Ontspoord Column | 11 januari 2017 10:00 | Auteur: Erik

Telkens weer. Wij Nintendo-fans kunnen het niet laten. We kunnen het nooit laten. Bij elke Nintendo Direct, elk Digital Event en zelfs elk kleine beetje informatie springen we zo snel als ’t maar kan op die welbekende hype-trein. Inmiddels tuft hij alweer gestaag richting 13 januari. We denken nu al praktisch de hele line-up van de Nintendo Switch te weten. Hype, hype, hype. Maken wij het onszelf als Nintendo-fans soms niet wat te moeilijk?

Het is ook een bijzonder fenomeen. Het wordt te pas en te onpas gebruikt, maar de werkelijke betekenis van hype wordt vaak vergeten. Een simpele zoektocht op Google leert ons het volgende: ‘Een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.’ Het creëren van zoiets (iets waar de meeste Nintendo-fans welbekend mee zijn) wordt hypen genoemd.

Als voorbeeld een interview uit medio 2015, met de producer van Animal Crossing, Hisashi Nogami. Hierin meldt hij dat hij “nog niets mag zeggen” over een mogelijke Animal Crossing op de Wii U. Klinkt interessant, maar is in feite gewoon een nietszeggende uitspraak. Fans en media alom beschouwden dit echter als een bericht van de goden dat we al heel snel een vervolg gingen zien. Ook ondergetekende trapte er vierkant in en voorspelde doodleuk dat deze op de E3 al getoond zou worden, waardoor de hype alleen maar meer en meer werd gevoed. Het meest unieke aan dit verhaal: ja, er was inderdaad een nieuwe iteratie van deze befaamde franchise in ontwikkeling. Jammer was alleen dat dit niet het feestelijke geheel was waar we op hoopten. Trein ontspoord.

Het is een vast patroon: bij de aankondiging van een presentatie of evenement blazen wij Nintendo-fans telkens weer van de hoogste torens. Telkens weer. Wij verwachtten minimaal een nieuwe Animal Crossing of Donkey Kong Country op een console die op sterven na dood is. Of anders wel een nieuwe Super Mario Galaxy of Metroid Prime 4. Het liefst allemaal nog tegelijk ook. Die zogenaamde objectieve nieuwsbronnen doen gewoon vrolijk mee. De heetste geruchten vliegen je om je oren en de sappigste uitspraken uit interviews worden gepubliceerd. Waar vervolgens door jullie weer heerlijk over wordt gespeculeerd. Bovenmatige media-aandacht.

1397068543


Vervolgens springen we na die presentatie zo mogelijk nog sneller van die trein af. Want keer op keer blijkt weer dat Nintendo radicaal andere plannen heeft. Een gekke spin-off in het Metroid-universum, Bayonetta als speelbaar personage in Super Smash Bros, een tweedimensionale uitvoering van Pikmin. En ja, ook een of andere Animal Crossing partygame. Geen ambitieuze vervolgen voor hun grote franchises. Voor ons een reden om vervolgens Nintendo helemaal zwart te maken. Want o wee als we iets zouden spelen wat niet bij dat onrealistische denkbeeld van eerst past. Terwijl wij fans het stiekem gewoon belangrijker (of groter) hebben gemaakt dan het daadwerkelijk is. Nintendo is hier telkens weer de dupe van.

Daarom vraag ik het nog eens: maken wij het ons als Nintendo-fans niet wat te moeilijk? Want ook nu, voor de aankomende Nintendo Switch-presentatie, raast de trein weer heerlijk vooruit. Misschien wel harder dan ooit, gezien de Eurogamers en Laura Kate Dale’s van deze wereld. Mario, Splatoon en Mario Kart tijdens de launch. Zelda wordt uitgesteld. De Nintendo Switch is 250 euro. Geruchten die vaak komen van één persoon. Die wij als media en fans vervolgens verschrikkelijk opblazen en meer aandacht geven dan het daadwerkelijk verdient. Misschien zijn ze waar, misschien ook niet. Daar gaat het niet om. Een dergelijke instelling gaat geheid voor teleurstelling zorgen, want o wee als er straks iets niet klopt.

Hoe anders zou het zijn als je gewoon blanco die presentatie in zou gaan. Laat voor één keer die trein gewoon voor wat het is, zonder waardeoordeel of speculatie. Laat alles gewoon op je afkomen en kom even rustig op adem voor 13 januari, 05.00 uur. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk als Nintendo-fan. Misschien doorbreekt de Nintendo Switch dan eindelijk dat patroon en wordt ie écht bijzonderder dan het lijkt!
Next articleBekijk de eerste 27 minuten van het mysterieuze Rime Previous articleDragon Quest VIII: Journey of the Cursed King

Reacties van gebruikers

Avatar
raceneus | 11 januari 2017 10:46 | #270371
collapse
hype
‘Een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.’

