Haal het meeste uit je Nintendo Switch: Ga vlekkeloos online Special | 18 mei 2017 13:30 | Auteur: Paul

Nu games als Mario Kart 8 Deluxe, FAST RMX, Minecraft, Puyo Puyo Tetris, Super Bomberman R en binnenkort Splatoon 2 en ARMS de online multiplayer van de Nintendo Switch op gang helpen, zal Nintendo voor een vlekkeloze online-ervaring moeten zorgen. Zelf kun je echter ook bijdragen aan een beter thuisnetwerk! In dit artikel leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Direct na de lancering van een spel met een focus op online multiplayer zijn er altijd veel klachten over de stabiliteit van de online functionaliteit. Voor sommigen geeft online spelen dan meer ergernissen dan plezier. Nu is het tegenwoordig vrij normaal dat in de eerste paar dagen tot weken de servers van een recent gelanceerd spel de vraag niet aankunnen. Desalniettemin kan de opstelling van je eigen netwerk thuis soms bijdragen aan een slechte verbinding. Hieronder kun je lezen hoe je je eigen netwerkopstelling kan verbeteren om ervoor te zorgen dat je goed kan Mario Karten!

Je eerste checklist
Zorg allereerst dat je de laatste softwareversie hebt van de Nintendo Switch en van het spel dat je speelt. Mochten er foutjes in zitten, lossen updates dergelijke problemen vaak al op. Nog steeds problemen? Herstart de Nintendo Switch door de POWER-knop een kleine tien seconden ingedrukt te houden. Ook de router of modem kan herstart worden door de knop om te zetten of het kabeltje er uit te halen. Deze laatste stappen zijn essentieel om vast te stellen of je met een tijdelijk probleem te maken hebt. Als hierna zich nog steeds problemen voordoen kan dat liggen aan verstoringen ('ruis'), het draadloze bereik of de configuratie van je netwerk.

1397068606

Verstoringen ('ruis')
Verbind je Nintendo Switch met een 5.0GHz-netwerk, als je dit hebt. Veel routers ondersteunen tegenwoordig 5.0GHz, en zenden dan dezelfde netwerknaam uit met "-5G" op het einde. Een 5GHz-netwerk heeft veel minder 'ruis' van andere apparaten omdat er doorgaans minder apparaten mee verbonden zijn. Daarnaast werkt de 5GHz met een kortere (snellere) golflengte waardoor je een betere responsesnelheid krijgt. Let wel dat het bereik in meters bij 5GHz minder is. Hierdoor kan het bij lange afstanden soms beter zijn om verbonden te blijven met het 2.4GHz-netwerk. In mijn eigen bevindingen met mijn Ziggo-router zag ik meteen een verbetering, zowel in console- als handheldmodus, zoals het plaatje hieronder laat zien.

1397068602
Hier zie je het verschil tussen 2.4GHz en 5.0GHz. Met de 2.4GHz-connectie had ik een gemiddelde snelheid van 3Mbps (Handheld) en 10Mbps (Docked). Na de overschakeling was de snelheid flink verbeterd naar 36 Mbps (Handheld) en 31 Mbps (Docked).


Analoge optimalisatie van draadloos bereik
Als deze stap je problemen niet verhelpt, of als je hebt geen toegang tot een 5GHz-router, dan kun je proberen je eigen netwerk te optimaliseren. Plaats je router op een centraal punt. Wi-Fi-signalen kunnen beter naar beneden "stralen" dan naar boven, dus je router op een verhoging of zelfs de tweede verdieping plaatsen kan het bereik al verbeteren. Daarnaast kunnen er apparaten of andere obstakels (magnetron, draadloze luidspreker, muren of metalen voorwerpen) voor verstoringen of onderbrekingen zorgen. Het beste is om één voor één apparaten uit te schakelen of te verplaatsen om uit te vogelen hoe het de verbinding beïnvloedt.

Configuratie van je netwerk
Deze stappen zijn vooral van toepassing als je een NAT-score hebt van C of hoger, wat inhoudt dat er bepaalde connecties geblokkeerd worden (A is het beste). Om je NAT-type te verlagen zul je in de instellingen van de router moeten duiken om de Nintendo Switch een statisch IP-adres te geven, bepaalde poorten open te zetten of zelfs (met enig risico) de Nintendo Switch in de DMZ-zone te zetten. Voor deze instellingen kan ik lastig algemene handelingen aanbevelen, maar stuur me gerust een berichtje als je hulp nodig hebt!

1397068610
Hier zie je de compatibiliteit van je NAT-Type met anderen. Iemand met het type "Open" zal met iedereen verbinding kunnen maken. Bij een striktere NAT-verbinding kan je alleen maar met anderen spelen die "Open" hebben.


Tot slot
Heb je al deze stappen doorlopen en wil het nog steeds niet lukken? Dan kun je het beste even contact opnemen met de helpdesk van Nintendo. Zij kunnen je helpen na te kijken waar het probleem ligt. Ook als er onduidelijkheden zijn kunnen zij, of je internetaanbieder, ondersteuning bieden door uit te leggen hoe hun apparatuur werkt. De handelingen uit dit artikel zijn echter voor meerdere apparaten toepasbaar en kunnen bijdragen aan een stabieler thuisnetwerk. Ook als je geen internetproblemen hebt kun je dus eens de moeite nemen om je netwerk eens van een check te voorzien! Hieronder staan nog een paar veelgestelde vragen om je op weg te helpen.

Waar vind ik het (interne) IP van mijn Switch?

Spoiler


Welke poorten moet ik openzetten voor de Switch?

Spoiler


Hoe zet ik poorten eigenlijk open voor de Switch?

Spoiler


DMZ, wat is dat?

Spoiler

Next articleNintendo eShop - Week 20 (Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia,... Previous articleDozijn screenshots van Layton's Mystery Journey voor de Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
Rico B. | 18 mei 2017 16:06 | #274207
collapse
Gelukkig is mijn verbinding op en top
Avatar
Paul | 18 mei 2017 18:29 | #274215
Reactie op post #274207 van Rico B.
Fijn om te horen! Wink
Avatar
marcel2552 | 19 mei 2017 11:48 | #274242
Reactie op post #274207 van Rico B.
mijne ook, maarja k gebruik een lan adapter van een tientje (speel 99% vd tijd in docked mode dus)
Avatar
MichaelNight | 18 mei 2017 16:45 | #274208
collapse
Wanneer krijgen we die multiplayer online functie dan? Zeker wanneer wij voor internet moeten betalen? Ik weet bijna zeker dat die andere programma's zoals Netflix, Internet browser enz. dan ook tevoorschijn zullen komen.
Avatar
Paul | 18 mei 2017 18:30 | #274216
Reactie op post #274208 van MichaelNight
collapse
Voorlopig heeft Nintendo gezegd dat het in de zomer gelanceerd wordt. Ik werk verder niet voor/bij Nintendo dus die vraag kan ik niet beantwoorden. Biertje?
Avatar
MichaelNight | 18 mei 2017 19:51 | #274222
Reactie op post #274216 van Paul
collapse
Lol

In ieder geval bedankt Biertje?
Avatar
Rico B. | 18 mei 2017 21:09 | #274224
Reactie op post #274222 van MichaelNight
jTgY3dg

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.