Van NX naar Switch - Een terugblik Special | 12 januari 2017 09:00 | Auteur: Erik

Morgenochtend vroeg komen we dan eindelijk alles te weten over Nintendo’s nieuwste speeltje, de Nintendo Switch. Een geweldig moment! Daarom grijpen we nog één keer terug naar het roemruchtige verleden van de console. Een tweetal jaren vol feiten, speculaties en geruchten. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet. Het begon allemaal op een grauwe dinsdagochtend in maart…

Maart 2015: Iwata introduceert de NX
Er was een tijd dat niemand nog van de Nintendo Switch gehoord had. Dit was ongeveer in dezelfde tijd dat niemand nog wist dat Nintendo zou toetreden tot de smartphone-markt. Op 17 maart 2015 werden beide zaken vanuit het niets onthuld. De 'onthulling' van de NX was heel bijzonder: Iwata vertelde dit eigenlijk tussen neus en lippen door, puur om hun huidige fans gerust te stellen. Verder maakte hij niets bekend. Nou ja, behalve dan dat het niet simpelweg de Nintendo 3DS of Wii U gaat vervangen. Flauw hoor, Nintendo.

1397068235


Juni 2015: Geruchtenmolen begint te draaien
Hoewel we pas in 2016 écht nieuwe informatie mogen verwachten, sijpelt er hier en daar toch al wat interessants uit. Reggie-Fils Aime gaf ons na de E3 van 2015 inzicht in het type platform van de NX. Het verlossende antwoord: een thuisconsole. Hiermee leek de NX toch een opvolger van de Wii U te worden. Tijd voor de geruchtenmolen om alvast flink te gaan draaien. Zo vertelt een van de producers van Metroid dat een volgend deel “waarschijnlijk pas voor de NX zal verschijnen.” Daarnaast is zakenblad Nikkei er zeker van dat het besturingssysteem van de NX op Google’s Android gebaseerd is. Waarop ze van Nintendo als antwoord krijgen dat deze dames en heren de plank vreselijk misslaan. Maar wat is het dan?

Juli 2015: Dragon Quest XI bijt het spits af
Oeps! Het prachtige zomerweer is Square Enix kennelijk wat naar het hoofd gestegen. Zo kondigen ze pardoes aan dat de nieuwste telg in de Dragon Quest-serie naar de NX komt. Hoewel ze later hun woorden nuanceren, bleek dit toch de eerste aankondiging! Om vervolgens diezelfde maand nog te benoemen dat ze wellicht Final Fantasy XIV ook naar de console zouden brengen. Iwata stelde echter dat fans zich geen zorgen hoefden te maken: Nintendo blijft de Wii U en Nintendo 3DS gewoon ondersteunen, zelfs na diens launch.

1397068553


Oktober 2015: Is het nou toch een handheld?
De Noord-Amerikaanse krant Wall Street Journal kwam halverwege oktober met misschien wel het meest sappige gerucht tot op heden. Zij hadden van verschillende bronnen gehoord dat de NX misschien een console mét aparte mobiele unit was. Hiermee luidden zij het begin in van een stormgolf aan soortgelijke geruchten. Wall Street Journal deed hier zelfs nog even een schepje bovenop: ontwikkelaars zouden zelfs al softwarekits in de handen hebben gehad en de grafische capaciteiten van het apparaat zouden om te smullen zijn. Wanneer maak je nou weer eens wat nieuws bekend, Nintendo?

Maart 2016: ‘NX-controller’ duikt op
We zijn inmiddels een jaar verder sinds de aankondiging. Nintendo houdt zijn lippen nog altijd stijf op elkaar. Dit zorgt ervoor dat geruchten steeds meer en meer de overhand nemen. Een console/handheld-combi passeert steeds vaker de revue, Super Smash Bros zou een launchtitel zijn en Beyond Good & Evil 2 verschijnt exclusief voor het apparaatje. Het hoogtepunt van de geruchtenmolen wordt echter bereikt op 18 maart, als een zogenaamde eerste foto van de NX-controller opduikt. Bijzonder is dat ie precies lijkt op een patent dat Nintendo eerder had vastgelegd. Het bleek allemaal nep natuurlijk, maar het internet was voor een aantal dagen wel helemaal in rep en roer!

