The Nintendo Curse Column | 17 april 2017 11:33 | Auteur: Mink

Nintendo heeft een speciaal plekje in mijn hart en dat maakt mij zo fanatiek over deze ontwikkelaar. Gepassioneerd spreek ik over het verleden van dit historische bedrijf, filosofeer ik over hun toekomst en debateer ik over de acties van Nintendo's hoge pieten. Ik hou echter de concurrentie ook scherp in het vizier, van Sony tot Microsoft, van Steam tot Origin. Wat me opvalt in mijn observaties? Nintendo heeft weinig geluk gehad met haar fanbase.

1397068593

Het is alweer halverwege april en binnen twee weekjes verschijnt de volgende grote titel voor de Nintendo Switch; Mario Kart 8 Deluxe. Een titel waar ikzelf met gezond enthousiasme naar uitkijk. Wie wil er nou geen draagbare HD-versie van Mario Kart? Juist, de grote klaagzangers van het internet! Die roepen sinds de aankondiging hoe dit een slechte port is. Daar moet ik ze dan altijd gelijk in geven, aangezien het spel allesbehalve een port is.

Om deze discussie goed en wel aan te gaan, vereist een drietal termen verdere uitleg; een port, een remake en een remaster. Wanneer een game een port krijgt, krijg je vrijwel exact dezelfde game op een andere console (ZombiU – Zombi). Een remake zie je wanneer een ontwikkelaar een game opnieuw maakt, geheel van de grond, maar met hetzelfde verhaal / dezelfde gameplay als het origineel (Pokémon FireRed). Als laatste heb je een remaster. Je krijgt vrijwel een identieke game, alleen dan met meer content en (meestal) verbeterde graphics. In deze laatste categorie valt Mario Kart 8 Deluxe; een remaster, aangezien het spel veel nieuwe content biedt in de vorm van de battle modi.

1397068594
Hierboven een goed voorbeeld van een remake!

The Last of Mario
Mario Kart 8 Deluxe verschijnt vrij snel in de levenscyclus van de Nintendo Switch en de situatie is vergelijkbaar met The Last of Us voor de PlayStation 4. Deze game werd door veel mensen met enthousiasme ontvangen en het spel werd zelfs als een van de grootste releases voor de PlayStation 4 behandeld door Sony. Niemand klaagde erover dat de game nipt één jaar uit was, de graphics grotendeels identiek waren of dat er geen nieuwe content was. Toegegeven, de gamers namen Sony ook minder serieus en vonden de first party content in het eerste levensjaar van de PlayStation 4 bijzonder matig. Voor Mario Kart 8 Deluxe staat het klaagkoor al in de startblokken, terwijl het spel vrijwel exact hetzelfde doet en op dezelfde manier gebracht wordt als bij de concurrentie.

Mensen zeuren over nieuwe parkoersen die het spel zou moeten bevatten, maar dat zou het spel overduidelijk Mario Kart 9 maken. Dat deze game ooit zal verschijnen – zij het met een andere ondertitel – staat al zo goed al vast. Om een Deluxe-editie te maken van de funracer, is het alleen maar eerlijk dat er dezelfde parkoersen inzitten als het origineel. Mario Kart 8 is door pak en beet negen miljoen mensen gekocht, Nintendo heeft beduidend zijn ogen gericht op (een gedeelte van) die andere 5,992 miljard mensen die de Wii U of Mario Kart 8 niet hebben gekocht. Dankzij de handheld-mogelijkheden van de Nintendo Switch en de battlemodi is het zelfs nog interessant voor de eigenaren van het origineel om het spel aan te schaffen.

