Mario + Rabbids: Kingdom Battle Review | 28 augustus 2017 14:00 | Auteur: Bas

De eerste geruchten van Mario + Rabbids: Kingdom Battle wisten mij al razend te enthousiasmeren over de aanstaande fusie van Mario, Nintendo’s bekendste personage, en de knotsgekke Rabbids van Ubisoft. De E3 bracht daar geen verandering in en amplificeerde mijn enthousiasme alleen maar meer. Nadat ik gameplay van de turn-based strategy-game zag, trok ik de vergelijking al met één van de series die ik heb doodgespeeld op mijn computer, namelijk de XCOM-serie. Afgelopen juni maakte ik voor het eerst hands-on kennis met het spel tijdens het Post E3-evenement van Nintendo. De demo toonde een minimale hoeveelheid van het spel, maar ruim voldoende om mijn positieve gevoel nog meer kracht bij te zetten. Het wachten is voor Nintendo Switch-bezitters bijna voorbij, Mario + Rabbids: Kingdom Battle ligt vanaf morgen in de schappen.

In Mario + Rabbids: Kingdom Battle doet ieder van de twee partijen op het veld om de beurt met al de beschikbare personages een zet. Je start de turn-based strategy-game met Mario, Rabbid Luigi en Rabbid Peach. Gewapend met Blasters, Bworbs en Boomshots blaas je je letterlijk een weg door de tegenstand heen. Gaandeweg speel je verschillende personages en wapentuig vrij, evenals verschillende vaardigheden voor ieder specifiek personage. Wie bang is voor lineair van gevecht naar gevecht trekken, wees niet bevreesd! In het Mushroom Kingdom valt voldoende te ontdekken, van verborgen kisten tot Megabug-kanonnen, waardoor je extra wapens en verzamelitems kunt vrijspelen.

67

Een SupaMerged koninkrijk
De proloog vertelt het verhaal van een meisje dat met haar uitvinding SupaMerge twee voorwerpen kan samensmelten tot een nieuw voorwerp met gefuseerde eigenschappen. Haar assistent Beep-0 ondersteunt haar onderzoek naar dit curieuze apparaat. Toch lijken zij beiden niet in staat om het oververhittingsprobleem van de op een AR-bril lijkende SupaMerge op te lossen. Ze besluiten een pauze in te lassen, waarop de jonge uitvindster de keldertrap opklimt. Beep-0 kijkt nog even om zich heen naar de met Mario-attributen versierde muren en verdwijnt dan uit beeld. Luttele seconden later verschijnt er in een flits een wasmachine. Deze wasmachine spuugt zeker twintig Rabbids uit in de kelder. Onbeleefd als ze zijn halen ze direct alles overhoop. Eén van de Rabbids neemt de SupaMerge beet en zet deze op zijn hoofd. Het duurt niet lang voordat dit onnozele beest Rabbids met alledaagse voorwerpen begint samen te smelten, tot hij per ongeluk de wasmachine raakt. Deze begint plots te zuigen; zowel de Rabbids als het interieur van de kelder verdwijnen in de trommel, waarna het hightech stuk witgoed met inhoud en al naar het Mushroom Kingdom flitst. Aldaar zal de ellende pas echt losbarsten...

Deze ruim vier minuten durende cinematische introductie tot het spel grijpt je vanaf het begin vast en laat je niet meer los. Zo sterk is de setting, zo sterk zijn de graphics en de muziek en zo sterk is de onverwachte wending van de proloog. Het zet de toon voor het volledige spel, wat één en al knotsgekke situaties en creaties met zich mee zal brengen. Mario moet toekijken terwijl het volledige koninkrijk door de inmiddels met SupaMerge samengesmolten Rabbid opnieuw vorm krijgt, met niet altijd even logische creaties tot gevolg. Mario trekt daarom met zijn nieuwe vrienden, Rabbid Luigi en Rabbid Peach, op pad om het koninkrijk in ere te herstellen.

