New Nintendo 2DS XL Preview | 05 mei 2017 19:00 | Auteur: Jeroen K.

Een week geleden kondigde Nintendo uit het niets de New Nintendo 2DS XL aan. Enkele dagen later konden we al terecht bij Nintendo Nederland voor een eerste sessie met het apparaatje. Op papier klinkt de console perfect: de kracht van de New Nintendo 3DS-lijn zonder de 3D-functie voor een flink lagere prijs! Hoe ligt het 3D-loze apparaat uiteindelijk in de hand?

IMG_20170503_094906
Nintendo ontvangt ons in stijl!

Onder het genot van een koekje en een drankje verduidelijkte Nintendo allereerst nog eens waarom deze nieuwe Nintendo 2DS nu eigenlijk bestaat. Nintendo hanteert een instapmodel met de - oude - Nintendo 2DS. Dit uiterst stevige model is qua bouw en prijs aangepast aan de behoefte van kinderen. Hier staat de - ook oude - New Nintendo 3DS XL tegenover: het technisch meest geavanceerde apparaat in de Nintendo 3DS-familie. Zowel qua prijs als qua kwaliteit komt hier de nieuwe New Nintendo 2DS XL tussenin te staan. De reguliere Nintendo 3DS verdwijnt hiermee uit het plaatje (en uit de winkelschappen).

De New Nintendo 2DS XL
De New Nintendo 2DS XL komt in twee uitgaven: een zwart/turquoise en een wit/oranje variant. De hardware binnenin de console is exact hetzelfde als in de New Nintendo 3DS XL. Alleen de 3D-functie heeft de console verloren. Het apparaat komt met meegeleverde 4GB SD-kaart en stylus - zoals altijd - en dit keer ook weer met een oplader. De SD-kaart zit nu direct naast het GameCard-slot en beide bevinden zich achter een sluiting aan de onderzijde. Ten opzichte van de New Nintendo 3DS XL is het nieuwe apparaat tevens een stuk compacter. Het zij dan weliswaar een XL-variant, toch is het verrassend klein.

IMG_20170503_113117
De New Nintendo 2DS XL naast haar voorganger.

Een mooie console
Wanneer je de New Nintendo 2DS XL voor het eerst vasthoudt, valt op hoe licht de console aanvoelt. Vergeleken bij de New Nintendo 3DS XL heb je overduidelijk een heel ander stukje hardware in je handen. De console houdt goed vast, heeft een fijne D-pad (die van de oude Nintendo 2DS liet wat te wensen over) en heeft een prima knoppenlayout. Ten opzichte van de New Nintendo 3DS XL lijkt de afwerking veel beter in elkaar te zitten. De stylus is erg stijlvol weggewerkt, maar is wel aan de kleine kant. Verder zitten alle openingen keurig afgesloten verstopt. Het reliëfje aan de bovenkant van de console is ook leuk gedaan en het kleurenpatroon (in elk geval dat van de turquoise variant) ziet er goed uit. De schermen sluiten bijna direct aan op de boven- en onderkant van de console, waardoor die zo klein mogelijk is gehouden.

Enkele gebreken
Toch merk je dat Nintendo het prijsverschil van 50 euro met de New Nintendo 3DS XL niet alleen kan realiseren door het verwijderen van het 3D-effect. De nieuwe handheld voelt niet alleen lichter, maar ook minder stevig aan dan de voorgangers. De problemen zitten dan voornamelijk bij het bovenste scherm. Het scherm lijkt altijd een beetje los te zitten en een beetje te bewegen. Ook het dichtklappen en openklappen van de console voelt wat fragiel aan. Het stuk dat het bovenste scherm met het onderste verbindt bestaat niet uit één gedeelte maar uit drie, met de binnencamera in het middelste gedeelte. Doordat het uit drie delen bestaat en het bovenste scherm nogal dun is, hoeft de handheld maar een keer goed te vallen en het scherm ligt eraf. Daarnaast maakt het spiegelachtige scherm aan de bovenkant je vingerafdrukken heel goed zichtbaar en zul je hiermee ook minder goed in de zon kunnen spelen dan met de reguliere Nintendo 3DS.

IMG_20170503_112510
Alle vier op een rijtje! Vooraan de twee New Nintendo 2DS XL-iteraties, achteraan de New Nintendo 3DS XL en Nintendo 2DS.

Conclusie
De New Nintendo 2DS XL is een logische vervolgstap in de Nintendo 3DS-lijn. De 3D-functionaliteit eruit werken ten opzichte van de New Nintendo 3DS XL en een iets meer volwassene handheld ontwerpen ten opzichte van een Nintendo 2DS maakt dit - ook qua prijs - tot een verstandig tussenmodel. Het compacte, lichte apparaatje ziet er goed en stijlvol uit en speelt prima. Enkel het bovenscherm laat wat te wensen over: dit voelt erg onstevig aan, spiegelt flink en laat snel vingerafdrukken achter. Desondanks kijken wij uit naar 28 juli, de dag waarop de nieuwe handheld in de winkels komt te liggen samen met Miitopia, Hey! Pikmin en Dr. Kawashima's Duivelse Brain Training!
Next articleComponist van Deus Ex en Unreal aan de slag bij Retro Studios Previous articleMaak kennis met Ever Oasis middels deze introductietrailer

Reacties van gebruikers

Avatar
deejaydadream | 05 mei 2017 20:02 | #273880
Nintendo fans maar toch een eerlijke mening schrijven, ben zeer benieuwd naar dit apparaat. Wil deze eerst zelf in de handen hebben voor ik er 1 ga kopen.
Avatar
Lucas | 06 mei 2017 09:25 | #273883
Hoe dat scherm is geplaatst op de New 2DS XL is wel echt heel gaaf. Verder wordt ik er niet heel erg warm van. Vroeger kocht ik alle systemen. Maar ik heb een New 3DS XL en dit voelt dan als een downgrade. Begrijp ook nog steeds niet waarom Nintendo de UI van de 3DS niet een keer veranderd. Kan zowel op uiterlijk als software matig wel een upgrade gebruiken. Zoals dat je je Nintendo Network ID niet kan gebruiken op diverse systemen, wat mij ook weerhoud nog meer 3DS systemen aan te schaffen. Speel toch altijd op me 3DS waar me account op staat.
Avatar
Rico B. | 06 mei 2017 20:31 | #273887
Eén van de main functies van de New Nintendo 3DS was de sterk verbeterde 3D functie die je gezicht ''volgt'' zodat je in vrijwel elke hoek het 3D effect kon zien. Nu is het slechts een DS wat 3DS spellen kan afspelen met een C-stick voor één exclusieve game. Ik zie dit als een afscheids cadeautje voor wanneer de Nintendo 3DS familie officeel ten einde is. Ik vind hem ook nog eens lelijk. de Nintendo 3DS en Nintendo 3DS XL hadden tenminste nog vorm, dit ziet er niet uit. EDIT: Mijn mening.

Dat was mijn nodige kritiek uitspatting voor Nintendo. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.