Zes spellen waarin Kirby niet zuigt Special | 16 oktober 2016 13:30 | Auteur: Erik

Vuur-Kirby, Zwaard-Kirby, Dokter-Kirby… Kirby staat welbekend om zijn krachtige zuigvaardigheden. Geen enkele vijand ontkomt aan de maag van onze favoriete roze blob. Toch is het verbazingwekkend hoeveel spellen er zijn verschenen waarin hij die speciale vaardigheid helemaal niet gebruikt. Bekende voorbeelden als Kirby and the Rainbow Paintbrush en Kirby’s Epic Yarn vormen hiervoor slechts het topje van de ijsberg. Hoog tijd voor een tripje door de Kirby-geschiedenisboeken!

Kirby’s Pinball Land (Game Boy, 1993)
Kirby en een Pinball-spelletje: een combinatie die haast voorbestemd leek. Geen wonder dat Kirby’s Pinball Land de allereerste spin-off (23 jaar geleden, alweer!) met de roze blob was. Naar aloude Kirby-traditie was het flipperen niet heel lastig onder de knie te krijgen. Mocht je Kirby toch onverhoopt achter je flippers rollen, kon je middels een trampoline weer terug in de kast springen. Zo’n kast had overigens best een bijzondere opzet: elke bestond uit drie delen (lees: levels) met telkens andere obstakels om te omzeilen. Mocht je ook de derde halen, wachtte Whispy Woods of een andere eindbaas op je. Bijzonder vermakelijk tijdverdrijf. Gelukkig kun je ‘m uit de Nintendo 3DS eShop wegplukken!

1397068490
Probeer 'm bovenin te krijgen en je kunt door naar het volgende gebied!


Kirby’s Dream Course (SNES, 1995)
“Hmm… wat kunnen we nog met Kirby’s ronde vorm doen?” moeten de ontwikkelaars gedacht hebben tijdens het bedenken van Kirby’s Dream Course. Dit originele SNES-spelletje gebruikt Kirby als een golfballetje – letterlijk. Het doel is, á la een stevig potje midgetgolf, om hem in de hole te meppen. Birdies en Albatrossen zijn echter niet van de partij: je moet vijanden de das om doen en hem langs obstakels slaan om sterren te verzamelen. Slim gebruik van de randen om het veld heen is een vereiste, maar je kunt ook de hulp va een tweede speler inroepen om het gemakkelijker te maken. Zonder twijfel een van de meest aparte spelletjes die HAL Laboratory heeft gemaakt.

Een filmpje zegt bij deze titel meer dan duizend afbeeldingen!


Kirby’s Toy Box (Super Famicom - Satellaview, 1996)
De exclusief in Japan verschenen Satellaview stelde Nintendo in staat om op gezette tijden bepaalde spellen letterlijk ‘uit te zenden’. Naast Zelda, kreeg ook Kirby deze behandeling. Dit zorgde voor Kirby’s Toy Box: een reeks minispelletjes die op zeer beperkte schaal zijn uitgebracht. Bijzonder is dat Kirby in geen van allen zuigt. Zo kon je (met twee spelers!) Kirby meppen in een potje honkbal, was je op een ander moment lekker aan het flipperen en was de blob zelfs te gebruiken om á la Breakout steentjes kapot te maken. Daarnaast waren er nog een stuk of vijf spelletjes, zoals eentje waarbij je (zoals in Worms) gericht Kirby-kanonskogels op je tegenstander afvuurde om ‘m te verslaan. Het had allemaal niet veel om het lijf, maar bijzonder was het wel!