45

BWAHsturing
Mario + Rabbids: Kingdom Battle draait om de talloze gevechten van het spel. De game kent vier werelden, waar zich steeds negen hoofdstukken afspelen. In elk hoofdstuk ga je een aantal keer het gevecht aan met een hele reeks bizar uitgedoste Rabbids. Tussen de gevechten door krijg je ruimschoots de kans om de wereld binnenstebuiten te keren op zoek naar verborgen schatten en paden. Ook kun je een tal van hilarische taferelen gadeslaan. Deze taferelen toveren op zijn minst een glimlach op je gezicht, als je al niet hardop moet lachen. Dit spel draait om actie, avontuur, gevechten, tactiek en bevat bakken vol met humor.

In docked-modus kies je met de linkerstick de richting waarin je personages moeten begeven op het slagveld. Met de ZR- en ZL-knoppen schakel je door de verschillende acties die personages tijdens gevechten kunnen uitvoeren en met de R- en L-knoppen wissel je tussen je beschikbare personages. De besturing zit zodanig logisch in elkaar en wordt ook nog eens op subtiele wijze vernoemd bij de betreffende acties. Hierdoor kom je vrijwel onmogelijk in de knoop met de in te drukken knoppen. Combineer dit geheel met een zeer vernuftige doch minimalistische informatievoorziening op het scherm zelf en je hebt een speelervaring die zijn weerga niet kent. Als je in handheld-modus speelt zal je merken dat de besturing heel natuurlijk aanvoelt en identiek is aan de besturing in docked-modus. Je zult ook merken dat het spel in handheld-modus, zij het sporadisch, durft te haperen. Dit heeft geen rampzalige gevolgen, omdat in dit turn-based spel niet elke seconde telt en je rustig even kunt wachten tot de stabiliteit weer terug is. Daarnaast heb ik deze haperingen enkel gezien buiten de gevechten om. Ook zal je de enorme warmteontwikkeling van de console bemerken en de daarbij behorende relatief korte levensduur van de batterij. Mario + Rabbids: Kingdom Battle schijnt de Nintendo Switch toch bovengemiddeld te belasten.
< >
Na je eerste stappen komen de tegenstanders aan zet. Zeker als je voor het eerst met een nieuw type tegenstander oog-in-oog staat, is het even gissen naar welke fratsen ze zullen uithalen. Ik heb me meerdere malen laten vangen door nieuwe tegenstanders. Dit drijft je om de volgende keer te anticiperen op het uiteenlopende gedrag van de talloze verschillende klassen vijanden. Nadat de tegenpartij jou een aantal keer op de korrel genomen heeft, mag je de tegenstand weer proberen uit te dunnen. Al snel begin je de tactieken goed onder de knie te krijgen en maak je optimaal gebruik van de unieke kwaliteiten van Mario en zijn gezelschap. Mario + Rabbids: Kingdom Battle hint heel handig naar de beste manier om een tegenstander aan te pakken, maar zal je nooit of te nimmer forceren om er gehoor aan te geven. Als je als een stoomwals door de tegenstand wil stormen terwijl het spel een guerrilla-aanpak zou adviseren, dan dender je gewoon over de tegenpartij heen zonder er ook maar een spaan van heel te laten. Je eigen tactiek en techniek ontwikkelen en aanscherpen geeft enorme voldoening en is ook een van de grootste charmes van dit spel.