1397068595

Dit is niet de enige situatie die bevestigt dat Nintendo lelijk behandeld wordt door het grote publiek. Ook wordt Nintendo afgerekend op haar slechte online servers, terwijl Nintendo ze als laatste gratis heeft weten aan te bieden. Nu vragen ze er geld voor – minder dan de concurrentie overigens – en blijkt ook dat niet goed te bevallen. Want hoe durft The Big N geld te vragen voor online servers? Ze zijn bij lange na niet goed genoeg, toch? Maar hoe kan Nintendo dit oplossen, behalve door er compensatie voor te vragen om de servers te verbeteren? Het lijkt wel alsof Nintendo niet de kans krijgt zichzelf te bewijzen, aangezien mensen hun mening toch al lang en breed klaar hebben staan. Toegegeven, het is wellicht marketingtechnisch ook niet ideaal verlopen. Nintendo heeft verscheidene statements gemaakt over de onlinediensten, maar een coherent verhaal hebben we nog niet ontvangen. Desalniettemin geven de fans het bedrijf niet eens een kans om het uit te leggen.

Nintendo lijkt met de nieuwe hybride console een nieuwe beleidsweg in te slaan: het gaat meer de concurrentie achterna dan voorheen. Wellicht is dat ook maar goed ook, want de “Nintendo-fans” zijn stiekem al jaren teleurgestelde volwassen baby’s die blèren als hun ultieme gamewens niet uitkomt. Zo roepen “fans” al jaren dat ze willen dat Nintendo nieuw leven blaast in games als Metroid en Star Fox. Verschijnt er dan van beide een titel in het jaar 2016, dan is iedereen op zijn teentjes getrapt dat het niet precies is wat ze wilden. Dan willen ze een Metroid “zoals vroeger” en ik kan je garanderen dat zodra een ouderwetse Metroid het levenslicht ziet, niemand het spel koopt omdat het “meer van hetzelfde” is.

1397068596
Miyamoto is zelfs van mening dat Star Fox Zero het meest underrated is van alle Wii U-spellen.

Nintendo heeft het allesbehalve getroffen met haar fanbase die uiteenloopt van zeurderige conservatievelingen die verandering haten tot gamers die wachten op het onconventionele, maar dan toch weer terug willen naar het bekende. Als Nintendo naar deze groepen luistert, krijgen we een dystopie. Gelukkig is er één grote groep die ik nog niet heb genoemd, de echte kern van Nintendo’s fanbase; de zwijgende levensgenieter. De speler die geen onrealistisch beeld heeft van zijn invloed op het bedrijf, die weet dat de Japanse grootmacht zijn best doet om spelers uit zijn drukke bestaan te rukken en van een glimlach te voorzien.
Next articleScreenshots Sonic Forces toont mechanische vijanden en een sprintende... Previous articleSpeler ontdekt game-breaking glitch in Breath of the Wild

Reacties van gebruikers

Avatar
Rvtm | 17 april 2017 12:29 | #273560
Erg overdreven. Mogen de Nintendo fans dan überhaupt geen kritiek leveren op Nintendo games? Star Fox Zero had echt een aantal minpunten. Mario Kart 8 Deluxe had zeer zeker meer content kunnen hebben, wat niet wegneemt dat het een erg goede game zal worden.

Zelda BOTW wordt door het overgrote deel van de Nintendo fans wel lovend ontvangen. Dus het is niet zo dat Nintendo fans by default extreem kritisch en zuur zijn.
Avatar
Masterswordish | 17 april 2017 12:31 | #273561
Ik vind dat je veel goede punten maakt, maar dat je er ook een aantal keer naast zit. Zo is het vrij terecht dat Nintendo kritiek krijgt op de online diensten. Dat ze geld vragen om dit te verbeteren, is logisch. Ze hadden echter wat van Sony kunnen leren. Bij de onthulling van de PS4 kwamen zij op ieder front met een ontzettend helder verhaal. Ook krijg je er bij Sony wat mij betreft veel meer voor terug. Grote kortingen in de store, iedere maand games die je onbeperkt kunt blijven spelen zolang je lid bent etc. En ook zij kregen een gigantische strontkar over zich heen toen het met die hack fout ging.

