van de games op de console. Vooral ook veel klassiekers en nieuwe eShop games (her)ontdekt. De 3DS gebruik ik bijna nog dagelijks. Ik ben hoopvol over de toekomst met hun mobile games en de NX, als de NX de ervaring van een traditionele handheld en console gaat combineren in 1 apparaat. Ik hoop dat ik niet word afgebrand vanwege dit bericht Wink
Avatar
Yosher2 | 10 september 2016 14:20 | #266985
Ik heb me persoonlijk héél erg vermaakt met de Wii U. Ik heb echt honderden uren gestoken in games als Smash Bros, Mario Kart, Hyrule Warriors en Splatoon. Het is echt een geweldige console als je het mij vraagt.

Maar ja, Nintendo heeft gewoon hele rare keuzes gemaakt zodat het bij de gewone consument gewoon echt niet heeft aangeslagen, wat grotendeels door de naam komt heb ik het idee. Want ik heb echt héél vaak gehoord, zelfs nu nog, dat mensen denken dat de Wii U gewoon een (veel duurdere) Wii is. Tja, en dan is de keuze als gewone consument al snel gemaakt denk ik zo. Waarom zou men een console voor 250 euro of meer kopen als je de (in hun ogen) zelfde console voor 100 euro ook al kan krijgen en daarop lekker kunt Mario Karten?

De 3DS is volgens mij daarentegen echt geen flop geweest, het had slechts een slechte start, wat wel vooruit kwam nadat de prijs was gezakt. Tuurlijk, het was geen succesverhaal zoals de DS, maar het heeft toch genoeg verkocht om succesvol genoeg voor Nintendo te zijn in tegenstelling tot de Wii U.

Of Nintendo echter haar voormalige glans terug krijgt? Ik moet het nog zien. Ik wil eerst nog even afwachten op de NX voordat ik hier echt over na ga denken.
Avatar
fantasyfreak | 10 september 2016 16:15 | #266986
Ach ik vind het allemaal negatief media gezeik om niks. Al vanaf het begin van de WiiU en dat gunde ik Nintendo echt niet...

Dan mag de Wii nog zoveel verkocht hebben... vond juist die periode het vervelendste met die rare controllers. Ik heb zelfs een Zelda game overgeslagen omdat ik niet als een achterlijke debiel voor de tv ga staan te zwaaien. En voor mij waren er daarom ook nou weer niet zoveel geweldige games.

Met de WiiU had je tenminste weer een (in mijn ogen geweldige) controller in je handen. Dat beeldscherm voegt soms gewoon echt wat toe en anders is het handig om daar op te gamen als de tv even bezet is. Ik heb momenteel al meer WiiU dan Wii games en heb er al honderden uren plezier mee beleefd. Totaal geen spijt van de aankoop.

Maar mensen krijgen ook last van een "self fulfilling prophecy" heb ik het gevoel. Zolang de media maar blijft roepen hoe slecht een WiiU is en hoe slecht Nintendo is en rare keuzes maakt gaan mensen daar vanzelf in mee. Dit terwijl de PS4 werd opgehemeld al voordat hij uit was terwijl daar het aantal originele, exclusieve en goede games ook niet groot was voor de eerste maanden, maar daar was de media zo goed over dat iedereen die console moest hebben met als gevolg een geklaag dat de consoles stof stonden te happen bij gebrek aan games. Erg lullig dat Nintendo en de WiiU daar dan op worden afgerekend. En het zijn niet alleen de multiplatform magazines en websites, maar hier op N1ntendo is er ook al te vaak onterecht negatief gesproken over Nintendo.

Nintendo is absoluut niet heilig voor me en er mag best wat negatiefs over gezegd worden wanneer dat terecht is, maar de negativiteit die ze over hun heen gekregen hebben was in mijn ogen vaak onterecht.
Avatar
ThanosReXXX | 10 september 2016 18:02 | #266987
sms28
Avatar
SMS | 11 september 2016 01:59 | #266990
Nee, maar het probleem zit hem echt met de mindere triple A games, zelfs van Nintendo zelf.

