Sombrero verdwijnt van boxart en Super Mario Odyssey krijgt leeftijdsrating Nieuws | 02 augustus 2017 10:43 | Auteur: Ricardo | Bron: Reddit / Nintendo

Een snorkel vervangt Mario's sombrero en het nieuwe avontuur kent een leeftijdsrating van tien jaar en ouder.

In Super Mario Odyssey gaat Mario wederom op avontuur door mooi vormgegeven gebieden om Peach uit de klauwen van Bowser te redden. Tijdens het Nintendo Switch-event in januari kondigde Nintendo het spel aan en sindsdien voorzag het bedrijf ons van een constante stroom aan informatie. Zelf mochten we ook aan de slag met het spel en hoe dit beviel kan je lezen in onze preview.

Al snel deelde Nintendo ook de kleurrijke boxart van het spel, die verschillende gebieden liet zien. Nu blijkt het Japanse bedrijf een aanpassing te hebben doorgevoerd: de Sombrero-dragende Mario linksonder is vervangen door een snorkelende Mario. Nintendo heeft geen reden gegeven voor deze aanpassing. De oude en de nieuwe boxart zijn onderaan dit artikel te vergelijken.

De website van Nintendo geeft verder aan dat Super Mario Odyssey in Noord-Amerika een leeftijdsrating van E10+ (voor iedereen van tien jaar en ouder) heeft gekregen, wat ook op de nieuwe boxart te zien is. Dit is bepaald geen hoge rating, maar wel bijzonder gezien het de eerste game is in de geschiedenis van de mainline Mario-games die deze rating krijgt; voorgaande games kregen altijd de rating E (voor iedereen). De reden voor deze wat hogere rating kan nog niet duidelijk worden aangewezen. Het ESRB, het bedrijf achter de ratings, komt vaak later met een uitgebreider rapport.

Super Mario Odyssey verschijnt op 27 oktober voor Nintendo Switch.

45


44
Next articleN1ntendo introduceert haar nieuwste redactielid: Neslihan Previous articleOvercooked: Special Edition geplaagd door performance issues,...

Reacties van gebruikers

Avatar
SuperX | 02 augustus 2017 10:55 | #276631
Wat is dit nou weer voor raar iets? Weet het niet maar voel me er niet gemakkelijk bij, alsof die sombrero gecensureerd moest worden omdat het aanstootgevend zou zijn.
Avatar
Martijn | 02 augustus 2017 10:58 | #276632
collapse
Wat belachelijk eigenlijk. Zou in Nederland iemand beledigd zijn, mocht Mario op klompen lopen met tulpen in zijn hand? Een sombrero is gewoon een stereotype voor Mexico. Daar zit geen nare gedachte achter. Jammer dat zelfs zoiets blijkbaar politiek correct moet zijn.

En dan die leeftijdsrating: waarvoor zou dat zijn? Lijkt wel of het steeds erger wordt. Wat een vertrutting van de wereld. Alsof er ooit iemand heeft wakker gelegen van geweld of enge scenes in een Mario game. Het wordt allemaal steeds gekker, wat betreft leeftijdsratings.

Eigenlijk gaat het nergens meer over. Ik vind leeftijdsadvies best nodig en het kan handig zijn als indicatie, voor bijv. onwetende ouders. Dit is echter steeds meer overmatige bescherming. Een Mario game is normaal gezien vrij onschuldig en vermaak voor alle leeftijden. Zou graag zien dat dit soort leeftijdsratings er alleen opstaan, als ze écht gegrond zijn. Wat ze soms op een spelhoesje printen is intussen allang niet realistisch meer. Weird
Avatar
Tobias | 02 augustus 2017 11:15 | #276634
Reactie op post #276632 van Martijn
Eigenlijk gaat het nergens meer over. Ik vind leeftijdsadvies best nodig en het kan handig zijn als indicatie, voor bijv. onwetende ouders. Dit is echter steeds meer overmatige bescherming. Een Mario game is normaal gezien vrij onschuldig en vermaak voor alle leeftijden. Zou graag zien dat dit soort leeftijdsratings er alleen opstaan, als ze écht gegrond zijn. Wat ze soms op een spelhoesje printen is intussen allang niet realistisch meer.