Daarnaast is de Last of Us remaster anders dan Mario Kart. Sony had door dat ze enorm veel nieuwe gebruikers gingen winnen van Microsoft. Daarnaast was TLOU een game die op de PS3 in de absolute nadagen van de console uitgebracht, waardoor veel mensen hem hebben laten schieten. Dan MK8. De Wii U had al een schrijnend tekort aan games. Vervolgens wordt de stekker uit de console getrokken, ook een dick-move in de ogen van de consument. En nu krijg je bij de lancering van de Switch 1 geweldige game, en de eerste grote titel daarna is een remaster? Je kunt dit opvatten als het scheppen van een precedent, en dan is dit geen optimistisch nieuws.

Daarnaast waren de nieuwe Metroid en Star Fox toch best wel kutgames? Splatoon was ook nieuw en gek, en die kreeg gewoon goede recensies en men was enthousiast. Dus dit lag gewoon aan Nintendo zelf.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben verliefd op de Switch en Nintendo heeft mijn hart weer veroverd, maar misschien komt dit ook deels doordat ik de Wii U grotendeels heb laten liggen. En zoals wel vaker bij een ex-geliefde, de gevoelens des te sterker terug keren.

Ik sta vol optimisme tegenover mijn Switch, maar Nintendo heeft de laatste jaren ook wel flink krediet verspilt en dus de kritiek misschien wel over zichzelf afgeroepen.
Avatar
Masterswordish | 17 april 2017 12:32 | #273562
collapse
Oh, en daarnaast. Waarom geef je de column niet gewoon een Nederlandse titel?
Avatar
Mink | 17 april 2017 18:05 | #273578
Reactie op post #273562 van Masterswordish
collapse
Vond De Nintendo-vloek net iets minder klinken. Geen idee waarom overigens.

En ik geef je gelijk dat het aan Nintendo's marketing ligt betreffende online diensten, dat staat ook in de column. Er heerst veel onduidelijkheid en mensen weten niet precies wat ze moeten verwachten. Nintendo heeft zichzelf ondertussen ook al enkele keren tegengesproken. Desalniettemin zijn mensen zwaar verontwaardigd dat Nintendo geld vraagt voor online diensten. Terwijl het fijne van de online diensten nog niet bekend is.
Avatar
koekiemonster | 17 april 2017 20:27 | #273581
Reactie op post #273578 van Mink
Als iets altijd gratis was en ineens geld gaat kosten, zonder enig degelijk uitleg, dan krijg je vanzelf negatieve reacties. Lijkt me vrij logisch... dat heeft weinig met Nintendo te maken.

Ik vind juist dat vooral Nintendofans denken dat constant hun Nintendo wordt aangevallen.
De boeboe, de wereld is tegen ons is intens.

Let wel: de wereld lijkt ook tegen de Xbone, Vita en de droge periode die de ps4 had het eerste jaar. Oja, indies waren ook altijd kut en geen echte games etc etc.

