Pokémon Sun & Moon Review | 20 november 2016 15:33 | Auteur: Mink

Na twintig lange jaren en zes volwaardige generaties zijn we aangekomen bij het zevende deel in de reeks, Pokémon Sun en Pokémon Moon. Deze twee spellen hebben het gigantische heelal als thematiek en de Alola Region als speeltuin. Game Freak heeft sinds Pokémon X & Y enorm veel vernieuwingen doorgevoerd. Deze trend wordt doorgezet voor deze nieuwste telgen. Is dit de juiste zet of had Game Freak beter terug naar hun roots kunnen gaan?

125


Alola Cousin!
Pokémon Sun & Moon hebben een andere start dan de meeste Pokémon-spellen. Niets een rustig begin: het verhaal wordt direct in je gezicht gegooid met spannende muziek en dramatische gebeurtenissen. Niet veel later mag de speler aan de slag om Alola te ontdekken, hoewel dit misschien iets spannender klinkt dan het is. Het 'ontdekken' is in het begin zeer saai en eentonig tot mijn spijt. De introductie duurt ruim vier uur en veel vrijheid krijgt de speler niet. Iedere drie meter wordt er weer een cutscene geactiveerd en dit is vrij frustrerend. Gelukkig krijgt de speler alle vrijheid terug na de veel te grote tutorial en dan begint het feest pas echt.

Pokémon Sun & Moon hebben een geweldige verhaallijn met spannende gebeurtenissen, plottwists en verrassingen om vrijwel iedere hoek. Daarbij lijkt het bestemd voor een volwassener publiek dan de gemiddelde Pokémon-speler en dit bevalt zeer goed. Er waren momenten met kippenvel en op bepaalde momenten had je geen idee wat er zojuist gebeurd was. Eigenlijk kan alleen Pokémon Black & White de ervaring evenaren qua verhaal. Een zeer toffe keuze van Game Freak, want hierdoor is niet alleen de gameplay de reden om Pokémon te spelen.

68


Wat is er nieuw onder de zon?
De nieuwste telgen van Pokémon brengen veel vernieuwingen, maar verwijderen tevens wat van de vorige generatie. Mega Evolutions zijn bijvoorbeeld niet prominent in het spel aanwezig. Sterker nog, je speelt Sun & Moon uit zonder er ooit iets over te horen. Persoonlijk vind ik dit een goede beslissing; de Mega Evolutions waren zonder twijfel te krachtig.

De 'vervanging' van Mega Evolutions zijn de Z-Moves. Deze hebben een uiterst interessante werking en kunnen op meerdere manieren gebruikt worden. Voor een Z-Move moet je een Z-Ring en een Z-Crystal hebben. Je hebt in totaal meer dan twintig kristallen, waarvan er achttien gefocust zijn op de types. Je kunt de Z-Move pas gebruiken als het type kristal overeenkomt met een type aanval die de Pokémon kan. Zo kun je Greninja een Grass Z-Move geven, puur en alleen omdat de Pokémon één Grass-aanval kan. Dit maakt het zeer interessant en een stuk strategischer dan Mega Evolutions.

Een andere toevoeging zijn de Alola Forms. Sommige Pokémon uit de eerste generatie hebben een make-over gekregen. Dit is niet alleen uiterlijke schijn: deze Pocket Monsters hebben tevens andere abilities en zelfs compleet nieuwe typesets. Zo kun je een Ninetales vangen die in plaats van Fire het type Ice is geworden. Een leuke toevoeging en ergens ook zeer realistisch; als in het echte leven een huiskat naar de andere kant van de wereld wordt geplaatst, is de kans groot dat generaties later de achterkleinkinderen van deze kat er totaal anders uitzien en het zich anders gedraagt.

