Word Pokémon Meester – Beginners Guide II Special | 21 december 2016 12:00 | Auteur: Mink

Het is misschien wat demotiverend om de titel van deze guide te lezen, maar dat is gelijk ook zeer belangrijk te beseffen. Nee, dit is nog niet de stap om gevorderd te worden, we zijn nog altijd bezig met de basisbeginselen aan je uit te leggen! Pokémon kent nou eenmaal enkele diepgaande geheimen die Game Freak pas sinds Pokémon X/Y aan het brede publiek heeft laten weten. Laten we beginnen met twee sleutelelementen; IV’s en EV’s.

Lees hier de eerste Word een Pokémon Meester – Beginners Guide

Wat zijn IV’s?
Wanneer een Pokémon zeer veel houdt van een andere Pokémon, gaan ze samen in een huis wonen. Hier spelen ze samen en vroeger of later zal er op een mysterieuze wijze een ei verschijnen. Niemand die je kan uitleggen hoe dit precies werkt, maar zo gaat het nou eenmaal in de Pokémonwereld. Als je als trainer vervolgens met het ei op pad gaat en genoeg stapjes zet, dan komt er een kindje uit het eitje. Dit kindje ziet er misschien niet uit alsof hij de “next best thing” is, maar helemaal zeker weten doe je dit niet. Maar het is wel al grotendeels zeker of deze Pokémon, die pas net zijn koppie uit het ei heeft gestoken, sterk of zwak gaat worden.

136


Dit komt door de zogenoemde Individual Values, of kortweg IV. Dit zijn verborgen waardes die invloed hebben op de statistieken van je Pokémon. Zie het als iets wat genetisch bepaald wordt bij mensen, sommige worden geboren en weten vanaf dan al dat het kind groot of klein zal worden. Hier kan het kind niets aan doen, hij kan zichzelf niet laten groeien. Zoiets zijn de Individual Values. De waarde van je IV varieert tussen de nul en de 31 per statistiek (Speed, HP, Attack, Special Attack, Defense & Special Defense). In totaal kun je dus zes keer 31 IV-punten hebben, om van je Pokémon de allerbeste te maken!

Stel, we hebben een Pikachu met 31 IV-punten op alle statistieken en een Pikachu met nul IV-punten op alle statistieken. Mocht je ze exact hetzelfde trainen en beide op een even groot avontuur sturen. Wanneer beide Pikachu’s op level 100 zitten, zou de sterke Pikachu precies 31 punten meer hebben op al zijn statistieken dan de zwakke Pikachu. Daarmee maken IV’s voor competitief vechten een gigantisch verschil.

138


En EV’s dan?
Je hebt echter meer ingrediënten nodig om een goede stoofpot te maken en op dit moment missen wij nog iets cruciaals; EV’s. Een andere waarde waarmee Pokémon worden vergeleken zijn de Effort Values, of kortweg EV. Deze zijn bij de geboorte nog niet vastgelegd en zijn als een wit canvas doek voor een schilder; alles is nog mogelijk. Zie de EV’s daarom als naar een sportschool gaan. Wanneer je gefocust ergens mee bezig bent, kun je een beest worden in het roeien bijvoorbeeld. Maar doe je maar wat, ga je op al het apparatuur zitten en doe je overal een beetje, dan eindig je met amper progressie.

Zo werken EV’s ook in het Pokémon-universum. Je zult moeten trainen op specifieke statistieken om je Pokémon uit te laten blinken op één of twee elementen. In totaal heb je 510 EV’s te verdelen in de zes verschillende statistieken. Iedere vier punten die je er op één zet, zorgen voor één extra statistiekpuntje wanneer je Pokémon in level honderd zit. In totaal kun je met deze techniek dus maar liefst 127 punten toevoegen.

139
In deze afbeelding zie je maximale Speed EV, 128 EV op Attack en 128 EV op Special Attack.


Er zitten echter wel wat extra regeltjes verbonden aan het verdelen van EV-punten. Zo kun je nooit meer dan 252 punten op één statistiek zetten. Stel je wilt een snelle en krachtige Garchomp creëren. Dan is het verstandig 252 punten op Speed te zetten, 252 punten op Attack en de resterende zes punten geven aan Health Points. Zo heb je dan 510 punten verdeeld waardoor als je Garchomp op level honderd zit, hij 63 statistiekpunten hoger zit op zowel Speed als Attack en één punt hoger bij HP. Zoals je ziet kan dit nogal een verschil maken tussen iemand Knock Out slaan of zelf fainted te raken.