Stop met zeuren en kijk of er een gedegen reden is waarom mensen klagen. Het helpt dan niet om het niveau te verlagen van: "maar Sony doet het ook!".
Avatar
Masterswordish | 19 april 2017 11:50 | #273613
Reactie op post #273578 van Mink
De vloek van Nintendo?
Avatar
gameboyman | 17 april 2017 12:39 | #273563
collapse
Ik begrijp het niet. Waar is iedereen dan negatief over Nintendo? Ik lees dat bijna nergens...? Heb je bronnen? Dan begrijp ik aan de ene kant ook wel dat het niet goed loopt met Nintendo. Maar komop 3 maart was de Switch launch met de nieuwe Zelda. Maar je betaald even 330 euro ervoor? Zonder een enkele game? 60 euro voor een pro controller en nog eens 60 euro voor BoTW? Eum zit ik even op 550 euro... Dan daarbij was hij nergens verkrijgbaar op dat moment! :/ Bart Smit Mediamarkt Intertoys NIEMAND had de spelcomputer verkrijgbaar. Je moest hem pre orderen. Dus sorry Nintendo voor alle reclame rondom de Switch maar deze launch was voor mij een grote mislukking.
Daarbij heb je voor hetzelfde geld een nieuwe Wiiu of je kan m tweedehands ook nog voor een koopje halen, met preinstalled Mario Kart 8 hierop en Splatoon. En heb je veel meer keus voor games die erbij zitten die voor een koopje nu te krijgen zijn ipv alle dure 60 euro spellen voor bij de Switch.
Goed artikel dat iedereen zo negatief is over Nintendo maar ze doen dat hunzelf gewoon ook aan dan. Waar je dan over spreekt lijkt me gewoon het gevoel wat er over Nintendo heerst, en dat gevoel heb ik in ieder geval wel en ook omdat dat je zwaar hard moet betalen voor deze nieuwe console terwijl veel goedkoper krijg je welleswaar iets minder kwaliteit maar je krijgt precies hetzelfde.
Avatar
Jerone | 17 april 2017 12:50 | #273566
Reactie op post #273563 van gameboyman
collapse
Ik heb nog nooit zoveel onzin in één post gelezen, lol. Ten eerste klopt je rekensom niet. Ten tweede noem je de launch één grote flop, terwijl je net zelf hebt gezegd dat hij overal uitverkocht is Hahaha (beter kan niet, toch?). Het voelt voor jou misschien zo aan omdat je niet slim genoeg bent geweest om te pre-orderen. Over je WiiU-punt. Je kunt ook goedkoop een gamecube krijgen met nog veel meer games! Of een NES met nóg meer games! Dit argument slaat nergens op.

Je roept eerst dat je nergens iemand negatief hebt gezien op Nintendo, om vervolgens een lange klaagpost te maken. Lol
Avatar
gameboyman | 17 april 2017 13:33 | #273570
Reactie op post #273566 van Jerone
Klopt ik ben blij dat ik niet zo slim ben geweest om 'm niet te preorderen. Op de gamecube kan je niet breath of the wild of mk8 spelen
Klopt dat mijn post misschien wat klagerig overkomt maar ik reageer op die jongen die dit schrijft wat een grote klaagzang is. Wink
Avatar
banjokazooie | 17 april 2017 12:40 | #273564
Mink wat sla je op sommige momenten toch weer een hoop nonsens uit.

1 Dat Mario Kart 8 een slechte remaster is dat vind ik nog steeds. Mario kart 8 was een briljante game laat dat even duidelijk zijn. Maar Nintendo is gewoon erg lui geweest met deze remaster. 1 die Battle Modus heel leuk. Maar dat had al in de Wii u versie moeten zitten. 2 Als er nieuwe banen bij hadden gekomen was het gezien als Mario kart 9? Al die nieuwe banen die deel 8 kreeg. Is het dan Mario kart 9 geworden. En in mijn ogen hadden ze beter van Mario kart 8 deluxe beter de naam nummer 9 gegeven. Met vele nieuwe banen. Characters en de battle modus. Zodat ze niet een heel nieuw spel hoeven te ontwikkelen. En het team bezig kan zijn met een nieuwe gamess.

Zo roepen “fans” al jaren dat ze willen dat Nintendo nieuw leven blaast in games als Metroid en Star Fox. Verschijnt er dan van beide een titel in het jaar 2016, dan is iedereen op zijn teentjes getrapt dat het niet precies is wat ze wilden


Hoe kun je dit zonder schaamte zeggen. Metroid Prime Fedaration Force had niets maar dan ook helemaal niets met de serie Metroid Prime te maken. Het is een schande dat die game ooit het levenslicht heeft gezien. En als er een goede echte goede Metroid game komt zullen sws de core gamer het zeker te weten kopen. Het zal geen verkoopsucces als Zelda of Mario zijn. Maar zeker steady verkopen halen.

