N1ntendo Roundtable: Nintendo Switch Special | 21 oktober 2016 09:00 | Auteur: Jeroen K.

Eindelijk! Na maandenlang niets meer dan een releasedatum te hebben gegeven, deed Nintendo gisteren dan toch haar nieuwe console uit de doeken. Al het nieuws rondom de korte onthullingsvideo hebben jullie kunnen volgen op N1ntendo... De relatief hoge support van derde partijen, de complexe controller, de trailers en de games die erin te zien waren... De redactie heeft zich na een nachtje slapen maar eens gebogen over de nieuwe hardware: wat verwachten wij van Nintendo's volgende console?

Jeroen over Nintendo Switch
Mijn verwachtingen waren niet zo hoog, maar Nintendo wist me zeker te verrassen met deze aankondiging. In enkele minuten hebben ze doeltreffend de aandacht weten op te eisen en duidelijk uitgelegd wat Nintendo Switch is. Nintendo lijkt het debacle van de Wii U te willen vergeten door hetzelfde concept op een andere manier uit te werken met een controller die je daadwerkelijk mee op reis kunt nemen. De controller is wel wat aan de grote kant en zal zeker niet in je broekzak passen, wat naar mijn mening een nadeel is ten opzichte van een Nintendo 3DS of PlayStation Vita. Verder lijkt Nintendo zich ingespannen te hebben om derde partijen aan boord te krijgen, al leken eerdere berichten hier niet op aan te sturen. Zeker de aanwezigheid van Bethesda, EA, Take-Two en Telltale wisten me te verrassen. Nog even wachten tot er daadwerkelijk spelletjes voor het apparaat komen, maar de eerste indruk is een positieve!

switchroundtable1

Nathan over Nintendo Switch
De onthulling van hardware is altijd speciaal en ik hoop telkens weer dat het een populair systeem wordt. Dit gold voor de Nintendo 3DS, dit gold voor de Wii U en geldt nu ook voor de Nintendo Switch. Ik ben superenthousiast. Je kunt je handheldgames nu op je tv spelen en je consolegames op vakantie. Ideaal! Een leuke gimmick vind ik hoe je de knoppensets van het scherm kunt ontkoppelen en vervolgens als losse controllers kunt gebruiken. Ik hoop dat ze niet te klein zijn, maar aanvoelen als een soort Wii Remotes. Gelukkig is er ook nog een reguliere controller (á la de Wii U Pro Controller). Verder richt ik me vooral op het software-aanbod. Ik koop mijn systeem nu eenmaal voor de games! De lijst met third-party partners is indrukwekkend en ik hoop dat deze studio's massaal hun PlayStation-/Xbox-games naar de Nintendo Switch zullen porten. Dat dachten we echter ook bij de Wii U, dus ik blijf nog even sceptisch.

Marcel over Nintendo Switch
De Nintendo NX heeft eindelijk een naam en het is de Nintendo Switch geworden. Het valt mij enigszins mee dat het apparaat niet de naam Wii Switch heeft gekregen. Nintendo probeert met het wat donkere uiterlijk en hippe figuranten het publiek over te halen dat er echt iets veranderd is. Het idee om in plaats van een portable aan je TV aan te sluiten, de console draagbaar te maken zet de zaken op zijn kop. Als je echter verder kijkt dan de PR-show dan merk je al snel dat nog niet alle elementen van de Nintendo Switch goed aansluiten. De games zien er goed uit, maar lijken als op twee druppels water op Mario Kart 8, Super Mario 3D World en Splatoon. De grote vraag is dan ook in hoeverre het sequels zijn of slechts ports van Wii U-games, zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Een andere cruciale vraag is wie de doelgroep is voor de Nintendo Switch, omdat ik tot nu toe nog geen unieke games heb gezien die of het casual publiek of het hardcore publiek moeten aanspreken. Third parties hebben ondersteuning toegezegd, omdat Nintendo ein-de-lijk de GameCube architectuur heeft ingeruild voor een modern setje chips van Nvidia. Als Skyrim (release: 2011) echter de keuze is om aan te tonen dat de third parties aan boord zijn dan is er nog wel een lange weg te gaan voor we echt unieke games voor de Nintendo Switch kunnen verwachten. Ik ben daarom wat sceptisch of Nintendo zonder een serie aan nieuwe verbazingwekkende games een doelgroep kan vinden voor het apparaat na de ongetwijfeld succesvolle lancering en Zelda-koorts. Net als bij de Wii U zal niet de lancering, maar het eerste jaar cruciaal zijn voor de levensvatbaarheid van het apparaat.

