Fire Emblem Heroes Review | 10 februari 2017 10:00 | Auteur: Patrick

Afgelopen donderdag verscheen Fire Emblem Heroes wereldwijd voor Android en iOS. Dit voorliep soepeltjes, en dat terwijl de game op de eerste dag maar liefst twee miljoen keer werd gedownload. Nu, enkele dagen later staat de derde mobiele game van Nintendo nog altijd hoog in de ranglijsten in Amerika en Japan. In Europa lijkt het echter wat minder hard te gaan. Dit geeft ons twee vragen: Is Fire Emblem Heroes een blijvertje en is het wel een echte Fire Emblem-game?

Met Fire Emblem Heroes brengt Nintendo na Super Mario en Pokémon een derde grote franchise naar je telefoon. De tactische gevechten kun je vanaf nu op je telefoon spelen en dat verloopt bijzonder prettig. De ellenlange battles zijn omgeruild voor kortdurende schermutselingen die de nodige diepgang kennen. De eerste keer dat je game opstart begin je eerst met een vijftal missies waarbij je het spel leert kennen en daarna kun je gelijk verder aan de slag. Ook worden de eerste delen van het verhaal met je gedeeld tijdens deze tutorials. Dit biedt samen voldoende moois om je interesse te wekken.

29


De zielige prinses
Het koninkrijk Askran zit in de problemen, want het vijandige Emblian valt al tijden zonder pardon aan. In de wereld van Fire Emblem Heroes zijn poorten te vinden die leiden naar de werelden uit de voorgaande Fire Emblem-games. De slechte prinses Veronica is erin geslaagd om de helden van deze werelden te onderwerpen en voor haar aanvallen op Askran te gebruiken. Prins Alfonse en Prinses Sharena van Askran proberen de aanvallen stuk voor stuk af te slaan maar dat blijkt een flinke klus totdat Anna, bekend uit vele Fire Emblem-games, erin slaagt om jou naar de wereld van Fire Emblem Heroes te roepen.

Je wordt door de game neergezet als de redder die ook helden van andere werelden kan oproepen om voor Askran te vechten. Daarnaast ben je in staat om de onderworpen helden die door Emblian aangevoerd worden het licht te laten zien. Snel wordt echter duidelijk dat er meer schuilt achter de aanvallen van Prinses Veronica. Ze lijkt een zielig meisje dat niets heeft. Je krijgt bijna medelijden met haar en dat is precies wat de verhaalvertelling van deze smartphonegame zo sterk maakt. Op het moment van schrijven zijn er negen hoofdstukken uit en je snakt gewoon naar meer. Intelligent Systems heeft gelukkig al laten weten dat ze trachten twee nieuwe hoofdstukken per maand uit te brengen. We kunnen niet wachten!

30


Een echte Fire Emblem-game
Met het verhaal zit het wel goed, maar hoe zit dat met de gameplay? Fire Emblem Heroes is in hart en nieren een echte Fire Emblem-game vertaald naar het kleine aanraakscherm. Op je telefoon een tactische gevecht van 35 minuten uitvechten is niet te doen en dat heeft Nintendo gesnapt. De tactische gevechten zijn daarom klein gehouden. Zo kun je de meeste gevechten in 3 tot 5 minuten met gemak afronden en dat is voor dit platform belangrijk. Nu lijkt het alsof de uitdaging ver te zoeken is maar ook die is zeker aanwezig. Doorgewinterde Fire Emblem-fans zullen de eerste uren bestempelen als veel te gemakkelijk maar zodra je richting het einde van het verhaal gaat wordt het steeds moeilijker. Zeker als je datzelfde verhaal vervolgens op Hard of Lunatic nog eens over gaat doen. Tactiek en het kiezen van de juiste personages worden op deze niveaus veel belangrijker.

Je team van juiste helden mag uit maximaal vier koppen bestaan. Ieder personages is onderverdeeld in een categorie rood, blauw, groen of kleurloos en zo wordt bepaald tegen welke vijanden je sterk bent. Zo is blauw sterker tegen rood, is rood sterker tegen groen en is groen sterker tegen blauw. Onder de kleurleuze personages vallen hoofdzakelijk de dieven, de supporters en healers en de boogschieters. Deze personages doen geen bonusschade tegen één van de kleuren. Wel kun je met een pijl en boog, net als in iedere andere Fire Emblem-game, extra schade doen tegen Fliers, oftewel personages die op een vliegende beest zitten. Dit is een versimpelde versie van de welbekende gevechtsdriehoek, maar zorgt toch voor diepgang.

