Nintendo Switch - Het oordeel Special | 11 maart 2017 13:30 | Auteur: Erik

Jawel, ein-de-lijk ligt de Nintendo Switch, The Big N’s nieuwste console, in de schappen! Of, console? Je kunt het speeltje ook gewoon meenemen naar je vrienden of gebruiken als je op reis bent. Voeg daar wat zaken aan toe als HD Rumble en een zeker legendarisch open-wereldavontuur, en je begrijpt dat we niet konden wachten om 'm uitgebreid te testen. De grote vraag: hoe komt de Nintendo Switch eigenlijk uit de verf?

Wauw. Er is nog nooit een platform geweest dat je zo’n voldaan gevoel kan geven als de Nintendo Switch. Weet je het nog, die trailer waarmee die werd aangekondigd? De console ontsteeg zijn bijbehorende dock, maar loopt gewoon door onderweg. Daar blijkt niets van gelogen te zijn. De overschakeling tussen handheld- en televisiemodus is ongelofelijk soepel. Stop ‘m in zijn dock en The Legend of Zelda staat binnen luttele seconden groots op je televisie. Haal ‘m er weer uit en je kunt je queeste gewoon op de wc verder voltooien. Of in de bus of trein. Of bij je ouders thuis. Niks laadtijden of andere opstartdingetjes die de boel vertragen: je hoeft echt nooit meer iets te missen. Ongelofelijk wat Nintendo hier geflikt heeft: de Nintendo Switch is dan ook zonder twijfel het meest indrukwekkende stukje technologie dat het bedrijf ooit gemaakt heeft.

1397068586
Je haalt 'm zo in én uit het dock!

Joy-Con-pret
Het speeltje zelf ligt gemiddeld voor zo’n 320 euro in de schappen. Een forse prijs? Zeker niet. De PlayStation 4, Xbox One én Wii U gingen voor een hoger getal over de toonbank. Je krijgt hiervoor de Nintendo Switch zelf, een dock om ‘m in te stoppen, een tweetal Joy-Con controllers, een grip en straps voor deze besturingsmechanismen, een HDMI-kabel én voeding. De Joy-Con komen in twee smaken: stijlvol grijs of speels rood-blauw. Spelen gebeurt niet meer via schijfjes, maar cartridges. Het grootste minpunt is echter wel dat je nogal veel geld betaalt voor alles omtrent de Nintendo Switch: een extra setje Joy-Con is erg duur, om over de Nintendo Switch Pro Controller (waar je na een tijdje echt naar gaat verlangen) maar te zwijgen. Nintendo levert gelukkig al het gereedschap om direct te kunnen spelen. Sterker nog: om op heel veel manieren te kunnen spelen.

Het sterkste punt aan de Nintendo Switch is, zoals je wellicht al gelezen hebt, zijn ongelofelijke veelzijdigheid. Jij bepaalt zelf hoe je wilt spelen. Dit zit ‘m vooral in de twee Joy-Con die je bij het apparaat krijgt. Normaal gesproken zitten deze aan de weerszijden van de console, waar ze nog met meest lijken op de set-up van de Wii U GamePad. Met een druk op de knop kun je ze ook gewoon afhalen, waarna je twee aparte helften krijgt. Deze kleine helften kun je vervolgens samen in die bijgeleverde grip stoppen (om bijvoorbeeld lekker onderuitgezakt op de bank te spelen), maar je kunt ze ook los van elkaar gebruiken. Dit maakt de Joy-Con uitermate geschikt om snel met een vriend of vriendin te spelen, waar je ook bent.

Hoewel het koppelen en ontkoppelen van de controllerhelften niet altijd even soepel gaat (foei, Nintendo!), is het lastig om niet onder de indruk van de Joy-Con te raken. De knoppen zijn aan de kleine kant, maar ondanks dat spelen ze verrassend fijn. Ook losgekoppeld vervullen ze nagenoeg elke functie die een ‘normale’ controller ook heeft. Enkel voor mensen met grote handen zijn ze wat minder, ehm, handig. Toch doet dat weinig af van de ervaring, zeker omdat er flink wat techniek verstopt zit achter de Joy-Con. Zo doen ze ook dienst als zeer accurate variant van de Wii Remote én kennen ze een snufje genaamd HD Rumble. Dit stelt ze in staat om zeer subtiele trillingen door te geven aan de speler. Zo simuleert het bijvoorbeeld het openen van een tempel in Zelda of het schudden van een glas in 1-2-Switch. Leuke toevoeging, maar heeft vooralsnog weinig échte meerwaarde.

