De kritische noot Column | 15 januari 2017 10:00 | Auteur: Nathan

De Nintendo Switch Presentation 2017, het klinkt veelbelovend en dat was het ook. En als ik achteraf terugkijk op wat er allemaal is onthuld, dan word ik meteen enthousiast. Ik ben dan ook zeker niet negatief over de toekomst van de Nintendo Switch. Desondanks liet de presentatie mij met een negatief gevoel achter.

Afgelopen vrijdag kwam om precies 5:00 Nederlandse tijd de president van Nintendo, Tatsumi Kimishima, het podium op in de Japanse hoofdstad Tokyo. Dit is de eerste keer dat we hem 'in het echt' zien in een persconferentie van Nintendo en de man maakte een goede indruk. De presentatie begon meteen met een klapper: de releasedatum en prijs van het systeem. In tegenstelling tot eerdere geruchten kunnen we al vanaf vrijdag 3 maart met de Nintendo Switch aan de slag. De adviesprijs bedraagt 300 euro, wat hoger is dan ik had verwacht, maar wordt verklaard door de prijs van de Joy-Cons. Een set van twee Joy-Cons zal voor zo'n 80 euro over de toonbank gaan.

1397068562
De hoeveelheid technologie in de Joy-Con is ook terug te vinden op het prijskaartje.

First-party heaven?!
Alle features van het systeem worden nog eens uitgelicht en dan is het tijd voor de games. En hier ging het mis. De manier waarop de content voor de Nintendo Switch werd onthuld was nogal rommelig. Veel trailers, maar weinig informatie. Zonder spiekbriefje (Lees: persbericht) zou het mij niet duidelijk zijn geworden wat Mario Kart 8 Deluxe nu echt anders maakt dan Mario Kart 8, dat in 2014 al verscheen voor de Wii U. Of neem Splatoon 2. Dat je nu ook met vrienden kunt spelen in lokale multiplayer Turf Wars werd amper duidelijk uit de trailer in de presentatie.

Een groot gedeelte van de kracht van deze presentatie is verloren gegaan aan eerder nieuws. We beseffen niet dat Splatoon 2, Mario Kart 8 Deluxe, een nieuwe 3D Mario-game – nu bekend als Super Mario Odyssey – en The Legend of Zelda: Breath of the Wild in het eerste jaar van de Nintendo Switch een geweldige line-up is. Ik denk dat dat komt omdat we al gewend zijn geraakt aan dit idee dankzij de vele geruchten en leaks, maar ook door die paar seconden die we al van die eerste drie games gezien hebben in de onthullingstrailer van de Nintendo Switch in oktober. Er is weinig écht nieuw voor onze ogen.

14
Super Mario Odyssey heeft een level dat is gebaseerd op New York City.

Toch pak ik opnieuw mijn lijstje met onthulde games erbij en dan blijkt dat de hoeveelheid écht nieuwe games toch helemaal niet tegenvalt. De manier waarop Nintendo deze games heeft onthuld is echter zwak. Van veel spellen is weinig tot geen gameplay getoond en met een korte teasertrailer en een titel in beeld maak je mensen blijkbaar niet enthousiast voor Fire Emblem Warriors of Xenoblade 2. Met name de crossover tussen Fire Emblem en de bekende serie van Koei Tecmo is er een die een groot publiek moet aantrekken. In een enquête van Famitsu uit november 2015 vroeg het Japanse tijdschrift van welke serie de Japanse gamers graag een Warriors-crossover wilden zien. Fire Emblem stond toen in de top drie. Toch heb ik nog weinig mensen over deze game gehoord, die later dit jaar al moet verschijnen.

Third-party hell?
Ook qua third-party support zit het niet helemaal lekker. De meeste third-party games zijn ports van spellen die vorig jaar al verschenen voor andere systemen. Neem I Am Setsuna van Tokyo RPG Factory en Square Enix, dat wereldwijd al sinds juli verkrijgbaar is voor andere systemen. Of Dragon Ball Xenoverse 2, dat uitkwam in oktober. Hoewel Koei Tecmo, Bandai Namco, Square Enix en SEGA allemaal al met meerdere games naar voren zijn gekomen, zijn er nog een heleboel andere grote games onlangs verschenen voor de concurrentie die nog niet zijn onthuld voor het nieuwe apparaat van Nintendo. De westerse ontwikkelaars zijn nog terughoudender dan de Japanse. Toch staan er een aantal grote games op de planning. FIFA kreeg veel aandacht tijdens de presentatie, terwijl Minecraft niet eens voorbij kwam. En dat is een game die wereldwijd al meer dan 100 miljoen keer is verkocht en waarvan nog steeds duizenden exemplaren per dag over de toonbank gaan.