27


Maps zijn gebaseerd op verkleinde versies van oudere Fire Emblem-games. Dit zorgt voor een bepaalde herkenning en geeft je op bepaalde moment een gevoel van nostalgie waardoor je wilt blijven spelen. Zo houdt Fire Emblem Heroes het geheel lang interessant.

Trainen in een toren en vechten in de arena
Fire Emblem Heroes bevat naast de hoofdverhaallijn een hoop extra’s en hints naar wat nog moet komen. Zo vind je een uitgegrijsde tegel met de benaming “Paralogues” in de verhalende modus. Het lijkt erop dat er in de toekomst een diversiteit van verhalende content toegevoegd gaat worden en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Naast de verhalende content zijn er op dit moment nog drie extra modi beschikbaar: de speciale maps, de arena duels en de training tower. Er vindt binnen de special maps een rotatie plaats van speciale gevechten waarbij je enkele personages kunt verkrijgen. Iedere dag kun je een ander personage bemachtigen waardoor je dus ook dagelijks terug wilt blijven komen. Ook zijn er in de bronbestanden al plaatjes van Robin en Tharja in kerstoutfit gevonden. Dit doelt erop dat Nintendo met Fire Emblem Heroes, net als in de meeste andere gacha-games, in zal gaan spelen op de actualiteit. Dit laat wederom zien dat ze snappen welke kant ze op moeten gaan met Fire Emblem Heroes en dat geeft een fijn gevoel.

32


Alleen in de Arena kun je op dit moment teams van anderen uitdagen. Dit leidt tot de moeilijkste gevechten. Je kunt hier iedere dag drie gevechten doen, die je veren opleveren waarmee je personages kunt upgraden. Let hierbij op dat het gaat om gevechten waarbij de computer het team van je tegenstander bestuurt. Echt tegen menselijke tegenstanders vechten komt later waarschijnlijk nog.

De gokkast
In Fire Emblem Heroes kun je orbs verzamelen om te gebruiken voor de gacha. In dit geval is de gacha het oproepen van nieuwe helden voor het maken van je teams en op het moment van schrijven zijn er twee gacha-banners beschikbaar. Bij de eerste maak je meer kans op één van de legendarische helden zoals Marth en Tiki terwijl je bij de tweede meer kans maakt om Camilla, Takumi, Roy of Lyn te krijgen. Let hierbij wel op dat gacha-games gebouwd zijn rondom een soort gokkastprincipe. Zo is van te voren dus niet te voorspellen wat je gaat krijgen en de kans op één specifiek personage is bijzonder laag, lees onder de 1%. Dit is ook direct het spelelement waarom gacha-games over het algemeen niet populair zijn in het westen. Toch doet Nintendo met relatief hoge kanspercentages, een systeem waarmee je ieder personage kunt upgraden naar het hoogste niveau en een systeem dat op de achtergrond de kans op een speciaal personage verhoogt naarmate je lang geen speciaal personage ontvangen hebt een poging om het ook geschikter te maken voor een westers publiek. Ook hieruit blijkt dat Nintendo eindelijk doorheeft hoe ze de mobiele wereld moeten benaderen.

24


Verbeterpuntjes
Fire Emblem Heroes is een erg geslaagde release, maar toch zijn er wel wat op- en aanmerkingen. Zo zijn de spelelementen die je met vrienden kunt doen veel te beperkt en ontbreken er dagelijkse missies die je in de meeste gacha-games wel tegenkomt. Het zou mooi zijn om via internet tegen je vrienden te kunnen spelen en verder zijn er nog wel wat zaken die het meer communicatief kunnen maken. Het toevoegen van een vriend heeft nu nauwelijks een betekenis. Het is verder jammer dat Nintendo gekozen heeft voor de gewoonlijke moeilijke friendcodes. Dit is redelijk standaard in gacha-games maar door de link met My Nintendo had hier anders mee omgegaan kunnen worden. Importeer eens automatisch alle vrienden die je op je Wii U hebt? Dat maakt alles al een stuk gemakkelijker.

