Wii Say Goodbye Column | 22 oktober 2016 13:00 | Auteur: Nathan

Afgelopen donderdag was het moment eindelijk daar: het moment waarop Nintendo haar nieuwste vlaggenschip onthulde; de Nintendo Switch. Tegelijkertijd het moment waarop de vele geruchten rondom het systeem eindelijk bevestigd of verworpen konden worden, het moment waarop Nintendo afstapt van gamen met twee schermen, het moment waarop Nintendo de termen 'handheld' en 'home console' samensmelt, maar vooral: het moment waarop Nintendo de Wii-naam bij het grof vuil zet.

1397068502


Toen Nintendo in 2005 de Wii onthulde, wilde het bedrijf iedereen aan het gamen krijgen. Letterlijk iedereen. Behalve de gamers die er al waren – voor het grootste gedeelte jongvolwassenen – mochten ook kleine kinderen, broers, zussen, vaders, moeders, opa's en oma's de controller in de hand nemen. Dankzij de bewegingsbesturing in de Wii Remote werd gamen toegankelijker dan ooit tevoren. Na de magere jaren ten tijde van de Nintendo GameCube – in ieder geval voor Nintendo als bedrijf – won Nintendo in de zevende generatie de jackpot. De Wii werd meer dan 100 miljoen keer verkocht en daarmee de bestverkochte home console van haar generatie.

Een nieuwe revolutie
Rond diezelfde tijd kwam Apple met een revolutionair apparaat: een combinatie tussen haar iPod en een mobiele telefoon, een apparaat waarmee je niet alleen muziek kon luisteren en filmpjes kon bekijken, maar waar je ook mee kon communiceren door te bellen of via internet. De iPhone verlegde grenzen doordat het systeem voor zowel entertainment als zakelijke doeleinden bruikbaar was. Vooral voor het volwassen publiek was dit erg interessant. Doordat de volwassenen massaal een smartphone kochten en minder gingen gamen op toegewijde apparaten, kreeg handheldgaming het imago als een ding voor kinderen. Dit is vooral een probleem voor Nintendo's handhelddivisie, zou je zeggen, maar dat ligt wat gecompliceerder: de Wii bediende namelijk dezelfde doelgroep.

1397068503


Snel na het succes van de eerste iPhone (2007) kwamen Blackberry (2008) en Samsung (2009) met hun slimme telefoons met touchscreen, allen met dezelfde doelgroep: iedereen. Daar komt het probleem voor de Wii om de hoek kijken. In haar laatste levensjaren kelderde de kwantiteit en kwaliteit van het gros van de Wii-games voor de mainstream 'casual' markt. Mensen kochten massaal een smartphone, terwijl de Wii stond stof te happen of alleen werd aangezet voor oudere bestsellers.

Wat Nintendo bij de marketing voor de Wii goed deed, was het systeem verkopen aan zowel de nieuwe groep als de oudere fans. Met games zoals Wii Sports werd de ene groep bediend, terwijl de andere groep zich met spellen als The Legend of Zelda: Twilight Princess, Excite Truck en Mario Strikers Charged Football kon vermaken. In 2011 en 2012 probeerde de Japanse gigant dit opnieuw met de Wii U. Ditmaal waren niet motion controls maar een tabletachtige controller de troef. Helaas mislukte deze poging jammerlijk: 'iedereen' zag de nood niet om terug te keren – en bovendien was €349 voor de Basic Set veel te duur, aldus deze groep –, terwijl het imago van Nintendo bij de 'core gamer' gedaald was tot 'bedrijf dat kleurrijke spelletjes maakt voor kleine kinderen'. Nintendo viel tussen wal en schip. Daarbij hielp het 'Wii'-gedeelte in de naam van de Wii U bepaald niet mee.

1397068504


Nieuwe doelgroep
Na het floppen van de Wii U werd snel duidelijk dat 'iedereen' waarschijnlijk niet meer terug zal keren. Dan zit er weinig anders op dan terug te keren naar de 'core gamer'. En na het kijken van de previewtrailer van de Nintendo Switch heb ik vertrouwen dat Nintendo dat ook gaat doen. Waar we de afgelopen elf jaar vaker gamende oma's in de hardwarespotjes van Nintendo zagen dan de typische gamer, komen er in de eerste trailer van Nintendo's nieuwe apparaat alleen maar jonge mensen voor. Hoewel ik misschien iets te vroeg juich, hoop ik dat de focus op deze groep mensen blijft: jonge, alleenstaande mensen die druk bezig zijn met hun dagelijkse verplichtingen. Simpele verplichtingen, zoals de hond uitlaten, maar ook grotere ondernemingen, zoals met het vliegtuig een zakenreis naar het buitenland maken. Mensen die tussen hun dagelijkse bezigheden en het carrière maken door ook nog willen gamen, de previewvideo zet die mensen in de spotlights als doelgroep van de Nintendo Switch.

