Nintendo nauwelijks aanwezig op Firstlook 2016 Special | 12 oktober 2016 09:00 | Auteur: Jeroen K.

Nintendo kondigde het einde van de Wii U afgelopen weekend wel op érg nadrukkelijke wijze aan. Nintendo's console nadert zijn levenseinde, maar tijdens het Firstlook Festival had de Japanse gigant geen enkele game om te laten zien. Tóch was N1ntendo ook dit jaar weer aanwezig op de grootste gamebeurs in Nederland, want Nintendo's stand stond geheel in het teken van Pokémon!

De plattegrond liet vooraf al doorschemeren dat Nintendo niet uitgebreid zou gaan uitpakken op Firstlook. De stand zou naast die van Logitech komen te staan en eenzelfde omvang hebben. Wellicht Zelda aan de ene zijde en een paar Nintendo 3DS-spelletjes aan de andere kant? Wie weet. Nintendo had in elk geval genoeg mogelijkheden, want naast The Legend of Zelda: Breath of the Wild hadden de Japanners ook gerust Mario Party: Star Rush, Paper Mario: Color Splash of Rhythm Paradise Megamix kunnen meenemen. Al deze games verschijnen binnenkort of zijn pas net uit. Pokémon was weliswaar prominent aanwezig, maar geen enkele game uit de serie kon gespeeld worden op de beursvloer: ook Pokémon Sun & Moon niet.

firstlook2Nintendo heeft wel eens uitgebreidere stands gehad op Firstlook Festival...

Waar kwam Nintendo dan wel mee? Nintendo Benelux bedacht wat ludieke acties voor op de beurs. Zo had het bedrijf over alle beurshallen verspreid een paar Pokémon-stickers geplaatst. Als je er drie kon vinden, een 'selfie' nam en deze foto's vervolgens op sociale media deelde, kon je een New Nintendo 3DS XL met Pokémon Sun of Moon winnen! Om alvast in zomerse sferen te komen had Nintendo aan een zijde van haar stand een foto-opstelling geplaatst waar je je met zomerse attributen kon verkleden en met een leuke achtergrond op de foto kon. Je kreeg hier zelfs een fysiek exemplaar van je foto mee! Aan de andere zijde kon je codes ophalen om Volcanion te downloaden voor Pokémon Omega Ruby, Alpha Sapphire, X of Y.

Buiten Nintendo's stand was het spelaanbod dit jaar sowieso vrij laag. De langste rij stond bij Call of Duty: Modern Warfare Remastered. Toch waren er een paar toffe games aanwezig waar de wachttijd minder dan een uur bedroeg. Eerst zijn we langs de nieuwe Hitman gegaan. Meer dan oudere games uit de serie geeft de game van Square Enix nu aanwijzingen over hoe je op verschillende manieren je target kunt omleggen zonder dat iemand je doorheeft. Veel ruimte voor 'trial & error' was er niet, want een demo van 20 minuten is stiekem toch vrij kort voor een spel dat zoveel concentratie en inzicht vereist. Voor het eerst wordt een spel in de serie episodisch uitgegeven, maar volgend jaar verschijnt het spel als geheel.

firstlook1Het enthousiasme van de gamers neemt jaarlijks toch minder af dan het aantal games.

Daarna hebben we toch maar de rij voor Horizon: Zero Dawn opgezocht. Het bordje meldde ons dat de wachttijd toch zeker 2 uur zou bedragen, maar uiteindelijk stonden we na 90 minuten al binnen. Het spel verschijnt exclusief voor de PlayStation 4 en richt zich vooral op een grootse, indrukwekkende wereld, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Xenoblade Chronicles X en The Elder Scrolls V: Skyrim. De demo bood echter niet de vrijheid die het spel wel moet gaan bieden, want je werd ernstig beperkt in je loopvrijheid. Tot slot (afgezien van een uitgebreide trailer op groot scherm van Dishonored 2) stond Final Fantasy XV op de planning. Square Enix' trotse RPG-serie richt zich van oudsher sterk op een westers publiek en dat bleek ook uit de demo, want het spel speelt zich af in een Amerikaanse setting. Het gevechtssysteem lijkt nog meer richting actie te zijn gegaan vanuit de turn-based geschiedenis die de serie heeft. Misschien kan Final Fantasy XV meer een kruising tussen actie, avontuur en RPG genoemd worden. Toch hoeven deze veranderingen niet te betekenen dat dit een slecht spel wordt.

