Deze tien games willen wij zien op de Nintendo Classic Mini: Nintendo 64 Special | 30 september 2017 10:00 | Auteur: Dyon

Nu de Nintendo Classic Mini: Super NES in de schappen ligt, kunnen we alweer uitkijken naar de volgende geldmachine van Nintendo. Met het succes van de (S)NES Classic lijkt het ons niet meer dan logisch dat er een Classic Edition van de Nintendo 64 aankomt. De indrukwekkende bibliotheek van Nintendo's eerste 3D-console laat veel keuze. Deze tien spelletjes zouden wij graag terugzien op de klassieke Nintendo 64-editie.

Paper Mario
De originele Paper Mario-game kende zijn release in de nadagen van de Nintendo 64. De game volgde de Super Mario RPG spiritueel op en legde de basis voor een van de beste spellen voor de Nintendo Gamecube: Paper Mario & The Thousand Year Door. Omdat de game in de nadagen van de console uitkwam heeft dit spel nooit genoeg bekendheid gekregen en mede daarom moet dit spel naar de Nintendo 64 Classic komen!

1397068688


Banjoo Kazooie + Tooie
Dromen mag altijd. 3D-platformers Banjo Kazooie + Tooie voor de Nintendo 64 waren zeer populair. Een non-lineaire wereld zoals Super Mario 64, talloze geheimen en leuke dialogen: deze game had zomaar van Nintendo zelf kunnen wezen, ware het niet dat RARE eind jaren negentig geweldige videospellen kon maken. Helaas is RARE tegenwoordig van eigendom van Microsoft. We kunnen nu alleen maar bidden dat deze titels naar de Nintendo 64 Classic komen.

Conker's Bad Fur Day
Conker's Bad Fur Day kent dezelfde geschiedenis als Banjoo Kazooie + Tooie; de kans dat deze game naar de Nintendo 64 Classic komt is nagenoeg nihil. Toch hopen we dat ook deze platformer erop komt. Het spel zelf is eigenlijk een a-typische game voor een Nintendo-console en focuste zich meer op het volwassen publiek. Zo is de game redelijk duister en bevat het harde dialogen. Zelfs als Nintendo een deal weet te sluiten met RARE, dan nog lijkt ons de kans klein dat deze game naar de Nintendo 64 Classic komt. We hopen echter van wel.

1397068687


Goldeneye
"Eén van de beste schietspellen ooit gemaakt", zeggen mensen met een nostalgische bril op. Hoewel dat wat overdreven is, bood Goldeneye een fantastische single- én multiplayer-ervaring, ongekend voor het jaar 1997. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fantastische graphics en de geweldige soundtrack. Ook de multiplayer bood genoeg extra’s met bijvoorbeeld de Golden Gun-modus en iconische speelbare personages zoals Oddjob en Jaws. We willen hem spelen op de 64, de Nintendo Classic Mini 64.

Pokémon Snap
Deze fotografiegame is een van de beste en meest originele Pokémon spin-offs ooit gemaakt. In een autootje zitten, met je camera op zoek om zoveel mogelijk Pokémon vast te leggen. Behalve de originele invalshoek speelden Nintendo en The Pokémon Company goed in op de hype die eind jaren negentig heerste. Waarom deze game nog steeds geen vervolg heeft gekregen, is ons een raadsel. Des te meer een reden om de game opnieuw te kunnen spelen.

Super Smash Bros.
Vergeet Melee, Brawl en de recente edities voor de Nintendo 3DS en Wii U. Met deze titel begon het allemaal: de originele Super Smash Bros. voor de Nintendo 64. Deze game heeft geen verdere uitleg nodig. Dit is dé multiplayertitel waarvoor je de Nintendo 64 Classic aanschaft. Dat er ‘maar’ twaalf speelbare personages en negen stages in zitten mag de pret niet drukken: dit is de oorsprong!