1397068555


April 2016: Nintendo laat eindelijk weer van zich horen
De kogel is op 27 april eindelijk door de kerk: de Nintendo NX verschijnt in maart 2017. Nog beter: je kunt er ook The Legend of Zelda: Breath of the Wild op spelen! Dit maakt het de eerste titel die Nintendo zelf ervoor aankondigt. Fans doen spontaan een vreugdedans van geluk. Of nou ja, een heel korte dan, als blijkt dat dit het enige relevante nieuws is dat Nintendo te melden heeft over hun aankomende console. Meer details volgen pas na de E3-beurs... Zucht.

Juni 2016: Een E3 vol vage uitspraken
Dit weerhoudt Nintendo er echter niet van om al tijdens de E3 een boekje open te doen over de NX. Een heel warrig boekje dan, want veel wijzer worden we er niet van. Miyamoto meldt dat Nintendo "een bepaald idee heeft" voor de NX, wat direct ook de reden is dat ze zo weinig van zich hebben laten horen. "Het is een volledig nieuw concept". Reggie doet ook nog een duit in het zakje en vertelt in een interview dat het niet om de specs gaat, maar om het bieden van zoveel mogelijk entertainment. Was er ook nog iets tastbaarders? Gelukkig wel! Nintendo of Canada zegt dat we in de herfst van 2016 écht nieuwe info kunnen verwachten.

35


Juli 2016: Eurogamer slaat toe, en hoe!
Eurogamer weet het zeker: de NX is een console annex handheld. Maandenlang borrelde dit gerucht al een beetje, maar de website kwam eind juli met een rapport dat uitgebreid uitlegde wat we konden verwachten. Zo zou je gewoon met de console op de bank kunnen spelen, maar kan ie net zo goed mee op reis. Sterker nog: hij bevat twee controllers aan de zijkant die je desgewenst los kunt koppelen! Vervolgens dropten ze ook nog eens de bom dat Nintendo met de NX over zou stappen op cartridges. Wauw, Eurogamer… Als dit allemaal nou eens waar zou zijn?

Oktober 2016: Nintendo Switch eindelijk officieel onthuld!
In de maanden daarop werd de Nintendo NX steeds een stukje tastbaarder. Eind oktober wakkerde Nintendo echter eindelijk het vuur volledig aan. Uit het niets kondigden ze aan dat ze (diezelfde dag nog!) hun nieuwste console officieel zouden onthullen. Wat volgde was een stijlvolle trailer van drie minuten, die ons helder uitlegde wat de NX… ehm, de Nintendo Switch was: in de eerste plaats een thuisconsole die we ook nog uit zijn dock mee kunnen nemen! Dat Eurogamer maanden eerder dit al naar buiten gebracht had, namen we maar even voor lief. Wie had gedacht dat we Skyrim ooit nog eens op een Nintendo-platform zouden zien? De Switch is eindelijk hier!

November 2016: Geruchtenmolen niet meer te stoppen
Wat, moeten we alweer wachten op nieuwe informatie? Helaas zit er niets anders op. Dit betekent echter niet dat de Nintendo Switch van de radar verdwijnt. Integendeel, zelfs. De nieuwsstroom omtrent het apparaat is nooit zo groot geweest als in november. Batterijduur is maximaal drie uur, het dock versterkt de rekenkracht van het beestje. Skyrim, Splatoon en een 3D Mario kunnen we kennelijk bij de launch verwachten. Die doldwaze Rabbids krijgen een cross-over met Mario en consorten. Er komt een derde versie van Pokémon Sun & Moon, exclusief voor de Nintendo Switch. Zelfs Dark Souls schijnt richting het apparaatje te komen. Het houdt niet op. En dit allemaal van bijna één persoon, Laura Kate Dale. Bijzonder als dit waar bleek te zijn!