Een andere gekke keuze is het gebruik van stamina maar vervolgens geen mogelijkheid bieden om je mogelijke hoeveelheid stamina te vergroten. De latere missies kosten meer dan 20 stamina en zodoende kun je door het maximum van 50 maar twee missies spelen voordat je weer een hele tijd moet wachten. Als er nou iets dergelijks als “player-levels” in de game had gezeten dan had de maximale hoeveelheid stamina ook mee kunnen groeien wat het meer in evenwicht brengt. Op lagere levels kun je nu bijna oneindig doorspelen terwijl je op hogere levels steeds ontzettend lang moet wachten en het is niet zo dat je een hogere beloning krijgt voor de moeilijkere levels. Tot slot kan er nog veel meer gedaan worden met de speciale levels, want de huidige speciale levels zijn totaal niet uitdagend. Naar verwachting zal dat echter nog wel gaan veranderen.Conclusie
Fire Emblem Heroes is een echte Fire Emblem-game! De gameplay is goed omgezet naar het mobiele platform en voor een gacha-game die wereldwijd op dezelfde dag is uitgekomen zit hij boordevol hoogwaardige content. Het verhaal laat je naar meer verlangen en ieders favoriete personage zit erin. De kans dat je je favoriete personage een keer gaat krijgen is voor gacha-begrippen ook nog eens erg hoog. Enkele verbeterpuntjes die nog openstaan zijn het stamina-gebruik die niet in verhouding staat tussen makkelijke en moeilijke levels en dat het vrienden maken (nog) niets toevoegt. We hebben er echter al het vertrouwen in dat het, zeker met dat tweede, goed gaat komen. De afgelopen dagen heeft Nintendo ook al laten zien dat ze continu bezig zijn met het toevoegen van nieuwe content. Dit geeft het gevoel dat ze snappen waar ze aan begonnen zijn en als ze hiermee doorgaan dan gaat Fire Emblem Heroes zeker een blijvertje worden.
9
N1-score
  • + Boordevol hoogwaardige content
  • + Verhaal doet je verlangen naar meer
  • + Hoge gacha-rates
  • + Fire Emblem op je mobiel
  • - Vrienden maken voegt (nog) niets toe
  • - Staminagebruik niet in verhouding
Next articleTabata: "Final Fantasy XV zou niet werken op de Nintendo Switch" Previous articleGerucht: Farming Simulator voor Switch "dichter bij PC- dan...

Reacties van gebruikers

Avatar
Zach | 10 februari 2017 11:01 | #272142
Na een paar sessies alweer op uitgekeken. Wel ietsje beter dan Fates, maar dat zegt ook niet veel.
Avatar
Wessel | 10 februari 2017 11:07 | #272143
collapse
Het verhaal doet verlangen naar meer... Omdat het verhaal compleet inhoudsloos is! Je moet wel een ongelofelijke Fire Emblem fan zijn om een dergelijk minpunt om te kunnen buigen naar een pluspunt.

Er is een poort er daar komen als maar vijanden door die je moet verslaan. Er is verder geen voortgang in het verhaal, geen overworld waar je verschillende plekken kunt ontdekken, geen verdere ontwikkeling van het plot of van de karakters... Enkel meer vijanden om te verslaan. Bovendien is de logica ver te zoeken, aangezien je zowel goede als kwade personages uit voorgaande Fire Emblem games dient te verslaan.
Avatar
PrincessPiranha | 10 februari 2017 15:31 | #272146
Reactie op post #272143 van Wessel
Je omschrijft heel goed waarom het mijn aandacht niet heeft weten te behouden. Ik heb een paar missies gedaan, de eerste vijf summons kunnen doen. Maar had daarna eigenlijk al geen zin meer, die toewijding en ontdekkingen mis ik hier heel erg.

Ben wel zeer positief hoe ze de gameplay hebben omgezet naar mobiel. Dat slepen werkt best lekker.
Avatar
FalconPawnch | 11 februari 2017 04:15 | #272158
Reactie op post #272143 van Wessel
Idd, het verhaal was alles behalve boeiend... het is gewoon een bij elkaar geraapt zooitje van allerlei FE delen die allemaal samenkomen zonder enige samenhang... ja een summon stone.
Avatar
Patrick | 11 februari 2017 09:38 | #272162
Reactie op post #272143 van Wessel
Ik merk uit nagenoeg alle reacties en andere recensies die ik lees over Fire Emblem Heroes dat er qua verhaal vooral gekeken wordt naar het aspect van hoe Nintendo heeft geprobeerd de verschillende Fire Emblem-werelden samen te brengen. Wat je echter moet snappen is dat we van het verhaal op dit moment alleen nog maar een inleiding gehad hebben. Over een jaar zijn er, mits Nintendo doet wat ze zeggen, 24 chapters meer en ik vind oprecht dat er in de eerste chapters voldoende aanknopingspunten zitten voor een mooi avontuur.