Hopelijk maakt Nintendo dit in de komende maanden duidelijker en weet het bedrijf deze mensen ook aan te trekken door software aan te bieden waar deze groep op zit te wachten. Pas dan kunnen we echt vaarwel zeggen tegen de Wii en wordt het ook voor de buitenwereld duidelijk dat het Nintendo bezig is met een switch!

1397068505
Next articleDragon Quest-games zullen weer vaker naar het westen komen Previous articleGerucht: Switch heeft multi-touch screen, opvolger Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
Martijn | 22 oktober 2016 13:24 | #268051
collapse
Gisteren las ik op een andere website: "Haha, Nintendo faal. Motion controls zouden toch de toekomst hebben?". Ik dacht meteen: wat kortzichtig! Dat is al gebeurd! Dat was vanaf 2006, toen de Wii en Wii U nog toekomst waren. Het was een goed concept, de Wii formule heeft zijn werk gedaan, maar in 2016 is het tijd voor iets anders.

In 2006 was het precies wat Nintendo nodig had. Als ze een soortgelijk apparaat als bij Playstation en Xbox hadden neergezet, was het nieuwe systeem nog harder geflopt dan de Gamecube destijds. Ondergesneeuwd. De markt uitgedrukt. Weggeconcurreerd. De strategie moest om en het concept compleet anders. Daarmee kon je opvallen, onderscheiden en zelfs een eerder ongeziene doelgroep aanboren. Wat was de Wii toen een raar apparaat! Wat hadden Microsoft en Sony die doelgroep graag willen overnemen, maar dat lukte niet. De mijlpaal van de Wii was Nintendo's succes.

Het concept van de Wii U was te onduidelijk en vervolgens kon het geen groot publiek opbouwen. Dat Nintendo alles hetzelfde wilde doen, werkte niet mee. Zelfde aanpak, zelfde succes, moeten ze gedacht hebben. Het concept achter de Wii U bleef steeds wat rondzweven, maar werd eigenlijk nooit echt concreet.

Tijd voor de Nintendo Switch, een som van Nintendo's eerdere systemen, die aan elkaar gezet kunnen worden door een handig kliksysteem. Het lijkt al het voorgaande te verenigen. Een interessant concept, waarmee Nintendo laat zien het weer te durven om hun markt te veranderen. Handheld én console in één! Blij dat ze na 10 jaar eindelijk het gedachtegoed van de Wii achter zich gaan laten. Het was een goed concept, vooral tussen 2006 en 2008, toen de Wii op het hoogtepunt van zijn succes was. Een soortgelijk concept was in 2012 eigenlijk al teveel verouderd en Nintendo kon niet inspelen op de plotselinge kritiek en ontevredenheid om de Wii U.

Dat rare apparaat uit 2006 lijkt intussen veel normaler. De Wii en Wii U zijn intussen oude consoles geworden. De toekomst van gisteren is vandaag voorbij. Razend benieuwd hoe Nintendo zich nu verder gaat ontwikkelen, uitkijkend naar de nieuwe toekomst: Welkom, Nintendo Switch!
Avatar
FalconPawnch | 22 oktober 2016 15:55 | #268058
Reactie op post #268051 van Martijn
collapse
Wat ik me nog wel afvraag, aangezien het nu handheld én console is, is hoe developers de games gaan ontwikkelen. Met als uitgangspunt een console game neer te zetten of om een handheld game te maken. Dat het niet uitmaakt omdat het zowel allebei kan, snap ik... Maar ik hoop niet dat we straks alleen maar 'handheld' games gaan krijgen omdat dit makkelijker is om te maken bij wijze van.
Avatar
Martijn | 23 oktober 2016 15:24 | #268077
Reactie op post #268058 van FalconPawnch
Ja, daar zat ik ook al aan te denken. Weet ook niet goed hoe ik dat moet plaatsen. Is afhankelijk van de kracht in het systeem en hoe makkelijk de versies in elkaar worden omgezet, enz. Neem aan dat er wel een verschil te zien zal zijn, al weten we dat niet zeker. Verschillende informatie begint elkaar tegen te spreken. Ik wacht wel weer af...

Zelf speel ik normaal geen portable games. Nooit een Gameboy of DS gehad. De graphics van de Wii U zijn voor de 3DS een overtreffende stap. Toch hoop ik dat we ten opzichte van de Wii U ook in grafische capaciteit omhoog gaan. Hopelijk zit er toch iets in het systeem dat de games bij consolegebruik grafisch verbetert. We zullen wel zien wat voor iets dat zou kunnen zijn. Op zich was ik best tevreden over de capaciteiten van de Wii U, maar bij een nieuw systeem: beter is beter.

