The Nintendo Blessing Column | 23 april 2017 10:00 | Auteur: Jeroen K.

Enkele dagen geleden schreef Mink over 'The Nintendo Curse'. In deze column kaartte hij vooral de onterechte haat aan die Mario Kart 8 Deluxe te verduren heeft. Hoewel de column zeker goede punten aankaart, belandt de tekst uiteindelijk bij de conclusie dat Nintendo maar met een vervelende fanbase te maken heeft. Toch denk ik dat juist het tegenovergestelde waarheid is. Nintendo heeft een uiterst trouwe fanbase die het bedrijf ondanks de talloze domme beslissingen nooit in de steek zal laten.

Nintendo Switch
Ik zal direct met de deur in huis vallen. Lang niet iedereen kan Nintendo's nieuwste console waarderen. De eerste dagen na release stonden vooral in het teken van beschadigende docks en defecte Joy-Cons. Het meest zorgwekkend vond ik nog alle concessies die Nintendo deed om een hybride console te creëren. Een hoge prijs, vrij zwakke hardwarespecificaties en gimmicky bewegingsbesturing maken dat Nintendo de concurrentie met Sony en Microsoft dit keer totaal uit de weg gaat. Daar komt bij dat de Nintendo Switch op het moment nog nauwelijks interessante games heeft. The Legend of Zelda: Breath of the Wild verscheen ook nog voor de goede, oude Wii U en ik kan me toch niet voorstellen dat 1-2-Switch, Super Bomberman R of Puyo Puyo Tetris nou veel consoles de winkels uit heeft doen vliegen. Ondanks alles kun je een ruime maand na release nog altijd nergens een Nintendo Switch vinden. Dat bewijst genoeg.

blessing1

Mario Kart 8 Deluxe - het hoofdonderwerp van Minks column - laat ook wel zien dat Nintendo-fans alles als zoete koek slikken. Tot op de dag van vandaag heeft het nieuwe langverwachte Breath of the Wild nog altijd niet meer exemplaren voor de Wii U verkocht dan de HD-remake van Twilight Princess of The Wind Waker. Sterker nog, de heruitgaven van Ocarina of Time en Majora's Mask voor de Nintendo 3DS verkochten nog eens vele malen beter. Vier remakes in één consolegeneratie, en dan toch zo goed verkopen? Dat kan alleen Nintendo voor elkaar krijgen. Ocarina of Time was in de eerste maanden zelfs het enige wat je voor je Nintendo 3DS kon krijgen. Ter vergelijking: Ocarina of Time 3D verkocht nog beter dan Skyward Sword, The Wind Waker en Majora's Mask! Hoewel Mario Kart 8 Deluxe waarschijnlijk in staat zal zijn een heel nieuw publiek aan te trekken dan de originele Mario Kart 8, zullen er veel Nintendo-fans zijn die het spel voor een tweede keer zullen aanschaffen. De remaster van The Last of Us sprak echter een geheel nieuw publiek aan op de PlayStation 4; daar zit toch een degelijk verschil. The Last of Us kwam immers aan het einde van de levenscyclus van de PlayStation 3 en hoopt bovendien ook veel oude Xbox 360-spelers over de streep te trekken een PlayStation 4 te kopen.

De rest
Deze discussie gaat echter veel verder dan alleen Mario Kart 8 Deluxe of een nieuwe console van Nintendo. De "nostalgiefactor" plaagt de gehele samenleving en videogames in het bijzonder, omdat veel gamers van vroeger nu niet zo actief meer gamen. Deze nostalgiefactor maakt dat de al lang achterhaalde gameplay van Mario bijvoorbeeld nog altijd miljoenen naar de winkels weet te trekken. Een game als Super Mario 3D World is toegankelijk, eenvoudig en niet ingewikkeld. Zie een game als Tokyo Mirage Sessions #FE, Steins;Gate of Zero Time Dilemma maar eens aan een groot publiek te verkopen. De culturele drempel is eenvoudigweg te hoog, of de inhoud van een verhaal te ingewikkeld om te volgen. Niet voor niets kan iedereen een spel als Candy Crush op zijn telefoon spelen: als de gemiddelde persoon het spelletje binnen twee seconden kan begrijpen en zich niet aan een al te ingewikkeld verhaal hoeft te wagen, bereik je moeiteloos een omvangrijk publiek.

