De unieke release van Disgaea 5 Complete voor Nintendo Switch Special | 28 mei 2017 11:00 | Auteur: Jeroen K.

Zo nu en dan komt er uit onverwachte hoek ineens een erg kleurrijke game onze kant op. Vaak realiseren mensen zich dit niet meteen als het om een indiespelletje of een andere game gaat die onder de radar van de mainstream media blijft. Eergisteren kwam er zo'n game uit, voor de Nintendo Switch nog wel! Disgaea 5 Complete moge wellicht niet voor iedereen weggelegd zijn, maar het is voor iedereen de moeite om even een kijkje te nemen.

Toen Disgaea DS zo'n acht jaar geleden voor de Nintendo DS verscheen, kon het nog worden afgedaan als goedkope port. Vijf jaar eerder verscheen Disgaea: Hour of Darkness immers voor de PlayStation 2 en Disgaea DS was hier een prima port van. Toch voelt het op dit moment alsof Nintendo-fans eindelijk een échte, volwaardige Disgaea op hun console krijgen. Disgaea 5 Complete is de meest complete en wellicht zelfs de beste versie van het meest recente deel in de serie.

Heel complex maakt de wereld van Disgaea het niet voor je. Je spel speelt zich af in de Netherworld, soms met uitstapjes richting de mensenwereld of Celestia. De verschillende games in de serie presenteren de wereld en de status ervan wel telkens erg verschillend. De gameplay - het hart van de serie - daagt je flink uit met ingewikkelde turn-based gevechten. Wellicht kunnen Fire Emblem-veteranen nog veel plezier uit de gevechten halen, al geeft Disgaea je wel een stuk meer statistiekjes en tactische overwegingen om rekening mee te houden.


Is Disgaea 5 Complete iets voor jou? Als je alleen een nieuwe strategische RPG-serie zoekt voor Nintendo-systemen, is het misschien niet direct de beste keuze. Behalve het tactische gevechtssysteem zul je namelijk de knotsgekke dialogen en personages ook moeten kunnen waarderen. Wat dat betreft past de serie helemaal niet direct bij de consolelijn van Nintendo, wiens spellen vaak een stuk toegankelijker zijn.

Zelfs binnen de wereld van Japanse RPG's is Disgaea maar een vreemde eend in de bijt. Je speelt het niet voor het verhaal, dat met opzet kinderlijk slecht lijkt geschreven. Je gaat niet de strijd aan met de heersers van de wereld, zoals in Shin Megami Tensei. Of met het kwaad dat de samenleving teistert, zoals in de Tales Of-serie waar je met je kameraden op een groots avontuur gaat. Je zult de tactische gevechtjes wel erg leuk moeten vinden om dat bizarre wereld van Disgaea 50 uur lang te overleven.


Herken jij je in wat een Disgaea-game van de speler verwacht? Gek op cijfertjes, strategische gevechten, nutteloze dialogen en knotsgekke personages? Laat Disgaea 5 Complete dan zeker niet onopgemerkt aan je voorbij gaan!
Next articleEigenaren gehackte Nintendo 3DS lopen kans op ban Previous articleBeyond Good & Evil 2 niet aanwezig op de E3

Reacties van gebruikers

Avatar
ThanosReXXX | 28 mei 2017 16:19 | #274449
Lijkt me best een leuke game, maar ondertussen vraag ik me wel steeds af hoe het toch komt dat zoveel moderne 2D en 3D/isometrische games eruit zien alsof ze in Flash zijn gemaakt. Het maakt toch dat ze er redelijk goedkoop uitzien.

Dan heb ik toch liever echte 3D figuurtjes, ook voor zij aanzichten, net zoals in Donkey Kong en dergelijke.
Avatar
Duncan | 29 mei 2017 21:22 | #274483
Ik heb mij nog nooit aan een Disgaea game gewaagd ondanks mijn voorliefde voor tactische JRPG's. Misschien als de titel is afgeprijsd dat ik hem koop.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Disgaea 5 Complete

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Nippon Ichi Software
Uitgever: NIS America
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 26 mei 2017

Screenshots