Kimishima over heden, verleden en toekomst: april 2017 Special | 28 april 2017 12:00 | Auteur: Jeroen K. | Bron: Kimishima

Het financiële jaar eindigde een maandje geleden. Dat betekent dat alle belangrijke figuren die economische banden met Nintendo onderhouden naar het afgelopen jaar kijken, maar ook naar de toekomst. Om investeerders tevreden te houden, onthulde Nintendo onder andere de nieuwe New Nintendo 2DS XL-console. Tatsumi Kimishima - Nintendo's president - sprak zich uit over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over de lancering van de Nintendo Switch met spellen als 1-2-Switch en Snipperclips, maar ook over de goede oude Nintendo 3DS.

De Nintendo Switch
Op 3 maart lanceerde dan eindelijk Nintendo's nieuwste console! Na lang wachten konden fans aan de slag met het nieuwe apparaatje én het langverwachte The Legend of Zelda: Breath of the Wild! De console verkocht in vrijwel alle regio's direct uit, wat het tot de best verkopende Nintendo-hardware in de lanceermaand ooit heeft gemaakt. In de Verenigde Staten deed Nintendo via surveys (via e-mail) onderzoek naar 28.000 Nintendo Switch-bezitters. Nintendo vroeg wie er binnen je huishouden het sterkst de behoefte had een Nintendo Switch aan te schaffen (leeftijd en geslacht). Daarna vroeg Nintendo hoeveel personen de console gebruiken.

usage1
usage2

Dergelijke cijfers fascineren mij altijd. Verrassend genoeg is 90% van de Nintendo Switch-bezitters nog altijd mannelijk, ondanks trends in de industrie dat steeds meer vrouwen interesse tonen in games. Daarnaast is slechts 14% van de Nintendo Switch-bezitters minderjarig; en dat terwijl Nintendo altijd zo'n 'kiddy' imago met zich meedraagt. Wellicht is de prijs van de console dan toch te hoog voor jongere gamers. Bijna de helft van de Nintendo Switch-eigenaren heeft een leeftijd tussen de 25 en 34 jaar.

Nintendo Switch-software
The Legend of Zelda: Breath of the Wild deed de nieuwe console de winkels uit vliegen. Zo'n 90% van de Nintendo Switch-bezitters heeft het spel in huis gehaald. Samen met de Wii U-versie wist het spel eind maart al zeker drie miljoen exemplaren verkocht te hebben. Ook 1-2-Switch deed het goed. Nintendo's partygame zal binnenkort een miljoen exemplaren verkocht hebben, mede dankzij de mediahype omtrent het koeienspel. Eind maart eindigde Snipperclips op zo'n 350.000 downloads en Super Bomberman R op een verkoopcijfer van ongeveer een half miljoen.

swotch

De toekomst voor de Nintendo Switch
Binnen een jaar hoopt Nintendo liefst 10 miljoen Nintendo Switch-systemen extra verkocht te hebben. Daarvoor moet het bedrijf eind maart 2018 de 12,7 miljoen halen. Dit doet Nintendo door middel van veel sterke software, veel sociaal-competitieve gameplay te bieden en met hittitels van derde partijen. In het schema hierboven zien we allereerst The Legend of Zelda: Breath of the Wild, 1-2-Switch, Mario Kart 8 Deluxe en Snipperclips die reeds uit zijn. Het komende jaar mikt Nintendo met haar promotie dus vooral op ARMS, Splatoon 2, Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2. Ook derde partijen zijn echter belangrijk, zoals je in het schema hieronder ziet. Onder andere The Elder Scrolls V: Skyrim, LEGO Worlds, Monopoly for Nintendo Switch en Fire Emblem Warriors moeten consoles gaan verkopen.

swotchy

De Nintendo 3DS
Kimishima vergeet de Nintendo 3DS echter niet. Hij benadrukt nogmaals dat de Nintendo 3DS naast de Nintendo Switch zal voortbestaan. Ook hiervoor heeft Nintendo een strategie uitgedacht. De prijs en karakteristieken van de twee consoles verschillen fundamenteel. Het 'momentum' van afgelopen jaar probeert Nintendo dus te behouden.

Momentum
Welk momentum? Nintendo richtte zich afgelopen jaar op de doelgroepen 'kinderen' en 'vrouwen', onder meer met de release van Pokémon Sun en Pokémon Moon. Samen met de release van Pokémon GO wist Nintendo deze doelgroepen naar eigen zeggen ook werkelijk meer aan te spreken. Hierdoor wist de Nintendo 3DS-familie meer systemen te verkopen dan vorig financieel jaar. Behalve Pokémon Sun en Pokémon Moon droegen ook oudere games zoals Mario Kart 7, Pokémon X en Pokémon Y en New Super Mario Bros. 2 bij aan het financieel succes.