BWAHzen
De gevechten tegen de tussen- en eindbazen in respectievelijk hoofdstuk vijf en negen van iedere wereld zijn van een heel ander kaliber dan de standaard gevechten. Deze bijzonder krachtige eenheden bezitten een enorme vuurkracht, relatief weinig zwakke plekken en vaak moet je ze een flink aantal keer veel schade toebrengen tot je ze verslagen hebt. Dit tijdrovende gevecht is een regelrechte inbreuk op het uithoudingsvermogen van zowel je personages als dat van jou zelf. Je moet continu scherp blijven, want één foute zet kan letterlijk fatale gevolgen hebben. Meer dan eens heb ik mezelf in een benarde situatie gewerkt en niet altijd kon ik mijn fouten weer rechtzetten. Opnieuw starten is dan de enige oplossing. De moeilijkheidsgraad van deze gevechten houdt je scherp en herinnert je er eens in de zoveel tijd aan dat je niet te nonchalant mag zijn. Mocht het je echt niet lukken om voorbij een bepaald hoofdstuk te geraken, dan heb je aan de start van elk gevecht de vrije keuze om de Y-knop in te drukken. Hiermee activeer je de easy-modus, wat de gezondheid van je personages herstelt naar de maximale waarde en er nog eens vijftig procent bovenop gooit. Op deze manier kan werkelijk iedereen ten volle genieten van wat dit geweldige spel te bieden heeft.

78

De verschillende speltypen en zij-activiteiten speel je vrij na het afronden van de hoofdstukken van de eerste wereld. Vanaf dan kun je opnieuw de Ancient Gardens intrekken, op zoek naar als Toad verklede Rabbids om daar uitdagingen aan te gaan waarmee je extra orbs kunt verzamelen. Deze orbs kun je vervolgens gebruiken voor het versterken van de vaardigheden van je personages. Ook kun je vanaf dat moment met een tweede speler in co-op de eerste wereld opnieuw verkennen. Tevens kun je met een speler de strijd aangaan tegen speciale uitdagingen die niets met het verhaal te maken hebben. In het museum kun je je verzamelde kunstwerken, soundtracks, figuurtjes en kaarten bekijken en met de beruchte wasmachine kun je terugkeren naar hoofdstukken om je score te verbeteren en meer goud te verdienen. Dit goud kun je vervolgens besteden in de Rabbolatory om sterkere wapens aan te kopen. Mario + Rabbids: Kingdom Battle zit bomvol content en heeft een enorm hoge herspeelwaarde .

Conclusie
Ubisoft heeft mijn zeer hoge verwachtingen meer dan beantwoord met Mario + Rabbids: Kingdom Battle. Het weergaloze spel kent een volledig eigen identiteit en is allesbehalve een XCOM-clone. De Ubisoft-kwaliteiten gefuseerd met de Nintendo-sfeer is een formule die smaakt naar meer. Het avontuur kent een machtig sterke introductie, een ijzersterk verhaal en bovenal is Mario + Rabbids: Kingdom Battle een zeer geslaagde rentree van de niet bij iedereen geliefde Rabbids. De overvloed aan content maakt het spel voor tientallen uren de moeite waard en de fijne besturing draagt bij aan de totaalbeleving. Grafisch gezien straalt de game, de Mario-getinte soundtracks klinken als muziek in de oren en de overvloed aan opties, vijanden en wapentuig zorgen voor een eindeloze diepgang. De incidentele hapering in handheld-modus zie ik met plezier door de vingers, voor het spelverloop is het namelijk geen grote storende factor. Ik heb het al vaak geroepen, maar roep het nu nog harder dan ooit: Mario + Rabbids: Kingdom Battle is een must-have voor iedere Nintendo Switch-bezitter.

9,5
N1-score
  • + Unieke, eigen identiteit
  • + Boordevol humor
  • + Genoeg content voor tientallen uren vol verrassingen
  • + Eindeloze diepgang
  • + Vrijheid van tactiek en techniek
  • + Sublieme grafische en muzikale kwaliteit
  • - Durft sporadisch te haperen in handheld-modus
Next articleNintendo zendt woensdagavond Nindies Showcase-presentatie uit Previous articleNintendo schroeft productie van de Nintendo Switch op voor de...

