Super Mario Maker for Nintendo 3DS Preview | 17 november 2016 15:00 | Auteur: Erik

Waarom Nintendo het nooit eerder heeft gedaan is een raadsel, maar Super Mario Maker heeft vorig jaar bewezen dat het zelf bouwen van platformlevels uiterst tof vermaak is. Het bedrijf zette de de aloude regels van het Mario-universum slim op zijn kop en binnen de kortste keren werd het hele internet overspoeld met knotsgekke creaties. En jawel, binnenkort kun je ook on-the-go op de Nintendo 3DS al die creativiteit kwijt!

Super Mario Maker for Nintendo 3DS is in theorie een briljante zet. Men neme al de creatietools van het origineel en zorgen ervoor dat je nu daadwerkelijk te allen tijde aan het bouwen kunt slaan. Dat inventieve idee voor een level tijdens een busritje? Die kun je nu gewoon meteen uitwerken! Eigenlijk zouden we ook heel enthousiast moeten worden van deze titel. Toch ga ik je enthousiasme een klein beetje temperen: de Wii U-versie en Nintendo 3DS-versie zijn niet exact gelijk aan elkaar.

11


Online beperkingen
Om meteen de vinger op de zere plek te leggen: je kunt je gemaakte levels niet online delen in Super Mario Maker for Nintendo 3DS. Ja, misschien wel de meest aansprekende functie voor velen is geschrapt. Of dit komt door de limitaties van de Nintendo 3DS of omdat Nintendo de Wii U-versie een bepaalde meerwaarde wilde geven (waarschijnlijk het eerste), is niet bekend. Wél is het mogelijk om levels te delen via Local Play of StreetPass, maar deze drempel ligt toch wat hoger. Of dit daadwerkelijk schade aan het spel doet, is in deze korte speelsessie nog niet te bepalen. Toch is dit belangrijk om te noemen, gezien deze functie bij veel fans nauw aan het hart ligt.

Dit wil niet zeggen dat online-functionaliteiten volledig uit den boze zijn. Zo keert de populaire 100 Mario Challenge terug. In deze modus moet je in een bepaalde moeilijkheidsgraad acht of zestien levels achter elkaar voltooien met honderd levens. Het is alleen nog even gissen naar de beloning voor deze trotsering, want de amiibo-kostuums maken helaas geen rentree. Ook het uitgebreide levelselectie-scherm keert niet terug. In plaats daarvan is er een selectie gemaakt uit goed beoordeelde levels uit de Wii U-versie. Helaas heb ik de online-functionaliteiten nog niet kunnen testen, dus daar kom ik in de recensie uitgebreid op terug.

9


Welkome toevoegingen
Het goede nieuws is dat Nintendo zijn best heeft gedaan om dit gemis draaglijker te maken. Het creëren van levels vormt nog altijd een wezenlijk onderdeel van de ervaring. Je wordt hierbij - in tegenstelling tot de Wii U-versie - niet meteen in het diepe gegooid. De Nintendo 3DS-versie kent een uitgebreide tutorial, die je stapsgewijs alle functies van het spel uitlegt. Het slimme is echter dat het verder gaat dan een uitleg: je krijgt ook handige tips hoe je die muntjes en bewegende platformen het beste in je level kunt neerzetten. Zo krijg je bijvoorbeeld eerst een level voor je kiezen, waarop een duif je pas na voltooiing uitlegt waarom een voorwerp of vijand op die bepaalde plek is geplaatst. Een welkome functie voor eenieder die nieuw is in het Super Mario Maker-universum.

Je hebt daarnaast ook niet meteen alle speeltjes tot je beschikking. Gelukkig hoef je nu niet een bepaald aantal dagen te wachten: wil je een Lakitu een ravage laten aanrichten of een brug plaatsen, dan moet je je wagen aan Super Mario-missie. Voor Super Mario-missie heeft Nintendo een stuk of honderd levels uit zijn eigen kast getrokken. Deze zijn verdeeld over achttien werelden en na het voltooien van zo’n wereld, krijg je nieuwe voorwerpen om levels mee te creëren. Zo wordt spelenderwijs je bibliotheek steeds een stukje groter én krijg je inspiratie voor je eigen creaties. Daarnaast maakt Super Mario Maker for Nintendo 3DS zich zo een stuk aantrekkelijker voor de speler die lekker zonder internet wil spelen.

In eerste instantie blinken de levels in de eerste paar werelden echter niet uit door briljant leveldesign. De focus wordt gelegd op een tweetal extra doelen die je kunt voltooien. Zo moet je het eerste level bijvoorbeeld als Vuurbloem-Mario voltooien voor een blinkende Goomba Medaille. Als je echt goed je best doet, kun je zelfs een Bowser Medaille in de wacht slepen. In level 1-1 moet je hiervoor in een krappe dertien seconden een sprintje naar het einde trekken. Later moet je een P-Switch helemaal mee naar het einde slepen of mag je niet naar links drukken. Bijzonder uitdagend! Deze doelen voegen zeker een broodnodige extra dimensie toe aan het geheel. Want, zoals gezegd: vooralsnog is het leveldesign zelf niet écht creatief. Hopelijk is dat in latere werelden beter, want het zou niet zo moeten zijn dat alleen geoefende spelers voldoening uit deze modus kunnen halen.Voorlopige conclusie
Het idee is zo mooi: te allen tijden jouw prachtige platformcreaties kunnen maken. Super Mario Maker for Nintendo 3DS voert dit vooralsnog ook met vlag en wimpel uit. Alle vijanden, obstakels en andere elementen uit de Wii U-versie keren terug én het kent een geweldige tutorial die je alle kneepjes van het (toch wel lastige) vak leert. Maar het feit dat je deze levels niet met iedereen op de wereld kunt delen, lijkt haast een fatale beslissing. StreetPass en Local Play gaan waarschijnlijk de lading niet dekken. Gelukkig laten die honderd nieuwe levels en hun extra uitdagingen vooralsnog een overwegend positieve indruk achter. Maar of het genoeg wordt om zijn grote broer te evenaren?
Next articleNintendo-brievenbus keert terug als Krabbelpost Previous articleSakurai werkt aan een nieuwe game

Reacties van gebruikers

Avatar
Jordy B. | 17 november 2016 18:14 | #268788
Dat je het niet kan delen met de wereld vind ik ronduit achterlijk.
Avatar
koekiemonster | 20 november 2016 14:59 | #268848
Niet delen is zooo Nintendo. De rest... boeiend. Ik koop deze game dag 1.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Level editor
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 02 december 2016

Screenshots