Donkey Kong 64
In december van dit jaar wordt deze game volwassen, want onze favoriete aap werd in 1999 driedimensionaal. Het verbaast ons nog steeds dat dit avonturenspel geen vervolg of remake heeft gekregen. RARE heeft ook dit spel ontwikkeld en het lijkt daardoor erg op Banjo Kazooie. Wij willen Nintendo’s bekendste aap weer eens in een 3D-platformer bewonderen in plaats van de tweedimensionale Country-reeks.

1397068686


F-Zero X
F-Zero X was als tweede in de reeks de eerste 3D F-Zero. Het opmerkelijke aan deze game was vooral de grafische teleurstelling. Dit deed Nintendo bewust om de game stabiel op 60 frames per seconde te laten draaien. Dat zou de spelervaring alleen maar verbeteren gezien de snelheid van de vliegtuigen. Wij willen weer graag rondvliegen in Mute City!

Kirby 64: The Crystal Shards
Kirby bestaat dit jaar 25 jaar! Voor 2018 staat er weer een nieuwe game van de roze blob gepland voor de Nintendo Switch. Behalve dat wij het graag willen, is het daarom ook nog eens slim van Nintendo om Kirby 64 op de Nintendo 64 Classic te zetten. In Kirby 64: The Crystal Shards kon je verschillende power ups combineren, en dat willen we dolgraag weer spelen in HD.

Mario Party
Welk deel maakt ons niet zo veel uit. Het opnieuw spelen van één van de originele Mario Party-delen voor de Nintendo 64 is automatisch al een feestje waard. Deze titel misstaat zeker niet als multiplayer-titel bij een eventuele Nintendo 64 Classic. Met veel verschillende minigames behoren deze Mario Party-titels tot de crème de la crème uit deze franchise.

1397068685


Bijzondere vermeldingen
Logischerwijs komen spellen als The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Majora’s Mask, Star Fox 64, Mario Kart 64 en Super Mario 64 wel in de line-up van een eventuele Nintendo 64 Classic. Dat we deze games dan niet speciaal benoemen betekent dus niet dat we ze zijn vergeten. De games hebben echter al vaak een vervolg gekregen of zijn heruitgebracht, waardoor ze niet prominent op onze lijst staan.

Welke games mis jij op deze lijst? Laat het weten in de comments!
Next articleVolgend Splatfest staat in het teken van wc-rollen Previous articleDemoversie van Oceanhorn komt volgende maand

Reacties van gebruikers

Avatar
koekiemonster | 30 september 2017 10:26 | #277990
Denk je dat MS toelaat dat Nintendo Conker mag gebruiken?
De rechten rond James Bond zijn nog lastiger...

Ik vind de NES en SNES briljant, maar het 3D van de N64 is anno 2017 / 2018 echt niet meer te doen.
Avatar
Jerone | 30 september 2017 11:10 | #277991
Ookal zijn de laatstgenoemde games al meerdere malen heruitgebracht, alsnog zou ik ze liever op een N64 mini zien dan veel games in deze lijst Very Happy .
Avatar
deejaydadream | 30 september 2017 12:57 | #277992
Persoonlijk verwacht ik geen N64 mini, maar als hoop ik wel dat het minimaal 20 games zijn, plus dat vele games ivm rechten duur zullen worden. Ook de techniek zal anders moeten zijn dan in de mini NES & SNES, daarom verwacht ik die games op de Switch.
Avatar
FalconPawnch | 30 september 2017 12:59 | #277993
collapse
Grappig hoe altijd weer het "RARE is van Microsoft tegenwoordig" aangehaald wordt. RARE is al lang niet meer wat het was... zo is de helft of zo al vertrokken van de oude garde en zijn o.a. playtonic begonnen waar nu yooka laylee uit voort kwam.
Avatar
Dyon | 30 september 2017 13:15 | #277994
Reactie op post #277993 van FalconPawnch
De enige reden dat dat aangehaald wordt, is omdat de rechten bij RARE/Microsoft liggen en niet bij Nintendo.
Avatar
Martijn | 30 september 2017 13:56 | #277995
De N64 heeft een stuk minder games dan de NES en Super Nintendo daarvoor. In mijn visie zijn die games vaak beter verjaard dan de opgestapelde polygonen van veel N64 games. Er moest echt opnieuw worden uitgevonden hoe je een spel maakt, deze keer in 3D. Grafisch en qua gameplay was het een tijd van verandering, waarbij ik nog steeds denk dat games uit de N64 tijd erg hun leeftijd laten zien.