1397068554


Januari 2017: Moment van de waarheid
Tot nu dan. Morgen stopt de geruchtenmolen eindelijk met draaien. Nintendo gaat ons in alle vroegte alles vertellen over wat we allemaal van de Nintendo Switch kunnen verwachten. Er zijn nog steeds een hoop vragen te beantwoorden. Wat is de prijs? Heeft het een multi-touchscreen? Wat is nou precies de grafische kracht? En: welke games kunnen we allemaal verwachten? Het is een lange reis geweest, maar morgen doemt eindelijk de eindbestemming op!
Next articleNintendo eShop - Week 2 (Mercenaries Saga 3, Shift DX, meer) Previous articleN1ntendo.nl zoekt nieuwe redactieleden

Reacties van gebruikers

Avatar
@llOfJ@s | 12 januari 2017 10:09 | #270453
Erik, het is nog maar 1 dag trouwens
Avatar
Ruben91lp | 12 januari 2017 10:40 | #270454
Leuk, nog even terugblikken voor de grote informatiestroom! Voelt haast als een einde van een tijdperk, na bijna 2 jaar geen speculaties, discussies en geruchten meer!
Avatar
JORISGUY7XD | 12 januari 2017 11:20 | #270455
MyNintendo is nog steeds verschrikkelijk, niks vergeleken met de services van de concurrentie (Steam blijft het beste op dit gebied). Beter krijgen de al gekochte VC games dikke korting of zijn ze helemaal gratis. Ook hoop ik dat alle Wii U ports wat goedkoper zijn, maar waarschijnlijk niet... Weird
Avatar
raceneus | 12 januari 2017 11:35 | #270456
collapse
Mooi geschreven, Erik. Er zal wel veel tijd in hebben gezeten, om uit alle berichten uit bijna 2 jaar tijd, een goede samenvatting te maken. Waarschijnlijk zou ik me slechts verhouden tot wat Nintendo heeft gezegd en getoond(dus ook bij de Jimmy Fallon Show), omdat van de geruchten niet zou weten wat er wel en niet belangrijk genoeg zou zij om te plaatsen.

Als ik nog wel even een mierenneuker mag zijn:

'Was er ook nog iets tastbaarders? Gelukkig wel! Nintendo of Canada zegt dat we in de herfst van 2016 écht nieuwe info kunnen verwachten.'

Ook dit is niet tastbaar, aangezien we een uitspraak niet vast kunnen pakken.
Avatar
Martijn | 12 januari 2017 12:03 | #270457
Reactie op post #270456 van raceneus
Nee, maar het geeft wel wat houvast: er is een moment om naar uit te kijken. Ik denk dat Erik dat wilde aanduiden met tastbaar. Er werd een belofte gedaan.

Eerder hadden we helemaal niets als houvast, wat mensen nóg ongeduldiger maakte. Onzekerheid zaaien om hype te oogsten. Nintendo deed dat vaker met succes, maar nog niet eerder op zo'n hardnekkige manier. Nintendo is de enige die de spanning opbouwt door juist helemaal niets te doen. Dat doen ze goed. Nooit een console van Sony of Microsoft gezien met zoveel mysterie en nieuwsgierigheid eromheen.

Grappig hoe zo'n geheimgehouden systeem toch al een hele geschiedenis opbouwt. Morgenochtend vroeg het volgende hoofdstuk in dit boeiende verhaal. Na al die tijd wachten is het een rare gedachte dat het bijna zover is. Nog een uurtje of 17 te gaan.

Ik verslaap me hopelijk niet... Smile
Avatar
niemand | 13 januari 2017 03:20 | #270513
De kogel is op 27 april eindelijk door de kerk: de Nintendo NX verschijnt in maart 2017. Nog beter: je kunt er ook The Legend of Zelda: Breath of the Wild op spelen! Dit maakt het de eerste titel die Nintendo zelf ervoor aankondigt. Fans doen spontaan een vreugdedans van geluk. Of nou ja, een heel korte dan, als blijkt dat dit het enige relevante nieuws is dat Nintendo te melden heeft over hun aankomende console. Meer details volgen pas na de E3-beurs... Zucht.

Volgens mij werd Zelda toen ook uitgesteld naar '17

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.