E3 2017: De voorbeschouwing Special | 05 juni 2017 08:00 | Auteur: Jeroen K.

Elk jaar kijkt de gamewereld weer reikhalzend uit naar de Electronic Entertainment Expo. Binnen enkele dagen kondigen de grote namen uit de wereld nieuwe games aan en detailleren ze veel over aankomende releases. Nintendo kennende, verwacht ik de focus op games die dit jaar nog uit gaan komen of hooguit tot in maart worden uitgesteld. In dit artikel zetten wij van N1ntendo op een rijtje wat we kunnen verwachten. Er zullen nog vele artikelen volgen na vandaag, maar vanaf vandaag kunnen we officieel beginnen met de E3-hype!

e32017hype

Nintendo
Laten we beginnen met The Big N zelf! Nintendo is in elk geval van plan meer games mee te nemen naar de beurs dan vorig jaar, toen de gehele week in het teken stond van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Nu zal Nintendo een speciale Spotlight-uitzending houden, gevolgd door de bekende Nintendo Treehouse-sessies. Op de speciale website verschijnt voorlopig nog niet al te veel informatie. Toch weten we één ding zeker: Nintendo laat over ruim een week haar aandacht vooral uitgaan naar Super Mario Odyssey. Nintendo liet van deze game eerder al zien dat het een bijzondere setting zal krijgen (zoals een level in New York en in de natuur). Ook heeft Mario een grappige techniek ontdekt waarmee hij zijn pet als springplank kan gebruiken. Verwacht véél informatie over deze game en mogelijk ook een releasedatum, wat waarschijnlijk oktober of november zal worden!

Wat weten we nog meer zeker? Nintendo zet serieus in op online gaming. Nog niet al te lang geleden waren de Japanners ervan overtuigd dat multiplayer-spellen thuis op de bank gespeeld horen te worden. Daar lijkt het bedrijf nu wat op terug te komen, want na de aankondiging van de betaalde online-stand lijkt Nintendo er iets meer werk in te gaan steken. ARMS en Splatoon 2 lenen zich bij uitstek voor online-speelsessies. Deze twee spellen krijgen dan ook een eigen E3-toernooi, al zijn ze niet direct onderdeel van de E3-onthullingen zelf. Wie weet komt Nintendo ook deze E3 al wel met de aankondiging van Super Smash Bros. Nintendo Switch. Dat zou Nintendo's online-wereld pas écht een oppepper geven.

Volledig schema
• EA: Zaterdag 10 juni om 21:00
• Microsoft: Zondag 11 juni om 23:00
• Bethesda: Maandag 12 juni om 06:00
• Ubisoft: Maandag 12 juni om 22:00
• Sony: Dinsdag 13 juni om 03:00
• Nintendo: Dinsdag 13 juni om 18:00


2017
Super Mario Odyssey heeft werkelijk als enige game een bevestiging gekregen om tijdens de jaarlijkse E3 te verschijnen. Daarnaast liet Nintendo alleen weten de focus te leggen op 'Nintendo Switch-games gepland voor 2017'. Dat laat veel ruimte over voor speculatie. Wat heeft Nintendo zelf nog op de planning voor de rest van het jaar? Allereerst lijkt de crossover tussen Mario en de Rabbids niet te kunnen ontbreken. Er hingen al lange tijd geruchten in de lucht over dit spel, maar de bevestiging kwam een tijdje terug dan toch eindelijk (zij het 'per ongeluk'). Deze game combineert de werelden van Mario en de Rabbids in een unieke RPG. We gaan het zien... Nintendo zal dit jaar ook Splatoon 2, Fire Emblem Warriors en Xenoblade Chronicles 2 nog uitbrengen voor de Nintendo Switch.