Ik ben ook bevooroordeeld. Ik had geen N64, ten gunste van een Playstation. Playstation bleek niet echt mijn merk, ik miste de Nintendo magie, maar heb de N64 games nooit in kunnen halen naderhand. "Ocarina of Time" kwam ook op de Gamecube uit, maar na "The Wind Waker" voelde het grafisch en qua gameplay verouderd aan. Ik kon mij moeilijker inleven en had ook niet het nostalgische gevoel bij het spel. Dat gold voor meer N64 games, al zijn er wel meerdere geweldige games op het systeem.

Wat Rare betreft: Een spel als "Conker's Bad Fur Day" zou niet op mijn lijstje staan. Vond het nooit erg speciaal. De graphics zijn goed, maar ik vond het nooit een erg aansprekend spel. Conker zelf vond ik bijvoorbeeld een verschrikkelijk personage en de puberale humor ging mij te ver destijds. Aan "Goldeneye" zal ik ook weinig missen, aangezien het een First Person Shooter is. "Banjo-Kazooie" en "Banjo-Tooie" zou ik wel graag eens spelen, zoals ze bedoeld zijn. "Donkey Kong 64" is welkom, al heb ik die ook nog op de Wii U.

Al bij al weet ik nog niet of ik geïnteresseerd zou zijn in een Mini N64. Zou vast leuk zijn, maar al bij al vind ik de N64 persoonlijk niet zo best verjaard en wat minder boeiend. Ook dat is onderdeel van mijn referentiekader en een mening. Ik zeg niet dat de N64 slecht was. Heb er alleen weinig van meegekregen. Wel best een domper na de Super Nintendo, welke ik echt super vind.
Avatar
626b | 30 september 2017 19:54 | #278004
collapse
>Nintendo 64 mini na SNES mini
>Niet Virtual boy mini
Dit wordt de toekomst
Avatar
Martijn | 30 september 2017 23:23 | #278009
Reactie op post #278004 van 626b
Virtual Boy Mini? Dat wordt dan de eerste mini console waarbij je best alle games die er zijn erop kunt zetten, want dat waren er niet veel. Slechts een stuk of 10, geloof ik. Kun je er ook vanuit gaan dat niemand m' koopt, mede dankzij hoofdpijn genererende rood/zwart graphics. Denk dat er niet veel mensen op zitten te wachten of Nintendo die flop terug wil brengen in het collectief geheugen.

Dan liever een miniconsole gebaseerd op N64, Gamecube of misschien een Gameboy (Advance) lijn. Dan nog zijn de NES en Super Nintendo in mijn ogen boeiender. De Gamecube en alles erna lijken eigenlijk nog helemaal niet zolang geleden, voor het gevoel. Hahaha
Avatar
Yosher | 30 september 2017 20:06 | #278005
Ik vraag me echt af of het wel zo'n goed idee zal zijn om een N64 Mini op de markt te brengen. Afgaande van de NES vs SNES Minis, zal de N64 variant waarschijnlijk rond de 10 á 15 games hebben en ongeveer 100 euro kosten. Ik weet niet hoe aantrekkelijk dit zal zijn. Veel mensen vonden het al een deal breaker dat de SNES geen 30 games had zoals de NES Classic. En dan hebben we het nog niet eens over de controllers gehad. De N64 controllers zijn sowieso al niet echt goed, maar moeten we hier dan ook nog eens 2 á 3 los bij kopen?

