FIFA 18 Review | 07 oktober 2017 09:00 | Auteur: Dyon

In 2012 kwam er voor het laatst een volwaardige FIFA-game naar een Nintendo-console. Waar uitgever en ontwikkelaar EA in de daaropvolgende jaren de handdoek steevast in de ring wierp met ’s werelds bekendste voetbalreeks, keert de voetbalgame der voetbalgames na vijf jaar eindelijk terug naar een HD Nintendo-console. Meet deze game zich met de versie op de Playstation 4 en Xbox One – en nog belangrijker – is de nieuwste telg in de FIFA-serie het eindelijk weer waard om op een Nintendo-console te spelen?

FIFA 18 voor de Nintendo Switch heeft in de basis 75% aan dezelfde modi als zijn tegenhanger op de andere consoles. Essentiële zaken verschillen in de Nintendo Switch-versie, zoals het grafische plaatje, alsmede het ontbreken van The Journey (een offline verhaalmodus) en de Frostbite-engine. In plaats daarvan gebruikt EA een andere engine voor FIFA 18 op de Nintendo Switch, deze doet sterk denken aan de IGNITE-engine uit FIFA 14 en 15 voor de Playstation 4 en Xbox One.

2


Totaalvoetbal
FIFA 18 biedt – net als al zijn voorgangers - een totaalpakket aan licenties. De belangrijkste competities en voetbalteams (meer dan 700 verenigingen) zitten in dit spel. Toch is het als Nederlander wel jammer dat de Eredivisie de enige beschikbare Nederlandse competitie is; een potje met het afgelopen seizoen gedegradeerde Go Ahead Eagles of N.E.C. zit er dus niet in. Met al deze teams kun je ervoor kiezen om verschillende modi in het spel te gaan spelen. Een simpel potje tegen de computer of lokaal tegen vrienden behoort tot de opties, terwijl ook FUT, Online Seizoenen en de Carrière-modus speelbaar zijn.

Bij het eerste potje valt direct op dat de game een totaal ander gevoel heeft dan zijn tegenhanger op de andere consoles. Niet alleen grafisch en qua aankleding presteert de game (uiteraard) minder, ook de gameplay verschilt wezenlijk. Dat eerste stoort nog niet zozeer, maar dat tweede kán heel storend zijn, afhankelijk van wat voor type-speler je bent.

Ben je een (semi-)professionele FIFA-speler, dan moet je weten dat het spelen van deze versie andere vaardigheden vereist dan FIFA met de Frostbite-engine. Realistische toevoegingen met betrekking tot de dribbles en balaannames ontbreken, terwijl ook de AI anders op jouw acties reageert. Ben je echter iemand die af en toe een balletje trapt met vrienden, dan zijn dit soort zaken niet storend. Het nodigt echter niet uit om de game zowel voor de PlayStation 4 of Xbox One aan te schaffen (voor thuis) én de Nintendo Switch (voor onderweg), omdat het eigenlijk twee totaal verschillende gameplay-ervaringen biedt. De gameplay zelf voelt eigenlijk aan als een FIFA-game van drie jaar geleden. Wat hierbij vooral opvalt is dat de verdedigende AI erg sterk is (veel automatische balonderscheppingen), terwijl de aanvallende AI moeite heeft om je bij te blijven. Dit resulteert in veel getik en balverlies van beide kanten op het middenveld.

Doet de engine dan ook iets goed? Ja. Voor het eerst in een FIFA-game heb ik het idee dat de bal ook daadwerkelijk écht een los object is. Dit zorgt ervoor dat een bal letterlijk alle kanten op kan gaan en dit voelt erg realistisch aan.

4


Voetballoopbaan
In de carrière-modus kun je echt gaan werken aan je eigen voetballoopbaan. In deze modus kun je kiezen voor een spelerscarrière of een loopbaan als trainer. Beide modi zitten al jaren in de FIFA-reeks en zijn altijd al vermakelijk om te spelen. De Nintendo Switch-versie bezit dit ook, maar er zit wel een dikke maar aan. De (manager-) carrière-modus is een verouderde modus die erg lijkt op die uit FIFA 16 voor de andere apparaten. Verwacht in deze versie dus alleen transferonderhandelingen via de e-mail en minder opties in het aan- en verkopen van spelers. Toch blijft dit een leuke modus in het spel dat een hoge replaywaarde kent. Eindelijk Europees voetbal spelen met Excelsior? Het kan!