Reacties van gebruikers

Avatar
Nintendofan | 28 augustus 2017 14:40 | #277106
Geweldig cijfer, kan niet wachten om dit spel te spelen.
Avatar
Volleybaas | 28 augustus 2017 14:58 | #277107
holy crap. Nou, dat wordt halen dus
Avatar
thebowserjr | 28 augustus 2017 15:26 | #277109
Heb het spel nu ook al een klein poosje en ik vermaak me er ook prima mee, tegen al mijn verwachtingen in.
Avatar
MichaelNight | 28 augustus 2017 15:56 | #277110
collapse
Wat is het nou? Ik vraag me nog steeds af, is dit spel een firstparty of een third party?
Avatar
Masterswordish | 28 augustus 2017 16:02 | #277111
Reactie op post #277110 van MichaelNight
collapse
3rd party. Kopen dus, want wij willen meer third party!
Avatar
Jeroen K. | 28 augustus 2017 16:16 | #277112
Reactie op post #277111 van Masterswordish
Het zal wel goed verkopen hoor. Mario zit er immers in.
Avatar
Paul | 28 augustus 2017 16:19 | #277113
Reactie op post #277110 van MichaelNight
collapse
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft


Smile
Avatar
MichaelNight | 28 augustus 2017 17:54 | #277124
Reactie op post #277113 van Paul
collapse
Ah oke, stel dat mario rabbids goed verkoopt, krijgt nintendo dan ook een deel? Ik weet niet hoe precies die business gaat.
Avatar
Markiewong | 28 augustus 2017 19:26 | #277126
Reactie op post #277124 van MichaelNight
Ligt er aan wat ze hebben besproken. Het kan dat Nintendo een deel krijgt, dat Ubisoft een vast bedrag heeft betaald of wat mij meer logischer lijkt; de game moet exclusief blijven voor Nintendo.
Avatar
FalconPawnch | 28 augustus 2017 21:40 | #277129
Reactie op post #277124 van MichaelNight
ze gebruiken alleen maar Nintendo's boegbeeld; Mario en de bekende characters, natuurlijk heeft Nintendo een vinger in de pap =)
Avatar
Yosher2 | 28 augustus 2017 16:55 | #277118
Ja, wie had dit nu verwacht toen deze game nog slechts een gerucht was? Iedereen ging er bij voorbaat al van uit dat dit een waardeloze game zou gaan worden, of op z'n hoogst een eventueel tussendoortje bij gebrek aan beters. Blij om te zien dat het spel zo goed lijkt te zijn! Kan niet wachten om hem morgen ook eindelijk zelf te spelen. Al die spoilers ontwijken is nog niet zo makkelijk...
Avatar
MichaelNight | 28 augustus 2017 22:15 | #277131
@Markiewong
@FalconPawnch


Ah ok, thxx Biertje?
Avatar
Martijn | 28 augustus 2017 22:46 | #277134
collapse
Nou, dat had ik niet verwacht. Die Rabbids! Nouja, als het echt leuk kan zijn... Voordeel van de twijfel dan maar? Valt het tegen dan koop ik nooit meer iets met Rabbids erin.

Maar goed om te lezen dat het weer een goede titel voor de Switch erbij is. Verslavend spel, lees ik hier en daar zelfs. Nu wordt ik enigszins nieuwsgierig. Niet dat ik nu gelijk fan ben van Rabbids, maar misschien ga ik m' halen. Smile
Avatar
ThanosReXXX | 29 augustus 2017 01:36 | #277141
Reactie op post #277134 van Martijn
collapse
Ik snap wel wat je bedoelt, maar als je van turn-based strategy games houdt, dan moet je in dit geval de characters maar even voor lief nemen. Net als Bas dacht ook ik als ex-verslaafde van X-COM gelijk aan dat spel toen ik Mario+Rabbids voor het eerst in actie zag. (en ik was overigens zwaar verbaasd toen het zo goed bleek te zijn, want het idee van deze mix sprak me op papier totààl niet aan. Sterker nog: ik hoopte dat het gerucht vals was)

De AI en veel van de spelstrategieën zijn nagenoeg hetzelfde als in die klassieke reeks titels: het originele X-COM had 3 titels in totaal, en een aantal jaren geleden is er een reboot gekomen, met ook weer een vervolg, maar zelfs die eerste games waren al top, en ik heb er dan ook uren, dagen, zelfs maanden ingestoken om ze kapot te spelen.