Maar goed, qua games weet ik eerlijk gezegd niet echt wat ik ervan moet willen. Super Mario 64 en Zelda: Ocarina of Time zijn natuurlijk echte inkoppertjes. Mario Kart 64 en Super Smash Bros zijn ook sterke kandidaten. Voor mij persoonlijk zou Yoshi's Story ook nog een leuke toevoeging zijn, maar gezien deze variant waarschijnlijk niet zo veel games zou krijgen weet ik niet of het zo'n goed idee is om nóg een game aan het Mario universum te koppelen terwijl er nog redelijk wat andere keuzes zijn.
Avatar
ThanosReXXX | 30 september 2017 21:12 | #278006
collapse
Als er echt een N64 Mini zal komen, dan zal deze waarschijnlijk inderdaad minder games hebben dan de SNES Mini, aangezien die ook al minder games heeft dan de NES Mini, dus als dat patroon zich voortzet, zouden we inderdaad met slechts 10 games rekening moeten houden.

Maarrrr... Wink

Omdat ik positief ingesteld ben, verwacht ik er 16, dan hoef ik niets te missen van het prima lijstje uit het artikel, en kunnen ook Mario 64, Star Fox en Zelda OoT er gewoon bij, Die games mogen dan wel meerdere keren uitgegeven zijn geweest, maar bij zo'n collector's item als een N64 Mini mogen ze absoluut niet ontbreken, en bovendien zijn Mario 64 en Zelda OoT baanbrekende en revolutionaire games geweest, dus alleen al daarom moeten ze erbij.

En dan mist ook nog Mario Kart 64; ook een titel die echt niet mag ontbreken.

En daarnaast is het natuurlijk compleet onvergeeflijk dat absolute must-haves Wave Race en 1080 Snowboarding er niet bij staan, dus die zet ik ook op de lijst.

Als we het over Rare games gaan hebben, dan kan je ook nog denken aan kiezen tussen Diddy Kong Racing, Perfect Dark, Blast Corps, Donkey Kong 64 en Jet Force Gemini.

Ten slotte wil ik als honorable mentions ook nog even de volgende titels noemen:
Beetle Adventure Racing, Chameleon Twist, Excite Bike 64, Extreme-G 2, Fighter Destiny 2, Glover, Gex 3, Hybrid Heaven, Hydro Thunder, Iggy's Reckin' Balls, ISS 2000, Mario Golf, Mario Tennis, Mischief Makers, Operation: Winback, Pilot Wings 64, Pokemon Stadium 2, Pokemon Puzzle League, Quake 2, Rayman 2, Ridge Racer 64, Rocket: Robot on Wheels, San Francisco Rush 2049, Sin and Punishment, Snowboard Kids 1 & 2, Space Station Silicon Valley, Star Wars: Episode I: Battle for Naboo, Star Wars Episode I: Racer, Star Wars: Rogue Squadron, Tetrisphere, Tonic Trouble, Top Gear Hyper Bike, Top Gear Overdrive, Top Gear Rally 2, Turok 2, V-Rally Edition '99, WCW vs. nWo: World Tour, Wipeout 64, World Driver Championship en Yoshi's Story.

HOEZO had de N64 niet veel goede games? Wink

Maar weer even terug naar de Mini N64: gezien de console zelf en een aantal van de titels, zullen er uiteraard 4 controllers bij moeten, maar ik verwacht dat er "maar" twee bij zullen zitten, en dat er extra controllers los verkrijgbaar zullen zijn.

Dan de prijs: die zal inderdaad wel rond de €100 liggen, maar ik zal er ook niet van opkijken, mede gezien de meer geavanceerde controllers, en wellicht ook een krachtiger stukje hardware (het huidige moederbordje is prima voor 8 16 bit 2D games, maar N64 games hebben toch wat meer power nodig om soepel te draaien), dat het zo maar eens €120 zou kunnen worden.
Avatar
Martijn | 01 oktober 2017 13:59 | #278013
Reactie op post #278006 van ThanosReXXX
Ondanks wat ik hierboven beschreef, zou ik een mini N64 nog best overwegen, mocht dat een realiteit worden. Misschien kan ik het systeem dan deels toch 'herkansen'. Als hij uitkomt, ga ik m' vast niet missen.