1
Dragon Quest XI is de grootste Japanse third-party game voor de Nintendo Switch.

Nee, sommige keuzes die bij het maken van de presentatie zijn gemaakt krijgen niet mijn steun. Het was niet overtuigend en dat kwam door een totaal gebrek aan focus! Gelukkig maakte Nintendo dit allemaal goed door een van de beste trailers ooit te tonen voor de game die de Nintendo Switch moet gaan verkopen, The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Een werkelijk schitterende trailer die mij – ook al ben ik geen fan van de serie – helemaal enthousiast maakt voor deze launchtitel. Daarbij eindigt een matige presentatie toch nog positief, maar dat neemt niet weg dat Nintendo nog een lange weg te gaan heeft voordat het bedrijf er zeker van kan zijn dat de nieuwe console een succes wordt. De ingrediënten zijn er, het is nu aan Nintendo om er een product van de maken waar iedereen van gaat smullen!
Next articleNintendo Treehouse beelden van Snipperclips uitgelicht Previous articleLivestream Nintendo Switch Experience (begint 02:30 Nederlandse...

Reacties van gebruikers

Avatar
Lieve Jongen | 15 januari 2017 10:15 | #270909
collapse
Ze sloegen wat mij betreft de plank mis. Laat de Switch zien en wat het kan en laat dan de games zien in de presentatie en vertel wat de games inhouden. Hoe vaak je die vraag over bv MK8 Deluxe niet voorbij zag komen of dat het de Wii U versie is.
In plaats daarvan kreeg je later een oersaaie treehouse waar ze alle kijkers weg probeerden te jagen door drie kwartier lang dat boksspelletje te doen en na elke game een aantal minuten pauze te nemen.

Ik ben benieuwd wat het word met de Switch omdat Nintendo er weer duidelijk voor gekozen heeft een minder krachtige console weg te zetten dan de concurrentie die aan het einde van het jaar beiden een console hebben die de Switch weg blaast wat kracht is.

Ik heb mijn Switch in bestelling staan en ben benieuwd of het Nintendo nu wel gaat lukken om weer hoge verkoopcijfers te halen. En anders volgende keer voor hetzelfde geld gewoon een normale console op de markt zetten die met de concurrentie mee kan. Misschien dat de mensen toch niet zo op al die gimmicks zitten te wachten. Voor die ruim €300 had je ook een console neer kunnen zetten die krachtiger is dan de huidige normale PS4.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 10:23 | #270912
Reactie op post #270909 van Lieve Jongen
collapse
Iedereen onderschat ARMS jij ook zie ik erg jammer.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 02:54 | #270985
Reactie op post #270912 van banjokazooie
Top dat jij ARMS er wel heel leuk uit vindt zien, maar smaak blijft subjectief. ARMS heeft inderdaad meer inhoud dan uit de eerste trailer blijkt maar dat betekent niet dat iedereen het daarom plots met je eens moet zijn dat het een must have AAA game is.
Avatar
Niek | 15 januari 2017 23:20 | #270975
Reactie op post #270909 van Lieve Jongen
ARMS lijkt mij een er gaaf spel en ik zie het positief tegenmoet. Niet iedereen is tegen motion controls. En tijdens de Treehouse Live hebben ze duidelijk gezegd dat de motion controls optioneel zijn.

En ik denk ook niet dat je de intentie van de Treehouse Live begrijpt. Het doel is om de showfloor demo's te Let's Play-en en dieper in te gaan in de games met uit leg. Gespeeld door personen die al vele uren in de spellen gestoken hebben. De pauzes die jij zo ergelijk vindt zijn juist voor de voorbereiding van het volgende segment, waarbij ze de systemen met de nieuwe demo's klaar zetten en de host en gasten klaarmaken. Dat is niet wat je wil zien. Dan kunnen ze beter de showfloor tonen.

En als Nintendo een console net als Sony en Microsoft hadden gemaakt dan denk ik niet dat ze beter gaan verkopen. Als fabrikant moet je juist onderscheidend zijn en aantrekkelijk voor de consument. Als je 1 in een dozijn bent dan hoef je niet op verkopen te rekenen.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 10:22 | #270911
collapse
Ik las op gamer.nl een hele slimme reactie van iemand. De Switch zal met launch uitverkocht zijn. Maar door het hele jaar met vette aankondigingen te komen stappen iedere keer mensen in. Nu stappen mensen in voor Zelda een gedeelte in het najaar voor Mario en een andere onaangekondigde klapper. Dan tonen ze op de E3 ook een klapper voor 2018. Dan stappen mensen daar voor in. Zo houd je de verkopen steady.

