Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot Review | 05 oktober 2017 15:00 | Auteur: Jeroen K.

Na Professor Layton and the Azran Legacy sloeg de vrees toe bij vele fans van de goed gemutste professor. Zou het einde van de tweede Layton-trilogie betekenen dat de professor zijn speurneus aan de wilgen hangt? Gelukkig blijkt dit (deels) onwaar en neemt dochter Katrielle nu het stokje over. Dit maal dus geen professor, geen Luke, maar nog altijd wel de Layton-magie? We gaan het zien in deze review!

Akira Tago
Level-5 heeft Layton's Mystery Journey ontwikkeld in herinnering aan puzzelmeester Akira Tago. Op 6 maart 2016 overleed het meesterbrein achter de Professor Layton-serie. Akira schreef succesvolle boeken, was psycholoog en bedacht de puzzels voor de Professor Layton-serie. Op 90-jarige leeftijd eindigde zijn leven door toedoen van een longontsteking. Zijn meest succesvolle boek, 頭の体操 (atama no taiso), verscheen in 1966 en wist meer dan 12 miljoen exemplaren te verkopen. Volgens Level-5 president Akihiro Hino is het bestaan van de Professor Layton-serie geheel te danken aan het bestaan van Tago's werk.

laytonsmysteryjourneyr1
Katrielle, Inspector Hastings, Ernest, en Lowonida.

In dit spel staat Katrielle's eigen bedrijfje centraal. Ze treedt graag in de voetsporen van haar succesvolle vader en werkt samen met andere speurneuzen zoals Emiliana en inspecteur Hastings. Assistent Ernest Greeves en een hond (Sherl O.C. Kholmes) staan mevrouw Layton bij in haar queeste naar het oplossen van allerlei mysteriën. Hoewel ook de professor af en toe ter sprake komt in het avontuur, speelt Hershel geen noemenswaardige rol in het spel.

Beginnend aan Katrielle's mysterieuze reis, valt de speler direct op dat dit spel de geest van de Professor Layton-serie zeer nadrukkelijk meedraagt. Je ontmoet allerlei gekke figuren, die telkens terug blijven keren. In elk hoekje heeft zich wel een puzzel verstopt, en je moet degelijk 'out-of-the-box' denken om puzzels op te lossen. Toch verandert er ook het een en ander ten opzichte van de welbekende games uit de twee Professor Layton-trilogieën.

laytonsmysteryjourneyr2
De gameplay zal Layton-veteranen bekend ogen.

Anders
Ten eerste valt Katrielle als vrouwelijk hoofdpersonage direct op. Weinig games, zelfs anno 2017 nog, durven een vrouwelijk hoofdrolspeler te selecteren voor games, ook al is bijna de helft van het gamend publiek vrouw. En als er al een vrouw in de hoofdrolsporen treedt, is dit vaak op een masculiene manier uitgewerkt. Katrielle deinst er echter niet voor terug om haar (zeer) vrouwelijke kant te laten zien, tot ergernis van de hond, Sherl. Ook aan het taalgebruik merk je dat dit spel een stuk progressiever aanvoelt dan veel andere games, door gebruik van inclusieve taal. Ten tweede verandert het spel de structuur volledig. Waar je in oude games weliswaar vaak uitstapjes maakte naar relatieve onzinnigheden, stond er altijd een belangrijk mysterie centraal. Denk aan het mysterie van de 'toekomstige' Layton in The Unwound Future en de gemaskerde antagonist uit The Miracle Mask. Hier draait het spel helaas niet om zo'n groot mysterie.

Een grootse puzzel die je het hele spel achtervolgt, maakt in deze game plaats voor meerdere kleine zaken. Eerst ga je achter de vermiste secondewijzer van de Big Ben aan, dan dient zich een mysterie aan van een verdwenen filmscène en dan krijg je weer te maken met een merkwaardige bankroof. Op deze manier krijg je telkens weer nieuwe zaken voor je neus om op te lossen. Er is wel sprake van enige opbouw van relevantie, want hoe verder je in het spel komt, hoe urgenter en minder triviaal je taken aanvoelen.

laytonsmysteryjourneyr3
De Seven Dragons.