blessing2

Die nostalgiefactor en eenvoud gecombineerd maken dat Nintendo voor een groot publiek toegankelijk is én veel trouwe fans heeft. Dit verklaart zowel het succes van Nintendo anno 2017 als het gebrek aan derde partijen. In de verkooplijst van Wii U-games duikt er pas op plek 15 als eerste een game op die een derde partij uitgaf: Pokkén Tournament van Bandai Namco. Deze game gebruikt echter de immens populaire Pokémonreeks als uitgangspunt, dus kun je ook Minecraft op de zeventiende en tevens enige plek in de top 20 gebruiken. De bestverkochte Wii U-game - Mario Kart 8 - mag zelfs op de Nintendo Switch nog wat extra geld gaan verdienen voor Nintendo.

Het belangrijkste leerpunt uit deze lijst onthult zich echter pas bij vergelijking met bijvoorbeeld de PlayStation 3-lijst. Hier staat het beruchte The Last of Us pas op plek 20 met slechts drie Sony-titels voor zich. Voor de Xbox 360-lijst geldt dit net zo. Nintendo hoeft maar een kort trailertje van Mario te tonen die zijn pet als springplank gebruikt en iedereen klimt op stoelen of banken. Sony waagt zich dan logischerwijs meer aan nieuwe, nog onbewezen, series. Een nieuwe Uncharted, inFamous of Killzone zou immers nooit de impact hebben van een nieuwe Zelda, 3D Mario of Metroid. Bloodborne, Horizon, DriveClub, Until Dawn en The Order 1886 zijn enkele nieuwe IP's die Sony uitbracht voor de PlayStation 4, terwijl Nintendo-fans zich nog altijd verschuilen achter Splatoon in dit debat.


blessing3

Conclusie
Al deze factoren maken dat de Nintendofan de meest loyale fan is in de huidige industrie. Van een Nintendovloek is zeker geen sprake, maar van een Nintendozegen al te meer. Ondanks allerlei beleidsfouten, weinig vernieuwing en vrijwel dezelfde vlaggenschipseries als twintig jaar geleden, verkoopt Nintendo nog altijd games als warme broodjes. De trouwe Nintendofan is groot in getale en mag hier verantwoordelijkheid voor nemen; zelfs als deze fan soms ook wat te zeuren wil hebben.
Next articleUpdate Super Bomberman R verbetert prestaties en voegt levels... Previous articleAtlus registreert domeinnamen voor PQ2, P5D, P5U en meer

Reacties van gebruikers

Avatar
MarioKarter | 23 april 2017 10:10 | #273649
Twee woorden voor: sterke column!
Avatar
Ruben91lp | 23 april 2017 11:06 | #273650
Mooie collumn Jeroen! Goede punten die je aanhaalt.
Interessante discussie is dit ook, tussen jou en Mink.
Het laat me namelijk denken over het volgende; Ik weet ook niet of ik mezelf nog een Nintendo-fan kan noemen.

Ja ik ben fan van de mainline Pokemon games, 3D Zelda's, 3D Mario games, de Super Smash Bros. Serie en Mario Kart. Ik zal waarschijnlijk iedere game in die series kopen. Vooral dankzij Super Smash ben ik bekent met veel andere nintendo characters, en de daarbij horende franchises. Dit geld voor meer gamers; dankzij super smash bros. Melee was er ineens een grote intresse voor de fire emblem games in het westen.

Als je dan ziet hoeveel van de franchises die vertegenwoordigd worden in super smash bros. door Nintendo links worden laten liggen, zoals F-Zero, een triple A Metroid etc, doet dat toch een beetje pijn.


Wat een Nintendo console voor mij moet zijn, is het op zo'n goed mogelijke manier mij toegang geven tot deze franchises, en de ontwikkelaars van deze games de mogelijkheid geven een zo episch mogelijke game te maken. Wat Nintendo echter de afglopen 12 jaar doet is deze first party ontwikkelaars verplichten om een onhandige, gimmicky controller te intergreren. Ook kiezen ze voor zwakkere hardware, waardoor niet alleen de game minder mooi oogt dan tegenwoordig gebruikelijk is, maar ook de game beperkt in de omgeving en mogelijkheden voor slimme vijanden. Dit alles om maar onderscheidend te zijn, terwijl voor mij het onderscheid juist ligt in de games ipv de hardware.

Een game als Breath of the Wild had in principe in 2010 al gemaakt kunnen worden, alleen de Wii had natuurlijk niet de mogelijkheid om dit te kunnen draaien, waardoor ze destijds met een game als Skyward Sword kwamen, die geen aaneengesloten wereld kon weergeven.

