Mario Sports Superstars Preview | 20 februari 2017 10:00 | Auteur: Daan

Wat maakt sportspellen met Mario in de hoofdrol zo moeilijk te peilen? Mario Tennis: Ultra Smash stelde flink teleur, maar Mario Golf: World Tour bleek een toffe sportsgame. Nu is hier Mario Sports Superstars, dat zowel door Bandai Namco Entertainment als Camelot in elkaar is gezet. Hun ervaringen met verscheidene sportspellen valt niet te ontkennen, al hebben ze ook genoeg flaters geslagen. Heeft Nintendo het meeste eruit kunnen halen en een kwalitatief sterk product af kunnen leveren?

Mario Sports Superstars bestaat uit vijf sporten en dat zijn voetbal, baseball, tennis, golf en paardenraces. Hoewel Nintendo al deze sporten al eens geprobeerd heeft, moet dit spel een aantrekkelijk pakket aan bieden. Daar weet Nintendo echter niet in te slagen. Nintendo kiest voor een realistische atmosfeer die in zijn geheel niet zo zeer als een Super Mario game aanvoelt. In principe is dat geen punt, maar je voelt onmiddellijk dat alle charme ontbreekt.We beginnen de reis met wat rondes golf. Ik heb genoten van elke Mario Golf die Camelot ons gegeven heeft, dus er was hoop dat ze iets moois konden neerzetten. Als het onderdeel maar iets op Mario Golf: World Tour zou kunnen lijken, dan zou het al helemaal perfect zijn. Dat hebben ze ook daadwerkelijk gedaan, maar niet op manier die ik voor mogelijk hield. Golf neemt gehele delen uit World Tour exact over en gooit ze in Mario Sports Superstars zonder enige verandering. Het enige verschil zijn de vier nieuwe banen. Ze zijn niet bepaald speciaal of uitermate boeiend, maar wel redelijk in elkaar gezet. Dan kom je er achter dat elke baan maar negen holes bevat, waardoor je snel op het onderdeel uitgekeken bent.

Tennis is de andere sport van Camelot en presteert niet beter. De gameplay van Mario Tennis Open is terug naar waar het hoort te zijn en dat is de voorgrond. Mario Tennis: Ultra Smash knoeide te veel met de gameplay systemen, waardoor er maar weinig plezier uit te halen viel. Deze versie brengt simpel tennisplezier met gloeiende ballen om het gebruik van speciale aanvallen aan te duiden. Helaas is er echter maar een stadium met vier verschillende ondergronden om te spelen en dit is raar in de context van Mario Sports Superstars. Alle andere sporten kennen meerdere locaties om het enigszins boeiend te houden.Boeiend gaat niet bepaald op voor baseball, gezien dat het slechtste onderdeel is in de gehele game. Baseball in Mario Sports Superstars is eigenlijk vooral de A-knop in drukken als de batter or pitcher. Je kunt wel licht hier en daar bewegen, maar dat is het eigenlijk wel. De veldspelers en het lopen hoef je zelf niets aan te doen, waardoor je de game meer observeert dan dat je hem daadwerkelijk speelt. Er zijn wel nog redelijk team- en locatieopties, maar dat is het meest positieve wat ik kan zeggen.

Aan de andere kant van het spectrum heeft Bandai Namco op doeltreffende wijze voetbal in het pakket weten te verwerken. Het zijn ware elf-tegen-elfpotjes met alle gevolgen van dien. Je vecht om de bal offensief en defensief en krijgt te maken met penalties, vrije trappen, ingooien en nog heel wat meer. Het kent de vaste regels van het voetbal, maar neemt het niet altijd even nauw met overtredingsregels. Als je tegen de computer speelt, dan moet je je goed voorbereiden. Ik was verbaasd met hoe goed de AI is. Zelfs in het prille begin eindigden sommige matches in een luttele 2-0. Je kunt er opperbest mee vermaken.Als laatste sport biedt Mario Sports Superstars paardenraces. In deze races rijd je op een allemachtig ros en probeer je een groot aantal vijanden voor te blijven, al kun je ze niet echt geheel voor blijven. In dit spel is het namelijk de bedoeling om in de slipstream van de tegenstander te hangen, dashen wanneer het uitkomt en zodoende de leiding over nemen. Het is leuke en unieke vondst, al moet je erg wennen aan de besturing. Je paard glijdt als het ware over de baan en hierdoor is het maken van bochten vrij pittig. Er zijn vier verschillende cups met ieder drie banen, dus daarmee blijf je nog wel even aan de gang.

