Poochy & Yoshi's Woolly World Review | 01 februari 2017 15:00 | Auteur: Erik

Met al die heisa omtrent de Nintendo Switch, zou je bijna vergeten dat die aloude Nintendo 3DS (hij wordt alweer zes dit jaar!) ook nog bestaat. Vooral niet doen, want er komt nog genoeg moois voor uit. Poochy & Yoshi’s Woolly World bijvoorbeeld, dat over een aantal dagen de sprong naar de Nintendo 3DS maakt. Op de Wii U was dit hartverwarmende avontuur een genot om te doorlopen. Bij deze port wordt de draad minstens zo kundig opgepakt!

Poochy & Yoshi’s Woolly World is precies wat je van Nintendo kunt verwachten. Je hupst van wereld naar wereld, waarbij je telkens acht verschillende levels doorploegt. Op ongeveer de helft van een wereld wacht je een tussenbaas, terwijl op het einde de grote vijand wacht. Telkens zijn drie welgemikte rake klappen voldoende om hem de das om te doen. Daarnaast kent elke omgeving zijn eigen thema, zoals sneeuw, grasland of woestijn. Een wiskundeformule die Nintendo al sinds Super Mario Bros. 3 op nagenoeg al haar platformers toepast. Heel vervelend is het niet, maar het voelt wel ontzettend statisch bij datgene wat dit spel écht te bieden heeft.

13


Geschikt voor iedereen
Dit wollen avontuur kun je zien als de spirituele opvolger van het geweldige Kirby’s Epic Yarn op de Wii. Allereerst door zijn prachtige uitstraling van stof en garen. Werkelijk elk stukje van de omgeving lijkt je liefkozend toe te lachen door zijn zachte vormen. Hoewel het op de Nintendo 3DS niet zo mooi tot zijn recht komt als op de Wii U, is de wereld nog steeds overtuigend in elkaar verweven. Het leuke is echter dat je er van alles mee kunt doen. Sommige lapjes stof kun je aan de kant drukken, andere kun je uit de knoop halen met Yoshi’s tong en weer andere kun je tevoorschijn laten komen met een welgemikt bolletje wol; elk level voelt heerlijk interactief. Helemaal als je ontdekt dat in elk hoekje wel een geheim schuilt!

Ten tweede is het wederom een ontzettend toegankelijk avontuur. De drempel is iets hoger gelegd dan in Epic Yarn (je kunt nu wél doodgaan), maar wordt het je wat te heet onder de voeten, tover je met een druk op de knop de makkelijke stand tevoorschijn. Hierbij krijgt Yoshi een stel vleugels en Poochy Pups. Laatstgenoemde zijn volledig nieuw en helpen je een handje bij het zoeken van die (doorgaans veel te goed) verstopte geheimen. Als dat nog niet genoeg is, kun je ook nog de hulp inschakelen van badges. Deze geven je bijvoorbeeld extra grote bolletjes wol, een metgezel in Poochy of zetten je weer op het platform na een fout getimede sprong. Mede dankzij al deze handige foefjes, is de moeilijkheidsgraad gelukkig al vrij snel op een aardig niveau. Fijn, want dit maakt Poochy & Yoshi’s Woolly World geschikt voor ieder type speler.

11


Hapgrage Chain Chomps
Het ijzersterke leveldesign complimenteert dit. Hoewel de werelden een vrij standaard thema kennen, zijn ze wel op ontzettend gevarieerde wijze ingevuld. Een woestijnwereld laat je niet alleen spelen met zand, maar voegt ook golvende ondergronden en vliegende tapijten toe aan de mix. Op een gegeven moment platform je zelfs een weg door een kinderkamer, compleet met koddige lampen vol listige vijanden. Die vijanden zijn overigens grotendeels oude bekenden uit het Muhsroom Kingdom, maar kennen zo nu en dan wel een unieke twist. Zo veranderen Boo’s na een bolletje wol in een opstijgende ballon en kun je Chain Chomps met je tong helemaal ontdoen van hun stof. Door deze gedaanteverwisselingen brengen ze zelfs puzzels met zich mee. Duw ik de Chain Chomp vooruit in zijn bolvormige stoffen vorm of is het beter als ik zijn karkas al hevig happend achter me aan laat snellen?

Algauw laat Woolly World het statische ‘van links naar rechts’ achter zich en veranderen werelden in heuse labyrinten om te doorploegen. In wereld twee wordt dit concept geïntroduceerd middels de heen-en-weer-grot, waar je van de voor- naar de achterkant gaat middels enkele deuren. Later staan je piramides en heuse spookhuizen te wachten. Hierin moet je bijvoorbeeld speuren naar een aantal kamers, elk met een sleutel voor de einddeur. Deze ruimtes hebben dan weer hun eigen unieke uitdaging, die telkens wat anders van Yoshi’s vaardigheden verwachten. Hoogtepuntje is bijvoorbeeld dat eerder genoemde spookhuis, waar enkel grote zwevende tapijten je de weg vooruit kunnen wijzen. Het enige jammere aan dit non-lineaire concept is dat de levels soms wel héél lang worden. Dit wordt nog ietwat versterkt doordat checkpoints schaars zijn. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je een heel stuk opnieuw moet doen. Storend Nintendo, dit had gemakkelijk verholpen kunnen worden sinds 2015.

