Nintendo Switch - Een eerste indruk vanuit Frankfurt Preview | 14 januari 2017 13:00 | Auteur: Daan

Ik raak altijd opgewekt van nieuwe hardware. Je kijkt er altijd halsreikend naar uit, benadert het product kritisch maar overall hoop je dat de nieuwe console voor plezier zorgt. Met veel verwachtingen ging ik vandaag dan ook naar Frankfurt, waar ik een eerste blik mocht werpen op het nieuwe apparaat van Nintendo. De Nintendo Switch lijkt op het eerste gezicht een vreemd stukje techniek, een tablet in een dock, een controller met allerlei toeters en bellen erop en ook nog eens experimentele software. Ik zie een hoop potentie, maar maakt dat het ook waard?

Ik kan alleen maar beginnen met te zeggen dat de Nintendo Switch een échte console is. Als de Switch in de dock zit, heb je de mooiste en scherpste beleving die je ooit van Nintendo hebt gezien. Dat valt ook gelijk op bij The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In vergelijking met de Wii U-versie had de demo die ik speelde absoluut geen problemen met de framerate. Het verschil zit hem niet zozeer in het grafische plaatje, maar dit is wel dé manier hoe je het nieuwe The Legend of Zelda-avontuur wilt spelen. Ook bij Splatoon 2 had ik datzelfde gevoel en zat ik aan de buis gekluisterd. Splatoon 2 was haarscherp en toont zeker aan dat de Switch met recht de opvolger van de Wii U mag worden genoemd.

1


Een andere reden waarom ik helemaal verkocht raakte aan Splatoon 2 was de gloednieuwe Pro Controller die ik gebruikte. Deze controller ligt fantastisch in je hand en ook de knoppen voelen geweldig aan. Waar je bij de Pro Controller voor de Wii U nogal hard op sommige knoppen moest drukken, is dat bij de nieuwe geen probleem. Tevens heeft de Pro Controller voor de Nintendo Switch talloze nieuwe functies. Voor de professionele Splatoon-speler is dit dé controller dankzij een gyroscoop en HD Rumble.

Als je de Wii U GamePad daarentegen wel fijn vond dan kun je de Nintendo Switch in de handheld modus zetten door hem los te koppelen van het dock. Het scherm van het tablet heeft een resolutie van 720P maar dat stelde me zeker niet teleur, integendeel, het zag er erg goed uit! Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik op de Wii U GamePad nooit heb genoten van Off-TV gameplay. De kleuren waren flets en het beeld dat erop werd vertoond was ook niet helder. Op de Nintendo Switch is dat echter totaal niet het geval. Ik was erg onder de indruk van de hoeveelheid kleuren die het apparaat kon tonen en ook de scherpte. Dit merkte ik vooral op toen ik Mario Kart 8 Deluxe speelde.

2


De handheldmodus van het apparaat is een van de unieke features van de Nintendo Switch. Hierbij gebruik je dan ook de Joy-Con aan beide kanten van de tablet. In eerste instantie was ik nogal sceptisch over deze vreemde apparaatjes. Ook omdat ik erg grote handen heb wist ik niet of ze wel comfortabel zouden aanvoelen en of ik daarmee het apparaat goed zou kunnen vasthouden. In eerste instantie vergde het vasthouden dan ook wat oefening, maar toen ik eenmaal gewend raakte, lag hij goed in mijn handen en waren mijn bedenkingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook zie je geen tot weinig kwaliteitsverlies wanneer je van de TV naar de Handheld-modus gaat.

De Joy-Cons kunnen overigens nog veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Bij games zoals Super Bomberman R kan elke speler een Joy-Con horizontaal vasthouden en krijg je een vergelijkbaar idee als met de Wii-Remote. Toch is de Joy-Con veel robuuster dan ik in eerste instantie dacht. Wanneer je dan ook nog eens het polsbandje op de Joy-Con klikt met de SL en SR-knoppen wordt hij nog geschikter als losse controller. Daar werd vooral in 1-2 Switch goed gebruik van gemaakt. De Joy-Cons hebben HD Rumble en hebben een extreem nauwkeurige gyroscoop waarmee je bijvoorbeeld een koe zou kunnen melken als minigame. Een andere game die de Joy-Con voor de volle 100% benutte was Arms. Je gebruikt beide Joy-Cons om precies om je heen te slaan en te vechten. Het is eigenlijk een grote update van de originele Wii Remote.

2


Je kunt de Joy-Cons echter ook gebruiken op een meer traditionele manier door ze in de Joy-Con Grip te plaatsen. Dat klinkt op papier misschien leuk, maar wat mij betreft is dat niet de manier om op de Nintendo Switch te spelen. Ik gebruik ze liever apart, of ik gebruik de Nintendo Switch Pro Controller. Deze voelt namelijk veel natuurlijker aan en ik had er tegelijkertijd ook veel meer plezier mee. Zo merkte ik vooral tijdens Mario Kart 8 op, toen ik, met de Joy-Con in een stuur erg veel plezier beleefde aan de gameplay. Het bracht mij voor even terug naar het Mario Kart Wii-tijdperk.