En Metroid is na de woorden van Reggie van vraag me over een jaar er nog eens over Metroid en Mother 3 hun grote 2018 voorjaar game denk ik en hun grote E3 aankondiging. En gezien de referenties van Dkc in de nieuwe Mario zie ik die ook wel in de maak zijn. Wat zou het tof zijn als een klein gedeelte van Retro samen met Playtonic aan die game werkt. En dat het overige team aan die onbekende game werkt.

Dus nee ik ben benieuwd. Hoop dat Nintendo er voldoende geleverd heeft bij de GM zp zo dat ik aan de slag kan op 3 maart
Avatar
Banjo | 15 januari 2017 11:28 | #270917
Reactie op post #270911 van banjokazooie
collapse
Ik denk dat dit ook het geval gaat zijn.. Ik heb echt de neiging om de Switch direct op 3 Maart te halen, maar mijn gevoel zegt dat het toch beter is om even te wachten tot er wat meer games zijn.. Geen remakes, geen remasters, gewoon nieuwe titels of sequels.
Jammer, maar ik denk dat ik idd naar mijn gevoel ga luisteren..
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 11:37 | #270920
Reactie op post #270917 van Banjo
Als je hem niet gereserveerd hebt gaat dat niet lukken ben ik bang.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 03:44 | #270986
Reactie op post #270911 van banjokazooie
Zo zie je maar weer, als jij maar genoeg op het net rondsurft dan wordt je vanzelf een slimme jongen Razz

Nee, maar serieus zo werkt het natuurlijk wel. Het was na de eerste golf negatieve reacties nog even afwachten of de pre-orders wel voldoende zouden binnenstromen maar zowel hier in Nederland als in de VS zitten bijna alle grote retailers al aan hun limieten. Van Japan weet ik het nog niet, maar gezien de aangekondigde titels en de voorkeur voor portable gaming verwacht ik niet anders dan dat de Switch het daar ook goed zal doen. Voorlopig maakt het dan ook nog niet uit dat mensen zoals ik nog even wachten (Het wordt waarschijnlijk instappen bij MK8 of Splatoon2 voor mij).

Over een paar maanden is dat ding al een stuk aantrekkelijker met meerdere games beschikbaar én een lagere prijs (winkelketens zullen vrij snel bundelacties aanbieden wat toch weer een tientje of 2 á 3 scheelt) en tegen de feestdagen komen er sowieso leuke aanbiedingen. Mocht de Switch vóór die tijd toch niet goed verkopen voor €300,- (en daar hoop ik stiekem op...) dan kan Nintendo vast wel een '3DS'je doen' en een pricedrop aankondigen. (...want dan heb ik de Switch dus lekker goedkoper Razz ) Ik vermoed namelijk dat er best een redelijke marge per verkochte unit voor Nintendo in zit die ze omlaag kunnen brengen zonder verlies te draaien. €250 of €300 met game is mentaal al een stuk gunstiger. Voor jullie zouden ze na zo'n pricedrop een ambassadors program kunnen opstarten waardoor early adopters de rest van het jaar het online abonnement gratis krijgen en op die manier is iedereen blij. Happy
Ik zie de Switch namelijk niet slecht verkopen met een prijs van €250 en aanhoudende support van Nintendo/(een aantal) 3rd parties. De 40 miljoen moet op die manier makkelijk te doen zijn.
Avatar
Jeroen K. | 15 januari 2017 10:32 | #270913
collapse
De presentatie laat bij mij een wat dubbel gevoel achter. Aan de ene kant ben ik persoonlijk erg blij met titels zoals Xenoblade 2, Shin Megami Tensei, Disgaea 5, Octopath Traveler en een Tales-game, maar aan de andere kant gaat dit tot nu toe echt geen Westerse gamers overhalen om terug naar Nintendo te gaan. Op deze manier zie ik de Switch zeker geen succesvoller apparaatje worden dan de Wii U. De steun van Japanse ontwikkelaars lijken ze te hebben (die moeten wat, nu de Nintendo 3DS en PlayStation Vita allebei hun einde naderen), maar het Westen volgt niet. Nintendo heeft PS4/XO-gamers met deze console totaal geen reden gegeven om terug naar Nintendo te komen ten opzichte van de Wii U.