1397068491
Drie Toy Box-spellen! Van links naar rechts: Ball Round and Round, Pinball en Baseball.


Kirby Tilt ‘N Tumble (Game Boy Color, 2000)
Vroeger was het helaas eerder regel dan uitzondering dat een titel Europa oversloeg. Zo misten wij ook het inventieve Kirby Tilt ’N Tumble. Dit spelletje bevat een tiltsensor, waardoor je je Game Boy moest bewegen om het spel te besturen. Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, maar destijds best bijzonder. Het doel was om Kirby in compacte, vrij lineaire levels naar het einde te rollen. Vrij standaard leveldesign werd door het kantelen omgetoverd tot uitdagend platformwerk. Zo kon je Kirby laten springen met een subtiel zwiepje aan je Game Boy. Latere levels lieten je vijanden verslaan, obstakels ontwijken en zelfs hier en daar een puzzeltje oplossen! Tof detail: er was zelfs een Nintendo GameCube-versie gepland; alleen heeft die nooit het levenslicht gezien.

Nog een tof detail: als je Tilt 'N Tumble (net zoals de persoon in dit filmpje) op de Game Boy Player speelde, moest je je hele Cube bewegen!


Kirby Air Ride (Nintendo GameCube, 2004)
Ah, Kirby Air Ride, een titel die velen zich ongetwijfeld wel voor de geest kunnen halen. In deze experimentele funracer sprong Kirby op zijn blinkende ster om met zijn tegenstanders te bepalen wie de snelste is. Het kende een simplistische doch unieke besturing: feitelijk had je enkel de A-knop en het pookje nodig. Snelheid bouwde je automatisch op en je moest slim de A-knop gebruiken om te remmen en een boost op te bouwen. Ondertussen kun je ook Kirby’s bekende krachten oppakken om het leven van je tegenstanders zuur te maken. Het is een aardig geheel, alleen werd het destijds nogal overschaduwd door Mario Kart: Double Dash en F-Zero GX die ongeveer gelijktijdig verschenen.

NB: Oeps, Kirby blijkt hier tóch wel zijn vijanden op te zuigen. Deze titel telt dus feitelijk niet mee, maar vanwege z'n niet-traditionele concept blijft ie ertussen staan!

1397068492
Geef ze van katoen, Link-Kirby!


Kirby Mass Attack (Nintendo DS, 2011)
Soms dekt een enkele Kirby gewoon niet de lading. Soms wil je gewoon met twee, drie of tien van deze roze blubberballen spelen. Of althans, dat was waarschijnlijk de filosofie van HAL Laboratory destijds. En dat was nog een best goede filosofie ook! In Kirby Mass Attack neem je constant een horde Kirby’s onder je hoede, die je met je stylus zorgvuldig naar het einde van het level moet begeleiden. Hoe meer blobjes je hebt, hoe gemakkelijker de hindernissen (zoals zware blokken of sterke vijanden) te overbruggen zijn. Of beter gezegd: hoe meer chaos je aan kunt richten in een level met je leger aan Kirby’s. Verborgen pareltje!

0_KirbyE3screenshotjeofnie_80_KirbyE3screenshotjeofnie_9
Kirby Mass Attack bewijst maar weer eens dat je samen sterker staat!

Next articleNPD September 2016: Verkopen Wii U fors gedaald; Nintendo 3DS... Previous articleLAATSTE DAG: Win 4x een Volcanion downloadcode

Reacties van gebruikers

Avatar
SMS | 16 oktober 2016 17:12 | #267616
collapse
Ondertussen kun je ook Kirby’s bekende krachten (hij zuigt ze niet op!) oppakken om het leven van je tegenstanders zuur te maken.


OBJECTION! https://youtu.be/clJSO-m2-ng?t=1m50s

Maar ik weet verder niet hoe het zit met de Canvas Curse games. Weird
Avatar
Erik | 16 oktober 2016 17:22 | #267617
Reactie op post #267616 van SMS
Oeps, ja wat stom. Ik werd er net door een mede-crewlid ook al op geattendeerd. Toch niet goed genoeg mijn research gedaan (meende in filmpjes te zien dat je door itemvakjes je powers kreeg). Heb 't aangepast! Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Kirby Air Ride

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Action Flight
Ontwikkelaar: HAL laboratory
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 2004

Kirby Mass Attack

Platform: Nintendo DS
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: HAL laboratory
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 oktober 2011