En Star Fox Zero ook hier sla je wartaal over uit. De game zag er grafisch niet uit. Had een onnozele besturing. Was veel te kort. En was veel te weinig echt nieuwe content. En daarbij was het niet goed afgewerkt. Dan is het toch logisch dat we er niet blij mee zijn.
Avatar
Rico B. | 17 april 2017 12:47 | #273565
collapse
Want niemand respecteert en ander zijn mening tegenwoordig... Mink's oog op perspectief en niet die van jullie.
Avatar
Jerone | 17 april 2017 12:52 | #273567
Reactie op post #273565 van Rico B.
Ook over een mening valt te discussiëren, zeker als hij gebaseerd is op punten die niet allemaal lijken te kloppen.
Avatar
banjokazooie | 17 april 2017 12:57 | #273568
Reactie op post #273565 van Rico B.
Niet als je wartaal uitslaat als Mink zijnde Rico. En dat stuk over Metroid en Star Fox vooral dat slaat gewoon helemaal nergens op. We moeten maar blij zijn met een nieuw deel ook al heeft de ene game geen kwaliteit en niets met Metroid Prime te maken. En heeft de andere game Star Fox Zero gewoon te weinig gebracht om het echt een goede game te maken.
Avatar
Lupaie | 17 april 2017 13:32 | #273569
van zeurderige conservatievelingen die verandering haten tot gamers die wachten op het onconventionele, maar dan toch weer terug willen naar het bekende.

^
Dit lijkt te resulteren in een game als Breath of the Wild

Verder vraag ik me wel af of zo'n Mario Kart Deluxe, die zoals Mink zegt, 'bedoelt is voor de 5 miljard gamers die geen WiiU hadden' niet juist de fans bestraft die wel een Wiiu hebben gekocht. Tuurlijk lijkt me zo'n mariokart 8 mobile erg tof maar niet om weer de hoofdprijs voor te betalen. De Wiiu betalende mk8 gamers hebben hun game toch geregistreerd of zelfs digitaal gekocht... het zou N mooi staan om deze voor hen met een flinke discount aan te bieden.
Avatar
charlie1 | 17 april 2017 14:24 | #273571
collapse
Interessante column. Mink, je doet me een beetje aan mezelf denken. De supporter van het eerste uur dat genoegen neemt met wat nintendo kan bieden. Ondanks alle tegenslag dat de wii u kreeg heb ik er uren plezier aan gehad.

Ik ben al 27 jaar nintendo fan, heb nooit een andere console in huis gehaald. Het is een bewuste keuze, maar we moeten ook eerlijk zijn en ik heb dat in het verleden ook gemeld. We zijn een zeer zeer moeilijk publiek. Wat ik hier en elders niet las van venijnigheid over de wii u. Maar ik respecteer ieders keus.

Star fox zero en metroid prime waren zo slecht nog niet. (als spel) wat de naam betreft laat ik in het midden.

Nintendo wees vrij of zoals het motto van hiroshi yamauchi. 'Doku-su' iets unieks creeeren, dat is waarom ik nintendo altijd zal steunen. Ze ontwikkelen iets unieks en moois en ze zullen nooit ophouden me te verassen.

Verras me op de E3 Nintendo.
Avatar
banjokazooie | 17 april 2017 14:31 | #273572
Reactie op post #273571 van charlie1
collapse
Star Fox zero en voor fedaration force waren zeer matig en laatstgenoemde zeer slecht.
Avatar
MarioKarter | 17 april 2017 21:20 | #273583
Reactie op post #273572 van banjokazooie
collapse
Heb je ze gespeeld? Star Fox Zero was een waardig deel in de serie (hoewel zeker niet de beste) en Federation Force was eigenlijk best wel heel leuk! Het had alleen de titel niet mee maar om het nu zeer slecht te noemen... poeh
Avatar
banjokazooie | 17 april 2017 22:28 | #273584
Reactie op post #273583 van MarioKarter
Star Fox zero gespeeld was een aanfluiting. En Fedaration force zag er niet uit en had niks met metroid te maken. Dus had nooit door iemand aangeschaft mogen worden.
Avatar
Mink | 18 april 2017 11:13 | #273589
Reactie op post #273571 van charlie1
Met jou kan ik praten Biertje?
Avatar
niemand | 17 april 2017 15:24 | #273573
collapse
En ondertussen zijn er ook mensen die zeggen dat Nintendo overal mee wegkomt. Zie hier mijn theorie: als nintendo iets goed doet dan wordt het over het algemeen beloond en als ze iets fout doen dan wordt het over het algemeen afgestraft.

