De gacha van Fire Emblem Heroes Special | 12 februari 2017 15:45 | Auteur: Patrick

Gacha-games hebben Japan al jaren in hun greep: daar geeft men duizenden euro's uit aan mobiele spelletjes om kans te maken op een zeldzaam character. Fire Emblem Heroes - dat deze week verscheen - maakt gebruik van dit principe. Hoe verhoudt Nintendo’s derde mobiele avontuur zich nou ten opzichte van andere grootheden in het genre?

De term gacha is afkomstig van de Japanse gachapon-machines. Deze machines zitten vol met capsules waarin zeldzame en minder zeldzame speeltjes zitten. Doe je geld in de machine en draai je aan de knop dan weet je dus niet precies wat je krijgt. Dit principe zit ook verwerkt in Fire Emblem Heroes en hiermee hoopt Nintendo flink te gaan verdienen. In Japan worden de App-toplijsten al jaren aangevoerd door dit soort games. Dragon Ball Z Dokkan Battle, Fate/Grand Order en Monster Strike zijn ieder soortgelijke games en deze voeren op dit moment samen met Fire Emblem Heroes de iOS-hitlijst voor meeste opbrengst aan in Japan.

Vergis je niet! Voor velen zijn de gacha-games een verslaving geworden. Wij nuchtere Europeanen vinden dat heel gek, maar er zijn, helaas, veel mensen die duizenden euro’s uitgeven aan dit soort spellen om hun ideale team samen te stellen. Iedere maand worden er nieuwe en betere vette personages uitgebracht waardoor de verzameldrang weer opbloeit en mensen opnieuw geld uitgeven. Ben je dus een groot Fire Emblem-fan en wil ook jij het beste team samenstellen? Dat kan, maar zorg ervoor dat je jezelf grenzen oplegt anders kan het zomaar eens helemaal fout gaan. Buiten dit punt om kun je Fire Emblem Heroes prima free-to-play spelen. Daar hoef je geen rooie cent voor te uit te geven en ook op deze manier heb je na verloop van tijd een prachtig team staan. Wil je meer weten over Fire Emblem Heroes zelf? Dan kun je terecht bij de review op N1ntendo.

1397068584


De gacha van Fire Emblem Heroes
Het oproepen van willekeurige helden ter versterking van je team vormt de gacha in deze game. Andere soorten gacha’s die je vaak tegenkomt in vergelijkbare games zijn gericht op het verkrijgen van uitrusting en aanvallen. Om kans te maken op één willekeurige held dien je ingame currency te betalen. Dat betreft in Fire Emblem Heroes de orbs die je kunt verzamelen. Dit doe je door het spel te spelen, maar ook kun je ze kopen. In totaal kun je, op moment van schrijven, ongeveer 176 orbs verzamelen in het spel. Dit doe je door de verhaallijn te doorlopen, door speciale missies te halen, door de nieuwe special maps uit te spelen en door dagelijks in te loggen. Met twintig orbs kun je vijf personages oproepen. Zodoende kun je zonder geld te investeren ongeveer 45 personages verzamelen. Dit zal echter niet genoeg zijn om mensen die niet willen betalen warm te houden.

Een tweede belangrijk aspect van de gacha-games is het continu pushen van nieuwe content. Iedere week biedt zo'n spel spelers nieuwe content, waardoor je terug wil blijven komen. Zo heeft Nintendo al laten weten dat maandelijkse nieuwe special maps en twee nieuwe hoofdstukken van de verhaallijn gaan komen wat erop neer zal komen dat je per maand nog eens 40 tot 50 orbs kunt verzamelen zonder geld te spenderen. Zolang je maar blijft spelen! Dit is een zeer schappelijk aantal voor een gacha-game en dit houdt het voor spelers die geen geld uit willen geven ook interessant. Het mag overigens duidelijk zijn dat de gacha de reden is dat permadeath geen ding is in Fire Emblem Heroes, dat zou niet uit te leggen zijn.

35


De kans op legendarische helden
Nintendo hanteert een bijzonder zacht systeem voor gacha-begrippen. Wil je bijvoorbeeld één van de 5-sterren personages bemachtigen die op de zogenoemde gacha-banner staat dan is de kans dat je die krijgt rond de 1% en dat is - al lijkt dat laag - relatief hoog. Bij de meeste gacha-spellen zit het percentage op één specifiek personage ruim onder de 1%. Een percentage van rond de 0,3% is niet gek over het algemeen. Daarnaast heeft Nintendo aangegeven dat het bijhoudt hoe lang je al geen 5-sterren personage getrokken hebt. Je kans op een 5-sterren personage wordt daardoor steeds groter. Een dergelijk systeem kom je in de meeste gacha-games ook niet tegen. Hiermee laat Nintendo zien dat ze ook willen dat Fire Emblem Heroes een succes wordt in het westen. Die gekke Japanners geven graag veel geld uit voor die bijzondere lage kans, maar Europeanen zien daar vaak weinig heil in.

