Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions Review | 04 oktober 2017 14:00 | Auteur: Bas

De Mario RPG’s op Nintendo’s handhelds begonnen met Mario & Luigi: Superstar Saga. Het spel verscheen voor de Game Boy Advance en heeft velen urenlang plezier bezorgd. Nintendo heeft er de laatste tijd een handje naar om oude games weer nieuw leven in te blazen, zij het een directe port of een remake. Dat laatste is het geval voor deze gouden klassieker uit 2003, die naast een grafische overhaul ook mag rekenen op een gloednieuwe, nooit eerder vertoonde spin-off, te weten Bowser's Minions. Persoonlijk was ik al laaiend enthousiast dat één van mijn meest gespeelde games een nieuw jasje kreeg, maar is mijn enthousiasme uiteindelijk terecht?

Het is opnieuw kommer en kwel in zowel het Mushroom Kingdom als het aangrenzende Bean Bean Kingdom. In de wereld van onze besnorde helden steelt een kwaadaardige heks genaamd Cackletta de stem van Princess Peach. Met deze stem op zak vlucht de heks vervolgens terug naar het naburige koninkrijk. Ook Bowser baalt als een stekker dat een ander dan hijzelf Peach lastig valt. Hoe moet hij Peach nu ontvoeren als ze in tranen is vanwege het verlies van haar stem? Hij besluit daarom Mario en Luigi een lift te geven naar het Bean Bean Kingdom om zo snel mogelijk alles weer in ere te herstellen. Echter verloopt dat niet geheel volgens plan…
16

Koopa going down!
Het duurt niet lang voor Cackletta doorkrijgt dat Bowser en de besnorde broers haar op de hielen zitten. Ze besluit daartoe om de Koopa Cruiser van Bowser uit de lucht te schieten, waarna al de passagiers door een explosie over het volledige Bean Bean Kingdom uiteenvallen. Gelukkig blijft iedereen in tact. Waarom spreek ik hier in een absolute meervoudsvorm? Omdat het niet enkel om Mario en Luigi draait in deze game, maar daarover later meer.

Het duurt niet lang voor je met Mario en Luigi je eerste gevecht op vreemde grond aangaat. De bijzondere wezens uit het Bean Bean Kingdom hebben de twee broers nog niet eerder gezien. Echter merken ze al gauw dat het traditionele kopstampen ook bij deze wezens een goed effect heeft. Door een juiste timing en slim gebruik van duo-acties kun je binnen de kortste keren elke groep vijanden verslaan. Indien je niet helemaal weet hoe je een situatie het best zou aanpakken, dan biedt de nieuw toegevoegde gids op het touchscreen uitkomst. Buiten de gevechten wandel je vrij rond in de verschillende gebieden van dit doorgaans vriendelijke doch sinds kort zeer vijandige koninkrijk en ontdek je geheimen, bijzondere personages en lachwekkende taferelen. Het is een prachtige remake van een fantastisch spel. De graphics zijn modern maar toch brengt Nintendo een ode aan het origineel door grote delen van de originele artwork in ere te houden. Het zou zonde zijn om meer uit te wijden over het uiteenlopende, relatief lange verhaal van de Superstar Saga. Dat zou de beleving van jou als speler straks serieus kunnen verpesten.
3

Waar is Bowser?
Mario & Luigi: Superstar Saga voegt, zoals eerder besproken, ook een nieuw concept toe. Bowser's Minions sluit naadloos aan op het verhaal en speel je al vroeg in het hoofdverhaal vrij. We speelden al vaker met Mario en Luigi, ook hadden we al eens de controle over Bowser zelf in Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story. In Bowser's Minions is het aan de onderdanen van Bowser om hun opperhoofd te zoeken en te redden uit de handen van Cackletta, die op haar beurt ook met Bowser haar snode plannen heeft. Een onzekere Goomba werkt zichzelf in de ondankbare positie van aanvoerder van het zooitje ongeregeld dat zich Bowser's Minions noemt. Je trekt met een horde ten strijde tegen een horde Bean Bean Kingdom-vijanden, die worden aangestuurd door de giftige wolken uit de helm van Fawfull, Cackletta’s sidekick.

Iedere unit die je inzet heeft zijn eigen speciale vaardigheden. Zo heb je de Shocktroepen, die zich specialiseren in het aanpakken van grondtroepen. Ook heb je de beschikking over units die op de lange afstanden kunnen aanvallen, die zich toespitsen op het neerhalen van de vliegende units, die op hun beurt weer zeer effectief zijn in het aanpakken van de Shocktroepen. De gevechten in Bowser’s Minions gaan telkens vooraf aan een sessie in het menu, waar je de opstelling voor je volgende gevecht kunt aanpassen op de ploeg vijanden die je zult tegenkomen. Deze vernuftige doch relatief simpele vorm van tactiek maakt Bowser’s Minions een leuk tijdverdrijf. Ook de toegevoegde hectiek is van verfrissende waarde. Doordat al je troepen tegelijk aanvallen, moet je continu scherp zijn om de speciale aanvallen die van tijd tot tijd willekeurig geactiveerd worden perfect te timen. Als je dit lukt, kun je een enorme portie schade aanrichten, wat van cruciaal belang blijkt om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen. Enige minpuntje aan deze nieuwe modus is dat de dialogen soms wat te lang duren en het momentum van het spel af en toe kunnen schaden.
8

Conclusie
Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions is uiteindelijk helemaal geworden wat ik ervan verwacht had. De op sublieme wijze verfriste klassieker is nog altijd even goed als het origineel was in 2003. Het verhaal is nog steeds even klinkend, de personages nog even charismatisch en de gevechten bieden genoeg afwisseling om interessant te blijven. Daarnaast is Bowser’s Minions een gouden toevoeging die het originele concept op geweldige wijze weet op te schudden. Ik ben ervan overtuigd dat Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions een breed publiek zal kunnen bekoren en ik durf zelfs te stellen dat ik hoop dat Nintendo een dergelijke remake in de planning heeft staan voor de andere delen in de Mario & Luigi-reeks.
8
N1-score
  • + Klassieke verhaal 100% in tact gelaten
  • + Opgepoetste graphics zonder oude charme te verliezen
  • + Traditionele gameplay
  • + Geweldige toevoeging van Bowser's Minions
  • - Dialogen in Bowser's Minions schaden soms het momentum
Next articleHorrorspel Don't Knock Twice komt op 17 oktober naar Nintendo... Previous articleVolgend jaar krijgt Professor Layton een nieuwe game, en een...

Reacties van gebruikers

Avatar
MVG | 04 oktober 2017 20:37 | #278051
Deze had ik graag op de Switch gehad. Lijkt me nog altijd een erg leuk spel, dat ik wegens gebrek aan een eigen handheld nooit veel heb kunnen spelen. Toegeven, hij is te downloaden op de Wii U, maar deze nieuwe versie is natuurlijk wel mooier gemaakt. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers onderdanen

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Adventure RPG
Ontwikkelaar: AlphaDream
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 oktober 2017

Screenshots