Third Party
Hoewel Nintendo zelf zich vooral lijkt te richten op Super Mario Odyssey en een handjevol andere Nintendo Switch-games, kunnen we vast naar derde partijen gaan kijken. Dit artikel zal niet al te gedetailleerd naar alle derde partijen kijken, maar zogezegd wel de krenten uit de pap vissen. Activision - allereerst - lijkt zowaar wel een Nintendo Switch-titel mee te brengen naar de E3-beurs. De geruchten dat Call of Duty: WWII naar de Nintendo Switch komt zijn enorm krachtig, dus mogelijk vindt een officiële aankondiging tijdens het evenement plaats. De game is alvast bevestigd aanwezig te zijn in Los Angelos. Ook FIFA 18 van Electronic Arts verschijnt op de beursvloer van de E3, waarvan de Nintendo Switch de 'normale' versie zou moeten gaan krijgen... Al valt dat nog te bezien. Berichten van ontwikkelaar Electronic Arts spreken elkaar immers enigszins tegen. Hoewel het bedrijf dan wel aangeeft dat Nintendo-fans de échte versie krijgen, noemt het tegelijk ook dat het FIFA 18 'speciaal' voor de Nintendo Switch ontwerpt.

De E3-bevestigingen van de kleinere third-parties stromen nog maar langzaam binnen. We weten in elk geval dat we meer te zien gaan krijgen van Fate/Extella: The Umbral Star en Shantae: Half-Genie Hero; beide voor Nintendo Switch. Uitgever XSEED neemt deze twee spellen mee naar de gamebeurs. Daarnaast zal Team17 aanwezig zijn met The Escapists 2 en Yoku's Island Express; ook allebei in ontwikkeling voor de Nintendo Switch. Natsume zal Harvest Moon: Light of Hope uitgebreid laten zien, SEGA liet al enkele maanden terug weten Sonic Forces op de E3 te tonen. Meer bevestigingen van kleinere partijen moeten nog volgen. Games waarvan we wel waarschijnlijk iets zullen zien: Sonic Mania (SEGA), Monopoly for Nintendo Switch (Ubisoft), One Piece: Unlimited World Red Deluxe (Bandai Namco), The Elder Scrolls V: Skyrim (Bethesda), Project Octopath Traveler (Square Enix), Dragon Ball Xenoverse 2 (Bandai Namco), Steep (Ubisoft), Rayman Legends (Ubisoft), Lost Sphear (Square Enix). In het kort: vrijwel alle Nintendo Switch-games van grote uitgevers maken een goede kans om minimaal een nieuwe trailer te ontvangen.

Nintendo
• Super Mario Odyssey (Nintendo Switch)
• ARMS (Nintendo Switch)
• Splatoon 2 (Nintendo Switch)

Electronic Arts
• FIFA 18 (Nintendo Switch)

XSEED
• Fate/Extella: The Umbral Star (Nintendo Switch)
• Shantae: Half-Genie Hero (Nintendo Switch)

Team17
• The Escapists 2 (Nintendo Switch)
• Yoku's Island Express (Nintendo Switch)

Natsume
• Harvest Moon: Light of Hope (Nintendo Switch)
• River City: Knights of Justice (Nintendo 3DS)
• River City: Rival Showdown (Nintendo 3DS)

SEGA / Atlus
• Sonic Forces (Nintendo Switch)
• Sonic Mania (Nintendo Switch)
• Etrian Odyssey V: Beyond the Myth (Nintendo 3DS)
• Radiant Historia: Perfect Chronology (Nintendo 3DS)
• Shin Megami Tensei: Strange Journey Redux (Nintendo 3DS)

THQ Nordic
• Battle Chasers: Nightwar (Nintendo Switch)
• Sine Mora EX (Nintendo Switch)

NIS America
• Culdcept Revolt (Nintendo 3DS)

(Bij nieuwe bevestigingen krijgt deze lijst een update tot en met 13 juni!)


Nintendo 3DS
Hoewel alle aandacht omtrent de Nintendo Switch wellicht de Nintendo 3DS wat naar de achtergrond drukt, zal Nintendo de handheld niet vergeten. Na alle beloften om de Nintendo 3DS niet te laten vallen, moet Nintendo wel bewijzen dat het apparaatje inderdaad nog leeft. Hoewel releases verder in de toekomst zoals Monster Hunter Stories en Layton's Mystery Journey hier misschien niet langskomen, zal Nintendo in elk geval even uitlichten dat de New Nintendo 2DS XL snel in de winkels ligt. Tegelijk verschijnen Hey! Pikmin, Miitopia en Dr. Kawashima's Brain Training. De release van de New Nintendo 2DS XL kan bijna niet ontbreken volgende week. Ook liet Reggie een tijd geleden al weten dat we nieuwe Nintendo 3DS-aankondigingen kunnen verwachten tijdens de E3-beurs, dus... kom maar op!