1397068587
Joy-Con komen vooralsnog in twee smaken. Hier zie je de traditionele grijze kleur.

Á la Pokémon GO
Had ik al gezegd dat de Nintendo Switch je een ongelofelijk voldaan gevoel kan geven? Ja? Bij dezen benadruk ik het nog even. Eigenlijk zou je het apparaatje puur al kunnen halen om die overgang van console naar televisie en weer terug te kunnen zien. Zo soepel. Wauw. Hier wordt nog even extra kleur aan gegeven doordat het apparaatje heerlijk snel is en fijn bedient. Een druk op de ‘power’-knop, een tik op het multi-touch screen (jawel, eindelijk!) of een van de knoppen en je kunt direct aan de gang. De Nintendo Switch voelt ook als een échte stap vooruit na de Wii U. Sterker nog; eigenlijk is het alles wat die console hoopte te zijn.

Hoewel de Wii U GamePad voorzien was van een eigen scherm, was dit van bijzonder lage kwaliteit én kon je ‘m niet lekker mee naar het toilet nemen. De beeldbuis van de Nintendo Switch (die even groot is als zijn Wii U-tegenhanger) geeft alles in verrassend scherp 720p weer met een helderheid waar je U tegen zegt. Het is een iets lagere resolutie dan op je TV, maar daar merk je tijdens het spelen helemaal niets van. Een spel als Zelda loopt zelfs een stukje soepeler als je lekker op bed speelt!

Al deze paardenkrachten zorgen er helaas wel voor dat de Nintendo Switch onderweg niet lang zonder stroom gaat. Zelfs met de helderheid op z’n laagst, heeft ie al moeite om drie uurtjes lang The Legend of Zelda te kunnen draaien. Dit is aan de karige kant, wat nog iets wordt verergerd doordat Nintendo geen extra adapter mee heeft geleverd. Je moet dus óf een extra stroomvoorziening aanschaffen óf moeilijk doen en die van je dock steeds gebruiken als je bij een vriend of vriendin wilt spelen. En zo’n ding op zak is broodnodig, want zoals gezegd houdt ie ’t niet lang vol. Gelukkig kun je á la Pokémon GO ook een Powerbank erin stoppen voor een extra lang leven. Het is alleen een beetje jammer dat je voor dit soort zaken eerst extra geld moet neertellen.

1397068588
Ook in handheldmodus levert de Nintendo Switch prachtige beelden.

Kinderziektes
Echter moet je er wel rekening mee houden dat het aantal (retail) releases op dit moment nog vrij schamel is. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is de enige échte knaller. Dit spel kan je ongetwijfeld wekenlang zoet houden, maar als dat niet je ding is, dan blijft er op dit moment weinig over dat je urenlang bezig kan houden. 1-2-Switch is weinig meer dan een karige demonstratie van de mogelijkheden en Snipperclips is (hoewel verrassend leuk!) niet direct een goede aanschafsreden. We hebben er echter alle vertrouwen in dat Nintendo dit de komende maanden meer dan goed gaat maken. Alleen dit jaar al moeten Xenoblade, Splatoon 2 en Super Mario Odyssey nog uitkomen!

Helaas zijn er ook wat kinderziektes te bespeuren bij de Nintendo Switch. Door al die controllerconfiguraties ziet het apparaatje door de bomen soms het bos niet meer. Als je bijvoorbeeld Snipperclips speelt (waar je de Joy-Con op z’n zij moet houden) moet je het thuismenu ineens met de knoppen ondersteboven besturen. Het zou fijn zijn als je gemakkelijk kunt overschakelen. Ook de gyroscoop is niet altijd even precies: een echte ‘kalibreer’-functie ontbreekt, waardoor je je richtpunt niet altijd even gemakkelijk kunt centreren. Daar staat dan weer tegenover dat het niet verplicht is om de bewegingsbesturing te gebruiken.