Het zal me zeer benieuwen wat deze console op lange termijn gaat presteren in het Westen.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 10:37 | #270914
Reactie op post #270913 van Jeroen K.
collapse
Er staat nog een E3 voor de deur. Daar gaan ze de westerse games aankondigen vermoed ik. Plus in een direct nog. Ik was vroeger ook zo wilde al het lekkers in een keer. Maar word nu liever meerdere keren in een jaar blij gemaakt met toffe aankondigen
Avatar
Jeroen K. | 15 januari 2017 12:45 | #270935
Reactie op post #270914 van banjokazooie
collapse
Ik hoop het wel! Toch stel ik vast dat ten tijde van de Wii U onder andere Assassin's Creed, Ninja Gaiden, Darksiders en Call of Duty nog meededen; series die ik voorlopig nog niet heb gespot rondom de Nintendo Switch.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 13:02 | #270940
Reactie op post #270935 van Jeroen K.
Dat is logisch omdat die series allemaal nog geen nieuw deel hebben
Avatar
The Iron Ghoul | 15 januari 2017 10:55 | #270915
collapse
Ik denk ook dat de Hype rondom de Switch (mede door LKD) voor teleurstelling gezorgd heeft vooral omdat veel dingen die zij heeft gezegd niet zijn uitgekomen (op dit moment). Geen BG&E2, geen Rabbits. Al zat ze gelukkig wel fout met de launch date en Zelda.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 11:20 | #270916
Reactie op post #270915 van The Iron Ghoul
collapse
Ja dat denk ik ook maar mocht Emily Rogers het goed hebben zij is vrij betrouwbaar op sommige vlakken waaronder de voice acting in Zelda, De nieuwe Ip in dit jaar voor de Switch etc. Dan krijgen we nog een hoop moois in het najaar. En laat ze lekker op de E3 nog vlammen. En voorlopig ben je met Zelda wel 2 maanden zoet. Mario kart mits je die koopt is zonder problemen ook maanden houdbaar want ik vind dit de beste Mario kart ooit. Dan kun je nog echt goed worden in ARMS en Splatoon. En dan is het E3. En komt Nintendo met nieuwe dingen. En ik ga na de woorden van Reggie stiekem uit van een nieuwe goede Metroid.
Avatar
The Iron Ghoul | 15 januari 2017 11:38 | #270921
Reactie op post #270916 van banjokazooie
collapse
De games die er nu zijn Arms, 1.2 Switch, Zelda, Mario kart, Splatoon die zal ik allemaal halen. Hopelijk komt er vandaag of morgen ook nog Ghost Recon bij en Battlefield of een van de andere shooters. Als die erop komen dan heb ik geen reden meer om een X1 of PS4 te halen.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 11:48 | #270925
Reactie op post #270921 van The Iron Ghoul
1.2 Switch niet die had ik alleen gespeeld als in het pakket had gezeten. Maar de rest ga ik halen. Wil ook Splatoon gaan proberen. En die shooters vooral Bf1 zie ik niet naar de Switch komen. Maar het lijkt mij trouwens wel leuk om jou straks toe te voegen op de Switch kunnen we online ARMS en Mario kart 8 Deluxe doen. Jij had hem ook gereserveerd toch bij dezelfde GM? Ik hoop dat er gewoon een gedeelte gekleurde en een gedeelte grijze komen. Dan zijn we beide misschien voorzien.
Avatar
Zach | 15 januari 2017 11:52 | #270926
collapse
Xenoblade 2, Shin Megami Tensei en de Nintendo exclusives zijn al genoeg redenen voor mij er een te halen. Alleen zijn XCX en TMS mij wat tegengevallen dat ik in maart niet meteen naar de winkel ren.

Ook heb ik onlangs al een PS4 gekocht. Ik hoop dat die SMT-game ook gewoon naar de PS4 komt, dan hoef ik voorlopig nog niet aan de Switch.

Heel weinig westerse games en ik denk dat dat weer de dooddoener gaat worden voor het systeem.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 12:07 | #270928
Reactie op post #270926 van Zach
collapse
Die westerse games worden aangekondigd dan first party gezien op de E3.
Avatar
offensive | 15 januari 2017 12:31 | #270932
Reactie op post #270928 van banjokazooie
Dat is helemaal niet zeker. Koffiedik kijken. Na het "mislukken" van de WiiU hadden ze nu juiste de kans moeten pakken om mensen te overtuigen met games. Denk als ze dat hadden gedaan dan denk ik dat mensen minder problemen zouden hebben met de dure aanschaf prijs. Ik zou zonder moeite 300+ euro neerleggen als ik zekerheid had dat er meer toffe games uitkomen dan op de WiiU daar was het soms maanden wachten op één game en dan was het nog maar afwachten of het een game was die je aansprak. Ja Nintendo's Studio's zijn bezig met games, zijn het games die ik wil spelen, geen idee.