6


Poochy’s wollige wereld
Bezitters van het origineel hoeven zich eigenlijk ook niet bezig te houden met deze versie. Daarvoor zijn de toevoegingen te schaars en is het grafische jasje (helaas) te inferieur. Dit kun je niet verwijten aan de Nintendo 3DS: het spel loopt ongelofelijk soepel en vrijwel zonder laadtijden. Toch lijkt alles met een paar maten gekrompen, waardoor het prachtige oog voor detail van het grote televisiescherm verloren gaat. Ook hoef je het niet te doen om de grotere focus op Poochy. Het schattige hondje heeft weliswaar een paar eigen levels gekregen, maar deze zijn heel simpel en eigenlijk alleen bedoeld als manier om meer kralen (de valuta in Woolly World) te sparen. Wel is het leuk dat dat je nu je eigen dino in elkaar kunt breien, compleet met een knutselwerk van allemaal verschillende vrijgespeelde patroontjes! Tot slot: de 31 korte stop-motion filmpjes met Yoshi en Poochy in de hoofdrol, zijn wel heel aandoenlijk.

Ondanks die marginale toevoegingen, is het een van de beste 2D platformers van de afgelopen tijd. Met zes werelden houdt het spel je ongelofelijk lang bezig. Zoals gezegd zijn de levels soms wat lang, maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de variatie. Af en toe transformeert Yoshi voor korte tijd bijvoorbeeld ook in een paraplu, motor of mol: elk weer met unieke en leuke speelwijzen tot gevolg. Helaas zijn deze transformaties maar van korte duur: hoe anders was dat bij Epic Yarn (of zelfs eerdere Yoshi-spellen!), waar soms hele levels om deze transformaties waren verweven. Het mooiste is echter dat je elke keer wel weer wat nieuws ontdekt. Dan brei je weer een nieuw patroon voor Yoshi in elkaar of zijn al die verzamelde madeliefjes goed voor een nieuw (extra moeilijk) level. Heerlijk!Conclusie
Yoshi’s Woolly World was een schot in de roos op de Wii U en doet dit op Nintendo 3DS nog eens dunnetjes over. Het leveldesign is subliem, elk gebied voelt aan als een speeltuin om ontdekt te worden én het is geschikt voor nagenoeg alle leeftijden. Maar bovenal is het gewoon die heerlijk rustieke sfeer die je constant uitnodigt om verder te spelen. De toevoeging van Poochy en zijn Pups zijn misschien niet baanbrekend, levels zijn af en toe nog steeds veel te lang en grafisch voelt het aan als de inferieure versie, maar dat neemt niet weg dat dit een 2D-platformer is die iedereen eens ervaren moet hebben. Dit wollen avontuur is simpelweg een genot om te doorlopen - mits je de Wii U-versie niet in je bezit hebt.
8,5
N1-score
  • + Leveldesign is werkelijk subliem
  • + Uitdagingen zitten vol variatie
  • + Soms heerlijk non-lineair
  • + Geschikt voor alle leeftijden
  • + Yoshi én Poochy waren nooit zo schattig (in handheldformaat)!
  • - Voelt qua opbouw heel erg safe
  • - Levels zijn aan de lange kant
  • - Toevoegingen vrij marginaal
Next articleJapanse verkoopcijfers 23/1/2017 - 29/1/2017: Resident Evil... Previous articleTrailer van de Nintendo Switch focust zich op onderweg met vrienden...

Reacties van gebruikers

Avatar
Yosher2 | 01 februari 2017 21:46 | #271933
Checkpoints zijn echt niet schaars in deze game. Ik vind zelfs dat er misschien een beetje te veel checkpoints zijn. Daarnaast, zijn lange levels echt een reden voor een minpunt? Als je dit spel speelt, WIL je toch juist lekker veel platformen? Dan is een lang level toch juist een pluspunt? De levels zijn grotendeels niet eens zo moeilijk dus het feit dat checkpoints 'schaars' zijn zal voor veel spelers echt geen probleem zijn. Klinkt mij meer alsof je meer aan het gissen was naar minpunten. Razz

Maar goed, verder een leuke review. Ik ga deze game uiteraard zeker weten kopen op dag één, inclusief niet één, maar twee Poochy amiibo, net zoals ik van elke Yoshi amiibo er twee heb tot nu toe. Ik heb de Wii U versie volledig uitgespeeld, en ik ga dat met alle plezier nogmaals doen op de 3DS. Eindelijk een volwaardige Yoshi platformer op de 3DS!
Avatar
Volleybaas | 02 februari 2017 08:02 | #271943
collapse
Volgens mij zit echt niemand hier op te wachten
Avatar
Lucas | 02 februari 2017 10:47 | #271948
Reactie op post #271943 van Volleybaas
Opzich wel cool. Speel meer op me 3DS dan op me Wii U en heb deze titel gemist op de Wii U.
Avatar
Captain-Retardo | 02 februari 2017 19:27 | #271978
Reactie op post #271943 van Volleybaas
Ik had diezelfde mening tot ik de demo speelde. Speelt echt heerlijk op de 3DS en dit komt van iemand die de Wii U versie ook heeft gespeeld. Is gelijk een van de beste platformgames op de 3DS.
Avatar
MoniquePHW | 02 februari 2017 23:41 | #271988
Heerlijk veel checkpoints
Heerlijk lange levels en zonder tijdsdruk lekker rond gaan om 100% score te halen
Ik speel nu op de wii U maar ga hem zeker ook op 3DS doen heerlijk uren speelplezier en zo grappig en vooral omdat ik dol ben op breien dat maakt het nog leuker of niet want game nu weer meer dan ik brei LOL
Avatar
koekiemonster | 20 juni 2019 18:38 | #287137
Ik speel hem nu. Ik had de WiiU versie, maar op de 3ds pakt de game zoveel beter uit. Het 3d is perfect, de compacte gameplay komt uitermate goed uit de verf en de graphics behoren tot de beste op de 3ds!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Poochy & Yoshi's Woolly World

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Good-Feel Inc.
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 februari 2017

Screenshots