Daarnaast is het apparaat ongelofelijk snel. Niet alleen het opstarten is een fluitje van een cent, maar ook andere zaken zoals de Nintendo eShop en spelletjes zelf zijn vrijwel zonder laadtijden. Mede-redacteur Bas kan daarnaast bevestigen dat online spelen ook vloeiend gaat. Dit is tot de herfst nog gratis, maar daarna moet je hier een vast bedrag per maand voor betalen. Vervelend? Mwah. Begrijpelijk? Jazeker! In deze tijd is het betalen voor online spelen heel normaal. Het is daarom zo jammer dat het abonnement waar Nintendo dit vooralsnog aan koppelt, wel wat haken en ogen vertoont. Gamers zitten niet te wachten op ‘gratis’ oude Virtual Console-spellen – zeker niet als die na een maand weer van je systeem af worden gebonjourd. Waarom niet beter naar Sony of Microsoft hiervoor gekeken Nintendo?

1397068589
Breath of the Wild. Zonder twijfel dé reden om 'm nu al aan te schaffen!

Conclusie
Eigenlijk is het een beetje vreemd om hier een oordeel over de Nintendo Switch te vellen. Immers valt of staat een console grotendeels bij het aanbod van spellen. Toch durven we met een gerust hart te zeggen dat de Nintendo Switch een veilige aankoop is. Het is zonder meer het meest indrukwekkende stukje techniek dat Nintendo ooit geleverd heeft. Het kleine scherm levert onderweg haarscherpe beelden, die op de televisie alleen nog maar meer tot leven komen. Daarnaast kun je ‘m werkelijk op talloze manieren gebruiken door die vernuftige Joy-Con. De schamele batterij én zelfs de ietwat hoge prijskaartjes nemen we hiervoor graag voor lief. Er is in ieder geval geen console die je zoveel voldoening kan geven als deze!
Next articleJust Dance 2017 Previous articleMooie animatie beeldt de strijd van Fire Emblem Echoes: Shadows...

Reacties van gebruikers

Avatar
Basje | 11 maart 2017 15:33 | #272868
collapse
Ben me al ruim een week kapot aan het zoeken. Ik weiger het om er meer voor te betalen dan 329,-. En al helemaal niet aan scalpers die er nu bijna 500 voor vragen om marktplaats. Maar man, wat wil ik dit ding graag hebben. Ben al jaren niet meer zo enthousiast geweest over een Nintendo console!
Avatar
Bas | 11 maart 2017 16:16 | #272869
Reactie op post #272868 van Basje
Ik heb er al enkelen gezien in winkels rondom Gent, mocht dat haalbaar zijn.
Avatar
banjokazooie | 11 maart 2017 17:28 | #272871
collapse
Veel zal afhangen van de komende E3. Tonen ze daar voldoende nieuwe interessante games. Zal de Switch een succes worden. Kom je buiten Mario Odessey met weinig goede echt goede games En veel Wii u ports. Zal de consument afhaken. En niet instromen.

En wel vind ik dat ze minimaal 1 of 2 games per jaar die van het niveau Breath of the Wil zijn.
Avatar
Martijn | 11 maart 2017 18:36 | #272872
Reactie op post #272871 van banjokazooie
collapse
Nou, "Breath of the Wild" schijnt wel van een vrij enorm niveau te zijn. Dat krijg je niet jaarlijks. Wel mee eens dat het aanbod de moeite waard moet worden. Zelfs als het nodig is daarvoor ports van Wii U games te maken. Vergeet niet: wij kennen die games, maar de Wii U had een betrekkelijk klein publiek. Voor veel mensen zijn die games nieuw.
Daarom is een titel als "Mario Kart 8 Deluxe" nog steeds van grote waarde voor de Nintendo Switch. Er is een enorm publiek dat het spel nog niet had, maar nog dolgraag wil spelen (én dus wil kopen).