'voor de aankomende Nintendo Switch-presentatie, raast de [hype-]trein weer heerlijk vooruit.'

Laten we hopen dat dat niet het geval is. Dat de media-aandacht voor de Nintendo-switch terecht blijkt te zijn, niet belangrijker dan het in werkelijkheid is. Dat het, samen met andere data(als de 1ste keer noemen van de NX in maart 2015, de 1ste blik op de console op 22 oktober 2016, en de launch), als mooi startsein wordt gezien van de 9de generatie consoles.

Pokémon go wordt ook vaak als hype gezien. Die wordt in dit artikel niet genoemd.
Is dat mede gebeurd, omdat je kunt stellen dat die aandacht niet bovenmatig is geweest, omdat het spel ruime download-records brak?
Avatar
Erik | 11 januari 2017 11:03 | #270372
Reactie op post #270371 van raceneus
collapse
Leuk (en scherp!) dat je Pokémon GO noemt Raceneus!

Toevallig noemde ik dat eerst ook in mijn artikel om het onderscheid tussen een hype en een rage aan te duiden. Pokémon GO is inderdaad een interessant voorbeeld, want dat bleek uiteindelijk géén dode mus te zijn. In de eerste maanden na zijn release werd het door miljoenen en miljoenen mensen gespeeld, en hier was (in eerste instantie) nauwelijks media-aandacht voor nodig. In dat geval spreekt men dus van een rage: een fenomeen dat voor een korte periode mateloos populair is, zónder dat de media (en wij) dit hebben moeten opblazen.

Later heb ik het echter weggehaald omdat dit een beetje afleidde van het punt dat ik probeerde te maken.
Avatar
raceneus | 11 januari 2017 11:09 | #270373
Reactie op post #270372 van Erik
Aha. Ik heb altijd gedacht dat hype en rage hetzelfde betekenden. Weer wat geleerd Smile
Avatar
niemand | 11 januari 2017 14:15 | #270387
Reactie op post #270372 van Erik
Maar als de media-aandacht achteraf niet bovenmatig blijkt te zijn, hebben we nu dan geen hype?
Avatar
Nopeman | 11 januari 2017 22:47 | #270443
Reactie op post #270372 van Erik
Eerlijk gezegd draait de Nintendo hypetrain meer om de reis naar naar de Direct/events toe dan dat er echt de grootste en nieuwste games worden aangekondigd. Zeker de laatste jaren vinden bepaalde mensen het ophypen, maken van photoshops en gifs eigenlijk leuker dan de presentatie zelf. Moet eerlijk bekennen dat ik om de Nintendo fans het hardst kan lachen. Kunnen leuk ouwehoeren met elkaar gewoon.
Avatar
banjokazooie | 11 januari 2017 11:55 | #270374
collapse
Het is bij Nintendo wel meer dan bij andere bedrijven merk ik
Avatar
Martijn | 11 januari 2017 12:14 | #270376
Reactie op post #270374 van banjokazooie
Dat zou best eens kunnen kloppen. Niet alleen omdat Nintendo steeds stiller is geworden en de verwachtingen daardoor hoog liggen, maar ook omdat Nintendo langer in deze markt zit dan alle anderen. Dat schept verschillende soorten verwachtingen. Enerzijds van het nu en anderzijds vanuit het verleden. Niet geheel toevallig dat uitgerekend in 2016 de mini NES op de markt kwam én uitverkocht blijft wegens vermeende populariteit: "Weet je nog vroeger, met de Nes?".

Je hebt mensen die terug verlangen naar de eerdere succestijden van Nintendo. Je hebt ook mensen die sowieso iets verlangen van Nintendo, na een lange periode van niets. Daar draagt ook het lange wachten aan bij: zelfs nu weet nog niemand wat het precies gaat zijn, wat wederom nieuwsgierig maakt. Iedereen hier wil het weten, maar je hebt er geen enkele invloed op. Door afwachten groeit het verlangen alles te weten. Deze strategie is eerder door Nintendo toegepast, maar nooit zo hardnekkig en langdurig als bij de Nintendo Switch. Een combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de hype zo enorm is uitgegroeid.