Londen
Het oplossen van kleine zaken brengt minder spanning met zich mee dan een groots avontuur, maar leent zich wel beter voor korte speelsessies, wat handig is aangezien het spel ook op een mobiel apparaat te spelen is. Voor een Nintendo 3DS-speler voelt het wat gek aan om ogenschijnlijk onbelangrijke zaken op te lossen. De hoofdrolspelers in deze zaken zijn de zogenaamde Seven Dragons. Zij vormen samen de club van rijkste en meest invloedrijke Londenaren, maar lopen allemaal tegen andere problemen aan. Een van de Draken ontmoet je al erg vroeg in het spel: sympathiek en vriendelijk burgemeester Lowonida.

Ook andere Londenaars laten vaak hun gezicht zien in de game. Al deze gekke figuren hebben weer een opvallende eigen persoonlijkheid, merkbaar aan de slim geschreven dialogen en karaktertrekken. Een aantal gekke figuren keert terug uit vorige games, zoals Stachenscarfen, Granny Riddleton en Dean Delmona. De nieuw bedachte personages stellen ook niet teleur en verrijken de game met hun interessante persoonlijkheden, zoals de broeders Lipski, Maverick D. Rector en Douglas Dert. Deze in het oog springende characters en de daarbij excellent geschreven dialogen blijven kenmerkend en verrijkend voor de Professor Layton-serie.

laytonsmysteryjourneyr4
Het gaat Katrielle en Sherl niet altijd van een leien dakje.

Conclusie
Als je van de Layton-games houdt, zal Layton's Mystery Journey je niet teleurstellen. De meeste ingrediënten voor een geslaagd puzzelavontuur keren terug in Katrielle's reis langs verschillende mysteriën. Zo bewandel je het bekende Londen, waar puzzels zich overal schuilhouden, en je vermakelijke, gekke figuren op elke straathoek tegenkomt. De game maakt het rijke universum van de serie alleen maar kleurrijker door een vrouwelijk hoofdrolspeler toe te voegen en zo af te wijken van het reguliere formaat. Hoewel het gebrek aan een groots mysterie wel wat afdoet aan de algehele ervaring, staat Katrielle met haar boeiende persoonlijkheid sterk in haar schoenen en mis je de professor geen seconde.
8,5
N1-score
  • + Het fantastische Layton-universum is terug...
  • + ...met kleurrijke personages en goede dialogen
  • + Katrielle als prima vrouwelijk hoofdpersonage
  • + 'Out-of-the-box' puzzelen
  • - Gebrek aan een grootse verhaallijn
Next articleActie buiten Alola in nieuwe trailer voor Pokémon Ultra Sun... Previous articleJapanse verkoopcijfers 25/9/2017 - 1/10/2017: Fire Emblem Warriors...

Reacties van gebruikers

Avatar
Tobias | 05 oktober 2017 16:20 | #278056
Ik zit eerlijk gezegd nog wat te wachten totdat er een Switch-versie komt. Als ik niet al zoveel te spelen had op de Switch zou ik het er best voor over hebben om even terug te gaan naar m'n 3DS voor een nieuwe Layton-game, maar nu zie ik mezelf dat eerlijk gezegd voorlopig nog niet doen, wat ik jammer vind want ik heb wel alle voorgaande Layton games gespeeld en de film gekeken.
Avatar
Timmerito | 05 oktober 2017 19:40 | #278058
Net maar even gekocht! Hoor er veel negatieve, maar ook positieve dingen over, dus ben benieuwd! Kon het toch niet laten om het niet te bestellen op launch day, want een aanbieding zal layton's kennende wel even gaan duren.
Avatar
Lupaie | 05 oktober 2017 21:30 | #278061
collapse
Zit er nog n verschil tussen de iphone en 3ds versie want de iphone game zag en voelde precies aan als een 3ds game met betere gfx. En dan betaal je 19 euro dus vroeg me af wat Nintendo op de 3ds telt en of er extras zijn.
Avatar
DarkAngelOfDragons | 06 oktober 2017 00:44 | #278066
Reactie op post #278061 van Lupaie
Vraag mij dat ook heel de tijd af. Heb het op mijn smartphone en ben er mee bezig, maar ik denk dat ze allebei wel hetzelfde zijn. Smile
Avatar
Jeroen K. | 06 oktober 2017 07:49 | #278068
Reactie op post #278061 van Lupaie
Volgens mij zijn beide versies inderdaad min of meer hetzelfde. Hogere ontwikkelingskosten voor de Nintendo 3DS of iets dergelijks kan voor het prijsverschil zorgen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Level-5
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 oktober 2017

Screenshots