Tegelijk: nieuwe console, nieuwe games. De E3 kan daar een goede toevoeging zijn, zeker na de succesvolle start van de Switch. Mogelijk is Nintendo in juni ver genoeg om weer nieuwe games te delen, ook van 3rd party's. Nu moeten ze eigenlijk succesvol doorpakken en de stijgende lijn doortrekken. Ik ben benieuwd wat ze dan gaan laten zien, waarbij ik hoop op een paar mooie aankondigingen. Smile

Al bij al wordt er op internet veel teveel geklaagd over de Nintendo Switch en alles wordt enorm opgeblazen. Op zich een logische reactie na de Wii U, maar het begint me enorm te storen. Ik heb besloten die negativiteit even los te laten en niks meer over de Switch te kijken op YouTube. Ik richt me liever op dingen die wél leuk zijn, zoals "Breath of the Wild". Deze website volg ik uiteraard wel gewoon, zoals altijd! Very Happy

Mensen hebben alles liever vandaag dan morgen met tientallen titels om uit te kiezen. Bij de Wii U was dat verkeerd, omdat we toen 8 maanden stilte kregen. Kruit verschoten en daarmee de groei in publiek, aanbod en vertrouwen. Mogelijk Nintendo's grootste fout toen, dus ben ik blij dat het nu beter verspreid wordt over het jaar. Strategie, concept en marketing lijken nu duidelijker en stukken beter. Ik heb er vertrouwen in dat de Switch een betere toekomst tegemoet gaat.

@Banjokazooie: dank je voor je PM berichten, maar om één of andere reden kan ik je niks terugsturen. De website verstuurd het bericht niet. Ik heb al een paar keer een reactie terug proberen te sturen, maar zonder resultaat. Misschien iets in het systeem?
Avatar
ThanosReXXX | 11 maart 2017 19:18 | #272874
Reactie op post #272872 van Martijn
collapse
Ik ben het helemaal met je eens. Ik wordt echt ontzettend moe en raak zwaar geïrriteerd van al dat gezeur om meer dit, meer dat. En dat er zus en zo niet op zit of aan mankeert. Lijkt mij dat dit soort mensen de Switch gewoon lekker niet (of voorlopig nog niet) moeten kopen, zodat mensen die er wel NU eentje willen kopen er in ieder geval nog eentje kunnen vinden.

Het rare is dat je vantevoren al weet wat er voor spellen voor verkrijgbaar zijn en wat je er wel en niet mee kan doen, dus waarom zou je het dan toch kopen en dan lekker gaan lopen klagen over alle "essentiële" dingen die volgens jou ontbreken? Dat gaat mij echt boven mijn pet, hoor.

Het is gewoon een hartstikke mooi apparaat, dat toch echt iets nieuws naar video game land brengt, en ja: het heeft zeker een aantal kinderziektes, maar die zullen er ongetwijfeld op redelijke korte termijn uit zijn, en vanaf dan kan het alleen maar beter worden.

Kortom: gewoon absoluut een waardevolle toevoeging aan de lijst consoles die we al hebben.
Avatar
banjokazooie | 12 maart 2017 02:07 | #272877
Reactie op post #272874 van ThanosReXXX
collapse
Ja heel mooi dat het een mooi apparaat is. Maar wanneer de Joy con niet goed werken. Is dat een probleem. En mooi dat we meer willen. Dat is ook nodig. Want het is niet de bedoeling dat we veel Wii u ports krijgen. En dat buiten Mario en Zelda weinig moois krijgen.
Avatar
FalconPawnch | 12 maart 2017 11:12 | #272879
Reactie op post #272877 van banjokazooie
collapse
hopelijk krijgen we tijdens E3 dit jaar genoeg te zien. retro Studios heeft toch (hopelijk!!!) wel een Metroid of Donkey Kong in de maak!? Misschien iets compleet anders, maar sowieso een quality title mag ik hopen.
Avatar
banjokazooie | 12 maart 2017 14:53 | #272884
Reactie op post #272879 van FalconPawnch
Retro studio's moet er wel zijn. En ja ik hoop dat ze een grootste Metroid aan het maken zijn van het niveau Prime. En Nintendo zal er voor moeten zorgen. Dat hun grote Franchises Mario Kart, Smash DK, Pokemon, Mario, Zelda Metroid van het niveau Breath of the wild zijn. Mario en Zelda zijn dat al. En als je dan de iets mindere franchises van een niveautje maakt daar iets onder dus de Pikmin, Splatoon. Arms, Star Fox Luigi Mansion, Kirby Kid icarus, Dan ben je goed op weg.
Avatar
Martijn | 12 maart 2017 13:18 | #272880
Reactie op post #272877 van banjokazooie
collapse
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat een apparaat goed functioneert, maar als je die klachten op YouTube etc. soms ziet... Weird