126


Aye Captain!
Eén van de grootste vernieuwingen in Pokémon Sun & Moon zijn toch wel de Island Trials. Deze zijn grotendeels de vervanging voor de Pokémon Gyms die we al twee decennia lang verslaan. Deze frisse wind past perfect bij de Alola Region. Game Freak heeft een geweldige keuze gemaakt om de ouderwetse principes overboord te gooien. De vier eilanden in de regio huizen in totaal zeven Island Trials. Tijdens deze trials moet je eerst een opdracht voltooien, waarna je het moet opnemen tegen een Totem Pokémon. Deze monsters zijn een stuk groter dan zijn broertjes en zusjes en zij hebben daarbij een speciale aura om zich heen. Deze versterkt de stats, wat het beest lastiger maakt om te verslaan. Zo moet je een veel grotere Alolan Raticate trotseren. Daar komt nog bij dat in Alola de Pokémon zo vriendelijk zijn dat ze elkaar in nood komen helpen. De Totem Pokémon kan naar gelang vrienden oproepen die met hem meevechten. Hierdoor heb je een twee tegen één principe. Dit werkt verrassend goed en maakt de Totem Pokémon echt een gebalanceerde uitdaging.

Als je op één eiland alle Island Trials verslaat, moet je nog één uitdaging voltooien om je reis te mogen vervolgen: het verslaan van de Grand Trial. Dit is een klassiek gevecht waarbij je strijdt tegen de beste Pokémon Trainer van het eiland. Dit zou je eventueel kunnen zien als een gym battle, echter heb je er “maar” vier. In totaal zijn de trials dus vrij groots, met ruim dertien uitdagingen die je moet voltooien. Dit maakt het spel iets groter en dat maakt het enigszins goed dat de introductie zo immens lang duurde. In totaal zal je ongeveer tussen de 25 en de 35 uur nodig hebben om de credits te zien.

Als dank voor het verslaan van Island Trials, krijg je soms een nieuwe Pokémon. Deze mag je niet aan je party toevoegen, maar mag je gebruiken om op te rijden. Zo krijg je een Tauros die gesteentes tot pulp slaat, een Lapras die water kan overbruggen en een Charizard om het luchtruim te kiezen. Dit is een leuke toevoeging en voornamelijk omdat ze een decennia-oud principe verwijderen uit het spel. Je zal in Pokémon Sun & Moon nooit meer een HM-slaaf hoeven te maken. In voorgaande spellen waren er altijd een handjevol aanvallen die zodra ze geleerd waren door een Pokémon, niet op een natuurlijke wijze verwijderd konden worden. Deze zogenoemde “Hidden Moves” waren een doorn in het oog van veel spelers, omdat je de moves nodig had om het verhaal te vervolgen. Echter, de meeste aanvallen waren zo nutteloos in gevechten dat mensen al snel één zakmonster gebruikten en deze alle HM’s leerden. Dit is gelukkig niet meer nodig in de nieuwste telgen en dat is een enorm fijn gegeven.

127


(b)Error(/b)
Jammer genoeg kent Pokémon Sun & Moon enkele technische beperkingen. Zo is het spel vrijwel volledig in 2D, met maar zeer sporadisch een uitzondering. Tevens gaat het spel enorm laggen wanneer je een double battle speelt. Dit is niet alleen bij Totem Pokémon het geval, maar tevens in “gewone” double battles. Het beeld slaat frames over, blijft soms steken en gaat soms bijna in slow motion. Dit is vrij jammer, zeker als je je beseft dat dit ook gebeurt bij systemen in de New Nintendo 3DS-familie.

Ben je niet in het bezit van een New Nintendo 3DS, dan zal je op meer plekken last hebben van technische probleempjes. Zo moet het spel na iedere battle vijf secondes wachten voordat het beeld weer start. Dit is zeker bij het hunten naar een bepaalde Pokémon een belemmering waar Game Freak iets beter op had kunnen letten. Het verziekt je speelervaring niet, maar kan zeker in het begin wel frustreren. Deze problemen bevinden zich alleen bij de oudere Nintendo 3DS-systemen.