Al met al valt het Firstlook Festival dit jaar voor Nintendo-liefhebbers tegen en is het algehele aanbod wat aan de matige kant, maar waren er hier en daar toch wat leuke spelletjes te spelen. Hopelijk heeft Nintendo het vooral druk met de ontwikkeling en komende aankondiging van de NX en kunnen we volgend jaar weer meer games van de Japanners op Nederlands' grootste gamebeurs verwachten!

Was jij dit jaar niet aanwezig op Firstlook Festival 2016, maar wil je wel graag een code voor Volcanion winnen? Doe dan mee aan onze prijsvraag!
Next articleCoroCoro lekt nieuwe Alolan Pokémon in Sun & Moon Previous articleTwitteraccount Bravely-serie teaset nieuwe aankondiging

Reacties van gebruikers

Avatar
banjokazooie | 12 oktober 2016 09:11 | #267489
Ja ik ben ook niet gegaan. Ik vind het qua games een beetje minder geworden. JJ schreeuwt maar hoe geweldig het is en meer games er zijn. Maar Zelda, Sea of Thieves, Pokemon Sun And moon, BF1 Scalebound, Yooka-Laylee waren er niet. Alleen Ubisoft deed vol mee. En Sony met Horizon zero Dawn was er. Maar daar stond tegenover dat The Last Guardian er niet was.

Dus nee ik ben niet gegaan.

Wel zonde dat Nintendo Zelda zo afzondert van het publiek. Op gamescom was hij niet voor het grote publiek op de TGS niet en nu hier ook weer niet. Wil Nintendo niet meer dat Zelda gespeeld word door de gamer voor release.
Avatar
Jordy B. | 12 oktober 2016 10:56 | #267499
1x op Firstlook geweest maar toen was ik meer aan het wachten dan uberhaupt iets aan het checken. Aanbod was toen al tenenkrommend dus als dat dit jaar nog erger was, ben ik blij dat ik er niet was ;p.
Avatar
kyoto | 12 oktober 2016 13:23 | #267507
Ben dit jaar, na 4 keer te zijn geweest de afgelopen jaren, ook niet gegaan. Vorig jaar viel het al flink tegen en ik wist dat nintendo dit kaar met weinig ging komen en het aanbod qua andere games is ook niet je van het was.

En wanneer flikkeren ze die gamekings eens uit de hele organisatie? Wat een stelletje kinderachtige luitjes zijn dat zeg, blegh.
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 13:25 | #267508
Ik was op de Firslook. Het is wel duidelijk dat Nintendo nu alleen met de NX bezig is, alleen maar paar game stations van Nintendo, wat ik best slecht vind! Dat ze met de Nintendo NX bezig zijn snap ik, maar geef mensen dan iets om te spelen, dan alleen Smash en Collor Splash, ik denk dat in totaal 8 game stations waren van Nintendo, echt echt slecht!!!

De NX wordt heel vet, daar ben ik van overtuigd, maar toch slecht dat Nintendo zulke situaties niet aanpakt om te hypen!

Avatar
The Iron Ghoul | 12 oktober 2016 13:26 | #267509
collapse
hebben jullie mee gezien? ik liep in een kilt rond.

Nintendo was gewoon niet aanwezig op firstlook dit jaar vorige jaren haden ze een mooie stand soms ook de best stand. dit jaar was hopeloos en het had gelijk de helft van mijn plezier door midden geknipt.
heb wel plezier gehad met de comic night en eagle flight, maar veel anders niet gedaan
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 14:49 | #267516
Reactie op post #267509 van The Iron Ghoul
Een kilt hmmmm, volgens mij wel man...Had jij jouw 3DS bij je?

