FIFA 18 Preview | 16 juli 2017 10:00 | Auteur: Daan

Met voetbal houd ik me dagelijks bezig. Hoewel ik het niet zo heb op de details, geniet ik van het kijken naar wedstrijden. Deze interesse vertaalt tot op een zekere hoogte naar video-games. Ik koop FIFA niet ieder jaar, maar zie het veel bij vrienden en familie; niet geheel verrassend gezien het succes van de serie. FIFA landde zo nu en dan op een Nintendo-systeem, maar het was nooit hetzelfde spel als op de andere consoles. Dat is dit jaar niet anders. Hoewel het de naam FIFA 18 draagt, loopt het op een andere engine en ontbreken bepaalde eigenschappen van andere versies. Waarom zou je het dan op Nintendo Switch spelen? Nou ja, er zijn genoeg redenen!

Een lichte demo
De demo van de Post-E3 was gelimiteerd. Met slechts een handjevol teams konden we enkel vriendschappelijke wedstrijden spelen. De laadtijden waren echter ongelofelijk vlug. We mochten het uitgebreid testen in zowel tabletop- en televisiemodus en technische fouten waren niet te bespeuren. Uiteraard is de Nintendo Switch niet zo strak als zijn grote broers, de PlayStation 4 en Xbox One. Het publiek en fijnere details waren niet indrukwekkend, maar het spel doet wat het moet doen.

2


De PR-praat verraadt dat EA met de Nintendo Switch-versie de beste mobiele variant wil creëren, wat ze op zekere hoogte laten zien. Hoewel er dingen missen dankzij het veranderen van de engine, de physics en mechanics, ziet het geheel er goed uit. Alles van het dribbelen tot het schieten naar een andere speler, het is zoals een FIFA game hoort te zijn. Deze mechanieken lenen zich perfect voor de verscheidene configuraties en opties die de Nintendo Switch lief heeft. Ik was flink onder de indruk toen we het speelden in handheld-modus. Zelfs met een kleiner scherm blijft de ervaring van FIFA sterk en scherp. Ze hebben extra visuele indicaties toegevoegd voor een beter overzicht, waardoor het volgen van de actie een koud kunstje is. Voor de eerste keer in tijden voelde het correct om FIFA op een Nintendo platform te spelen.

Aan opties geen gebrek
Het goede gevoel geldt ook voor de tabletop-modus; degene waarmee ik het meeste ga spelen. De knoppenconfiguratie van FIFA is niet te gecompliceerd, waardoor het zich prima vertaalt naar een enkele Joy-Con. Ik hoefde nooit lang over mijn bewegingen na te denken, waardoor er genoeg tijd over bleef om praten met aanwezige vrienden. Ik was minder onder de indruk met de televisie-modus. Je komt prima uit de voeten met een Pro Controller en een verscheidenheid aan modi, maar het is minder bijzonder dan een console game. Uiteraard loopt het op 1080p en meer mensen kunnen meekijken, maar het liet niet echt een indruk achter op me.

3


Over modi gesproken: de selectie aan mogelijkheden is uitstekend. Hoewel The Journey (verhaalmodus) ontbreekt, kunnen fans zich bezighouden met al het andere wat het sportspel zo sterk maakt. Het belangrijkste is dat FIFA Ultimate Team deel uitmaakt van het pakket. Het is momenteel de populairste manier is om FIFA te spelen, gezien spelers hun eigen teams kunnen samenstellen en ze tegen anderen kunnen gebruiken. Dit kan worden gedaan in lokale en online seizoenen, waardoor je op elke manier met vrienden kunt spelen. Spelers kunnen ook pret halen uit de quick play, offline tournaments, career mode en wat al niet meer.

Voorlopige conclusie
Hoewel ik dit niet graag zeg: het lijkt erop dat Electonic Arts een solide fundatie aan het bouwen is. De verscheidene opties die ze in het pakket hebben kunnen proppen is indrukwekkend. Als een consolegame zal het je niet om ver blazen, maar dat gedachtegoed verandert zodra je de Nintendo Switch uit het dock haalt. Hoewel ik nog licht sceptisch over het daadwerkelijke product ben, geloof ik er meer in dan een paar maanden terug. Voor nu is dat meer dan genoeg.
Next articleLayton's Mystery Journey krijgt Nederlandse trailer Previous articleNintendo Minute focust zich op Salmon Run in Splatoon 2

Reacties van gebruikers

Avatar
Duncan | 16 juli 2017 14:04 | #276236
collapse
Ik heb al 100 jaar geen FIFA meer gehaald voor een console of handheld. Misschien dat het weer een keer tijd wordt, gezien de positieve berichten over deze Switch versie.
Avatar
Paul | 16 juli 2017 14:53 | #276243
Reactie op post #276236 van Duncan
Haha, same. Laatste FIFA die ik religieus speelde was FIFA 11. Dit is wel goed nieuws voor Nintendo's aandeel in Engeland want daar is voetbal huge. En wedden op wedstrijden.
Avatar
UnstoppableNL | 17 juli 2017 16:34 | #276306
Ben benieuwd hoe de graphics van de switch zich verhouden met de Xbox One en PS4 bij een grote titel als deze.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

FIFA 18

Platform: Nintendo Switch
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Bucharest
Uitgever: EA Sports
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 29 september 2017

Screenshots