Summervibe
De sfeer in Pokémon Sun & Moon is vrijwel niet in woorden uit te drukken. Overal krijg je een zomerse vibe en de muziek in het spel ondersteunt dat geweldig. Sowieso heeft Game Freak een geweldige taak volbracht om verschillende sferen te creëren. Van een kerkhof tot een verbannen stad, van een zonnig strand tot een stad die op zee leeft. De verschillende plekken, de verschillende eilanden en zelfs de verschillende stukjes zee hebben allemaal een eigen feeling. Zelfs de grotten hebben eindelijk een grote make-over gekregen. De muziekstukken versterken de sfeer die er hangt en dit alles komt zeer goed samen. Ik durf zelfs te zeggen dat dit de sfeervolste Pokémon-game is die er tot nu toe is uitgebracht.Het verdict
De Alola Region is een geweldig mooie omgeving met oogstrelende plekken en verbazingwekkende gebeurtenissen. Het spel heeft zeker zo zijn minpunten, maar die verbleken bij de grootste pluspunten die het spel rijk is. Ik ergerde me tijdens de eerste drie uur, maar daarna heb ik alleen maar met een grote glimlach het spel gespeeld. De technische mankementen zijn niet bepaald prettig om mee te spelen en het is dan ook jammer dat het spel zo op de markt is gebracht. Desalniettemin is dit een ervaring als geen ander, met een geweldig verhaal, een sterke sfeer en wederom tientallen nieuwe Pocket Monsters. Het spel heeft daarbij nog tal aan andere vernieuwingen die het spel voor je kunnen verrijken, maar het was teveel om deze allemaal te benoemen. Het slogan van deze reeks is wellicht al twee decennia oud, maar daarom niet minder passend. Want ook in dit deel you're gonna catch ‘em all.
9,1
N1-score
  • + Geweldig nieuwe regio
  • + Sfeervol tot de laatste minuut
  • + Imposant verhaal
  • + Island Trails, Totem Pokémon en Grand Trails zijn goede vervangers
  • + Groter Pokémon-spel dan je gewend bent
  • - Framerate tijdens Double Battles
  • - Oude Nintendo 3DS niet optimaal
Next articleLaadtijden Pokémon Sun & Moon vergeleken tussen Nintendo 3DS... Previous articleJimmy Fallon neemt het op tegen NASCAR-chauffeurs in Mario Kart...

Reacties van gebruikers

Avatar
Jeroen K. | 20 november 2016 15:38 | #268854
Klinkt goed, ik heb er zin in Smile
Avatar
Fl@ppy2 | 20 november 2016 18:19 | #268867
collapse
Die laadtijden en framedrops maken het een no go. Ik vond de oude games al sloom
5 seconden wachten is echt veel.
Avatar
Nin10do'h | 20 november 2016 19:09 | #268873
Reactie op post #268867 van Fl@ppy2
Hopelijk kunnen ze dat fixen
Avatar
mario gamer X | 20 november 2016 19:01 | #268872
collapse
Wanneer komt er een nieuw seizoen van pokemon tv serie? In Japan is ie er al maar in europa en Amerika helaas nog niet.
Avatar
Moshy | 20 november 2016 19:40 | #268875
Reactie op post #268872 van mario gamer X
In Nederland dit weekend ergens op Disney XD, weet niet de precieze dag en tijden maar dat zal vast wel ergens in de TV Gids staan. Eerst de nieuwe Volcanion film en daarna de eerste twee afleveringen van Sun & Moon.
Avatar
Duncan | 20 november 2016 23:21 | #268889
Mooi dat de game bevalt. Ik was in het begin nog een beetje sceptisch met al die veranderingen, maar ze pakken toch kennelijk goed uit.

Goede review btw!
Avatar
Joost | 23 november 2016 11:04 | #268953
Ben benieuwd. Onlangs Y uitgespeeld. Zin in deze. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Moon

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 23 november 2016

Pokémon Sun

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 23 november 2016