Wel mooi om te zien hoe jij om bent. Waarom eigenlijk hoor je maanden roepen om Westerse ThirdParty games niks van dat hebben ze laten zien. Zelda wist je al dat die kwam. Splatoon is meer van hetzelfde als hetWiiU deel die heb je niet gespeeld en nu ben je enthousiast over deel 2. ARMS is een upgrade van Wii boksen die eruit ziet als Punch-Out waar de focus op motion controls ligt (ja het ondersteunt de Pro Controller) ze zouden toch afstand nemen van het Wii gebeuren.
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 12:49 | #270936
collapse
Dat is helemaal niet zeker. Koffiedik kijken


Retro studio's is bijna zeker op de E3 ze zijn sinds eind 2013 al bezig met een nieuwe game. Waar zijn ze anders mee bezig geweest de laatste 4 jaar??

Pikmin 4. Miyamoto heeft vorig jaar geroepen dat de game bijna af is. Waar is die game dan? Juist E3 aankondiging vlak voordat die uitkomt

Pokemon Nintendo ziet ook het succes van Pokemon en die studio is er mee bezig kan niet voorstellen dat die game er niet is op de E3.

Rabids Mario Rpg de characters hebben we al bij Ubi op de achtergrond zien staan lijkt mij sterk dat niet aan word gekondigd op de E3

Daarnaast nog Roept Reggie niet voor niets vraag mij over een jaar nog eens over Metroid en Mother 3. Dus die komen er ook aan anders slaan we hem er een jaar mee om de oren. Dus dat zijn vrijwel zekerheden.

Dan nog waarschijnlijkheden.

Platinum heeft volgens de geruchten al sinds Bayonetta 2 een Nintendo game in de maak kan nooit mee ver weg zijn.

Flinke verwijzingen in de Mario trailer naar de DKC serie. Dus wie weet.

En het A team van Next level is ook nog met een Switch project bezig.

Dus genoeg nog in de maak.

Wel mooi om te zien hoe jij om bent. Waarom eigenlijk hoor je maanden roepen om Westerse ThirdParty games niks van dat hebben ze laten zien. Zelda wist je al dat die kwam. Splatoon is meer van hetzelfde als hetWiiU deel die heb je niet gespeeld en nu ben je enthousiast over deel 2. ARMS is een upgrade van Wii boksen die eruit ziet als Punch-Out waar de focus op motion controls ligt (ja het ondersteunt de Pro Controller) ze zouden toch afstand nemen van het Wii gebeuren


Oh Splatoon weet ik zeker nog niet of het voor mij gaat zijn. Maar dat het er is een goed teken. ARMS is niet zomaar een upgrade van Wii boksen dan moet je de previews kijken. En motion controls in die game werkt het na behoren hoorde ik.
Avatar
offensive | 15 januari 2017 13:01 | #270939
Reactie op post #270936 van banjokazooie
Je mist me punt met ARMS. Ik en heel veel andere willen geen Wii zwabber games.

Maar we gaan het allemaal wel zien, jij bent helem hyped over wat ze misschien nog gaan laten zien/aankondigen. Dat was je ook voor de presentatie Nintendo MOET zus en zo laten zien, niks van de Westerse Games die ze volgens jou MOESTEN laten zien hebben ze laten zien, snap je enthousiasme dan ook niet zo goed. Ik ben voor nu sceptisch.
Avatar
raceneus | 15 januari 2017 17:06 | #270959
Reactie op post #270936 van banjokazooie
De E3 is over 5 maanden. Laten we dan nog geen conclusies trekken over Reggie's uitspraak, maar over een jaar na zijn uitspraak, 14 januari. Smile

En de E3 is niet alles, he. Het kan best zijn dat er geleidelijker informatie komt over eventuele andere titels.
Avatar
Fl@ppy2 | 15 januari 2017 13:04 | #270941
Ik was en ben hyped. Wil ee graag een hebben. Probleem is dat ik een Nintendo console ook voor multiplayergames wil en daar is het probleem. De aanschaf van extra controllers is verschrikkelijk duur en de multiplayergames die ik tot nu toe gezien heb komen later en voegen niet veel toe. Ik wilde de WiiU alleen voor Zelda halen en heb hem dus nooit gehad. De Switch zal er dus wel komen, maar wanneer...
Avatar
banjokazooie | 15 januari 2017 13:19 | #270942
Je mist me punt met ARMS. Ik en heel veel andere willen geen Wii zwabber games


Het is een zwabber game. Maar wel een goede zwabber game. Want het is een tactische fighting game. En als het goed werkt waarom het niet een kans geven? Ik ben juist blij dat Nintendo nieuwe dingen probeert.

