DM: Extra geheugen? Special | 07 maart 2003 19:35 | Auteur: Paul S

Het RAM geheugen is bepaald, de beste optie is naar mijn mening 256MB DDR2-RAM (nieuwe versie van DDR geheugen) + 24MB extra 1T-SRAM voor de GPU (excl. buffers), maar moet er ook een extra opslag medium komen?

Het antwoord op deze vraag is: “Ja!”.

Microsoft deed het al in de Xbox met de hardeschijf. Dit was vooral om Xbox Live redenen en als een soort gadget (om MP3’s op te zetten). Maar het kan ook goed gebruikt worden om de gameplay te verbeteren. In games als Fable zal dit ook gebeuren en je kunt je misschien wel voorstellen hoe groot de voordelen zouden zijn. Waar Microsoft alleen niet aan heeft gedacht is dat de hardeschijf van de Xbox vol kan raken. Er is geen geheugen gelockt zodat gebruikers er niet bij kunnen. Het kan dus dat bepaalde games die dat extra geheugen nodig zouden hebben er niet bij kunnen omdat het vol is. Dit doen wij dus wel in ons ontwerp!

De console die ik in gedachten had moet klein zijn en een grote PC hardeschijf zou dit kleine design te niet doen. Er zijn in mijn ogen 2 mogelijkheden:
-Flash geheugen
-Een notebook hardeschijf

Laten we beide mogelijkheden onder de loep nemen.

Flash geheugen
Waarom flash geheugen? Het neemt weinig ruimte in, is snel en betrouwbaar. Panasonic (een van de hardware partners van Nintendo) produceert ook SD-geheugen. Dit type geheugen zit ook in je memorycards. Het zal in de toekomst beschikbaar zijn in groottes van zo’n 4GB. Om dus 2 modules van 1GB op het moederbord van de DM te solderen kan eigenlijk best makkelijk. Je lockt dan 1GB voor de developers (kan erg makkelijk muziek of level data van gestreamd worden) en de andere GigaByte is voor de gamers zelf. Hier kunnen ze dan save games en uitbreidingen evenals online-gegevens op opslaan. Nu is 1GB voor savegames erg veel, maar als je uitbreidingen gaat downloaden, dan is die ruimte natuurlijk zo vol. Daarom is er nog een alternatief.

Notebook hardeschijf
Een andere hardware partner van Nintendo, IBM, heeft een hele lijn van uiterst goede notebook hardeschijven. Het voordeel van het gebruik van een hardeschijf is dat je relatief goedkoop veel ruimte krijgt. Het nadeel is dat ze niet zo goed tegen een stootje kunnen. De hardeschijf die ik graag in de DM zou willen zien is de ‘IBM Hard drive portable 40GB 40 GB’ uit de ‘IBM Travelstar 40GN’ serie. Deze hardeschijf is net zoals alle andere notebook schijven maar 2.5 inches breed. Dat is dus ongeveer 6.2cm. Ook is ze een stuk dunner. Omdat het hier een notebook HD beaamt, is het een schokbestendige HD, maar IBM’s schijven zijn het meest betrouwbaar en minst schokgevoelig van alle notebook HD’s die tot nu toe zijn uitgebracht. Dat is dus mooi meegenomen. De kleine schijfjes betekenen overigens ook korte zoektijden. De prestaties van de schijf zijn aardig hoog.

Informatie over de schijf:
Opslagruimte: 40GB
Gewicht: 353 gram
Zoektijd: 7.1ms
Toeren: 4200tpm
Data Transfer Rate: 100MB/sec

De indeling van de schijf is simpel: 5GB voor de developers (meer dan genoeg), 35GB voor de gebruikers. Dan kun je tenminste echt wat uitbreidingen kwijt.

En dus…
…gebruiken we uiteraard de IBM hardeschijf. Het is waarschijnlijk de goedkoopste van de twee en z’n prijs zal een flink eind gezakt zijn tegen de tijd dat de console uit zal komen. De goedkoopste prijs die ik op dit moment online kon vinden voor de schijf was 89 dollar. Vergelijkbare schijven kosten al snel een dollar of 200, dus dit is erg goedkoop (en zoals ik al zei, de prijs zal nog zakken).

Dus toch een hardeschijf in de console van mijn dromen. De gameplay kan er nu eenmaal zoveel profijt van hebben en het biedt de gamer zoveel meer dat het een must is in de volgende generatie. Ook versimpelt het heel wat problemen. Er hoeft ook geen memorycard meer bij het systeem gekocht te worden. Natuurlijk heb je nog wel een memorycard nodig als je jou savegame data ergens mee naar toe wilt nemen.

Tot de volgende aflevering, dan kiezen we een geschikte processor.
Next articleMedal of Honor: Frontline Previous articleSonic Mega Collection

Plaats een reactie

De reacties bij dit bericht zijn gesloten.