Conclusie
Tja, wat kunnen we nu eigenlijk verwachten? Super Mario Odyssey is een zekerheidje, dus fans van de serie kunnen zich opmaken voor een grootse E3. Daarnaast kunnen we ook Splatoon 2, Fire Emblem Warriors en Xenoblade Chronicles 2 wel opschrijven. Deze games zullen niet ontbreken bij de digitale presentatie. Als we naar derde partijen kijken, kunnen we FIFA 18, Fate/Extella: The Umbral Star, Sonic Forces en nog wat games opschrijven. Voeg daar nog wat aankomende grote releases aan toe zoals Sonic Forces, The Elder Scrolls V: Skyrim en Project Octopath Traveler en er ontstaat ineens een prima lijstje voor de Nintendo Switch deze E3. Wordt de Nintendo 3DS dan helemaal vergeten? Waarschijnlijk niet, maar verwacht ook niet veel meer dan een herinnering dat de Nintendo 2DS XL verschijnt met wat trailertjes van enkele games zoals Hey! Pikmin erbij.
Next articleSpike Chunsoft bevestigt Attack on Titan 2 voor Nintendo 3DS Previous articleEerste details Monster Hunter XX voor Nintendo Switch

Reacties van gebruikers

Avatar
MichaelNight | 05 juni 2017 09:09 | #274671
collapse
Je bent suda51: No More Heroes vergeten bij te zetten.

Ik ben benieuwd, ik kan niet wachten. Verras me maar Nintendo. Call the hype train.. Drooling
Avatar
Jeroen K. | 05 juni 2017 09:18 | #274672
Reactie op post #274671 van MichaelNight
Is het al bevestigd dat Suda51 de nieuwe No More Heroes tijdens E3 onthult? Kan het nergens terugvinden in elk geval.
Avatar
MichaelNight | 05 juni 2017 09:40 | #274673
collapse
Het is nog nergens bevestigd, maar ik verwacht hem wel.
Avatar
Nopeman | 05 juni 2017 13:25 | #274681
Reactie op post #274673 van MichaelNight
Die game is amper in pre-productie, die zie je de komende 1,5 jaar.
Avatar
Martijn | 05 juni 2017 12:15 | #274675
collapse
Lekker dan, al dat mysterie weer. Meer dan eens tevoren, weten we weer helemaal niet wat we deze E3 van Nintendo kunnen verwachten. Ik zie graag meer van wat al is aangekondigd, maar hoop ook op nieuwe aankondigingen.

Met een nieuwe console die pas een paar maanden uit is, verwacht ik eigenlijk sowieso nieuwe aankondigingen. Zie het als een uitgesmeerde lancering. Op 3 maart was er bijna niets, dus de rest komt nog? Zit een soort logica in, al weet je het bij Nintendo nooit. Als het waar is, zal 2017 mogelijk nog wat beter gevuld worden. Misschien dat ze daarom de nadruk zo expliciet op de rest van dit jaar leggen.

Het is niet echt voorspelbaar wat er gaat komen. Ook ga ik proberen allerlei lekkages van nieuws te ontlopen. Het interesseert me niet zo wat de geruchtenmolen roept. Alles om deze E3 zoveel mogelijk nieuw nieuws te zien en misschien zelfs eens écht verrast te worden. Hoop dat ze het meeste geheim kunnen houden, tot het zover is op 13 juni.

Laat me graag verrassen, al ga ik ook dit jaar met lage verwachtingen kijken. Ik maak het ze makkelijk mij tevreden te stellen, dus hopelijk doen ze hun best. Dan wordt het al snel een goede E3. Het zou nu niet moeilijk moeten zijn om de E3 van 2015 en 2016 minstens te overtreffen. Zeer benieuwd wat we verder nog kunnen verwachten op de Switch. Smile
Avatar
The Iron Ghoul | 05 juni 2017 13:10 | #274679
Reactie op post #274675 van Martijn
Ik denk dat het dit jaar wel goed zit. De Online diensten weten we al en arms en splatoon zullen ook niet veel licht krijgen. Fire emblem zou wel wat tijd hebben en mario takes the crown, maar ik denk wel dat er minstens 3 verassingen komen.