Kwalitatieve games zijn er wel genoeg, al zijn dit soort eerste 3D games vaak wat minder goed verjaard. Dat geldt ook voor de meeste Playstation 1 games. Dan nog zou ik niet beweren dat de N64 geen goede titels kent. Er zijn er genoeg en de meesten waren behoorlijk baanbrekend voor die tijd. Ergens wel jammer dat we in 2017 visueel zo verwent zijn, haha.

Als er een mini N64 komt, laat m' dan maar komen! Very Happy
Avatar
SpijkerJasper | 04 oktober 2017 01:28 | #278035
Reactie op post #278006 van ThanosReXXX
collapse
Turok 3? Je bedoelt hoogstwaarschijnlijk het veel betere Turok 2. Toegegeven; 3 is leuker en makkelijker te spelen maar qua besturing erg houterig met knullige animaties, een inferieur wapenarsenaal en matige graphics.
Avatar
ThanosReXXX | 04 oktober 2017 16:09 | #278042
Reactie op post #278035 van SpijkerJasper
Ah, inderdaad. Je hebt helemaal gelijk; het moet 2 zijn. Bij deze gecorrigeerd.
Maar op zich was 3 geen slechte game en sowieso zijn zowel 2 als 3 een verbetering ten opzichte van 1.

Als je kijkt naar de gemiddelde/verzamelde scores, dan komt deel 3 op 78% en deel 2 op 89%, een behoorlijk verschil, maar een 8- op een rapport betekent nog steeds een goede game, dus ook 3 kan er mee door. Wink
Avatar
1981 | 30 september 2017 22:43 | #278008
Ik verwacht dat Nintendo volgend jaar eerst met de Classic GameBoy komt, dat zou veel eerder een goudmijn zijn! Een eventuele N64 Mini is meer "voor de fans", de N64 was lang niet zo populair als de generaties ervoor. Maar de GameBoy heeft enorme potentie!
Avatar
IJsbeer | 01 oktober 2017 15:59 | #278015
collapse
Ik zou het grappig vinden als ze Animal Crossing erin zetten.

Animal Crossing was hier oorspronkelijk voor de gamecube, maar dat was eigenlijk een rerelease van ''Dōbutsu no Mori +'' met een paar nieuwe features. Ook was ''Dōbutsu no Mori +'' een gamecube game, maar dat was weer een rerelease van ''Dōbutsu no Mori'' voor N64. Als Nintendo hun Animal Crossing Fans willen blij maken, zouden ze in principe best op een sluwe manier Animal Crossing op de mini N64 kunnen zetten, gezien het een rererelease is van de originele N64 game is.
Avatar
Paul | 01 oktober 2017 17:18 | #278016
Reactie op post #278015 van IJsbeer
Meh, de lat voor farming/foraging/verzamelen en vriendjes maken met je dorpsgenoten is inmiddels zo hoog gelegd dat ik bang ben dat dat niet zou slagen.
Avatar
SpijkerJasper | 04 oktober 2017 01:23 | #278034
Goldeneye: "Eén van de beste schietspellen ooit gemaakt", zeggen mensen met een nostalgische bril op.


Sorry maar hier moet ik even op inhaken: Ja, GoldenEye is verouderd (net als, laten we eerlijk zijn, de eerste Halo...inmiddels) en alleen echt bijzonder als je aan 't gamen was tijdens de begindagen van het 3D tijdperk. Maar dit geld dan ook voor de meeste games. GoldenEye krijgt een nogal slechte rep omdat het anno 2017 geen supergoeie shooter meer is. Ga je kritisch zijn op een Nintendo site met N64 toppers dan vind ik dat jullie ook wat puntjes kunnen noemen bij bv. Smash Bros en Donkey Kong 64. Eerstgenoemde is zeker een oke game maar wie Melee heeft gespeeld gaat niet echt snel meer terug naar Smash 64. En DK64? Dat is tegenwoordig niet echt meer een topper a lá Mario 64 of Banjo, als hij dat ooit was!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.