Alles wordt bekritiseert, tot in het kleinste, onnodige detail. Er wordt haast gedaan alsof de klachten sowieso altijd aanwezig zijn, bij ieder verkocht systeem. De suggestie wordt gewekt, dat je er vanuit kunt gaan een kapot apparaat te kopen, wat zéér onterecht is. Dat het niet functioneert, dat de kwaliteit niet deugd en dat je dus maar beter voor Playstation 4 kunt gaan. Soms wordt er zelfs min of lacherig gedaan over wél goed werkende functies. Pure opgeklopte flauwekul...

Zelf heb ik nog geen klachten en hopelijk blijft het zo. Ik vind het een mooi apparaat, met een goed formaat, fijn gewicht en toffe functies. Min of meer mijn eerste handheld! Ik ben sinds de Gamecube niet zo enthousiast geweest over een nieuw systeem. Zeer tevreden! Very Happy

Rot voor mensen die wél klachten ondervinden natuurlijk, maar ik ga ook uit van een heleboel opgeblazen incidenten. Slecht nieuws verspreid zich sneller dan goed nieuws, al is de Switch al bij al wél goed en positief ontvangen (lijkt soms haast een wedstrijd op internet, hoe dat zo snel mogelijk naar negatief omgebogen kan worden). Als je zelf wel tevreden bent, is het niet leuk om continu negativiteit te zien. Ik begrijp de klachten en het is rot als iemand er last van heeft, maar dit gaat in veel gevallen nergens over...

Het gamesaanbod speelt daar ook een rol in natuurlijk. Naast Zelda is het inderdaad nog niks. "Breath of the Wild" maakt het echter wel beter dan wat de Wii U, Playstation 4 en Xbox One op de eerste dag te bieden hadden.
Wel heb ik het idee, dat er deze keer veel meer strategie achter alles zit. Het lijkt me niet toevallig dat "Mario Kart 8 Deluxe" uitkomt, precies tussen de lancering en de E3. Een populair spel, dat zich al bewezen heeft en waar je oneindig mee kunt spelen, plús alle oude én nieuwe extra's. Als Nintendo het goed aanpakt, wekken ze in ieder geval meer vertrouwen bij andere ontwikkelaars én de consument. Precies omgekeerd van wat er bij de Wii U gebeurde na lancering: meer titels, maar Nintendo leek wel in coma te liggen...

Het is spannend wat er nu gaat gebeuren, maar ondanks alles hebben we nog steeds niet veel gezien. Dat wekt toch de suggestie dat er nog aanzienlijk wat aan zit te komen. Die negativiteit trekt wel voorbij. Ik blijf enthousiast en ben benieuwd hoe het nu verder gaat met de Switch! Smile
Avatar
ThanosReXXX | 12 maart 2017 15:27 | #272887
Reactie op post #272880 van Martijn
collapse
Wederom helemaal mee eens. Ik had het niet beter kunnen zeggen. En veel plezier gewenst met je Switch. Biertje?

Thomas Whitehead van Nintendo Life verwoordde exact hetzelfde sentiment als ons, en gaf ook precies aan wat het is:
I've also been frustrated at a relatively small percentage of issues getting blown out of proportion, but that's the internet and happens with pretty much everything nowadays. Negativity sells, and that sucks.
Avatar
Martijn | 12 maart 2017 15:37 | #272888
Reactie op post #272887 van ThanosReXXX
Dank je! Very Happy
Avatar
ThanosReXXX | 12 maart 2017 15:17 | #272885
Reactie op post #272877 van banjokazooie
Waarom geef je niet zo'n zelfde reactie op MVG? Hij zegt precies hetzelfde als ik en heeft ook een hekel aan het gezeik en gemekker omtrent wat er zogenaamd allemaal mis zou zijn met de Switch.