Voorlopige conclusie
Een sterke haat of liefde laat Mario Sports Superstars niet bepaald achter. Niets over deze game is daadwerkelijk slecht, maar enthousiast word ik er niet van. De vijf sporten zijn wel eens op een leukere manier aan ons verkocht, waardoor ik meer de intentie om die op te gaan pakken. Uiteraard zou de multiplayer uitkomst kunnen bieden, maar daar zal ik eerst meer mensen voor moeten vinden. Het blijft wikken en wegen of deze game het geld waard zal zijn, maar daar hebben we nu voorlopig een hard hoofd in.
Next articleArtwork en Engelse namen van personages The Legend of Zelda:... Previous articleVideo toont reacties van consumenten op de Nintendo Switch tijdens...

Reacties van gebruikers

Avatar
Martijn | 20 februari 2017 12:50 | #272389
collapse
Het klinkt hier vooral als saai en veilig. Dat is jammer, want die Mario sportgames zijn juist leuk, omdat ze een fantasievolle variant bieden zonder de eigenlijke sport uit het oog te verliezen.

Voordat "Mario Tennis: Ultra Smash" verscheen, waren die Mario sportgames best iets om naar uit te kijken. Kwantitatief en kwalitatief zat het goed in elkaar en was er een goede balans tussen de Mario mafheden en de eigenlijke sport. Er waren voldoende opties om het spel lang genoeg leuk te houden. Dat lijkt allemaal wat minder geworden te zijn. Het klinkt alsof het allemaal wat beperkter is. Je kunt dan wel meerdere sporten in één spel uitwerken, maar zorg er eerst maar eens voor dat je met eentje de juiste balans weet te bepalen.

Ik vind het jammer en snap niet goed waarom het ineens anders moet. Dat heb ik ook bij de Mario Party games. Het is logisch dat ze niet steeds met hetzelfde spel komen aanzetten, maar weet wel waar het plezier vroeger in zat. Behoudt de goede aspecten en verbeter dingen die niet zo goed werkten. Nu lijkt het wel alsof ze er een minigame verzameling van proberen te maken, ten koste van alle diepgang.

Het lijkt intussen of de Mario spin-off's (met uitsluitsel van Mario Kart) in kwaliteit achteruit gaan. Dat vind ik een slechte ontwikkeling. Vroeger waren het misschien geen meesterwerken, maar als je ze kocht wist je wel dat je een goed spel in huis haalde. Nu zou je jezelf het bijna gaan afvragen...
Avatar
Yosher2 | 20 februari 2017 18:36 | #272394
Reactie op post #272389 van Martijn
Ik ben zo iemand die zo'n beetje alle Mario sports games in huis haalt, en inderdaad, het lijkt allemaal steeds wat zwakker te worden. Ik begon het eigenlijk al te merken met Mario Tennis Open op 3DS. Die was nog wel redelijk vermakelijk, maar was toch al wat minder dan voorgaande delen. Ik kon het nog wel door de vingers zien omdat het een handheld variant was. (Mario Golf World Tour was dan weer wel wat beter uitgewerkt gelukkig.)

Maar inderdaad na Ultra Smash lijkt het gewoon nergens meer op. Gelukkig zijn er nog niet zó veel 'slechte' Mario sports games, als je alleen Mario Tennis Open, Mario Tennis Ultra Smash en nu ook Mario Sports Superstars meetelt. Maar het moet na deze game wel niet veel langer duren om deze games weer wat op te schroeven qua kwaliteit, anders koopt natuurlijk niemand ze meer.

Voor de echte Mario sports fans is dit natuurlijk ook een enorme domper. Ik keek er persoonlijk altijd wel naar uit om een nieuwe Mario sports game in huis te halen, hoe veel anderen er ook over klaagden dat er wéér eentje uit kwam. Want eerlijk is eerlijk: die games waren wel altijd kwalitatief sterk. Waren. Hopelijk wordt dat 'waren' binnenkort weer in 'zijn', want dit is niks...
Avatar
CyberMonkey | 22 februari 2017 21:11 | #272431
Reactie op post #272389 van Martijn
Ja precies, vroeger wist je zeker dat je een hele vermakelijke game in huis haalde waar je tientallen uren zoet mee was, maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo. Ik heb Mario Power Tennis, Mario Super Sluggers en Mario Strikers Charged heel veel gespeeld vroeger en ik vind die games nu nog steeds leuk om te spelen. Die nieuwe games zijn in vergelijking veel saaier en van lagere kwaliteit.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario Sports Superstars

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Camelot
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 6
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 6
Releasedatum: 10 maart 2017

Screenshots