Over Mario Kart, volgens mij bekritiseren de meeste mensen niet de game zelf maar meer het feit dat er verder weinig uitkomt. Als je een wii u bezitter bent dan kan Mario Kart de leegte niet vullen.

Zelf ben ik blij met mijn switch.
Avatar
Mink | 18 april 2017 11:13 | #273588
Reactie op post #273573 van niemand
Als je bekritiseerd dat er weinig content is voor de Nintendo Switch, dan kan ik dat beamen. Dat is ook niet mijn kritiek op de kritiek. Als je de Switch echter hebt gekocht terwijl je wist wat de line-up was en dan alsnog klaagt over het aanbod, dan is het toch echt je eigen fout imo. Het was toch zeer duidelijk welke titels het eerste jaar beschikbaar zouden zijn.
Avatar
SMS | 17 april 2017 15:46 | #273575
Wat een zeurderig artikeltje, zeg. Een beetje vingertjes wijzen naar een hele fanbases alsof ze vallen onder hiveminds. Weird
Avatar
*D4rKy* | 17 april 2017 20:28 | #273582
collapse
Probleem bij Nintendo is dat ze denken dat ze veilig zijn voor hun eige Nintendo fans na Zelda botw maar zo werkt het niet Nintendo.

Kom met meer goede first party titels, met alleen Zelda en Mario is de switch gedoomed.
Dont get me wrong ik had zelf ook al een switch op 3 maart met Zelda en het is een fantastisch goty 2017 for sure.

En de hardware valt me nog steeds behoorlijk tegen, nu al helemaal met die Xbox Scorpio en PS4 PRO in vergelijking.

Ik krijg hier echt een deja vu bij ala wii u en dat is niet echt positief.
Avatar
niemand | 18 april 2017 16:27 | #273597
Reactie op post #273582 van *D4rKy*
maar het is een handheld
Avatar
charlie1 | 17 april 2017 23:18 | #273585
We hebben gewoon het topje van de ijsberg gezien. Splatoon 2 houdt meer in dan ik eerst dacht. Payday 2 is een verassing ( hoewel ik het spel niet ken) lijkt me leuk. Ben benieuwd naar de prijs. Fire emblem warriors moet nog komen, super mario oddysey, stiekem hoop ik op een comeback van metroid en kid icarus. Die eerste zou reggie niet voor niets hebben vernoemd.

Ik heb er allemaal goede hoop in dat we met de switch veel lekkers gaan krijgen.
Avatar
Snader | 18 april 2017 10:18 | #273586
collapse
De anonimiteit van het internet maakt het dat mensen makkelijker alles zeggen dat in hen opkomt en voelen ze zich minder geremd om zich negatief te uiten als iets hen lichtelijk tegenstaat. Daarbij maakt negativiteit meer indruk op een persoon dan positiviteit. Dat samen laat lijken dat hele groepen mensen als een fan base overwegend negatief overkomt.

Maar dat is niet alleen het geval bij Nintendo, Mink. Dat komt bij ieder product met een achterban voor. Het valt jou het meest op bij Nintendo's fan base, omdat jij het meest Nintendo-georiënteerd bent.
Avatar
Mink | 18 april 2017 11:11 | #273587
Reactie op post #273586 van Snader
Touche, ik denk dat dit inderdaad een goed punt is ter nuancering. Ik krijg het natuurlijk veel meer van Nintendo mee, dan van iedere andere gamegigant. Desalniettemin ben ik ook veel te vinden op multiplatformfora, dus het is niet dat ik geheel blind ben ten opzichte van de andere fanbases.
Avatar
niemand | 18 april 2017 16:35 | #273598
Ik bedenk me net nog iets. Net toen de PS4 uitkwam was de concurrentie hard geflopt. Nu de Switch uitkomt is Playstation booming. Sony had geluk met de timing en Nintendo heeft nu pech met de timing. Heeft niks met anti-nintendo bias te maken.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.