Ik heb echter wel een Switch gekocht.
Niet om de joy cons. Niet om Arms of Splatoon. Niet Snipperclips en zeker niet om 1,2 Switch!.

Maar inderdaad, die paar seconden Mario. De hoop dat Retro Studios, na lang aandringen van de fans, straks wel weer met een goede Metroid game komt. En dat Game Freak nu wel een keer de stap naar moderne graphics moet maken met hun pokemon games. Dat nu alle first party ontwikkelaars gericht zijn op de Switch, en daardoor fans wel krijgen wat ze willen.
Een moderne game in de door ons zo geliefde franchises...

En stiekem is een overpowerde handheld toch best wel cool.
Avatar
Paul | 23 april 2017 16:02 | #273655
collapse
Een hoge prijs, vrij zwakke hardwarespecificaties en gimmicky bewegingsbesturing maken dat Nintendo de concurrentie met Sony en Microsoft dit keer totaal uit de weg gaat.


De PS4 en XB1 waren bij launch duurder dus ik vind dat niet een reden/factor die ervoor zorgt dat de Switch niet als concurrerende machine in de markt is gezet.

En gimmicky bewegingsbesturing? Het is verfijnt tov de Wii en het is compleet optioneel, dus ik snap die heisa niet helemaal.
Avatar
Ruben91lp | 23 april 2017 17:23 | #273658
Reactie op post #273655 van Paul
collapse
De gimmicky besturing is niet optioneel, maar de pro controller is optioneel. De joy con zit namelijk gebundeld bij de switch.
Als je Zelda met een traditionele controller op de tv wilt spelen ben je meer dan 450 euro kwijt, terwijl dit ook voor 200 euro zou moeten kunnen als Nintendo gewoon een traditionele console had uitgebracht. Ik heb gisteren nota bene voor 150 euro een Xbox One in de winkel zien liggen, welke krachtiger is dan de Switch.
Avatar
Paul | 23 april 2017 17:31 | #273659
Reactie op post #273658 van Ruben91lp
collapse
Nee, het is optioneel. De motion-controls kan je volledig uitzetten in BoTW bijvoorbeeld, zodat je het ook gewoon "normaal" kan spelen.

En het is bullshit over de kosten van een "traditionele" controller: als de twee Joy-Con helften in de bijgeleverde grip klikt heb je ook een normale controller.

Qua kosten vergeet je dat de XB1 alweer drie jaar oud is, en dat de Switch véél minder ruimte inneemt. Als je naar de performance per kubieke centimeter kijkt is de Switch naar verhouding zelfs vele malen sterker!
Avatar
Ruben91lp | 23 april 2017 23:14 | #273662
Reactie op post #273659 van Paul
collapse
Dan heb je wel een heel inferieure controller. Edit: ja het is in zekere zin optioneel, maar betaald wel flink voor de gimmick.

Ik vergeet helemaal niet dat de Xbox One 3 jaar uit is. In tegendeel; des te schever is het dat je meer dan het dubbele betaald voor een zwakkere console. En wat heb je aan performance per vierkante centimeter aan een thuisconsole? Helemaal niks. Zeer zwak argument.

Als handheld is het natuurlijk een prima systeem, dat is dan denk ik ook de echte onderscheidende kracht van het apparaat, die de prijs enigzins rechtvaardigd.
Avatar
Paul | 24 april 2017 12:07 | #273664
Reactie op post #273662 van Ruben91lp
collapse
Hoe is dat inferieur dan? Je hebt alle knoppen van een normale controller? Weird

Met de vergelijking in omvang doelde ik erop dat als de Switch zo krachtig was als een PS4, deze echt geen 300 euro zou kunnen kosten. Waarom denk je dat je iPhone /Galaxy s7 zo duur is? Hoe kleiner het apparaat, hoe hoger de productiekosten om het allemaal in zo'n kleine form factor te ontwikkelen.
Avatar
Ruben91lp | 25 april 2017 08:19 | #273678
Reactie op post #273664 van Paul
collapse
Met name omdat de sticks klein zijn, en daarom niet geschikt zijn voor games die enige precisie vereisen, zoals shooters. Ook zitten er geen analoge triggers op, zodat games als super mario sunshine daar niet 1 op 1 geport kunnen worden. Daarnaast is het niet een verfijning van de wii remote, er zit namelijk geen richt sensor op, waardoor je ook games als mario galaxy niet 1 op 1 geport zal zien.