Online
Waar vroeger de carrière-modus hét paradepaartje was, is dat tegenwoordig de onlinemodus samen met FUT (FIFA Ultimate Team). FUT is voor de eerste keer speelbaar op een Nintendo Console. In de onlinemodus kun je – zoals de naam al zegt – online potjes spelen tegen anderen. Via Online Seizoenen kun je met mensen van over de gehele wereld spelen. Je begint hiermee in competitie 10, en je kunt jezelf omhoog voetballen naar competitie 1. Dit doe je door in één seizoen (bestaand uit 10 wedstrijden) een bepaald aantal punten te halen.

De belangrijkste optie die op de Nintendo Switch-versie ontbreekt is om online een vriendschappelijk potje met vrienden te spelen. De meeste mensen spelen FIFA toch om hun vrienden eens een keertje goed in te maken, dus wij ervaren dit als een groot gemis.

5


FUT
FIFA Ultimate Team komt voor het eerst naar een Nintendo-console. Met FUT verzamel je kaarten van voetballers, om hier vervolgens je eigen team mee samen te stellen. Met jouw eigen team kun je vervolgens weer spelen tegen de AI of online om zodoende weer andere kaarten vrij te spelen om zo het beste team samen te stellen. Behalve de kaarten vrijspelen kun je ook extra geld investeren door packs te kopen. Als je een fanatieke FUT-speler bent dan is dit wellicht interessant, maar houd er rekening mee dat dit je extra geld kost. Ook geldt voor deze modus – net als voor de gehele game – dat niet alle functionaliteiten erin zitten.Conclusie
FIFA 18 voor de Nintendo Switch is de beste draagbare voetbalgame ooit gemaakt, maar dat weegt helaas niet op tegen de tekortkomingen van het spel. Een engine die verouderd aanvoelt, een missende online optie en het toch wel merkbare verschil met de andere versies zijn slechts een paar argumenten. Wat overblijft is een solide footy: leuk om met vrienden te spelen, maar enige diepgang moet je hierin niet verwachten. Daarvoor moet je toch echt bij het grote broertje op de PlayStation 4 of Xbox One zijn.
6,7
N1-score
  • + De bal voelt aan als een los object.
  • + Lokale multiplayer met ieder op een eigen scherm
  • + Eindelijk eens een goede draagbare FIFA-game...
  • - ...Maar niet goed genoeg voor de ├ęchte FIFA-fan
  • - Verouderde engine
  • - Geen online met vrienden
Next articleLEGO Worlds Previous articleThe Flame in the Flood verschijnt op 12 oktober voor Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 07 oktober 2017 12:19 | #278080
collapse
Grappig, EA deed even alsof ze de Switch gingen ondersteunen, maar dan krijg je deze rommel. Verouderde engine, geen online tegen friends... en de concurrerende consoles krijgen dat uiteraard wel zeker? Het mag natuurlijk weer niet te veel kosten, dus geen nieuwe engine en laat online ook maar weg... Maar allemaal blij zijn hoor, want EA brengt haar grootste franchise naar de Switch! En Hoe!! xD
Avatar
Volleybaas | 07 oktober 2017 12:36 | #278082
Reactie op post #278080 van FalconPawnch
Ecksdee
Avatar
MVG | 07 oktober 2017 17:10 | #278087
Reactie op post #278080 van FalconPawnch
collapse
Het wisselt. Op andere websites komt soms een veel positiever oordeel naar voren, al is iedereen het er vast over eens dat de Switch versie onderdoet voor de PS4/Xbox One/PC versie. Zat in de verwachting, maar misschien maakt het niet zoveel uit. Genoeg mensen die voor deze versie zullen gaan, mede dankzij het portable aspect.

Het is wel goed dat EA weer meedoet. Voor mij hoeft het niet. EA heeft mij niets te bieden en ik hou niet van voetbal óf sportgames. Persoonlijk zou ik ze niet missen, maar voor publiekbouw is EA een belangrijke partner.

Leuk of niet, ze bieden iets wat Nintendo zelf niet aanbiedt, waardoor er toch mensen naar de Switch komen. Daarnaast zoekt niet iedereen de allerbeste graphics of alle spelopties, maar willen zij gewoon een potje voetbal spelen op de Switch. Zo gezien zou deze versie zo slecht nog niet zijn.