Het is geen toeval. Er wordt bewust ingespeeld op emoties: ongeduld, herinneringen, positieve én negatieve ervaringen, nostalgie, maar ook vernieuwing. Het is een Nintendo strategie, compleet in lijn met het onvoorspelbare en speelse karakter van het bedrijf. Ze zijn de enige die het zo kunnen doen, omdat het een som is van Nintendo's hele loopbaan vanaf 1981. Er is geen ander bedrijf dat het op deze manier doet en eigenlijk is dat begrijpelijk. Het zou niet werken voor anderen. Zij hebben een andere geschiedenis.

Ik ben blij dat Nintendo bij de Nintendo Switch actiever en tactischer lijkt te werken dan bij de Wii U. De strategie lijkt nu wat meer in lijn met Nintendo, niet alleen de Wii. Dat is een vervlogen tijdperk. Het lijkt succesvol te doen, wat bij de Wii U destijds ook had moeten werken: hype wegens nieuwsgierigheid en ongeduld. Op den duur verwacht ik ook weer een (wel of niet in scene gezette) schaarste, om precies dezelfde reden: opwekken dat mensen het willen hebben.

Tijd voor iets nieuws en erg benieuwd, denderen we af op 13 januari. We zullen zien wat er gebeurd, al verwacht ik deze keer geen vertragingen of ongelukken op het spoor. Dat station is hopelijk gepasseerd, al let je er automatisch toch wel op. Ik ben een beetje voorzichtig met hype. Geen zin om het laten tegenvallen dankzij te hoge verwachtingen. Ik wil best meerijden met de hype-trein, maar ik neem een sprinter. Geen Intercity.
Avatar
niemand | 11 januari 2017 14:35 | #270391
Reactie op post #270374 van banjokazooie
Komt ook doordat playstation en xbox afhangen van third-party support. De essentiële games op ps/xbox zijn verspreidt over verschillende bedrijven.
Avatar
Sharjah-Games | 11 januari 2017 12:53 | #270377
collapse
Nintendo Switch is wat Nintendo gaat veranderen, eindelijk normaal internet en voice chat enzovoort.... Nintendo weet waar ze fout zaten, en dat gaan ze fiksen.... Ik ben benieuwd, heb paar dingen gehoord, maar weet niet of ze het in deze presentatie gaan tonen. Denk eerder iets voor de E3, maar 1 ding weet ik wel het gaat heel nice worden, in elk geval mensen gaan denken van hmmmmm, kon je dit niet eerder doen Nintendo!!!

Ik ben er klaar voor!!!
Avatar
Martijn | 11 januari 2017 13:06 | #270379
Reactie op post #270377 van Sharjah-Games
Avatar
charlie1 | 11 januari 2017 13:04 | #270378
Zolang er hoop is, is er leven. Hoe klein de hype ook is, dromen kost niets.

Smile
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 13:28 | #270380
collapse
Over hypen gesproken: hip nieuw achtergrondje, N1ntendo... Wink
Avatar
Martijn | 11 januari 2017 13:32 | #270383
Reactie op post #270380 van ThanosReXXX
collapse
Beetje rood. Mooi rood is niet lelijk.

Nintendo-rood! Er zit weer leven in! Smile
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 13:46 | #270384
Reactie op post #270383 van Martijn
collapse
Een beetje? Razz
Avatar
Martijn | 11 januari 2017 13:56 | #270385
Reactie op post #270384 van ThanosReXXX
collapse
In je ogen brandend, schreeuwend, bloedverknetterend, lap-op-een-boze-stier, knalrood!! Maar op een positieve manier, hoor. Very Happy

Sterker nog: ik hoop nog veel Nintendo-rood te gaan zien, de komende tijd. Smile
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 14:19 | #270389
Reactie op post #270385 van Martijn
collapse
Vandaag is rood... Holy
Avatar
Martijn | 11 januari 2017 14:42 | #270392
Reactie op post #270389 van ThanosReXXX
En vrijdag nog meer, gaan we vanuit. Very Happy

Met de presentatie en de speelsessies in het Nintendo Treehouse, mag het wat mij betreft Nintendo-dag zijn, vrijdag. Graag zelfs! Met voorzichtige verwachtingen voelt het haast of we uitkijken naar pakjesavond (in de vroege morgen).
Avatar
Patrick | 11 januari 2017 15:36 | #270399
Reactie op post #270389 van ThanosReXXX
collapse
... de kleur van jouw lippen.
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 16:28 | #270405
Reactie op post #270399 van Patrick
collapse
Aaaand.... you ruined it.... Hahaha
Vul in dit geval maar "de kleur van jouw limited edition JoyCons" in... Wink
Avatar
Patrick | 11 januari 2017 17:06 | #270414
Reactie op post #270405 van ThanosReXXX
Daarvoor deed ik het!
Avatar
Jmaster | 11 januari 2017 15:28 | #270396
Reactie op post #270383 van Martijn
collapse
Die zwevende vinger is wel een beetje raar, overigens...
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 16:30 | #270407
Reactie op post #270396 van Jmaster
collapse
"Zwevende vinger"?
Avatar
Jmaster | 12 januari 2017 23:09 | #270506
Reactie op post #270407 van ThanosReXXX
Rechtsboven, zo'n zwevende hand die je altijd bij Nintendo-productafbeeldingen ziet.
Avatar
FalconPawnch | 11 januari 2017 13:31 | #270381
Wij verwachtten minimaal een nieuwe Animal Crossing of Donkey Kong Country op een console die op sterven na dood is. Of anders wel een nieuwe Super Mario Galaxy of Metroid Prime 4. Het liefst allemaal nog tegelijk ook.