Het is dat ik (nog) geen Switch heb, maar dit is zeker één van de titels die op de must-have lijst staat wanneer het zover is...
Avatar
Martijn | 29 augustus 2017 23:37 | #277212
Reactie op post #277141 van ThanosReXXX
collapse
XCOM ken ik niet. Hoorde er voor het eerst over, juist door deze titel.

Het klinkt wel goed, maar ik heb momenteel niet zoveel tijd en de momenten dat ik dan eindelijk eens op de Switch kan, gaan allemaal op aan "Breath of the Wild" en soms "Sonic Mania" of "Splatoon 2". Zal "Mario + Rabbids: Kingdom Battle" wel in de gaten houden, al kon ik mezelf nog niet overtuigen 60 Euro te betalen ervoor. Misschien eerder als ik hem net wat goedkoper tref. Vroeg of laat verwacht ik m' wel te kopen. Smile

Nog geen plannen voor de Switch bij jou? Geen behoefte aan nog of wacht je op een goede actie of bundel? Zelf voorzien sinds lancering. Erg over te spreken. Superblij mee! Smile
Avatar
ThanosReXXX | 30 augustus 2017 03:28 | #277218
Reactie op post #277212 van Martijn
collapse
Oh, plannen zat, en niet alleen voor een Switch: ik moet de nieuwe 3DS ook nog hebben, en een Xbox One en mijn multi-purpose PC is eigenlijk ook nodig aan vervanging toe, maar inderdaad tijd en vooral extra financiën zijn een struikelblok.

Het werk levert voldoende op om te leven en rekeningen van te betalen, maar ik zit nog lang niet op een niveau dat ik genoeg extra geld opzij kan of wil zetten voor zulke zaken; andere dingen gaan voor, dus dit soort luxes komt ergens op een verre derde of vierde plaats.

Bovendien ben ik zoals je wellicht nog weet pas sinds afgelopen december de trotse eigenaar van een Wii U, dus die wil ik voorlopig ook nog genoeg aandacht kunnen geven... Wink
Avatar
Martijn | 30 augustus 2017 10:39 | #277231
Reactie op post #277218 van ThanosReXXX
collapse
Dat herken ik maar al te goed. Ben zelf ook zelfstandig, als freelancer zijnde. Daardoor ook niet altijd zin om mijn geld meteen te spenderen aan onverwachte games. Duurt altijd even voordat ik mij een game kan verantwoorden tegenover mezelf.

Sommige koop ik meteen, omdat ik die uiteindelijk toch wel koop. Dan zijn er nog games die onverwacht de moeite waard blijken, zoals "ARMS" of "Mario + Rabbids: Kingdom Battle". Tja, die passen dan niet meteen ook in mijn plan, alleen omdat ik ze eigenlijk wil hebben. Heb er nu realistisch gezien toch geen tijd voor. Loopt aardig snel op, kosten rondom een gamesysteem. Moet ook een strenge selectie maken tussen meteen, later of helemaal niet kopen, wat games betreft.

Met de Wii U was je inderdaad erg laat. In december was het eigenlijk al ver klaar voor dat systeem. Nog steeds een leuk systeem trouwens, al ben je nu dus eigenlijk een retro-gamer, haha. Wink
Avatar
ThanosReXXX | 30 augustus 2017 17:26 | #277250
Reactie op post #277231 van Martijn
Tja, inderdaad... Wink

Maar het was pure noodzaak: de twee jaar daarvoor was ik druk doende met het opzetten en opstarten van mijn bedrijfje, dus al mijn tijd, aandacht en geld ging daarin zitten, maar ik ben wel een zogeheten "completionist" dus laat of niet, die Wii U moest er gewoon komen, en ik heb er ook absoluut geen spijt van.