3dschill1
3dschill2
3dschill3
3dschill4
3dschill5

Toekomst voor de Nintendo 3DS
Ook voor de Nintendo 3DS noemt Kimishima verschillende software die het komende jaar systemen moet verkopen. Onder meer Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia en Hey! Pikmin zijn belangrijke games. Derde partijen die Nintendo hierin ondersteunen doen dat vooral in Japan, maar wellicht komen Shin Megami Tensei: Deep Strange Journey, The Snack World en Radiant Historia: Perfect Chronology ook onze kant nog op!

3dsgems1
3dsgems2

New Nintendo 2DS XL
Een andere manier om de Nintendo 3DS-lijn wat kracht bij te zetten is door middel van een heel nieuw spelsysteem! Nintendo maakte de New Nintendo 2DS XL bekend om te bewijzen dat de Nintendo 3DS-lijn nog levende en actief is. Het apparaatje komt voor zo'n 150 euro in de winkels te liggen, wat 50 euro lager is dan de New Nintendo 3DS XL-prijs. Hiervoor lever je dan wel de 3D-functionaliteit in.

Smart devices
Tot slot liet Kimishima zich uit over de derde pilaar van Nintendo's softwarestrategie. Nintendo gaat komend jaar het tweede financiële jaar in wat betreft mobiele apparaten. Onder meer een mobiele Animal Crossing staat op de planning. Een financiële meeting als deze geeft ons fans weer voer voor discussie. Wat verwachten we nog van de komende E3-beurs? Wat heeft Nintendo nog meer op de planning voor de Nintendo Switch? Hoe lang zal de Nintendo 3DS daadwerkelijk nog ondersteund worden? Welke games zien we Nintendo nog meer naar de mobiele systemen overzetten? Tijd zal het leren, maar Kimishima heeft zijn jaarlijkse zegje weer gedaan.
Next articleReggie Fils-Aime; NES Classic Edition 'gestopte productie wegens... Previous articleKimishima opgelucht met succes van de Nintendo Switch

Reacties van gebruikers

Avatar
MichaelNight | 28 april 2017 12:14 | #273752
collapse
Met alle respect had ik het liever dat Iwata dat deed, een mooie interview over het heden en verleden en hoe hard hij hiervoor heeft gevochten maar helaas. Het is nog te vroeg voor Kimishima om te zeggen dat hij dit met succesvol heeft gedaan. Nog steeds ( vind ik ) dat hij het moet bewijzen. Alles wat wij van nu te weten zijn gekomen, komen af van Iwata.
Avatar
Rico B. | 28 april 2017 14:28 | #273760
Reactie op post #273752 van MichaelNight
collapse
Waar komt die haat voor Kimishima vandaan? Hij doet het goed. Iwata was inderdaad meer het gezicht van Nintendo, ik begrijp dan ook niet waarom ze een man die waarschijnlijk binnen 5 tot 10 jaar met pensioen gaat als CEO benoemen, maar toch, hij doet het goed vind ik.
Avatar
MichaelNight | 28 april 2017 17:04 | #273765
Reactie op post #273760 van Rico B.
Het is zeker geen haat wat ik nu uitdruk, en ik vind meneer Kimishima zeker een geschikte strijder voor deze functie. Het is alleen nog niet duidelijk wat hij allemaal in werkelijkheid kan. Voorheen hebben we te danken aan Iwata, en wat er nu nog komt tot eind 2017. We zullen Kimishima pas echt kennen na 2018. Dus we wachten even af.
Avatar
charlie1 | 28 april 2017 15:07 | #273761
collapse
Voor iwata hadden we yamauchi dat als jurist van opleiding niet echt vertrouwd was met de software. Hij had een neus voor zaken en wist welke richting hij uit wou gaan.

Iwata had de kans programmeur en baas van hal laboratory te zijn wat hem uniek heeft gemaakt.

Kimishima is een beetje als yamauchi maar met een cv van ex-voorzitter nintendo of america en baas van de pokemon bank company. Hij is de geschikte man op vlak van markt en strategie. Dat hij niet het charisma heeft van iwata maakt hem niet een slechte voorzitter. Hij kent zijn grenzen en zijn kwaliteiten.
Avatar
ThanosReXXX | 29 april 2017 14:28 | #273778
Reactie op post #273761 van charlie1
Helemaal mee eens. En dat slappe geouwehoer over dat hij zichzelf nog moet bewijzen, slaat ook nergens op. De man heeft zichzelf al dubbel en dwars bewezen en heeft een enorm mooi CV, waar veel mensen bij Nintendo nog een puntje aan kunnen zuigen.

Hier zijn CV en alle gebeurtenissen waar hij bij betrokken was op een rijtje:
http://nintendoeverything.com/kimishima-career-overview-how-he-helped-wii-shortages-feels-responsible-for-every-single-gamer/

Op een aantal vlakken, zeker op financieel vlak, is hij beter dan Iwata. Die had natuurlijk wel een enorm charisma en zijn programmeer/technische kennis, die Kimishima dan weer niet heeft, maar daar zijn nu andere mensen verantwoordelijk voor en het huidige financiële succes van Nintendo is allemaal te danken aan Kimishima.
Avatar
SMS | 29 april 2017 07:54 | #273772
Dood aan de 3DS Mad

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.