Ready to Switch? Column | 28 februari 2017 15:00 | Auteur: Marcel

De Nintendo Switch staat in de startblokken om een nieuwe generatie van Nintendo-gaming in te luiden. Gaat de Nintendo Switch een succes worden en verbetert het de fouten van de Wii U? Wij ontrafelen in vogelvlucht de puzzel tot het goud en geven het antwoord in deze column.

Laten we allereerst eens terugkijken naar de rommelige presentatie van de Wii U. Nintendo kondigde de console aan toen de Wii-verkopen een duikvlucht naar beneden namen, maar toen de verkoopcijfers weer herstelden was de noodzaak om snel de Wii U te releasen verdwenen. Een verwachte lancering in 2011 schoof naar de zomer van 2012 en uiteindelijk verscheen de Wii U pas tijdens de feestdagen in de winkels. De twee grote persmomenten om het systeem te onthullen hadden beide een andere boodschap. In eerste instantie probeerde Nintendo te laten zien dat de Wii U een voortzetting was van het Wii-concept. Met zinnen als "The Wii U is for everyone but especially for you" probeerde Reggie Fils-Aime er een onsamenhangend marketingverhaal aan vast te knopen. Qua games was er dezelfde verwarring. Aan de ene kant werd het systeem aangekondigd met een nieuwe manier van gameplay en motion-controls en aan de andere kant stal een korte demo van een fictieve HD-versie van The Legend of Zelda: Twilight Princess de show.

WiiU1

1-,
De grote E3-onthulling in 2012 was niet veel beter, want toen Nintendo eenmaal de hardware werkend had, was van de oorspronkelijke game line-up weinig meer over. Battlefield, Alien: Colonial Marines, GRID en een berg aan andere third-partygames verdwenen als sneeuw voor de zon. Aanvankelijk positieve developers maakten het systeem publiekelijk belachelijk. Nintendo's meest gevierde designers, zoals Shigeru Miyamoto, wisten zelfs niet wat ze met alle features van de Wii U moesten doen. De uitsmijter was dan ook een digitale vuurwerkshow in een minigamecompilatie genaamd Nintendo Land. Tot overmaat van ramp snapten sommige mensen niet eens wat de Wii U was. Door het grote aantal Wii-accessoires en de naam dachten zelfs journalisten soms dat de Wii U een extra nieuwe controller was voor de Wii en geen nieuwe console. Dit imago wist het systeem pas heel laat van zich af te schudden.

In groot contrast kondigde Satoru Iwata de Nintendo NX tussen neus en lippen door aan om Nintendo-fans gerust te stellen dat Nintendo niet volledig zou overstappen op smartphone games. Na jarenlang vermoeiend speculeren kregen fans het nieuwe systeem pas eind 2016 als de ‘Nintendo Switch’ te zien. Nintendo besloot om met succes een van haar meest getalenteerde game-designers de kar te laten trekken. Yoshiaki Koizumi heeft als beste games The Legend of Zelda: Link's Awakening en Super Mario Galaxy op zijn naam staan en afhankelijk van wie je het vraagt is Super Mario Sunshine of Donkey Kong: Jungle Beat zijn slechtste creatie. Buiten dat heeft Koizumi een belangrijke rol gehad in projecten als Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Majora’s Mask. In dit laatste project dagdroomde hij het driedaags spelsysteem in elkaar. Dit ongeëvenaarde creatieve brein mag nu helemaal los met een nieuw platform en grijpt die kans met beide handen beet door onder andere Mario op wereldreis te sturen in Super Mario Odyssey.

2-,
Naast een meesterbrein die de kar trekt heb je voor een platform ook een ‘killer-app’ nodig. Uitgevers hebben vaak moeite om een geweldige titel klaar te hebben voor de lancering van een nieuwe console. In de meeste gevallen kiest men er dan voor om een bepaald element van de console uit te lichten, zoals Sony met de graphics van Killzone: Shadow Fall.Nintendo had de ultieme killer-app al klaar. Volgens Edge wordt The Legend of Zelda: Breath of the Wild écht een 'game-changer'. Journalisten, die het spel nu spelen, noemen het een game die zich kan meten met Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time qua kwaliteit, vernieuwing en innovatie. Niet voor het eerst lijken de naar eigen zeggen ‘gebrekkige’ management-skills van The Legend of Zelda-producer Eiji Aonuma juist positief uit te pakken.

Het grootste verschil tussen de Wii U en de Nintendo Switch is vooral dat de basiselementen al op hun plek liggen. Door de kleur rood weer eigen te maken heeft Nintendo een antwoord op de groene en blauwe tinten van respectievelijk Microsoft en Sony. Nintendo heeft een eigen identiteit en de hardware van de Nintendo Switch straalt dat ook uit. Een strak ogende, moderne, grijze gadget of een variant met felle rode en blauwe controllers die past bij opvallende en kleurrijke titels, zoals Splatoon 2 en Mario Kart 8 Deluxe. Met de Nvidia Tegra aan boord is de Switch niet meer een vreemde eend in de bijt, maar kunnen moderne engines zoals Unreal Engine 4 zonder problemen er op draaien. Alle puzzelstukken, zoals korte laadtijden, een snel besturingssysteem en een scherm van hoge kwaliteit die bij de Wii U in de categorie ‘net-niet’ vielen zijn nu zodanig uitgewerkt dat ze niet meer negatief opvallen of in de weg zitten.