Ik had precies het zelfde, Nintendo was er niet, en het was gewoon mwau...Want al die andere toffe games, leken ook zo allemaal op elkaar. Bij Horizon Zero Dawn kreeg ook het gevoel, been there done that jammer genoeg, maar gameplay was wel nice op zich!
Avatar
Martijn | 12 oktober 2016 14:26 | #267514
collapse
Nu het internet al zo toereikend is met beeldmateriaal zie ik de lol van dit soort evenementen niet meer zo. Vroeger was er ook beeld, maar nu zie ik mezelf echt niet meer voor een videogame in de rij staan. Zeker niet als die game een paar weken later te koop is. Sommige games zijn al helemaal uitgeplozen voordat ze in de winkel liggen. Een verkeerde ontwikkeling. Ik ben niet snel meer verrast. Als ik iets wil zien, raadpleeg ik internet of wacht nog even af. Firstlook heeft geen aantrekkingskracht meer op mij, al ben ik er jaren heen geweest (ook toen het nog onderdeel van de HCC dagen, later Game-expo, was). Misschien ben ik er te oud voor geworden of zijn de games veranderd.

Daarnaast heb ik intussen best een hekel opgebouwd aan Gamekings en in mindere mate Power Unlimited, die het organiseren. De redactie wordt zo ver op de voorgrond geplaatst en games die zij zelf tof vinden krijgen zoveel alle aandacht. Komt dat hele macho puberale gedrag nog bij (flink zuipen, kaal en vol tattoos, geweldgames, babes en zogenaamd grappig taalgebruik). Als het op TV is, zap ik weg. Met regelmaat gaat het niet eens over games. Slechts over het vermaak van de redactieleden. Geen interesse in...

Nintendo keert wel weer terug, als ze weer een nieuw systeem hebben. Momenteel lijkt Nintendo amper te willen opvallen of bestaan, hopelijk om later stevig terug te komen. Mag het hopen. De aanloop naar het nieuwe systeem is behoorlijk lang...
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 14:43 | #267515
Reactie op post #267514 van Martijn
collapse
Ben helemaal met jou eens, heb 20 min in de rij gestaan voor Horizon Zero Dawn, zelf dat vond ik erg hahahaa. En spel viel zwaar tegen, ziet helemaal niet zo mooi uit als ik had verwacht, E3 zag die zo ziek uit, als je zelf speelt is het mwau..Ik ben verder nergens geweest omdat het te lang duurde, maar mijn neef heeft later een premium band gefixt, kon dus gewoon paar games ongestoord spelen, dat was wel dope!!!

Nintendo gaat een harde comeback maken, iemand op twitter lekte allemaal dingen uit van de NX, die is vandaag gepakt door de Nintendo Ninja's. En wat zij uit lekte was echt dope shit, Nintendo heeft denk ik een paar uur nodig om de NX uit te leggen..Haar account is ook acuut verwijderd!!
Avatar
Snader | 12 oktober 2016 15:47 | #267522
Reactie op post #267515 van Sharjah-Games
collapse
Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig, maar eigenlijk wil ik het nog niet weten Smile Ik hoor het wel als Nintendo hem aankondigt.
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 16:15 | #267526
Reactie op post #267522 van Snader
collapse
Hahahha laat me je dit in elk geval zeggen, ik heb met die persoon Prive gesprekken gehad...Zij heeft vrienden die in de game industrie werken, manier hoe zij aan het praten was klonk echt goed.....