Maar we gaan het allemaal wel zien, jij bent helem hyped over wat ze misschien nog gaan laten zien/aankondigen. Dat was je ook voor de presentatie Nintendo MOET zus en zo laten zien, niks van de Westerse Games die ze volgens jou MOESTEN laten zien hebben ze laten zien, snap je enthousiasme dan ook niet zo goed. Ik ben voor nu sceptisch


Oh nee hoor maar ik weet gewoon nu dat Nintendo niet heel veel dingen toont die nog lang niet uitkomen. Zoals Sony en Microsoft wel doen met The Last of Us part 2 en Sea of Thieves. Maar je moet ook nagaan dat de presentatie in Japan was. En veel van de games die ik nog verwacht zijn geen Japanse games of populair onder de Japanse gamer.

Maar 2 van 3 verwachtingen zijn uigekomen ik hoopte Zelda met Launch is gebeurd. En de nieuwe Mario te zien die is ook gebeurd. En blies mij omver. Alleen die Metroid is niet gebeurd en oh ja misschien de Retro studio's game maar dat zijn meer games om op een E3 aan te kondigen. Kijk falen ze op de E3 wel met goede game aankondigen dan word ik wel kritisch.
Avatar
charlie1 | 15 januari 2017 15:14 | #270948
collapse
Ik lees hier positieve en negatieve reacties en op andere sites. Waarom zijn wij zo streng voor nintendo. Ze innoveren, halen alles uit de kast en soms is het niet goed. De concurrentie maakt een kopie van hun vorige console ze stelen dan van nintendo's ideeen en iedereen staat te springen wauw sony dit en microsoft dat. Moeten ze bij nintendo buigen dat ze de erkenning krijgen dat ze verdienen of ben ik ouderwets?

Persoonlijke mening, vat het niet persoonlijk.
Avatar
The Iron Ghoul | 15 januari 2017 15:51 | #270953
Reactie op post #270948 van charlie1
collapse
Het klopt wat je zegt. Nintendo innoveert en soms werkt dat goed en soms niet. Sony en Mirco innoveren niet of te weinig. Als je van 360 naar X1 gaat dan is er niks anders (behalve dat irritante forced instal van games). Van PS3 naar PS4 heb je tenminste nog de lichtbalk op de controller en een touchpad, maar dat wordt denk niet gebruikt (kan het fout hebben).

Geef mij maar Nintendo. Bij elke console heb je altijd wel iets dat iets vernieuwd.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 02:38 | #270983
Reactie op post #270953 van The Iron Ghoul
Van PS3 naar PS4 heb je tenminste nog de lichtbalk op de controller en een touchpad, maar dat wordt denk niet gebruikt (kan het fout hebben).

Nee, dat heb je niet fout. Het is alleen handig om te zien dat de balk oranje wordt als dat ding oplaadt en bij lokale multiplayer kun je de controllers door de kleuren onderscheiden maar dat is imo allemaal verwaarloosbaar. Alleen de Witcher 3 probeerde er wat mee te doen door andere kleuren te gebruiken bij bepaalde spells maar ook dat voegde vrijwel niks toe.
Avatar
niemand | 15 januari 2017 18:59 | #270961
Reactie op post #270948 van charlie1
collapse
Nintendo innoveert en vraagt daar een te hoge prijs voor + raakt third parties kwijt.
Avatar
charlie1 | 15 januari 2017 23:30 | #270976
Reactie op post #270961 van niemand
collapse
Waarom zou nintendo geen hoge prijs mogen vragen. Voor een ps4pro of xbox scorpio zijn we akkoord om minimaal 300 a 400 neer te tellen maar voor nintendo is het te veel gevraagd. Third party moet ook ophouden nintendo spelers als tweede keus te nemen en oude games voorschotelen en niets nieuws. Zoals fifa nu doet. Een fifa speciaal voor de nintendo switch. Ben benieuwd wat we niet krijgen. Dat soort 3rd party mag voor mijn part ver ver weg blijven.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 02:33 | #270982
Reactie op post #270976 van charlie1
Natuurlijk heeft Nintendo het recht een 'hoge' prijs te vragen, maar zoals niemand al aangaf is deze prijs hoog (zo ervaart een significant deel van de markt dat ten minste) Daar zijn heel veel factoren voor verantwoordelijk, maar onder andere het 'klassieke ontbreken van 3rd parties' speelt daar een rol in. Ik vind het daarentegen heel positief dat er bij de Switch launch géén oude games zoals Fifa 17, Assassins Creed: Syndicate, last year's CoD/Battlefront, enz beschikbaar zijn. Het overgrote deel van de mensen die zulke spellen wil spelen heeft ze al in huis en gaat al helemaal geen Switch-versie van €60,- kopen als de PC/PS4/XBONE variant al maanden is afgeprijsd naar €20,-. Nu krijgen nieuwe 3rd party spellen ten minste een eerlijke kans om te verkopen op de Switch en kunnen ze de verkoopcijfers van de overpriced opgewarmde kliek van vorig jaar ten minste niet meer misbruiken als reden om Switch-support te laten vallen.