Praat voor jezelf Banjo
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 13:31 | #270382
En randapparatuurfabrikant HORI doet ook alvast mee aan de hype:
https://tweakers.net/nieuws/119917/uitgelekte-documenten-tonen-fightstick-voor-nintendo-switch.html
Happy

EDIT:
En hier de rest van HORI's leuke speeltjes voor de Switch:
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1332558
Avatar
Yosher2 | 11 januari 2017 14:05 | #270386
Juist. Ik hou mezelf echt al jarenlang voor om mijn verwachtingen gewoon echt ver naar beneden bij te stellen, na keer op keer weer teleurgesteld te zijn in wat Nintendo liet zien bij hun presentaties. Ik verwacht altijd gewoon totaal niets. Dan kan het uiteindelijk op z'n minst een beetje tegenvallen, maar gewoonlijk niet zoals '$%&($#(* wat een $*#@ presentatie was dat!'. Heb hierdoor daarna bijna elke Nintendo presentatie wel met plezier gekeken, ook al hadden ze niet echt heel veel om te laten zien.

Ook deze keer verwacht ik eigenlijk gewoon niks. Ik weet natuurlijk wel dat ze wel wat games laten zien, maar toch 'verwacht' ik niks. Ik volg ook al die geruchten en 'leaks' niet echt (al vang ik hier en daar wel wat op helaas), dus...

Helaas zijn er wel nog genoeg (Nintendo-)fans die hier wel (nog steeds) in trappen.
Avatar
JoVo-7 | 11 januari 2017 14:17 | #270388
Mooi geschreven artikel! Ik merk het bij mezelf ook heel erg, misschien is het inderdaad beter om er gewoon blanco in te stappen (desalniettemin mag je wel hopen op wat moois toch?).
Avatar
deejaydadream | 11 januari 2017 14:28 | #270390
collapse
Ik kijk zeer uit naar de presentatie van vrijdag, onder het motto: 4.30 opstaan, verwarming aan, broodjes in de oven en warme chocomelk erbij, op de bank ploffen en tv aan ... lets go!

Ik verwacht alleen de datum van de Switch, en games die het release window uit komen. Meer dan games als Mario, Zelda, MK8 Switch, Spla-Switch-Toon & 1 van de 2 games die in de trailer zaten, verwacht ik niet. Dan kan het alleen maar meevallen, en ik verwacht niet eens al die games van de aankondigings-trailer, al een release datum krijgen. Misschien wel een Q2, Q3 of Q4 in 2017.

Wel hoop ik dat bij de release, de Zelda of Mario game uit komt. Ik vermoed dat Zelda eerder af is dan de nieuwe Mario titel. Als het voor Europa zo is dat Mario & Zelda de release niet halen, dan ben ik wel heeeeeeeeel teleur gesteld. Breng dan Zelda uit en patch 3 a 4 maanden de andere talen (En dat moeten ze dan in het vervolg bij elke game doen, dat die f*** B****** maar Engels leren!), en dat in game winkels met een duidelijk bord erbij zetten.

En dan om 15.30 uur, met een bord eten op schoot de Treehouse presentaties kijken, al denk ik dat als ze Zelda tonen ik niet ga kijken, wil nog iets van verrast worden in de game zelf. Als ze een Mario, MK8, Splatoon enz. tonen, dan zit ik aan de monitor gekluisterd.

Oja en wat ik hoop te horen, dat de Switch onderweg opgeladen kan worden met een powerbank. Dat zal wel zo zijn, ga ik wel van uit. Maar Nintendo noem het aub, dan zijn meteen die comments van de batterijduur is niet lang, onder de tafel geveegd.

Oja en wat ik hoop, een stabiele live stream! Please!
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 14:58 | #270394
Reactie op post #270390 van deejaydadream
collapse
Nou, nou. Dat over dat Engels moeten leren, dat vind zelfs ik als native speaker wel een beetje gortig. Er zijn nu eenmaal regio's op deze wereld waar Engels niet één van de meest voorkomende talen is, dus laat die mensen lekker in hun waarde.