Zo heb je de mysterieuze man waar je tegen vecht maar die je ook helpt, de zielige prinses waar een heel verhaal achter schuilt en dan nog de verdwenen metgezel van Askran. Ik verwacht dus ook dat Nintendo vooral die verhalen verder gaat uitbouwen de komende maanden en dat het hele samenvoegen van de werelden verder op de achtergrond zal verdwijnen. Er moest gewoon iets bedacht worden hoe de werelden samenkomen en ik vind dat ze dit prima gedaan hebben. Ook omdat in de Fire Emblem-handheld games ook dergelijke portalen voorkomen in de vorm van DLC. Een hele bijzondere keuze is het dus niet.

Verder merk ik aan veel reacties en recensies dat Fire Emblem Heroes beoordeeld wordt met dezelfde maten als een volledige Fire Emblem-game. Ik daarentegen kijk naar Fire Emblem Heroes als een gacha-game. Ik heb redelijk wat ervaring met dit soort type game en in de meeste gacha-games zit geen uniek verhaal of is het "unieke" verhaal totaal nietszeggend terwijl ik hier, nogmaals, voldoende aanknopingspunten voor een interessant avontuur kan vinden. Ik wil nu gewoon weten wat er nou achter die zielige prinses schuilt! Verder zijn er ontzettend veel afwijkingen te vinden in Fire Emblem Heroes ten opzichten van andere gacha-games als DragonBall Z Dokkan Battle, Sword Art Online: Memory Defrag, One Piece: Thousand Strom etc... Daarover vanmiddag meer. Wink

Uiteraard blijft dit alles een mening, maar ik vind dat Nintendo met Fire Emblem Heroes een geweldige Fire Emblem-instapper gemaakt heeft boordevol hoogwaardige content. En dat al direct bij de release, dat belooft veel goeds voor de toekomst. Dat dit type spel verder niet voor iedereen is, is duidelijk.
Avatar
Fl@ppy2 | 10 februari 2017 12:46 | #272144
collapse
Na een uurtje spelen ben ik ook snel terug gegaan naa FF Exvius.
Avatar
Patrick | 11 februari 2017 09:39 | #272163
Reactie op post #272144 van Fl@ppy2
collapse
Ik twijfel al tijden om aan FFBE te beginnen maar aangezien ik momenteel Dokkan Battle, Fire Emblem Heroes en Sword Art Online: Memory Defrag al heb twijfel ik een beetje. Het is dus de moeite waard?

Heb je toevallig ook wel eens FF Record Keeper gespeeld?
Avatar
Fl@ppy2 | 11 februari 2017 17:34 | #272178
Reactie op post #272163 van Patrick
Ik was helemaal niet van de mobiele games, maar mijn broertje liet het me zien. Regelmatig nieuwe updates en te veel bekende en minder bekende personages om een team te maken. Vermaak me er iedere dag zeker wel een uurtje mee.
Avatar
Duncan | 10 februari 2017 18:30 | #272147
Ik vind het verhaal compleet ruk. Al geeft dat niet, omdat ik vind dat deze titel en smartphone games in het algemeen het vooral moet hebben van de gameplay. Voor het verhaal wacht ik wel op de Fire Emblem versies voor de 3DS en Switch.
Avatar
FalconPawnch | 11 februari 2017 04:17 | #272159
Verhaal is compleet kut! Het is namelijk geen verhaal. Campaign mode is echt heel saai en ik ben er eigenlijk al weer een beetje op uitgekeken... Vrienden voegen geen reet toe. Je kan geen battles met friends doen. Stamina gebruik is gaar. In het begin wel leuk, maar nu al niet meer boeiend...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Fire Emblem Heroes

Platform: iOS
Genre: Strategy RPG
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 02 februari 2017

Fire Emblem Heroes

Platform: Android
Genre: Strategy RPG
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 02 februari 2017