EA hintte overigens dat de nieuwe Fifa juist een extra mode voor lokale multiplayer zou krijgen in plaats van weggelaten functies, maar het blijft inderdaad afwachten.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 02:51 | #270984
Reactie op post #270948 van charlie1
Ik ben heel positief over het concept en het apparaat zelf, het zijn de (naar mijn mening) te hoge prijs en de karige launch line-up waar ik negatief over ben. Dat zou ik echter ook zijn als de Switch van Sony of Microsoft was. Het is toch ruim €400,- die je moet investeren om de Switch aan te schaffen en dat is het type bedrag dat ik niet zomaar uitgeef. Ík moet het dan de prijs waard vinden. Mijn PS4 heb ik destijds ook voor dat bedrag (zonder games erbij) bemachtigd, maar het grote verschil tussen de PS4 toen en de Switch nu is dat de PS4 op dat moment al een aardige library had met redelijk geprijsde games. Voor de €60,- die 1 Switch game kost heb ik destijds in een PSN winter sale meteen 5 goede games kunnen scoren + de 'gratis' games van PSN+. Ook hoefde ik er geen extra geheugenkaart voor aan te schaffen. De Switch geeft op dit moment veel minder waarde terug voor datzelfde aankoopbedrag. En daarom wacht ik dus nog even.
Avatar
HooksinVincent | 15 januari 2017 16:11 | #270955
Persoonlijk ben ik blij dat een aantal geruchten niet zijn uitgekomen. Voor de presentatie ging ik uit van een heleboel Wii U ports, oa Splatoon en Xenoblade. Gelukkig kregen we, al spreek ik voor mezelf, een aantal nieuwe delen in de serie.

Als je al enkel de first party titels gaat bekijken dan zit je dit jaar wel goed bij Nintendo, waarin we dit jaar én Zelda én Mario krijgen. En ik denk dat we meer titels voor dit jaar kunnen verwachten.
Avatar
Niek | 15 januari 2017 23:36 | #270977
collapse
Naar mijn idee was deze presentatie vooral op Japan gericht en op investeerders. Niet voor de internationale consument. Nintendo had beter een Direct kunnen maken en dan informatie relevant voor de regio kunnen geven. Want die Japanners gaven de tolken ook niet de kans om fatsoenlijk te vertalen zodat de internationale stream kijkers het konden volgen.

Ik heb het idee dat sinds Kimishima aan het roer staat de Nintendo Direct enigzins vergeten wordt. Kimishima mag misschien als de betere zakenman gezien worden, maar ik mis toch Iwata's charisma en aanpak van de internationale consument.

Iwata was veel meer gericht op het internationale podium en de consument. Hij deinsde niet terug om engels te spreken of om zich tot de consument te richten. Ik heb het idee dat Kimishima veelal oog heeft voor de investeerders en de consument aan de marketing afdeling over laat. In 2017 waar je de heren Yoshida en Spencer zich veel aan de consument ziet richten is dit een beetje stijf en oudbollig beeld, wat bij mij niet positief over komt.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 02:22 | #270981
Reactie op post #270977 van Niek
Tja, dat vind ik zelf dan wel weer meevallen. Een tweede Iwata-san zullen we gewoonweg niet krijgen. (Als Nintendo Level-5 overneemt en de L-5 baas Kimishima laat opvolgen kom je er bij in de buurt, maar dat is uiteindelijk ook een ander -eigen- persoon) Ik heb dan liever dat Kimishima-san de job naar the best of his abilities doet dan dat hij Iwata's stijl probeert na te doen en daarin geheel flopt. (Want het is gewoon duidelijk dat hij dat niet kan)