Dat snap ik, maar als je het vergelijkt met de Xbox of Ps4, en het puur bekijkt als thuisconsole, dan is die kleine behuizing dus eerder een nadeel dan een voordeel.

Wat ik wil zeggen is; wil je gewoon zelda, mario kart en mario oddysey spelen op de tv, betaal je gigantisch veel geld voor een relatief zwakke console en een controller die niet per se de beste optie is om deze games mee te spelen.
Avatar
Jeroen K. | 25 april 2017 09:02 | #273680
Reactie op post #273678 van Ruben91lp
Jup, hier ben ik het mee eens. De Nintendo Switch is een fijne console, maar door zich op draagbaarheid en motion controllers te richten wordt het wel een dure hobby voor mensen die daar niet op zitten te wachten en gewoon traditioneel willen spelen.

Die hoge prijs van de Switch (450 inderdaad inclusief Pro Controller en game) + het feit dat er nog geen games zijn heeft mij toch een PlayStation 4 doen aanschaffen enkele maanden voor release van de Switch (dat was 275 inclusief game). Het verrast me ook best dat de Switch het zo goed doet. Natuurlijk, het is een toffe console, maar de geschiedenis leert dat prijs en game-aanbod echt de belangrijkste factoren zijn.
Avatar
Paul | 25 april 2017 16:05 | #273694
Reactie op post #273678 van Ruben91lp
Die analoge triggers zitten ook op de Pro controller. En de rechter Joy-Con kan een WiiMote simuleren zonder sensor bar! Kijk maar eens naar hoe het gebruikt wordt in World of Goo.

Maar goed als je alleen maar ports wilt dan begrijp ik je frustratie wel. Nintendo doet iets nieuws, eng hoor. Clown
Avatar
FalconPawnch | 23 april 2017 22:04 | #273661
toch moet ik zeggen dat de meeste trouwe Nintendofans allemaal zijn opgegroid met de NES, SNES, Gameboy, N64. Het was het moment dat de Playstation een entree maakte, dat de merkt ineens goed verdeeld werd. Een Sega, ja, sommigen hadden een Sega ja, een Dreamcast of zo. Nu is het gewoon totaal anders en games zijn niet meer wat ze geweest zijn. De focus ligt op graphics first tegenwoordig, althans, bij het grotere publiek, namelijk de gamers die xbox en playstation fans zijn.

Ik als Nintendo fan erger mij er soms wel eens aan dat ik een nintendo fan ben. Maar dit is vooral de laatste tijd sinds Nintendo hier en daar steken laat vallen. Ze waren ooit zo machtig. Nu zijn ze het kleine broertje dat altijd maar achter de feiten aanloopt en op grafisch gebied toch altijd weer iedereen teleurstelt. Ik wil ook graag die F-Zero, Pokemon 3D RPG, Donkey Kong 64-ish game...

Maar toch word het iets als ARMS, Splatoon, 1-2 Switch, remake hier remake daar... Het gaat me gewoon een keer te ver. Ik heb dan ook al mijn hoop momenteel op de E3 dit jaar. Als daar geen grote N-titels aangekondigd worden, dan zeg ik vaarwel tegen de Switch. Dan hoef ik die niet meer. Ik zal BotW namelijk niet zo snel opnieuw spelen. Ik heb hem toevallig uitgespeeld vanavond en het ging me vrij makkelijk af tbh. en om nou als een malle al die korok seeds te vinden...

Er is voor mij persoonlijk niks anders beschikbaar op de Switch dat ik leuk vind. Misschien word ik te oud voor dit soort dingen hoor, maar ik merk in mezelf dat ik nog steeds zin heb ik die nieuwe Metroid, F-Zero, Donkey Kong etc. Ook Netflix zou een gewenste toevoeging zijn trouwens maar da's een ander verhaal.
Avatar
charlie1 | 24 april 2017 01:42 | #273663
Het is niet makkelijk om iedereen te plezieren. Nintendo, een bedrijf met zoveel franchises waar menig concurrent jaloers van zou kunnen worden. Ze allemaal beheren is een andere zaak. Soms moet men keuzes maken die niet altijd makkelijk zijn voor big-n.

Ik kijk alvast uit naar Mario kart deluxe en naar wat de E3 ons te bieden heeft.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.