Maar dat betekent wel dat de Switch voorlopig op zich laat wachten. Kan zijn dat ik hem aankomende december aanschaf, maar misschien ook niet. Er valt nu nog weinig zinnigs te zeggen over hoe ik er dan voor zal staan, dus dat is even afwachten.

Hier heb je overigens wat gameplay van X-COM, dan weet je voortaan in ieder geval waar we het over hebben als we die game in verband met Mario+Rabbids noemen...

Grappig is dat niet alleen wij die gelijkenis zien, maar ook veel professionele reviewers. Je ziet het ook in die accolade trailer van de game waarin allerlei awards en nominaties vermeld staan.

Overigens moet je qua gelijkenis alleen naar de rode draad kijken, want X-COM is stukken serieuzer en al helemaal niet grappig, aangezien het gaat om een geheime taskforce die de aarde moet beschermen tegen buitenaardse invasies...

Daarnaast zitten er ook onderdelen in die overgenomen zijn uit RTS games, dus bouwen van faciliteiten en dergelijke. Maar dat is ook wat het zo'n verslavend en tijdrovend spel maakte, als het je aansprak, tenminste. Wink

En dit was het derde deel in de originele serie:

En dit is de moderne versie/reboot, die al veel meer overeenkomsten toont met Mario+Rabbids, met name in de mobiliteit en de flow van de game:
Avatar
justundress | 29 augustus 2017 09:26 | #277144
Geweldig die 9.5. En ook nog eens erg verdient die punten. Want de game is echt een positieve mee valler. Ik had het niet als titel van mijn must have gevonden als je het me op bekendmaking had gevraagd. Maar zoals ik het nu bekijk is het een game die ik iedereen aanraad. Tenminste iedereen die van stratergie en turn based houd.
Avatar
Kaya | 29 augustus 2017 11:45 | #277146
collapse
Is het echt zo goed? Had ik niet verwacht.
Avatar
FalconPawnch | 29 augustus 2017 22:19 | #277207
Reactie op post #277146 van Kaya
collapse
Blijft natuurlijk een mening van de redactie. Gebruik het als richtlijnen bij het bepalen van het wel/niet kopen. Ik vind het bijvoorbeeld echt niet een 9,5 waard maar zeker wel voldoende.
Avatar
ThanosReXXX | 30 augustus 2017 18:00 | #277253
Reactie op post #277207 van FalconPawnch
Misschien slechts een mening van de redactie, maar wel een mening ondersteund door tal van awards, nominaties en meningen van andere professionele media over de hele wereld, dus dit is gewoon een top game en het heeft de hoge cijfers die het overal krijgt, dik en dik verdiend. En misschien is een 9,5 wel heel erg hoog in de ogen van sommigen, maar het is op zijn minst een hele dikke 8.

Als jij dit slechts een voldoende vindt, dan is het misschien je type game niet, of laat je je teveel storen door het uiterlijk en/of de characters. Als je daar doorheen kijkt, dan zie je gewoon een hartstikke degelijke game, die terecht beloond wordt met een mooi rapport.
Avatar
Duncan | 30 augustus 2017 02:01 | #277217
Het is een toppertje geworden, zo te lezen. Worship
Avatar
Jordyb2 | 31 augustus 2017 16:02 | #277283
Dit spel ziet er leuk uit, maar heeft in eerste instantie niet mijn prioriteit om aan te schaffen. Vermaak mij nog prima met Splatoon 2, Zelda: BotW en Mario Kart 8 Deluxe. Straks voeg ik daar ook Odyssey aan toe.

Waarschijnlijk koop ik deze game ooit tijdens een sale.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Platform: Nintendo Switch
Genre: Strategy RPG
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 29 augustus 2017

Screenshots