Zelf koop ik nog geen FIFA titels, al zouden het de laatste videogames ter wereld zijn. Ook ik heb nog steeds grote twijfels bij de kwaliteit van EA's games. Het spreekt me echter allemaal compleet niet aan, dus maak ik mij er niet druk om. Het enige dat me bevalt is dat EA de Switch ondersteunt, omdat het gezond is vanuit een 3rd party oogpunt. Nouja, smaken verschillen. Gelukkig maar!
Avatar
Captain-Retardo | 08 oktober 2017 17:49 | #278127
Reactie op post #278087 van MVG
collapse
Veel grote gamesites poepen in hun broek voor grote uitgevers. Die nieuwe shadow of War en Forza zouden punten aftrek moeten krijgen ivm lootboxes maar ze gaan alsnog hoog scoren.
Avatar
MVG | 09 oktober 2017 14:38 | #278158
Reactie op post #278127 van Captain-Retardo
Dat verklaard inderdaad ook één en ander. Ik heb dat niet graag. Liever een eerlijk oordeel dan zo'n geforceerd oordeel, waar allemaal niet-gerelateerde belangen aan vastkleven. Zeg gewoon wat je van een spel denkt, toch?

Zou wel iets voor EA zijn, al vind ik toch geen spoor van interesse in de games die zij maken. Zolang het de Switch maar ondersteunt dan. Is het enige positieve aan EA, wat mij betreft. Hopelijk zijn mensen die voetbal op de Switch zoeken er wel blij mee...
Avatar
Infantino88 | 07 oktober 2017 12:59 | #278083
collapse
Dit op dag 1 gekocht en nog steeds tevreden over. Het hangt er ook vanaf met welke verwachtingen je dit spel koopt. Wil je next-gen graphics en physics, dan koop je deze best op de PS4/XBone. Ik wil graag on-the-way een balletje trappen, met duidelijke goede graphics en een leuke carrieremode, en dan ben ik hier zeker goed mee. Btw, de online friendmatches ligt niet eens zozeer aan EA, maar aan de voorlopig gebrekkige infra van Nintendo, hopelijk komt er hier ooit een patch/update voor uit van zodra Ninty dit in orde brengt. Willekeurige online games werkt wel, en dat speel ik dan zolang het voorgaande niet in orde is.

Ik zou het toch zeker 7.5/10 geven, niet perfect, maar toch een goede eerste poging.
Avatar
Sharjah-Games | 07 oktober 2017 18:33 | #278088
Reactie op post #278083 van Infantino88
Ik vind FIFA best leuk om te spelen op de Switch, sterker nog vind het lekkerder spelen dan op andere consoles. Ik vloek minder bij de Switch versie, dan bij de Xbox One en de PS4 versie. Ik denk persoonlijk dat Frostbite Engine FIFA goed doet, maar goed dat is mijn mening.

Als online gedeelte door Nintendo komt, hoe komt het dat sommige Indie developers het wel voor elkaar heeft gekregen? met Fast RMX kan je met vrienden online spelen. Het zou best kunnen dat het ook aan Nintendo ligt, maar FIFA mist meer dingen, dus of het alleen aan Nintendo ligt weet ik niet!!!
Avatar
Echelon | 07 oktober 2017 13:00 | #278084
Ik speel toch alleen maar carrière modus als ik FIFA doe. Dus voor mij maakt het niet echt uit. Ik ben door deze review wel weer enorm gaan twijfelen of ik het voor de Switch moet halen of PS4. Morgen maar even op Firstlook de Switch versie zelf uitproberen.
Avatar
ThanosReXXX | 07 oktober 2017 13:41 | #278085
collapse
Ai, dat is een streng oordeel, maar zo te lezen wellicht terecht. Nou ja, voor mij sowieso geen probleem, want al had ik een Switch, dan zou ik nog geen Fifa kopen, aangezien ik een PES fan ben, dus ik speel alleen die serie.
Avatar
Sharjah-Games | 07 oktober 2017 18:36 | #278089
Reactie op post #278085 van ThanosReXXX
collapse
Hey maatje hoesty?

Ik ben ook meer een PES fan, maar speel FIFA ook. En ik ben toch blij met dat ik FIFA heb voor de Switch. Ik vind het echt lekker spelen, heb FIFA demo op de PS4 gespeeld, en ik heb EA ACCES dus ook op de Xbox One gespeeld. En op een of andere manier vind ik het lekkerder spelen op de Switch....
Avatar
ThanosReXXX | 08 oktober 2017 15:31 | #278118
Reactie op post #278089 van Sharjah-Games
Ik gooi het wel even in een PM...
Avatar
Quint | 09 oktober 2017 10:49 | #278141
collapse
Hey Dyon, ik heb hier nog FIFA 13 voor je liggen voor de Wii U
Avatar
Dyon | 09 oktober 2017 10:58 | #278143
Reactie op post #278141 van Quint
Hé, wat zeg je? Ik versta je niet.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

FIFA 18

Platform: Nintendo Switch
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Bucharest
Uitgever: EA Sports
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 29 september 2017

Screenshots