switchroundtable2

Patrick over Nintendo Switch
Het is fijn om te zien dat Nintendo wederom een bijzondere kant op gaat met de nieuwe console. Dat is wat we gewend zijn van Nintendo en het is goed om te zien dat Nintendo zich niet uit de weg laat slaan na de geflopte Wii U. De Nintendo Switch voelt als een logisch vervolg op de Wii U. Het tweede scherm blijft min of meer bestaan maar is nu gepromoveerd naar een volledige handheld. De enige reden waarom ik de Wii U GamePad gebruikte was om een spel te spelen als de TV bezet was. Dat is nu wederom mogelijk alleen kun je de GamePad nu overal mee naar toe nemen. Ik ben, na het zien van de trailer, echter wel een beetje sceptisch over de werking daarvan. In de trailer kon je duidelijk zien dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild niet echt lekker speelde op de handheld. Verder toonde de trailer Skyrim. Dat is een zeer interessante ontwikkeling! Ik ben een groot fan van Bethesda games dus ik ben dan ook benieuwd of er meer van die vette spellen naar de Nintendo Switch komen. Nintendo heeft blijkbaar flink geïnvesteerd om third-party ontwikkelaars weer aan boord te krijgen en dat is zo te zien gelukt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar welke games we gaan krijgen de komende jaren buiten de Nintendo-stal om. Oh, had ik het al gehad over de 3D Mario? Laat maar komen. Ik ga de console hoe dan ook op de eerste dag kopen.

Erik over Nintendo Switch
Kijk Nintendo, zo kennen we je weer. Dit is hoe je een product moet verkopen. Duidelijk laten zien wat het is én de meerwaarde ervan geven. Niet zoals met de Wii U, waar je enkel dat laatste trachtte te doen. Als wij niet weten wat jij ons wilt voorschotelen, waarom zouden wij het dan willen bestellen? Bij de Nintendo Switch deed je echter alles perfect. De naam is treffend, het design is verrassend strak (mooie kleuren!) en het concept is nét uniek genoeg om het onderscheidend te maken ten opzichte van de concurrentie. Het is een geweldig idee dat wij ons prachtig ogende Breath of the Wild-avontuur gewoon kunnen voortzetten in de trein of dat we de weerszijden kunnen afnemen voor een stevig potje Mario Kart met vrienden op de achterbank. Het klinkt allemaal zo goed dat ik mijn twijfels over batterijduur, spelaanbod en prijs even aan de kant schuif. Dit moment in de spotlights verdien je. Daarom zeg ik het gewoon nogmaals: Nintendo, zo kennen we je weer!

Hoe heb jij de aankondiging van Nintendo's nieuwe console ervaren en wat denk jij ervan? Laat het weten in de comments!
Next articleGeen verdere aankondigingen dit jaar omtrent games of specs... Previous articleEpic Games bevestigt ondersteuning Unreal Engine 4 voor Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
Sharjah-Games | 21 oktober 2016 09:22 | #267911
Ik heb video paar keer moeten kijken, om te bevatten wat Nintendo precies aan het doen is. En ik ben tot conclusie gekomen, briljant Nintendo heel slimme zet dit.

In Japan wordt dock mode weinig gebruikt, terwijl hier in het westen juist dock mode vaker wordt gebruikt. Mister iIwata briljant wat je hier heb bedacht!!!!!!

Ik had zelf verwacht dat Nintendo met een handheld en homeconsole zou komen, en dat die zelfde games kan spelen. Nu blijkt het een handheld te zijn met een dock, dus game gaat alleen in de handheld, ook prima Nintendo....

Ik heb wel nog heel veel vragen....