Ik heb ook niet het idee dat ze Directs overboord hebben gegooid. Na het onverwachte overlijden van Iwata was het wel even stil, maar dat kwam vooral omdat de Direct toch Iwata's dingetje was. Ze hebben toen met het idee gespeeld ermee te stoppen uit respect naar Iwata maar ervoor gekozen toch door te gaan. Daarna was het ook een tijdje relatief stil, maar dat kwam omdat er niet bijster veel was om aan te kondigen. Na vrijdag is dat allemaal anders, en we hebben binnen een paar weken al een nieuwe Direct. Wel zonder de CEO, maar als de marketingafdeling veel beter in staat is een Direct te maken moet je Kimishima er ook niet mee lastigvallen Wink
Avatar
Demin | 16 januari 2017 01:45 | #270979
collapse
We beseffen niet dat Splatoon 2, Mario Kart 8 Deluxe, een nieuwe 3D Mario-game – nu bekend als Super Mario Odyssey – en The Legend of Zelda: Breath of the Wild in het eerste jaar van de Nintendo Switch een geweldige line-up is.

Daar sla je de plank wat mij betreft toch een beetje mis, Nathan. De kritiek op de line-up richt zich niet zo zeer op het gehele eerste jaar (Xenoblade 2 hoort wat mij betreft ook nog in dat toplijstje) maar vooral op de vreselijke launch line-up. Hoe tof Breath of the Wild ook is, het zou niet de hele Switch launch mogen dragen. Als je daar dan nog eens de hoge prijs bij optelt is het de investering voor vele nog niet waard. Hadden ze er zowel op de launch zelf als in de launch period er nog een AA(A) titel bij gehad stonden de zaken er heel anders voor. Het probleem met de huidige launch line-up is dat die voor veel te karig is om de aanschafprijs te rechtvaardigen... Tenzij je zo'n Zelda fan bent dat je de eerste maanden non-stop BotW wilt spelen, maar dat is gewoon bij veel mensen niet zo. Als I am Setsuna bijvoorbeeld in Europa net als in de VS was bevestigd voor de launch had ik waarschijnlijk wel een pre-order geplaatst. Maar aan de andere kant kan ik die ook nu al downloaden op mijn PS4.
Avatar
Demin | 16 januari 2017 01:58 | #270980
Reactie op post #270979 van Demin
Voor de duidelijkheid, dat ding komt hier zeker voor het einde van het jaar in huis. Ik weet echter nog niet bij welke gamerelease ik zal instappen. De reactie op de Switch is overall echter niet zo positief als we eerst dachten dus ik voorzie een redelijk grote kans dat de verkoop ná de launch in eerste instantie zal inzakken. Daarbij vermoed ik dat er nu best wel een redelijke mark up op elke verkochte unit zit dus er bestaat een kans dat Ninty weer een 3DS'je zal doen waarna de verkoop weer op zal pakken omdat de prijs vele malen beter is + er meer games zijn. Deze keer hoef ik echter niet zo zeer een ambassador te worden Wink En zelfs als de suggested retail prijs hetzelfde blijft zullen winkels vrij snel bundelaanbiedingen in het assortiment opnemen wat de aanschaf voor mij ook weer wat aantrekkelijker maakt. Zelda kan ik wel missen op launch, ik heb er nu al zo lang op gewacht dat die paar maanden extra ook niks uitmaken.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Dragon Ball Xenoverse 2 for Nintendo Switch

Platform: Nintendo Switch
Genre: Fighting
Ontwikkelaar: Dimps
Uitgever: Bandai Namco Entertainment
Aantal spelers lokaal: 6
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 6
Releasedatum: 22 september 2017

FIFA 18

Platform: Nintendo Switch
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Bucharest
Uitgever: EA Sports
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 29 september 2017

Fire Emblem Warriors

Platform: Nintendo Switch
Genre: Hack 'n Slash
Ontwikkelaar: Team Ninja
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 20 oktober 2017

I Am Setsuna

Platform: Nintendo Switch eShop
Prijs: €39,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Tokyo RPG Factory
Uitgever: Square Enix
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 03 maart 2017

Mario Kart 8 Deluxe

Platform: Nintendo Switch
Genre: Kart Racing
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 12
Releasedatum: 28 april 2017

Minecraft: Nintendo Switch Edition

Platform: Nintendo Switch
Genre: Sandbox, Adventure
Ontwikkelaar: 4J Studios Ltd. / Microsoft Studios
Uitgever: Mojang AB
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 12 mei 2017

Splatoon 2

Platform: Nintendo Switch
Genre: Third-Person Shooter
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 21 juli 2017

Super Mario Odyssey

Platform: Nintendo Switch
Genre: 3D Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo EAD
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 oktober 2017

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Platform: Nintendo Switch
Genre: Open World Adventure
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 maart 2017

Xenoblade Chronicles 2

Platform: Nintendo Switch
Genre: JRPG
Ontwikkelaar: Monolith Soft
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 01 december 2017