En ik heb sowieso een teringhekel aan "moeten"... Wink

Oh, enneh:

Spoiler


P.S.
Om half vier al een bord op je schoot? Vroege eter?
Avatar
deejaydadream | 11 januari 2017 15:34 | #270397
Reactie op post #270394 van ThanosReXXX
collapse
Ze leren op vele scholen al Engels, er zijn er echt maar weinig landen waar het helemaal niet word gegeven. Er komt toch een Europese wet, dat vanaf de basis scholen (weet even niet welk groep), Engels gegeven moet gaan worden (iets met 1 Europa).

Van mij moeten ze niks, maar in Amerika zijn ook zoveel talen, en daar brengen ze games hoofdzakelijk in alleen het Engels uit. Waarom dit dan ook niet doen in Europa? Dan vertraagd het uitbrengen van games niet zo. En om ze dan tegemoet te komen, zal er 2 a 3 maanden na release een patch komen, waar men de gewenste taal kan downloaden. Vooral bij grote games, waar veel tekst in verwerkt zit.

Vroeger was het normaal dat je al om 12 a 13 uur warm deed eten. Wij eten hier normaal ergens tussen 16.30 en 17.30 uur, maar dan ben ik aan het koken en monitor kijken tegelijk, dan liever een uurtje eerder koken & eten.

Ps. van die spoiler dat heb ik vannacht inderdaad mee gekregen, maar betekend dat alle powerbanks het aan moeten kunnen of moeten die een bepaalde kracht hebben. Het liefst zie ik een orginele Switch powerbank uit gebracht worden.
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 16:33 | #270408
Reactie op post #270397 van deejaydadream
collapse
In Amerika worden games in veel gevallen niet alleen in het Engels maar ook in het Spaans uitgebracht, dit gezien de "Hispanic Community", die allerlei Zuid-Amerikanen omvat. En net zoals Engels of Duits en Frans hier in Nederland is Spaans een taal die ook vaak standaard in je pakket voorkomt op het voorgezet onderwijs in de States.

En in Europa heb je nog veel landen zoals Frankrijk, Duitsland en een redelijk groot aantal Oostblok landen waar ze of weigeren Engels te spreken, of het simpelweg niet kunnen/niet hoeven, dus daar moet je als bedrijf die wereldwijd games levert, toch rekening mee houden.

Wat betreft die spoiler:
Het is van HORI, wat zo goed als de hofleverancier is voor Nintendo, en het is dan ook officially licensed. Sowieso hebben ze altijd randapparatuur van zeer hoge kwaliteit, dus dat zit wel goed.

In een reactie bovenin heb ik de link gezet met alle overige randapparatuur gezet, als je ze nog eens op je gemak wil bekijken...
Avatar
deejaydadream | 11 januari 2017 16:37 | #270410
Reactie op post #270408 van ThanosReXXX
collapse
Maar waar het om gaat ik vermoed dat de Mario game nog niet af is en als Zelda echt niet in Europa bij de release is door de vertalingen, dan zou ik die teleurgesteld zijn. Vandaar mijn reactie, breng de game wel uit en patch de talen over 2 a 3 maanden.
Avatar
ThanosReXXX | 11 januari 2017 16:54 | #270413
Reactie op post #270410 van deejaydadream
collapse
Tja, ik snap het wel, maar laten we eerst maar eens afwachten wat Nintendo zelf zegt voordat we nodeloos paniek gaan zaaien over iets dat wellicht nooit gaat gebeuren.

Maar zelfs als het zo is, dan zal het ook wel te maken hebben met de cartridges, en Nintendo levert zoals bekend nu eenmaal graag complete producten af (en gelukkig maar wat mij betreft), in tegenstelling tot zovele andere uitgevers die maar day one patches uitgeven alsof het de normaalste zaak van de wereld is, terwijl dat natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo is.
Avatar
deejaydadream | 11 januari 2017 19:50 | #270436
Reactie op post #270413 van ThanosReXXX
Ik heb goede hoop dat Zelda wel uit komt op 17 maart 2017 (als dat de juiste datum is), omdat een aantal Zelda producten van Hori voor de Switch, ook in het Frans (verpakking) gezien zijn.

我々は、表示されますが、33時間に行きます (We gaan het zien, nog maar 33 uur te gaan).
Avatar
Lieve Jongen | 11 januari 2017 17:21 | #270416
De hype wordt gevoed door hoop. Het mag niet nog eens mis gaan.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.