Story of Seasons: Trio of Towns Review | 11 oktober 2017 10:00 | Auteur: Jeroen K.

In iédereen schuilt een boer, ook in jou! Story of Seasons: Trio of Towns vervolgt de populaire Harvest Moon-serie, die al vanaf de GameCube-dagen een vaste fanschare kent. Trio of Towns probeert weer wat subtiele veranderingen door te voeren, terwijl het de kern van de serie intact houdt. Is het boerenleven iets voor ons en weet de Nintendo 3DS-release staande te blijven in deze drukke maanden?

Verhaal
In Story of Seasons: Trio of Towns duik je in de huid van je aanpasbare hoofdpersoon! Je vader heeft een plan om weer eens te gaan verhuizen met het hele gezin, maar daar heb jij niet zoveel zin in. Je besluit je oom Frank op te zoeken in Westown, en onder zijn leiding een boerenleven te beginnen. Frank staat je hierin bij en concludeert na een tijdje dat het boerenleven je wel past. Het verhaal kun je dus vooral zien als een introductie in je leven als boer, en niet als een leidende draad door je agrarische carrière.

tot1

Boeren
Je slijt je boerendagen in Story of Seasons door voornamelijk zorg te dragen voor je verschillende gewassen. Je maakt je land gereed voor de te planten zaadjes, bewatert je groeiende gewassen en oogst ze wanneer de tijd erom vraagt. Alternatief kun je ook bomen planten; deze hebben verschrikkelijk veel tijd nodig om te groeien, maar geven daarna op reguliere basis producten af. Ook kun je een verzameling dieren in huis nemen, waaronder koeien of kippen. Je kunt zelfs je landgoed verrijken met een kat of een hond, al kosten deze – net als in de werkelijkheid – alleen maar geld en leveren ze niets op.

Zoals het eerste deel van de titel aangeeft, hangt het van het seizoen af welke gewassen je het best kunt verbouwen. In principe begeleidt het spel je hier behoorlijk in en zul je geen 'seizoensfouten' maken. Over het algemeen bieden de verschillende winkels in het begin van het spel goedkopere zaadjes aan die relatief snel oogstbaar zijn; na verloop van tijd kun je duurdere zaadjes kopen waar je meer tijd in investeert. Behalve een tekort aan tijd of geld, speelt op dagelijkse basis ook een tekort aan energie een rol. Het wateren van je gewas kost je vaak al (afhankelijk van hoeveel je in groei hebt) zeker de helft van je beschikbare energie. De andere helft kun je bijvoorbeeld gebruiken om bomen te hakken. Zo verdien je hout, dat je weer kunt gebruiken om je boerderij uit te breiden.

tot3

Trio of Towns
Zoals het tweede deel van de titel aangeeft, bevindt je je met je boerderij tussen drie dorpjes in: Westown, Lulukoko en Tsuyukusa. De drie dorpjes hebben elk hun eigen winkels met unieke spullen, maar vervullen over het algemeen hetzelfde doel. Je komt hier om zaadjes te kopen, of andere goederen voor je boerderij. Het grootste verschil is cultureel: Westown heeft een Wilde Westen-stijl, Lulukoko een Hawaïaanse en Tsuyukusa een traditioneel Japanse. Hoewel de stereotypische uitbeelding van de verschillende culturen vooral bedoeld is om een jonger publiek aan te spreken, spreekt de ondoordachtheid en het onrealisme ervan niet bepaald tot de verbeelding. Het spel had er beter aan gedaan om een wat originelere insteek te bedenken voor de drie dorpjes.

Progressie
Progressie volgt gestaag in Story of Seasons. Het begin van het spel weet de speler te boeien door verschillende gameplay-elementen voor te stellen. Zo kun je bijklusjes uitvoeren, spullen verzamelen, je boerderij uitbreiden en proberen je Town Link Rank (je affectie met één van de dorpen) uit te bouwen. Na verloop van tijd verliezen deze bezigheden echter hun waarde. Bijklusjes leveren na een tijdje relatief nog nauwelijks geld op bijvoorbeeld. Op dat moment kom je tot de kern van de gameplay: het bijhouden van je landgoed. Tegelijk probeert het spel je wel opties te bieden, opdat de gameplay wat minder repetitief voor je aanvoelt. Dit zal echter niet iedereen kunnen interesseren. Zo lijkt Story of Seasons: Trio of Towns de fans van de simulatiereeks op hun wenken te bedienen, maar nieuwkomers weinig interessants te bieden.

tot2

Conclusie
Story of Seasons: Trio of Towns doet wat iedereen verwacht van deze game. Het vermakelijke boerensimulatiespelletje doet haar best om nieuwkomers te verwelkomen in de serie met een lage instapdrempel, en extra gameplay-elementen. Helaas weten deze op de lange termijn niet écht te boeien, en helaas stellen de drie dorpjes – voornamelijk afgestemd op een jonger publiek – ook teleur. Hoewel het charmante spelletje fans van de serie een nieuw boerenavontuur geeft om zich in te storten, heeft het toch net wat te weinig om het lijf.
6,5
N1-score
  • + Charmante game
  • + Toegankelijk voor nieuwkomers...
  • - ...maar niet boeiend genoeg voor nieuwkomers
  • - Iets te stereotypische dorpjes
  • - Repetitieve gameplay
Next articleNintendo lanceert live-action musical trailer van Super Mario... Previous articleEén grote bullet-hell in lanceertrailer Touhou Kobuto V

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Story of Seasons: Trio of Towns

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Simulation RPG
Ontwikkelaar: Marvelous
Uitgever: Marvelous
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 13 oktober 2017

Screenshots