1- Luigi's mansion
2- Keigoed begin van de VC
3- Metroid
Avatar
HooksinVincent | 05 juni 2017 14:07 | #274682
Reactie op post #274675 van Martijn
collapse
Niet voorspelbaar?

Ik denk dat we de line-up van Nintendo's Spotlight redelijk kunnen voorspellen, namelijk:
- Super Mario Odyssey
- Fire Emblem (201 Cool
- Fire Emblem Warriors
- Xenoblade Chronicles 2
- Splatoon 2
- Skyrim
- Hey! Pikmin
- Ever Oasis

En dan heb je nog een aantal gevallen die best wel te verwachten zijn:
- Teaser ARMS toekomstige updates
- Beelden van Breath of the Wild DLC
- Nindies
- Een paar games die uit samenwerking met third party naar voren komen

En dan heb je al een redelijke programmering. Tel daar nog een paar kleine verrassingen bij en dan denk ik dat het daar bij blijft.
Avatar
Martijn | 05 juni 2017 20:56 | #274710
Reactie op post #274682 van HooksinVincent
collapse
Sommige dingen wat voorspelbaarder dan andere. Het is allemaal niet zo zeker, al verwacht ik wel meer over "Super Mario Odyssey", "Splatoon 2" en "Xenoblade Chronicles 2". Dan hoop ik toch nog steeds op wat nieuwe verrassingen, zeker omdat "ARMS" tijdens de E3 uitkomt en "Splatoon 2" een maandje later ook. Die games kun je relatief snel zelf proberen, dus hoop ik dat er meer tijd voor andere games is.

Intussen is het zo'n beetje standaard dat er wat verteld wordt over DLC en Amiibo's, al moet dat ook niet teveel tijd innemen. Zeker omdat het aantal titels bij release heel beperkt was, verwacht ik daar iets van terug te zien, deze E3. "Pikmin 4" zou ook in de maak zijn en we weten nog niet wat Retro Studios doet. Dan is er inderdaad nog de 3rd party support, die misschien wel wat verrassing zou kunnen veroorzaken, nu de Switch succesvol blijkt te zijn. Nu het blijkbaar weer mogelijk is games te verkopen op een Nintendo systeem, hoop ik eigenlijk wel op een positieve ontwikkeling. Misschien uit zich dat in iets, dat we niet gaan verwachten. Extra toezeggingen en aankondigingen zijn altijd welkom.

Een deel is inderdaad vrij duidelijk, maar tegelijk is er een groot deel onzeker. De Switch is net gelanceerd. Het is aannemelijk dat er nog heel wat te vertellen valt. In dat kader hoop ik gewoon op een uitstekende E3, mét een paar goede, mooie verrassingen.

Nu er een nieuwe console is, hoop ik gewoon dat ze losgaan met wat ze te bieden hebben voor het nieuwe systeem. Zo vlak na lancering moet dit eigenlijk een zeer speciale E3 worden voor Nintendo. Ik doe toch nog voorzichtig met mijn verwachtingen. We zien het volgende week! Very Happy
Avatar
HooksinVincent | 06 juni 2017 00:03 | #274718
Reactie op post #274710 van Martijn
collapse
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik hoop dat ze met flink wat verrassingen gaan komen.. Maar ergens probeer ik mezelf een beetje te beschermen voor een teleurstelling.

Ik hoop dat je gelijk hebt Smile
Avatar
Martijn | 06 juni 2017 00:18 | #274719
Reactie op post #274718 van HooksinVincent
Dat heb ik dus ook. Eigenlijk best erg, dat je niet met hoge verwachtingen een E3 in kunt gaan de laatste jaren, maar dat is helaas niet anders. Komt ook wel een beetje door geruchten, lekkages en websites die alles uitpluizen. We lijken steeds meer te weten dan eigenlijk de bedoeling is en dan zakt het enthousiasme soms wat ineen. Hoge verwachtingen houden is dan niet zo'n goede insteek. Wie hoog van de toren blaast, valt harder, lijkt haast (al zijn dit meerdere spreekwoorden door elkaar, het komt er wel op neer). Overigens geldt dit niet alleen voor Nintendo, maar zo'n beetje voor het hele E3 event.