Super Mario Sunshine
Metroid Prime 1 & 2
Pikmin 1 & 2
Zelda Wind Waker
Zelda Twilight Princess
F-Zero GX
Mario Kart Double Dash
Starfox Assault
Paper Mario: The Thousand Year Door

En ik heb het niet eens over Smash, third party games, en spinoffs. (Die ik toen ook trouwens allemaal beter vond.) Voor de Wii U hebben we hier Splatoon, Mario Kart 8 Pikmin 3, en Mario 3D World. En nee, Mario Maker telt niet. Romhacks en fangames deden dat al veel beter tiental jaren geleden, en het blijft een rehash van de oudere games. Ik zou zelfs Mario 3D World een rehash durven noemen van 3D land, maar het spel is goed genoeg op zijn eigen recht.
Avatar
ribbelchips | 12 september 2016 11:39 | #267001
collapse
Vooropgesteld: Ik ben fan van Nintendo's games. Niet van het bedrijf zelf.

Dat het Nintendo na jaren van kwakkelen nu financieel weer wat voor de wind gaat is mooi voor aandeelhouders en werknemers van het bedrijf. Wij als gamers zien daar tot op heden niet zo gek veel van terug als je het mij vraagt. Voor mij dus weinig redenen tot juichen.

Die winsten worden gehaald met de verkoop van plastic poppetjes die nauwelijks toegevoegde waarde hebben in games. Met smartphone games die zo mogelijk nog eenvoudiger en oppervlakkiger zijn dan de casual Wii games al waren en met merchandise, die leuk is, maar die mij niet uren achter mijn console gekluisterd houdt...

De schrijver vertelt me dat ik niet moet haten op een 2d Pikmin, maar dat ik het moet zien als een soort geste van Nintendo om een handheld in zijn nadagen nog te ondersteunen. Waarom doen ze dat dan op een systeem dat naast die titel nog tientallen andere releases krijgt de komende maanden, terwijl hun andere systeem (Wii U) welgeteld 2 releases op de kalender had van juni 2016 tot maart 2017. Had daar lekker die Mario Sports Mix en Pikmin voor ontwikkeld...

Het is volgende maand 5 jaar geleden dat de laatste mainline Zelda verscheen en alweer 9 jaar sinds Metroid Prime 3. Paper Mario is afgegleden van één van de leukste RPG's in jaren tot een 'aardige' actie-adventure. Fire Emblem en Advance Wars leken gemaakt voor de Wii U Gamepad, maar kwamen beide niet, Golden Sun staat 'on hold', Mario Tennis Ultra Smash was een gedrocht, StarFox Zero viel smerig tegen, Mario Party is al zeker 4 delen lang ruk en op games als Animal Crossing Amiibo Festival, Chibi Robo Zip Lash (ooit een toffe vernieuwende adventure) en Metroid Federation Force zat ook niemand te wachten.

Nee sorry, ik zie het niet. Nintendo gaat ein-de-lijk geld verdienen aan merchandise en smartphone games en dat is mooi voor de direct betrokkenen, maar voor ons gamers zie ik nog weinig verbetering aan de horizon. We moeten steeds langer wachten op toffe nieuwe games en veel van die games zijn ook nog eens veel minder goed of leuk dan zijn voorgangers...
Avatar
Erik | 12 september 2016 13:23 | #267006
Reactie op post #267001 van ribbelchips
Als Nintendo-fan kan ik me prima voorstellen hoe jij je nu voelt. Veel van Nintendo's grote franchises zijn niet naar de Wii U gekomen. Sommige franchises wel, maar dan in een andere (Star Fox Zero) of zelfs uitgeklede vorm (Mario Tennis: Ultra Smash). En ja, dat is ook tragisch. Zeker als je kijkt naar wat de Wii allemaal heeft gekregen.

Maar dit komt puur en juist door dat argument wat je noemt: Nintendo verdient bijna geen geld met de Wii U. En juist omdat ze nauwelijks geld ermee verdienen, durven ze er ook niet (meer) in te investeren. Dit is waarom je geen volwaardige Metroid of Animal Crossing op het platform ziet. En dit is waarom de Nintendo 3DS nog wél ontzettend goed ondersteund wordt: simpelweg omdat er veel meer mensen zijn die het in huis hebben.

Hoewel ik het zeker met je eens bent dat Nintendo zich meer op merch, amiibo en mobiele platformen gaat richten (of dit goed of slecht is, laat ik in het midden), hoeft dit nog niet te betekenen jij als fan vergeten wordt. Sterker nog: met het samentrekken van de console- en handheldmarkt, in de vorm van de NX, denk ik juist dat de stroom aan spellen beter gaat worden dan ooit tevoren!
Avatar
ribbelchips | 12 september 2016 16:17 | #267012
collapse
Nintendo zit met de Wii U inderdaad een beetje in een vicieuze cirkel, maar je hebt als platformhouder nog wel een soort van verplichting naar de userbase toe als je het mij vraagt. Ook als je misschien hooguit break-even draait met je output. Deze maanden van enorme droogte is wel iets dat Wii U bezitters mee zullen nemen in de overweging om straks (bij launch) een NX aan te schaffen. Ik wel in ieder geval. Op de Wii en NGC was het de laatste twee jaar ook al huilen met de pet op. Nintendo doet steeds een jaar of 5 met een systeem, maar ondersteunt deze eigenlijk maar 3-4 jaar lang actief.