Heb het al gepre orderd!!
Avatar
Martijn | 21 oktober 2016 09:27 | #267912
Gisteren was een goede dag voor de onthulling. Hoewel we er al maanden naar uitkeken en ongeduldig werden, kwam het toch nog wat onverwacht uit de lucht vallen. In enkele uren kweekte ik veel enthousiasme daardoor en bij de onthulling was ik, hoewel niet snel onder de indruk de laatste jaren, best tevreden. Heb er vooralsnog een positief gevoel bij!

De naam weerspiegeld deze keer het systeem. Geen vage woorden of lettercombinaties die uiteindelijk onbegrepen blijven (zoals Wii+U=Wii U). Ook blij met de keuze voor Nintendo in de consolenaam, in plaats van Wii. Dat is nu echt een aflopend tijdperk. Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Nintendo 64... Klassieke machines met de Nintendonaam in het systeemmerk. De Nintendo Switch mag van mij best aansluiten in dat rijtje, want dan zit het goed.

Hoewel het altijd wennen is aan een nieuw concept, lijkt de richting me hier stukken duidelijker dan in 2012. Er steekt weer een beter concept achter het systeem, waar ze bij de Wii U toch behoorlijk de weg kwijt waren, het grootste deel van de tijd. Er komen nog genoeg af te wegen voor- en nadelen, maar de eerste impressie is stukken beter dan bij de Wii U, ook zonder E3 presentatie. Blij dat ze hun eigen koers varen, in plaats van als schapen achter Playstation aan te huppelen (daar hebben we Xbox al voor). Zelf had ik bij de originele Wii ook grotere twijfels dan nu. Een raar concept met wiebelbesturing? Ja, het duurde even voordat ik daar aan gewend was, maar het leerde me ook dat aan een raar concept best te wennen valt. Het concept achter de Nintendo Switch spreekt me eigenlijk behoorlijk aan, al ben ik geen portable gamer. Heb het idee dat (kijkend op internet) het systeem over het algemeen vrij positief is ontvangen, tot nu toe.

Over de kracht en games kunnen we nog weinig zeggen. Bij veel van Nintendo's games kun je er niet direct de kracht uit aflezen, al zal dat blijken als we meer van de games te zien krijgen. Ik zag nog niks dat niet op de Wii U kan, maar tegelijk: wat zagen we nu eigenlijk? Slechts enkele seconden, vaak van veraf op een televisiescherm. Zijn dit games in ontwikkeling? Vervolgen? Ports? Veel te vroeg voor een oordeel daarover, maar tegelijk zag het er zeker niet slecht uit.

Ook de vraag: technisch zitten we op een aardig niveau. Maken graphics nog een revolutie op een Nintendo systeem? Games moeten er natuurlijk uitstekend uitzien, maar maken of breken graphics het spel, als ze niet de hoogst mogelijke standaard hebben? Ik denk eigenlijk dat de grafische sprong steeds minder verschil maakt, al is het natuurlijk geen onbelangrijk aspect.

Benieuwd wat er verder nog in de hoge hoed zit. Vrij zeker dat Nintendo nog zo min mogelijk van games heeft getoond.

Al bij al positief gestemd voor nu. Het lijkt me een tof systeem te worden. Very Happy
Avatar
The Iron Ghoul | 21 oktober 2016 09:29 | #267913
normaal ben ik geen powerhoer, maar ik zou toch graag willen weten of de Switch gelijk aan of beter is dan de PS4. Eerst dacht ik dat het dock de power boosten voor de console ervaring, maar het schijnt alleen maar een oplaadstation te zijn. Misschien dat er nog iets waar is van die cloud computing technologie waarbij je extra componenten kan koppelen aan elkaar of switches die met elkaar praten.

Nu ik er over na denk dan moet Nintendo nog iets achter de hand hebben. Het play anywhere principe is niet nieuw en de detachable controllers zijn ook niet baanbrekend. Ook is het buitenshuis tegen elkaar spelen ook niet nieuw. Ik denk dus dat er naast de games ook nog 1 of 2 USP's zijn die Nintendo nog wat langer geheim wil houden of meer uitleg nodig heeft dan 3 minuten.

Dan zou ik inderdaad kiezen voor het patent/gerucht van de connected switch consoles. Bij dit gerucht was het principe dat als jouw console in de slaap stand staat dat Jantje de buurjongen iets meer power krijgt voor zijn Switch (iets in die richting tenminste)

Als 2 gerucht zie ik een VR optie wel zitten (met of zonder extra kastje), maar Nintendo heeft ervaring met AR en Nintendo is ook een mulitplayer gericht bedrijf en VR is singleplayer.

