Farming Simulator 18 Review | 28 juni 2017 08:00 | Auteur: Jeroen K.

Voor wie in zijn dagelijks leven geen mogelijkheid heeft om boer te spelen, is daar gelukkig Farming Simulator 18! De Nintendo 3DS-versie van de populaire PC-reeks doet wat je zou verwachten en zet jou in de schoenen van een echte boer. Dit blijkt een goede test voor het echte leven. Waar een bezoekje aan de kinderboerderij vroeger met je ouders nog best wel leuk was, laat Farming Simulator 18 zien dat het leven van een boer niet altijd over rozen gaat.

In Farming Simulator 18 speel je als boer, maar wat houdt dat in? In principe mag je dat zelf uitpluizen, want het spel geeft je niet echt een tutorial (waarom niet!?). Je hebt in den beginne enkele tractoren tot je beschikking, evenals hulpmiddelen om aan je tractoren te koppelen waarmee je het veld bewerkt. Dat is dan ook wat je voornamelijk doet. Je plant gewassen, oogst gewassen, en maakt het veld klaar voor de volgende ronde. Dit gebeurt, helaas, allemaal in zogenaamde "real-time actie". Hiermee bedoel ik dat je dus echt voor vijf minuten een rondje over je veld rijdt, en dat je daarna dus echt met je laadwagen naar een verkooppunt rijdt. Hoewel dit aan de ene kant goed simuleert wat een boer ook moet doen in het echt, maakt het het spel wel erg saai en repetitief.

farsim1

Het is voor één keer leuk om dit hele proces zelf in handen te nemen, maar het blijft niet urenlang leuk om rondjes over je veld te rijden. Het idee is dat je op deze manier geld verdient om nieuwe grond aan te schaffen, of nieuwe apparatuur – hiervoor moet je de dagprijzen van verschillende inkopers in de gaten houden om je winst te maximaliseren. Vooral hierin komt het managementdeel terug. Je moet de verschillende prijzen in de gaten houden per dag en kunt je gewassen op het beste moment en op de beste plek verkopen. Tot die tijd kun je je gewassen opslaan in een silo. Daarmee combineert het spel "echte" actie met management.

Het rondrijden met de verschillende tractoren en het uitvoeren van je verplichtingen werkt erg goed op de Nintendo 3DS. De game presteert zo vrij goed op de oude handheld, maar dat heeft er ook mee te maken dat het grafisch niet zo complex in elkaar steekt. De gebouwen zijn eigenlijk kartonnen vouwdozen – of met 3D aan vouwdozen met een derde dimensie – en zo merk je dat een snelle port van een real-time simulator snel steekjes laat vallen. Spelers die eerder Farming Simulator gespeeld hebben weten wat betreft gameplay wat ze kunnen verwachten, maar krijgen met de PC-versie dan toch een betere versie van het spel.

farsim2

Deze zogenaamde "kartonnen vouwdozen" zie je vooral terug in het stadje. Je hebt ongeveer in het midden van de kaart je eigen velden en bezittingen. Hieromheen liggen stukken land die je kunt aankopen en verbouwen. Aan de zijkanten van de kaart vind je allerlei verschillende plaatsen, zoals het stadje, waar je je verschillende producties kunt verkopen. Gelukkig rijd je je rondjes door boerenland wél ondersteund met een prachtige passende soundtrack. Zo voel je je écht boer, maar realiseer je je ook dat je gelukkig je Nintendo 3DS kan dichtklappen om geen boer meer te zijn.

Conclusie
Het boerenleven is een zware aangelegenheid. Farming Simulator 18 gooit je meteen in het diepe en laat je al vlug kennis maken met het repetitieve – saaie – bestaan van een boer. Het managementdeel van het spel is leuk en zou wellicht meer focus moeten krijgen om hier een interessant spel van te maken. Ondanks de matige grafische prestatie van het spel, werkt de real-time actie in principe goed op de Nintendo 3DS. De boerenmuziekjes helpen je door moeilijke momenten, maar het fijnste aan je boerenleven in Farming Simulator 18 blijft toch wel dat je de Nintendo 3DS weer dicht kunt klappen en verder kunt gaan met je eigen dagelijks leven.
4,5
N1-score
  • + Het werkt allemaal goed op de Nintendo 3DS
  • + Managementdeel is aardig
  • - Geen tutorial
  • - Saai en repetitief
  • - Grafisch waardeloos
Next articleAanschouw eigen RPG-creaties in RPG Maker Fes' lanceervideo Previous articleRocket League ontwikkelaars: 'We lopen voor op schema met de...

Reacties van gebruikers

Avatar
Volleybaas | 28 juni 2017 17:39 | #275697
collapse
waarom steken jullie hier uberhaupt tijd in
Avatar
jochem | 29 juni 2017 03:03 | #275705
Reactie op post #275697 van Volleybaas
Omdat farming simulators goede en vermakelijke spellen zijn. Very Happy
Avatar
Mink | 29 juni 2017 10:41 | #275706
Reactie op post #275697 van Volleybaas
Speciaal om jullie te informeren.
Avatar
MVG | 29 juni 2017 13:18 | #275708
Reactie op post #275697 van Volleybaas
Ja, het is lekker op de trekker? Hahaha
Avatar
ThanosReXXX | 29 juni 2017 12:46 | #275707
Ach ja, dit valt zo'n beetje in dezelfde categorie als Bus Driver en Truck Driving Simulator: ook allemaal real time en oersaai, tenzij het om wat voor reden dan ook je interesse heeft.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Farming Simulator 18

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Giants Software
Uitgever: Focus Home Interactive
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 juni 2017

Screenshots