Bij Xbox One en Playstation 4 was het verschil met de vorige generatie ook niet meteen overduidelijk. Misschien is dit bij Nintendo ook zo. Zolang we maar geen 3DS kwaliteit spellen krijgen op de Nintendo Switch. Ga er vanuit van niet...
Avatar
Banjo | 22 oktober 2016 18:50 | #268062
collapse
Toch erg jammer.. Ik heb genoten van de Wii en met mindere mate ook van de WiiiU. Dat de Switch niet BC is is begrijpelijk maar tegelijkertijd ook vervelend..
Avatar
Martijn | 23 oktober 2016 15:27 | #268078
Reactie op post #268062 van Banjo
collapse
Dat er geen backwards compatibility is stoort mij eigenlijk niet zo. Ergens wel blij dat het oude wordt achtergelaten, met een nieuw concept op de voorgrond. Met Wii en Wii games zou je toch weer vastzitten aan Wii remotes, Gamepad en sensorbalk. Dat kennen we nu wel, dus moet Nintendo zich daar niet op richten.

Als ik spellen voor de Wii of Wii U wil spelen, doe ik dat wel op de Wii U. Die laat ik gewoon aangesloten staan. Heb er best veel games voor. Zonde om daar niks meer mee te doen. Smile
Avatar
Banjo | 23 oktober 2016 18:37 | #268083
Reactie op post #268078 van Martijn
collapse
Tja, voor mij betekend dat óf de Wii weg doen of de WiiU.. Ik heb simpelweg geen plek voor nog een console. En als ik dan moet kiezen wordt 't de WiiU. Ik kan op de Wii gewoonweg leukere games spelen (En Gamecube games) dan op de WiiU..
Avatar
Martijn | 24 oktober 2016 09:25 | #268092
Reactie op post #268083 van Banjo
Zelf had ik geen keus. Mijn Wii werd door een stroomstoring getroffen, dus ik had de Wii U nodig om mijn Wii games nog te spelen. Voor de Gamecube games heb ik de Gamecube nog steeds.

Zelf kan ik de Wii U dus niet missen, aangezien ik mijn Wii games (meer dan 40 games) dan niet meer kan draaien. Smile
Avatar
FalconPawnch | 24 oktober 2016 10:43 | #268095
Reactie op post #268083 van Banjo
collapse
-_-'
je kan je wii games op de wii U spelen
Avatar
Martijn | 24 oktober 2016 11:14 | #268096
Reactie op post #268095 van FalconPawnch
Ja, maar de Gamecube games niet. Als je daar je Wii voor gebruikt, behoudt je de Wii. Ik behoudt de Wii U, omdat mijn Wii niet meer werkt. De Gamecube heb ik nog. Kan nu alles spelen. Zo maakt ieder zijn afweging natuurlijk.

Overigens verkoop ik mijn consoles nooit. Het is zonde om te doen, je krijgt er nooit voor terug wat je betaalde en je kunt je oude games soms niet meer spelen. Snap nooit dat mensen aan het einde van een generatie alles verkopen. Een nieuwe console is duur, maar niet zo duur dat je die niet kunt betalen zonder de eerdere console te verpatsen.

Ik verzamel nog voor al mijn systemen, sinds de Nes. Very Happy
Avatar
The Iron Ghoul | 23 oktober 2016 20:32 | #268084
collapse
There is always some more room for games

14344146_10207540060323349_8144509577170369375_n

14232662_10207540059283323_1819409155745080679_n

(kun je de foto's zo wel zien?)
Avatar
ThanosReXXX | 23 oktober 2016 20:54 | #268085
Reactie op post #268084 van The Iron Ghoul
collapse
Het plaatje deed het anders prima, hoor. Dus dat is jouw verzameling?
Games & Booze... Wink Worship
Avatar
The Iron Ghoul | 23 oktober 2016 22:02 | #268087
Reactie op post #268085 van ThanosReXXX
collapse
zie jij nu nog een plaatje? ik zag de hele tijd niks en nu ook niet.

EDIT: zo als ik het nu doe werkt het wel, maar dan moet je een link openen. je kan toch ook gewoon een plaatje plaatsen die je vanaf deze site kan bekijken of is dat alleen op het forum?

dubbel edit: is zelf nog maar een klein deel van mn verzameling
Avatar
ThanosReXXX | 23 oktober 2016 23:31 | #268088
Reactie op post #268087 van The Iron Ghoul
als je die links tussen img en /img plaatst, dan zou het moeten werken. Nu zie ik niets meer, maar de eerste keer dat je het plaatste wel. Na je edit niet meer en nu dus alleen de links.
Avatar
grijzevos | 24 oktober 2016 10:12 | #268094
Leuk al die gimmicks van Nintendo altijd maar laat ze nu maar is wat games zien willen ze mijn aandacht trekken.
Avatar
Snader | 24 oktober 2016 13:17 | #268097
@Nathan: de Basic Set van de Wii U was €299. De Premium Set, incl. Nintendoland, was €349.
Avatar
SuperX | 25 oktober 2016 16:36 | #268109
De Wii is en blijft mijn favoriete console tot nu toe. Grotendeels dankzij de vele geweldige games zoals Xenoblade Chronicles, Super Mario Galaxy of de Metroid games. Het is ook dankzij de Wii dat ik ben gaan gamen en dat ik nu een verzameling heb voor meerdere consoles waaronder de Gamecube, Ps3, Ps4, Super Nintendo, PC, enz.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.