Hier ben ik het grotendeels wel mee eens, alleen hoop ik juist met deze rating dat het toch op sommige momenten in de game een iets duistere versie van Mario is, aangezien ik dat ook graag wel een keertje zou willen zien.
Avatar
deejaydadream | 02 augustus 2017 11:11 | #276633
collapse
Do not offend the mexicans!
Avatar
Martijn | 02 augustus 2017 11:31 | #276635
Reactie op post #276633 van deejaydadream
collapse
Het ergste is dat ik rond de E3 ergens las, dat Mexicanen het helemaal niet erg vonden dat Mario een sombrero draagt. Neem aan dat die ook nog wel in het spel zit. Alleen niet op de cover.

Ik weet nog steeds niet wat er zo beledigend aan moet zijn. Niet erger dan de Nederlander op klompen, de Fransman met zijn wijnfles, de Brit met zijn bolhoed, de besnorde Italiaan, de Chinees met spleetogen en hazentanden, roodharige Schotten in kilt, de aan Wodka verslaafde Rus, de stiervechtende Spanjaard, de Amerikaan met flink overgewicht, enzovoorts. Veel stereotypen zijn al in opspraak de afgelopen jaren. Kijk ook naar de Pietendiscussie of de kritiek op het Carnaval Festival in De Efteling.

Het is soms een lastige grens waar de onschuldige grap eindigt en de belediging begint. Mario met een sombrero in Mexico is echter compleet niet hinderlijk en past weer in het rijtje van overtrokken ophef. Als je het zo bekijkt vond ik de stereotypen in "Punch-Out!!" op de Wii een stuk beledigender, maar tegelijk waren die personages geweldig! Very Happy
Avatar
deejaydadream | 02 augustus 2017 11:36 | #276636
Reactie op post #276635 van Martijn
collapse
Was ook meer een quete uit de Jeff Dunham shows (waar naar 1 zelf ben geweest).

Ach elke kleine groep die wat te zeiken heeft, word anno nu voor groot aan gezien. Dan passen ze aan wat voor een heel groot gedeelte geen probleem is, alleen maar om niet negatief in het nieuws (social media) te komen. Zie nu die transgender shit (ja die 3de deur, daar moet dat kwijt) die overal opduikt, over 2 maanden die 100 man die niet tegen zwarte Piet kunnen en ga zo maar door. Acceptatie en fictie snappen deze mensen niet, die zijn alleen maar aandacht geil en kunnen later zeggen, kijk eens wat ik heb bereikt :-(
Avatar
Martijn | 03 augustus 2017 14:12 | #276666
Reactie op post #276636 van deejaydadream
Het is intussen nogal vermoeiend, al dat politiek correcte gedoe. Je moet bij alles uitkijken dat je er niet iemand mee beledigd. Soms is het zelfs ver gezocht. Mensen zijn redelijk snel op hun tenen getrapt om het minste geringste en zoeken overal confrontatie of verborgen agenda's in. Een zeer storende ontwikkeling.

Ik heb een gigantische hekel aan pesten, racisme of kleineren, maar een beetje zelfspot of humor is ver te zoeken de laatste tijd. Zelfs in iets onschuldigs kan iets gevonden worden, dat er toch weer mensen kwaad worden of het uit voorzorg veranderen om dit te voorkomen.

Een betere én leukere vraag: was het een leuke show? Very Happy
Avatar
The Iron Ghoul | 02 augustus 2017 13:59 | #276640
collapse
Jongens het is toch overduidelijk dat Keizer Trump hier achter zit.
Avatar
Martijn | 02 augustus 2017 19:18 | #276649
Reactie op post #276640 van The Iron Ghoul
Welnee. Dat Trump er eens een keer niks mee te maken heeft, zeg. Die zien we al wel genoeg teveel in het nieuws. Ik wil ook geen muur om het Mexico level, graag! Smile
Avatar
Lieve Jongen | 02 augustus 2017 18:56 | #276648
Maar waar staat nu dat het met Mexicanen te maken heeft? Kan best een andere reden hebben.
Avatar
Lucas | 02 augustus 2017 21:32 | #276652
Het zijn de kleine details. Mooie artwork overigens.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario Odyssey

Platform: Nintendo Switch
Genre: 3D Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo EAD
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 oktober 2017

Screenshots