Switch!
Tot slot is er het feit dat de Nintendo Switch met de release de meest uitgebreide en krachtige handheld gaat zijn. Ondanks dat Nintendo het systeem liever presenteerde als console is het geen geheim dat de Nintendo Switch de Nintendo 3DS wegblaast en ook de PlayStation Vita achter zich laat. Voor een systeem dat je overal mee naartoe kunt nemen zonder begrenzingen is de Nintendo Switch een verademing in vergelijking met de Wii U. Uiteraard hadden sommige fans liever gezien dat Nintendo de Xbox One en PlayStation 4 zou gaan bijbenen, maar dat had van de Nintendo Switch een veel minder opvallend product gemaakt.De Xbox One en PlayStation 4 zijn niet zo duur meer en ook een game-PC heb je zo in elkaar gezet, mocht je graag shooters en third-partyspellen willen spelen. Ben je echter op zoek naar een uniek platform, dan is de Nintendo Switch de beste keuze. Voor Nintendo is het nu een kwestie van volhouden en naast Zelda ook Metroid, Animal Crossing en alle andere franchises vernieuwen en verbeteren terwijl men aan de weg timmert met nieuwe franchises, zoals Splatoon.
Next articleLeer hoe je Puyo Puyo en Tetris moet spelen in trailer Puyo... Previous articleJapanse retailers delen interessante feiten over Nintendo Switch...

Reacties van gebruikers

Avatar
deejaydadream | 28 februari 2017 15:26 | #272569
En zeker een goede f-Zero! Ja Nintendo, wees eens niet eigenwijs en maak een goede F-Zero. Ook een goede Mario RPG en Paper Mario zijn meer dan welkom.

Ik ga vrijdag en misschien wel al donderdag de Switch kopen, en ben zeer benieuwd naar de Nindi show straks. Vooral naar de prijs van i Am Setsuna.
Avatar
niemand | 28 februari 2017 15:33 | #272570
collapse
een fictieve HD-versie van The Legend of Zelda: Twilight Princess

wat? goed stuk verder
Avatar
HylianEmiel | 28 februari 2017 15:57 | #272572
Reactie op post #272570 van niemand
Avatar
Ruben91lp | 28 februari 2017 15:35 | #272571
collapse
Ik hoop dat het nu goed uitpakt voor Nintendo met de Switch.
Erg verleidelijk om dat mooie apparaatje meteen te halen, alleen ik doe ik het nog niet. Met Zelda + Switch + Pro controller ben je al over de 450 euro heen. Aangezien Zelda voor mij de enige Killer App is tot aan Mario Odyssey, haal ik Zelda voor de Wii U. Ik verwacht eerlijk gezegd ook wel een prijsdaling/aanbiedingen/bundels tegen die tijd.

Ook ben ik wel een beetje bang dat er snel een verbeterde versie van de Switch komt, met bijvoorbeeld meer opslag, langere batterijduur en met een minder dikke rand om het scherm. Al zal dat waarschijnlijk nog wel 2 jaar duren.

En die games moeten ook komen inderdaad! Ik hoop wel dat ze op E3 al wat nieuws laten zien, om de twijfelende consument (zoals ik Razz ) te overtuigen.
Avatar
The Iron Ghoul | 28 februari 2017 18:23 | #272582
Reactie op post #272571 van Ruben91lp
collapse
ik geloof dat pokemon go en Mario run het stigma 'Nintendo is voor kinderen' heeft doen verdwijnen. Toen ik tijdens Pokémon Y/X zat te gamen in de bus vonden mensen mij kinderachtig, maar een paar jaar later en iedereen speelde het. Het ligt eraan wat Nintendo tijdens de E3 laat zien, maar als ze het goed doen dan wil ik toch een weddenschap maken dat de Switch binnen 1,2 jaar voorbij de X1 is kwa sales.
Avatar
Ruben91lp | 28 februari 2017 19:51 | #272588
Reactie op post #272582 van The Iron Ghoul
Als ze een Pokemon game in de main-serie maken, of een HD remake of reboot van Red & Blue, dan zullen de verkopen wel hard gaan denk ik. Maar ik ben bang dat GameFreak niet de resources heeft om een volwaardig Pokemon avontuur met moderne console graphics neer te zetten. Ik ben benieuwd waar de Pokemon Company mee komt m.b.t de Switch.

Zal me overigens niks verbazen als de volgende Pokemon game gewoon op de 3DS komt in plaats van de Switch, met als reden een grotere afzetmarkt, en stiekem ook omdat dat de makkelijkste weg is, ipv de grote stap naar de Switch.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.