Enige wat ik jouw dan zeg, de NX is krachtiger dan de PS4, en dat zonder de SCD,die komt later uit, en die gaat de console meer booste geven........Meer zeg ik niet!
Avatar
Paul | 12 oktober 2016 16:31 | #267528
Reactie op post #267526 van Sharjah-Games
collapse
Je praat toch niet over die Rubyvolution? Wat een dom account is dat.
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 16:56 | #267531
Reactie op post #267528 van Paul
collapse
ik heb het inderdaad ook over haar, wel dom account, maar die is wel gepakt door Nintendo..Haar account is offline, dus blijkbaar toch niet zo dom, haar bronnen waren vrienden van haar...Trouwens er zijn heel veel domme accounts, maar geloof me die ruby heeft aardig wat goede dingen gelekt....
Avatar
Paul | 12 oktober 2016 17:36 | #267534
Reactie op post #267531 van Sharjah-Games
collapse
Waarom ga je er van uit dat het de Nintendo ninja's waren? Kan toch ook zelf offline zijn gezet, zoals bij Emily Rogers Weird
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 17:41 | #267535
Reactie op post #267534 van Paul
Ik stuur jouw even privee bericht!
Avatar
raceneus | 12 oktober 2016 16:50 | #267530
Reactie op post #267515 van Sharjah-Games
collapse
Het lijkt me onhandig als je een paar uur nodig hebt om uit te leggen wat de nx is, dat je het niet pakkend aan de consument kan verkopen...
Avatar
Sharjah-Games | 12 oktober 2016 17:17 | #267533
Reactie op post #267530 van raceneus
collapse
Ik bedoelde meer van, het is best veel, de NX is niet alleen 1 ding.Als het een Hybrid was zoals beweerd werd, dan was het zo uitgelegd..We zullen het zien, duurt niet lang meer!
Avatar
Martijn | 12 oktober 2016 21:09 | #267543
Reactie op post #267533 van Sharjah-Games
Intussen heeft Nintendo echt een klimaat gecreëerd rondom de NX, waardoor ieder gerucht even goed waar als onwaar kan zijn. Hele websites proberen te achterhalen wat NX is en wat die kan, maar er is nog steeds niets dat écht 100% zeker waar is.

Ik heb geleerd van de Wii U lancering. Toen werd ook geprobeerd het te achterhalen, al verliep het allemaal op een wat andere manier. Mede omdat de Wii U tweemaal werd getoond tijdens de E3. We wisten tenminste al iets, maar tegelijk wisten we niks. Nu weten we vooral niks.

Heb mezelf voorgenomen om alleen dingen te geloven als Nintendo ze zelf naar buiten brengt. Een beetje bescherming tegen speculaties. Iedereen is ongeduldig en sommige geruchten gaan al een eigen leven leiden daardoor, terwijl niks zeker is. Zo vroeg iemand me laatst of die ovalen controller (dat Stewie Griffin / Hey Arnold-hoofd) van de NX echt was. Nee, natuurlijk niet: die was zelfgemaakt door iemand...

Sommigen zien Nintendo graag falen. Anderen hopen op een wedergeboorte, waarbij Nintendo zal terugslaan. Ik hoop op het laatste uiteraard, ongeacht hoeveel tijd ze nodig hebben daarvoor. Ik hoop dat ze ons versteld doen staan en een zeer tof systeem neerzetten. Tot die tijd wacht ik geduldig verder af.

De presentatie komt hoe dan ook dichterbij. Ze kunnen het niet eeuwig geheimhouden. Ondanks we nu nog niks zeker weten, kunnen we er hopelijk vanuit gaan dat het merendeel van de wachttijd over moet zijn. Zou niet zo lang meer moeten duren voordat Nintendo iets wil delen met het publiek...
Avatar
Wezley | 12 oktober 2016 22:25 | #267547
collapse
Zondag was ik aanwezig en had voor mijn verjaardag 2 vip tickets gekregen.
Hoewel ik het jammer vond dat Nintendo niet echt aanwezig leek. Heb ik mij toch erg vermaakt. Kwa drukte (na 11 uur) vond ik erg meevallen als ik het vergelijk met vorige jaren. Hier was ik wel blij verrast om. Ik kon nu voor mijn gevoel alles eens lekker bekijken en kraampjes afspeuren zonder het gevoel te hebben geen game te kunnen spelen door de drukte.

Ik hoorde van een cosplayer dat de mindere drukte komt omdat er meerdere events waren gebaseerd op games en cosplay. (Nishicon in Armeloo en Japan camera in Amsterdam)

@Redactie ik ben jullie dit jaar weer op streetpass tegen gekomen op first look
(zie mijn profiel pic)
Avatar
Jeroen K. | 13 oktober 2016 10:56 | #267562
Reactie op post #267547 van Wezley
Ik zie het inderdaad, leuk! Die lange rijen geven je wel een mooie kans om wat streetpassspelletjes te spelen Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.