Maar hoe kom ik eraan?!
Nu je weet wat IV en EV precies inhoudt, wordt het tijd je uit te leggen hoe je aan deze punten komt. De Effort Values krijg je na het verslaan van een Pokémon. Iedere Pokémon geeft een X-aantal EV-punten weg op één van de zes mogelijke statistieken. Zo geeft Wingull één Speed EV, geeft Squirtle één Defense EV en krijg je van Yungoos één Attack EV. Dit klinkt als vrij weinig als je 510 moet volmaken, maar er zijn genoeg manieren om dit proces te versnellen. Zorg ervoor dat je dus weet wat voor EV-punten je krijgt bij het verslaan van Pokémon.

Als laatste kan ik nog een hulpmiddel meegeven. Laat twintig eieren uitkomen en ga naar de Battle Tree. De Elite Trainer bij de laptop in de hoek zal je vervolgens een nieuwe functie geven in je personal computer; Judge. Hiermee is het gemakkelijker dan ooit gemaakt om de IV van je Pokémon te bekijken. Daarbij is het ook sneller dan ooit, wat het spelen en breeden een stuk gemakkelijker maakt. Dit stukje gereedschap is dan ook onmisbaar voor iedere serieuze trainer.

140


Als allerlaatste heb je een aantal items nodig om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hieronder staat een lijstje met alle voorwerpen om EV-trainen te versnellen en om te beginnen met IV breeden. Het volgende deel in deze guide zal uitleggen hoe je zo snel mogelijk kunt EV-trainen en hoe het breeden precies in elkaar zit. Zorg ervoor dat je tegen die tijd de onderstaande items alvast hebt verzameld!

Benodigdheden
• Power Items (zie onderstaande afbeelding) – Battle Royal (16 BP)
• Destiny Knot – Battle Royal (48 BP)
• Everstone – Battle Royal (16 BP)
• Oneindige Adrenaline Orbs – Pokémon Centrum (300 PokéDollar)

De volgende guide zal aan het begin van het volgende jaar online verschenen!

137
Next articleNieuwe Japanse mijlpaal: Nintendo 3DS meer verkocht dan PlayStation... Previous articleMetacritic deelt hoogstbeoordeelde Wii U- en Nintendo 3DS-titels...

Reacties van gebruikers

Avatar
fantasyfreak | 21 december 2016 15:45 | #269708
collapse
IV en EV vind ik maar zo'n overdreven gedoe... Sommige mensen zijn echt lang bezig om een Pokémon perfect te maken, maar ik snap niet wat het nut er van is?!

De game speel je toch zo uit en alle Pokémon zijn ook makkelijk te vangen en heb zelf echt nog nooit op IV's en EV's gelet.
Avatar
FalconPawnch | 21 december 2016 15:58 | #269709
Reactie op post #269708 van fantasyfreak
collapse
Als je het hele verhaal goed leest, snap je dat het vooral voor competitief is bedoeld.

Ik probeer er zo nu en dan wel op te letten. Zo check ik altijd wel of de gewenste Pokemon een voordelige nature heeft en dat niet zijn special attack lager ligt dan physical attack terwijl ie alleen specials als aanvallen leert.

Ik geef vooral veel medicines zoals IRON, PROTEIN, CARBOS etc. aan m'n team. Maar echt dat breeden totdat er eindelijk eens een gewenste IV/EV uit komt duurt mij te lang. Daar heb ik serieus geen zin in.

Ik ging in Pokemon Y ook regelmatig online met m'n minder getrainde team en toch won ik meer dan dat ik verloor. Het ligt imo meer aan de pokemon en de moves die ze hebben en daarmee de juiste balans in een team dat ervoor zorgt dat je een overwinning boekt. Niet zozeer aan de IV's en EV's. Tuurlijk wegen ze weldegelijk mee. Het uiterst slechte tegenover het uiterst beste maakt natuurlijk een verschil, maar de meeste pokemon lukt het wel om hun poot stijf te houden in battles ondanks de IV's en EV's.
Avatar
Mink | 21 december 2016 17:46 | #269713
Reactie op post #269709 van FalconPawnch
collapse
Precies, het is een guide om je klaar te maken voor de online battles. Als je daar serieus wil meedingen, moet je toch wel letten op IV's en EV's. Anders maak je geen schijn van kans. In de volgende guide leg ik je uit hoe je op de meest simpele manier EV's en IV's kunt verdienen en dan zal je zien dat het niet zo lang hoeft te duren Wink .
Avatar
FalconPawnch | 21 december 2016 17:51 | #269714
Reactie op post #269713 van Mink
Ik ben benieuwd... Ik heb er ook nooit echt de tijd voor genomen om die meuk te snappen. Ik had altijd zoiets van "boeiend, ik gebruik gewoon de Pokemon die ik tof vind en probeer het daar gewoon mee" maar toch verloor ik soms om onverklaarbare redenen en kwamen aanvallen snoeihard aan maar deed ik amper damage... Nu snap ik ondertussen wel waarom ^^

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Moon

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 23 november 2016

Pokémon Sun

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 23 november 2016