Mijn eerste indruk met de Nintendo Switch is positief. Ik zie zeker de potentie in het apparaat en de nieuwe manier van spelen, iets wat ik niet direct had bij de Wii U. De software die er voor uit gaat komen is wellicht nog niet de meest spectaculaire line-up, maar dat ligt zeker niet aan het apparaat. Het is bij deze hardware dat ik bij mezelf denk dat Nintendo hier wel echt goud in handen heeft, het moet nu alleen nog worden waargemaakt.
Next articleWonder Boy: The Dragon's Trap dit jaar naar Nintendo Switch Previous articleEiji Aonuma over verschillen Wii U- en Switch-versie TLOZ: Breath...

Reacties van gebruikers

Avatar
banjokazooie | 14 januari 2017 13:45 | #270824
Heb er zin in nu moet Nintendo nog voor voldoende units zorgen maar bij BOL is die al uitverkocht. Dus ik hoop dat Gamemania ZP er minimaal 5 heeft anders word ik gek. Want ik wil Zelda op 3 maart spelen.
Avatar
Nozem | 14 januari 2017 14:15 | #270825
Ik ga er pas één halen als Super Mario Odissey uitkomt, denk ik. De launch line-up vind ik vooralsnog niet boeiend genoeg om een aanschaf te rechtvaardigen. En ik heb voor mezelf ook al besloten dat ik Zelda op de WiiU ga spelen, in het kader van; die heb ik toch al staan.
Avatar
offensive | 14 januari 2017 14:48 | #270831
Wel grappig hoe verschillend mensen de Switch ervaren. Las ergens anders een hands-on hun hadden het er over dat de Switch een toffe handheld is maar bij het functioneren als console hadden ze hun twijfels.

Zelf begreep ik niet zo goed waarom ze ineens weer met een zwieper zwabber game kwamen aanzetten. Het eerst wat ze dan tijdens de presentatie lieten zien was een casual game en een zwieper zwabber game. Dacht dat ze met de Switch afstand gingen nemen van het Wii tijdperk.

We gaan het zien.
Avatar
FalconPawnch | 14 januari 2017 15:16 | #270835
ik had ook echt mn twijfels toen de eerste beelden werden getoond met dat 1-2 switch. Daar zat echt niemand op te wachten maar het was wel gelijk een juiste demonstratie van wat de Switch te bieden heeft en wat de mogelijkheden zijn.
Avatar
banjokazooie | 14 januari 2017 15:18 | #270837
collapse
Ik denk dat mensen ARMS erg onderschatten. Er komt veel tactiek bij kijken. En het is niet zomaar zwaaien. Ik denk dat echt uit kan groeien tot een heel tof nieuw IP.

En ik moet hem wel halen heb geen Wii u meer. En Zelda moet ik spelen. Ja moet ik spelen:p Dus please Nintendo stuur 5 exemplaren naar GM Zuidplein haha Razz

Maar Nintendo moet er wel voldoende op voorraad hebben hun grootste game komt uit met launch.
Avatar
Nozem | 14 januari 2017 16:16 | #270850
Reactie op post #270837 van banjokazooie
collapse
Let maar op, dat ding is al voor de lancering uitverkocht. Net als de Wii, de WiiU en de NES Mini.
Avatar
banjokazooie | 14 januari 2017 16:28 | #270855
Reactie op post #270850 van Nozem
collapse
Dat maakt niet uit als er bij GM Zp maar 5 zijn heb ik er eentje
Avatar
Nozem | 14 januari 2017 16:30 | #270857
Reactie op post #270855 van banjokazooie
collapse
Dan zou ik hem pre-orderen als ik jou was.
Avatar
banjokazooie | 14 januari 2017 17:11 | #270863
Reactie op post #270857 van Nozem
Heb ik al gedaan vorig jaar April. Maar sta nog pas 5e. Dus daarom hoop ik dat de GM Zuidplein er 5 binnen krijgt. Dan heb ik er eentje.
Avatar
Kaya | 14 januari 2017 16:15 | #270848
Geen Switch op de Launchdag, te weinig te bieden.
Daar zal waarschijnlijk verandering in komen, maar eerst afwachten..
Misschien dat ik hem koop als Mario Kart 8 Deluxe uitkomt..
Avatar
platoqp | 14 januari 2017 18:48 | #270875
Wat ik me heel erg afvraag is hoe de HD rumble voelde. Het lijkt me echt een toffe functie, maar dat hangt natuurlijk af van hoe het gebruikt wordt. Iemand die me dat kan vertellen?
Avatar
banjokazooie | 14 januari 2017 19:09 | #270880
collapse
Wat ik mij ook afvraag Laden de Joy cons ook op wanneer je hem aan de Switch tablet plaats in de dock? of heb je echt die charge nodig van 30 euro?
Avatar
HooksinVincent | 14 januari 2017 19:39 | #270893
Reactie op post #270880 van banjokazooie
Hier ben ik ook benieuwd naar.
Avatar
Monokuma | 14 januari 2017 20:10 | #270895
Ik heb nu een vraag waar ik al een tijdje mee zit.
Bevatten de Joy-cons en de Pro Controller nou analoge triggers of gewoon digitaal?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario Kart 8 Deluxe

Platform: Nintendo Switch
Genre: Kart Racing
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 12
Releasedatum: 28 april 2017

Splatoon 2

Platform: Nintendo Switch
Genre: Third-Person Shooter
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 21 juli 2017

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Platform: Nintendo Switch
Genre: Open World Adventure
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 maart 2017