En ik heb je hieronder nog wel een vriendelijk berichtje gestuurd... Wink
Avatar
FalconPawnch | 12 maart 2017 11:09 | #272878
Reactie op post #272874 van ThanosReXXX
collapse
Wat een sneer naar onze vorige discussie... Vervelend he als iemand een andere kijk op iets heeft? Maar goed, dus als er een gewenste functie ontbreekt, moet ik de console maar niet kopen? Onzin! Consoles tegenwoordig kunnen inderdaad dmv apps altijd dingen toevoegen, dus dat mensen om bepaalde software gaan vragen is meer dan logisch en dat is ook wat Nintendo zou moeten doen; luisteren naar de wensen van de consument. Als bedrijf is het beter om je klanten tevreden te houden dan tekort te doen komen. Netflix bijvoorbeeld zit er nu nog niet op maar in de toekomst wel... Ik vind dat het er al op had moeten zitten. Daarnaast kan ook ik gewoon genieten van de console en de game ondanks het gemis van Netflix. Het een neemt het ander niet weg, dus ik vind het nogal een rare opmerking om te zeggen dat je de console dan maar niet moet kopen of ermee moet wachten.
Avatar
ThanosReXXX | 12 maart 2017 15:18 | #272886
Reactie op post #272878 van FalconPawnch
Met alle respect, maar dat ging niet over jou. Je kan nooit zo maar aannames doen... Wink
Dit gaat over het gemekker op het internet in zijn geheel, waar MVG zich, net als ik, logischerwijze enorm aan stoort, want het slaat nergens op en wordt zoals hij ook zegt, inderdaad gigantisch opgeblazen.

Los daarvan vind ik het persoonlijk gewoon apart dat als je WEET wat je koopt, en je WEET dat er weinig software voor is en er weinig tot geen apps op zitten, dat je dan toch gaat zeiken over het tekort daaraan. Er zijn zat andere mensen die WEL meer dan tevreden zijn met het aanbod en die ook rapporteren helemaal geen problemen te hebben, en dan zijn er ook nog andere mensen die er ook zo over denken, maar helaas geen Switch meer konden bemachtigen.

En dan denk ik toch aan die ontevreden kopers, die dan voor die mensen als het ware een Switch weg hebben gekaapt, om er vervolgens bijna enkel maar over te klagen. Dan gun ik die Switch liever aan die positieve mensen.

En even voor de duidelijkheid: ik heb het niet over mezelf. Wink

En ik zeg niet dat je het dan maar helemaal niet moet kopen, maar bijvoorbeeld gewoon even wachten totdat er wel meer titels beschikbaar zijn en die apps er wel op zitten, dan kan je ook ten volle genieten van de Switch in plaats van hem te kopen en er evengoed ontevreden mee te zijn... Wink
Avatar
banjokazooie | 11 maart 2017 18:40 | #272873
collapse
@MVG ja ik denk het als ik thuis ben geef ik via pm mijn friendcode wel door
Avatar
ThanosReXXX | 11 maart 2017 19:29 | #272875
Reactie op post #272873 van banjokazooie
Welkom terug nog. Zag dat je al een tijdje terug was, maar vergat het steeds. Hoop dat je het je vanaf nu beter vergaat hier, want als enthousiaste Nintendo fan hoor je er toch wel een beetje bij, al zijn we het niet altijd eens. Biertje?
Avatar
Martijn | 12 maart 2017 13:29 | #272881
Reactie op post #272873 van banjokazooie
collapse
Bedankt, ik zal er eens naar kijken. Werkt ongeveer zoals bij de Wii U, neem ik aan?

Nog geen games voor twee spelers nu natuurlijk, al komt dat wel goed met o.a. "Mario Kart 8 Deluxe" of "Splatoon 2". Misschien kunnen we tegen die tijd eens tegen elkaar spelen. Very Happy
Avatar
banjokazooie | 12 maart 2017 16:22 | #272890
Reactie op post #272881 van Martijn
Ja gewoon bij friends toevoegen via friendcode. En zeker lijkt mij leuk volgende maand.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.