Dan nog heeft de Wii U geen goede indrukken achtergelaten, zelfs niet bij een grote Nintendo fanaat. Zelf vond ik het een leuk apparaat, maar als we erop terugkijken zat het concept niet zo sterk in elkaar. Nu zijn we bang dat de populariteit van de Switch als een kaartenhuis ineen kan storten, mocht het deze E3 tegenvallen. Dat zal niet snel gebeuren (beter concept, betere marketing, verbeterd beleid), maar iedere mooie verrassing is een extra overwinning. De Switch zit nog in de fase om een publiek op te bouwen, waarvoor ze eerst enthousiast moeten worden / blijven. Gelukkig gaat dat vele malen beter dan bij de Wii U in diens eerste maanden.

Ik ga er vanuit dat het met de switch goed zal blijven gaan, zelfs als de E3 een aanfluiting wordt. Met een nieuwe console verwacht ik eigenlijk nog genoeg vuurkracht, qua aanbod. Er was amper een lanceeraanbod en dat moet ergens gebleven zijn. Geen idee of Nintendo tegenwoordig nog wel zo serieus bezig is met de E3, zoals een aantal jaar geleden. Als zij het niet doen, hoef ik het ook niet te doen, maar ik wordt liever verrast.

We zullen het zien, maar net als jij houd ik mijn verwachtingen expres erg laag. Dan valt het minstens mee en in het beste geval vallen er een paar verrassingen te zien. Normaal is Nintendo daar best goed in. We zullen zien wat ze voor volgende week in petto hebben. Voorzichtig optimistisch. Smile
Avatar
Jordy B. | 05 juni 2017 13:03 | #274678
Ik ben nog steeds net even iets te benieuwd waar Retro mee bezig is.
Avatar
wiigamer | 05 juni 2017 14:42 | #274684
collapse
Jullie blijven volhouden, maar er komt geen FIFA 18 naar de Nitendo Switch. Het wordt "EA Sports FIFA" Kortom, weer een aangepaste versie voor een Nintendo-console.

https://gamer.nl/artikelen/nieuws/switch-versie-fifa-toch-niet-hetzelfde-als-fifa-18/
Avatar
Jeroen K. | 05 juni 2017 15:53 | #274686
Reactie op post #274684 van wiigamer
Serious? Bij de eerste aankondiging riep EA dat het weliswaar een exclusieve built voor de Nintendo Switch was, maar dat het wél écht FIFA 18 was.
Avatar
Tobias | 05 juni 2017 17:11 | #274695
Reactie op post #274684 van wiigamer
collapse
*Kuch kuch* http://nintendoeverything.com/fifa-on-switch-is-fifa-18-after-all-launches-september-29/
Avatar
ThanosReXXX | 05 juni 2017 17:27 | #274697
Reactie op post #274695 van Tobias
Haha, mooi. Debunked! Wink

P.S.

Als je de link actief maakt, hoeven mensen niet te copy/pasten...
Avatar
wiigamer | 05 juni 2017 19:20 | #274705
Reactie op post #274695 van Tobias
*kuch* wel de PS3/Xbox360-versie op de Switch. Net als Fifa 13 op de Wii U dus.

EA doet dus totaal geen moeite.
Avatar
Jeroen K. | 05 juni 2017 17:37 | #274698
Reactie op post #274684 van wiigamer
collapse
Zoals de andere reacties hier ook aangeven, heeft EA inderdaad laten weten dat FIFA voor de Nintendo Switch gewoon FIFA 18 zal zijn http://www.n1ntendo.nl/article/52473/fifa-18-voor-nintendo-switch-wordt-gewoon-de-echte-fifa-18-verschijnt-29-september

Soort van
Avatar
ThanosReXXX | 05 juni 2017 18:09 | #274701
Reactie op post #274698 van Jeroen K.
Al verwacht ik wel dat we inderdaad een normale Fifa krijgen, en niet een soort comic-style Wii versie, gebiedt de eerlijkheid mij wel te zeggen dat het hier natuurlijk nog steeds om EA gaat, dus als er uiteindelijk toch nog wàt functionaliteiten of features ontbreken, dan zal het me persoonlijk niet echt verbazen.

Maar in ieder geval wordt het wel een serieuze versie, dus dat valt dan weer mee... Wink

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.