Veel gamers zullen zeggen dat de Switch de achterstand tussen de X1 en PS4 niet kan inhalen, omdat er al 60miljoen gamers een van die consoles hebben maar dat klopt niet. Als de gamers bestaan uit 150 miljoen mensen dan zijn er ten eerste nog 90 miljoen mensen te verdelen en ten tweede veel van hun kopen ook meerdere consoles.

Als Nintendo echt hun zaakjes op orde hebben met 3party en all. Dan denk ik dat het wel goed zit.
Avatar
banjokazooie | 21 oktober 2016 10:12 | #267915
collapse
Wat ik wel hoop en waar ze bij gamexplain zorgen over maakte dat ze zagen dat Breath of The Wild niet super strak draaide toen hij op de handheld verder speelde. Hopelijk hebben ze dat wel in orde want anders loopt het hele grote voordeel in de soep

Maar nu weer tot begin 2017 wachten op games specs etc. Wel vervelend maar goed hopelijk dan wel in de 1e 2 weken van januari volledige informatie dus launch games, Specs release datum batterij duur en prijs.
Avatar
The Iron Ghoul | 21 oktober 2016 10:36 | #267916
Reactie op post #267915 van banjokazooie
collapse
Denk dat het meer aan de video lag dan aan het spel. En je kent Nintendo onderhand wel. Als Zelda ook maar een beetje hapert dan wordt het uitgesteld :p
Avatar
koekiemonster | 23 oktober 2016 15:44 | #268082
Reactie op post #267916 van The Iron Ghoul
OOT op de n64 draait op circa 18fps....
Avatar
Jerone | 21 oktober 2016 12:30 | #267938
Reactie op post #267915 van banjokazooie
Ze editten sws alle footage pas laterna op de schermen. Die shit wordt niet live gefilmd omdat dat niet uit ziet.
Avatar
banjokazooie | 21 oktober 2016 10:40 | #267917
Haha niet te hopen. Maar ik hoop dat de handheld zulke grote games perfect afspeelt.
Avatar
marzorium | 21 oktober 2016 10:45 | #267918
collapse
Gewoon top dit! Nu kun je echt boven op zolder verder gamen zonder dat de connection lost is. Bovendien zou je een tweede dock (hopelijk) op een ander scherm kunnen aansluiten. Het design is ook top, meer volwassen. Ergens doet het mij denken aan de gba sp en eerste ds. Ik vrees echter dat backwardscompatibility niet direct mogelijk is, al is het alleen maar omdat de asynchrone gameplay eruit is gehaald (als je 1 systeem ter beschikking hebt). Het zullen wel ports worden. Ik hoop wel mijn digitale aankopen voor een gereduceerde prijs te kunnen upgraden. Afwachten maar....
Avatar
FalconPawnch | 21 oktober 2016 13:42 | #267959
Reactie op post #267918 van marzorium
hmm, dit is serieus de enige reden dat ik het nog zie zitten, dat loskoppelen. Ik zag mezelf namelijk nie de auto instappen met dat ding aangezien ik zelf rij. Ik zit nooit onderweg in het OV dus dat is ook niet van toepassing op mij, maar als je idd je game mee naar je nest wilt nemen dan kan dat haha.
Avatar
Sharjah-Games | 21 oktober 2016 11:22 | #267921
Misschien dat backwardscompatibillity via een service aangeboden wordt, anders is dit de eerste keer dat niet zoiets niet gaat doen. En als je het al jaren doet, zou je denken ze verzinnen nu ook iets om het mogelijk te maken..
Avatar
FalconPawnch | 21 oktober 2016 13:45 | #267961
De loskoppelbare delen... ik ben er nog niet echt over te spreken. Als je een procontroller hebt, dan koppel je die CON dingen niet meer los toch?

Ook dat mario karten met die CON-L en CON-R op de zijkant gedraaid, niemand gaat zo spelen, alleen bij gebrek aan beter... Die onderdelen zijn veel te klein en ik zou er echt kramp van in m'n handen krijgen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.