Ik ben er ook alles behalve zeker van dat Nintendo de recente financiële successen gaat gebruiken voor games die de meer traditionele Nintendo gamer aanspreken. Dat gebeurde na het enorme Wii en DS succes namelijk ook niet. Integendeel, Nintendo is zich juist meer en meer gaan richten op producten ''voor het hele gezin' en hebben nadrukkelijk de grens opgezocht van wat ze haar eigen fanbase konden 'flikken'.

Ik hoop dat het samenvoegen van handheld en console (mits dat gerucht klopt natuurlijk) inderdaad voor een constantere stroom aan software gaat zorgen, maar ze beloofden bij de Wii U ook geen grote gaten meer in de releaselijsten. En het is nog nooit zo erg geweest als de afgelopen twee jaar.

Ik kijk best uit naar de NX hoor. Ik ben erg benieuwd waar Nintendo precies mee gaat komen, maar ik ben een flink stuk sceptischer dan dat ik bij de Wii en Wii U was. Ik denk dat de NX het eerste Nintendo systeem wordt die ik niet in het eerste jaar aanschaf. Puur omdat ik het succes er van wil afwachten. Het zou me niet verbazen dat meer Nintendo gamers er zo over denken en dan zit Nintendo dus opnieuw in een vicieuze cirkel. Nintendo heeft hoe dan ook flink wat mensen te overtuigen. Ik vind dat de NX aankondiging trouwens wel heel erg lang op zich laat wachten...
Avatar
Martijn | 12 september 2016 17:17 | #267016
Reactie op post #267012 van ribbelchips
Tja, we zitten middenin de nadagen van de Wii U. Eigenlijk is de console min of meer in 2015 al opgegeven, waardoor we nu in dit lege overbruggingsjaar zitten. Nintendo doet niks bijzonders meer met de Wii U. Met vlagen merk je amper dat Nintendo nog bestaat momenteel. Ik wil dan ook niet op de feiten vooruit lopen: nee, ik zie nog geen terugkerende glans.

Wat meer positieve media is zeer prettig. Toch lijkt Nintendo zichzelf in 2016 opvallend rustig te houden. De hype van "pokémon Go" kwam precies op het goede moment, maar kwam ook een beetje vanuit het niets opzetten. Je kunt niet stellen dat Nintendo hard zijn best heeft gedaan om het succes zelf te maken. Het koste min of meer weinig moeite. Voordat het spel uitkwam was het succes gegarandeerd: het is Pokémon, gratis en voor iedereen.

Het is fijn dat de mobiele games aanslaan. Hopelijk wordt dit benut om de NX te promoten en geïnteresseerden naar Nintendo's nieuwe systeem te leiden. Niemand bezit echter een kristallen bol, dus we weten nog niet in welke mate dat gaat werken. Zelf zie ik de mobiele games als simpele spelletjes. De ideeën zijn uitstekend, maar mogen als game niet in de schaduw van Nintendo's eigenlijke games staan. Ik zou liever zien dat de media zich daar wat meer op zouden storten, maar dan moeten er wel grote(re) games zijn. Voorlopig even niet dus. Ik hoop dat mobiele games kleinschalig voor ernaast blijven. Dan zie ik er geen probleem in, maar tegelijk: als spel vindt ik ze op zich weinig waard.

Met het gevoel dat Nintendo momenteel eigenlijk amper lijkt te willen bestaan om later hopelijk helemaal op te leven, vindt ik het nog veel te vroeg om over herwonnen glans te spreken. Een succes maakt nog geen overwinning. Dit artikel mag worden herschreven na maart 2017, als we écht weten wat Nintendo gaat doen. Het is nu veel te donker om de weg te zien, zelfs al wordt die door een paar heldere sterren bijgelicht. Ik wacht tot Nintendo's dag weer begint. Als de zon weer gaat stralen wil ik het graag nog eens over herwonnen glans hebben. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.