Verder kun je dezelfde personages op te roepen met een verschillend aantal sterren. Zo bevindt Camilla met 5-sterren zich momenteel op de “Deep Devotion”-banner, maar bevat het spel ook een Camilla met vier sterren, wat de kans op een Camilla weer wat verhoogt. Vervolgens is het in Fire Emblem Heroes mogelijk om personages te upgraden van 1-ster naar 5-sterren. Ook dit is een vrij lief systeem dat je in de meeste gacha-games niet tegenkomt. Vandaar ook dat sommige 4-sterren personages helemaal zo slecht nog niet zijn. Zo zijn er momenteel enkele 4-sterren personages die veel beter zijn dan personages die ook in een 5-sterren variant komen. Dat ligt dan niet zo zeer aan het aantal sterren maar vooral aan de vaardigheden die ze hebben. Schrijf je 4-sterren personages dus niet direct af en zelfs personages die je met 2-sterren verkrijgt in de dagelijkse speciale map kun je uiteindelijk op topniveau krijgen.Blijf volhouden!
Heb jij je favoriete personage nog niet weten te bemachtigen? Dankzij de op kans-gebaseerde gacha-formule hoeft dat helaas ook niet te gebeuren. Kijk de video hierboven maar eens. Deze persoon heeft ondertussen 3000 orbs gebruikt om Hector te krijgen! Toch lijkt het erop dat Nintendo een systeem heeft neergezet dat zich afzondert van de meeste andere gacha-games door spelers vaker goede personages te geven en je de mogelijkheid te bieden personages altijd te upgraden naar het hoogste niveau. Blijf spelen voor een steeds grotere kans op je favoriete personage. Kun je daar echter niet op wachten dan kun je het lot een handje helpen door flink orbs in te slaan. Let daarbij wel op dat het kopen van orbs geen garantie geeft op de personages die je wenst te verkrijgen. In dat opzicht is Fire Emblem Heroes net een gokkast: je gooit er orbs in maar misschien levert het niets op. Gelukkig kun je het spel prima gratis spelen.
Next articleFire Emblem Heroes ontvangt tweede Launch Celebration map Previous articleZelda: Arts & Artifacts trailer en Nintendo Minute

Reacties van gebruikers

Avatar
ThanosReXXX | 12 februari 2017 17:52 | #272198
De term gacha is afkomstig van de Japanse gachapon-machines. Deze machines zitten vol met capsules waarin zeldzame en minder zeldzame speeltjes zitten. Doe je geld in de machine en draai je aan de knop dan weet je dus niet precies wat je krijgt.
Gachapon is dus eigenlijk gewoon hetzelfde als de oud-Hollandse kauwgomballen automaat:
kauwgomballenautomaat
Avatar
kyoto | 12 februari 2017 17:52 | #272199
Het meest lullige van op gacha gebaseerde games vind ik nog de power creep die uiteindelijk optreedt. Om Kingdom Hearts X:Unchained als een voorbeeld te noemen; medals (personages) die je daar bij launch vorig jaar in april kon krijgen zijn steeds minder sterk tegenover de medals die tegenwoordig uitkomen. Als dat in FEH uiteindelijk gebeurt, dan kunnen ze in ieder geval niet op mijn geld rekenen. Met balance patches kan het prima in evenwicht worden gehouden en blijft het ook voor mensen die het een tijdje niet gespeeld hebben leuk.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik FEH een slechte game vind. Integendeel, het is een van mijn meest gespeelde mobiele games tot nu toe! Smile
Avatar
FalconPawnch | 13 februari 2017 01:06 | #272204
het gacha principe klonk voor mij als Gotcha! Vond ik logischer klinken wanneer je eindelijk een zeldzame character kreeg...

FEH speelt op deze manier door die stars. Iedereen wilt maar wat graag heroes summonen die 5 stars hebben. Is mij nog niet gelukt maar ik ga er ook geen cent aan uitgeven. Dit had ik bij Pokemon Go wel gedaan en uiteindelijk leverde het me geen enkel voordeel op.

Best hatelijk eigenlijk.
Avatar
Duncan | 13 februari 2017 03:04 | #272205
Het lijkt op gotcha lol, maar het woord gacha komt eigenlijk van het Japanse woord "gachagacha", wat het ratelende geluid is wat je hoort bij zo'n automaat of gatchapon. In het Japans heb je ontiegelijk veel van dit soort onomatopee (woorden die een bepaald geluid moeten voorstellen).

Interessant artikel! Geld uitgeven aan 3000 orbs gaat wel heel ver. Ik heb het maar op een paar tientjes gehouden en dat heeft mij gelukkig een Ryoma opgeleverd. Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Fire Emblem Heroes

Platform: iOS
Genre: Strategy RPG
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 02 februari 2017

Fire Emblem Heroes

Platform: Android
Genre: Strategy RPG
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 02 februari 2017