N1 bezoekt Pokémon GO Safarizone Amstelveen Special | 15 oktober 2017 14:30 | Auteur: Jeroen K.

Niantic omarmt het gemeenschapsgevoel van Pokémon GO steeds meer. Sinds Pokémon GO Fest in Chicago het zomerseizoen aftrapte, draaide het mobiele Pokémonspelletje voornamelijk om samen raid-gevechten aangaan en bij elkaar komen om het spel te spelen. Gisteren organiseerde Niantic voor het eerst een grootschalig evenement in Nederland. We reisden eerder al af richting Almere, Leidschendam en Zoetermeer om digitale monstertjes te vangen. Hoe ervoeren we het evenement in Amstelveen?

Pokémon!
De zogenaamde Safarizone in Amstelveen wist flink wat volk op de been te brengen. Waar kwamen al deze mensen voor? Ten eerste kreeg je speciale eieren bij de deelnemende PokéStops. Hiervoor loop je slechts twee kilometer, maar kun je ook enkele Pokémon krijgen die normaal veel zeldzamer zijn, zoals Chansey, Mareep en Larvitar. Ten tweede verschenen er veel Pikachu en Magikarp tijdens het evenement, met een extra hoge kans om ze in shiny-vorm te treffen. Ten derde verschenen er belachelijk veel Starterpokémon, Magikarp, Miltank, Stantler, Clefairy, Chansey, Larvitar, Snubbull, Eevee, Porygon, Mareep, Skarmory, Kangaskhan, Unown en Machop in het winkelcentrum. Alles bij elkaar genoeg reden om de aandacht van de fervente Pokémon-speler te trekken.

pogoamstelveen1

Speelveld
Drie teamhoofdkwartieren bevonden zich in het winkelcentrum. Die van Instinct en Valor bevonden zich dicht bij elkaar, terwijl Mystic aan de andere kant van het winkelcentrum stond. In de praktijk dienden deze 'lounges' vooral als informatiepunt, want de schamele opzet zorgde ervoor dat slechts enkele mensen gebruik konden maken van het 'lounge-gedeelte'. Als resultaat verspreidden de Pokémon-jagers zich over het winkelcentrum (opvallend genoeg ook bezoekers zonder kaartje), wat het winkelend publiek veelal als vervelend ervoer. Pikachu zelf dook óók zo nu en dan op in het winkelcentrum, zodat bezoekers een kiekje konden nemen met Pikachu aan hun zijde.

(Dis)connectie
Niantic kondigde vooraf al aan dat alle gyms van het evenemententerrein verwijderd zouden worden. Raids zouden immers zorgen voor een té belast netwerkt... en dat heeft Niantic juist ingeschat. Amstelveen bood als winkelcentrum en stad een gratis wi-fi-netwerk aan, maar dit bleek niet in staat aan de vraag te kunnen voldoen. Pokémon GO had echter ook een eigen wi-fi-netwerk geïnstalleerd, en dit netwerk deed het veelal uitstekend. Gelukkig maar, want de 3G-verbinding bleek op veel momenten té instabiel. In de meeste gevallen werkte het spel dus erg goed, maar met zó veel Pokémon op één scherm én een niet heel erg stabiel netwerk, voorkom je niet dat het spel soms uitvalt of vast hangt.

pogoamstelveen2

De buit
Na een volle dag jagen, heb ik een glimmende Magikarp en Pikachu aan mijn collectie kunnen toevoegen. Ook de SAFARI-letters van het Unown-alfabet waren al snel in mijn bezit. Ondanks deze leuke exclusieve Pokémon, leek het evenement zich vooral te richten op spelers die hun Pokédex nog niet geheel gevuld hebben. Pokémon als Mareep, Chansey en Larvitar zijn normaal zó zeldzaam, dat veel spelers er een flinke kluif aan hebben genoeg candy te verzamelen. Vandaag schuilde er achter elke hoek een heel cluster zeldzame Pokémon, waardoor spelers hier voor een groot deel hun Pokédex konden vullen. Was het de moeite waard? Jazeker, voor iedereen die het mobiele spelletje nog fanatiek speelt. In Amstelveen doken véél meer zeldzame Pokémon op dan eerder in Leidschendam, Zoetermeer en Almere.

Conclusie
Helaas kan Niantic haar Pokémon GO-evenementen alleen kleinschalig organiseren; anders begeeft het netwerkt het hoogstwaarschijnlijk. Toch doet Niantic het in Amstelveen voortreffelijk. Het wi-fi-netwerk bleek behoorlijk stabiel en de aanwezige Pokémon bliezen je omver. Zó enorm veel Pokémon, die je normaliter vrijwel nooit treft, verschenen op je scherm, dat je moeite had te kiezen wat je wél en niet wilde vangen. We hebben geluk dat Niantic een evenement van het kaliber Chicago en Yokohama naar Nederland heeft gebracht, en nu is het tijd voor de derde generatie!We geven tevens nog een officiële Safarizone-poster weg via Twitter!
Next article2D hack'n'slasher Icey komt naar Nintendo Switch Previous articleBlazBlue: Cross Tag Battle eindelijk officieel bevestigd voor...

Reacties van gebruikers

Avatar
Duncan | 15 oktober 2017 23:53 | #278271
collapse
Waarom heb je een Doduo als buddy, Jeroen?

Ik ben niet gegaan, omdat ik moest werken die dag. Gelukkig wel een paar weken terug naar de safarizone in Oberhausen geweest waar ik een hoop Chansey candy heb kunnen farmen. Biertje?
Avatar
Jeroen K. | 16 oktober 2017 08:14 | #278276
Reactie op post #278271 van Duncan
Deze screenshot was niet door mij genomen, haha. Ik heb zelf Pineco als buddy om m'n 98% te gaan kunnen evolueren, Forretress is tof. Heb geen candy meer nodig voor Pokédex-evoluties.
Avatar
FalconPawnch | 16 oktober 2017 01:19 | #278273
Ik blijf het kut vinden dat je er helemaal voor naar Amstelveen moet reizen. ik wil graag Kanghaskan en Unown, maar ik ga er niet voor betalen, ik wil ze gewoon kunnen vangen in m'n eigen woonplaats.
Avatar
deejaydadream | 16 oktober 2017 07:42 | #278275
collapse
Ze kunnen beter in de lente/zomer/herfst, iedere 2 weken een andere provincie aan doen. Ik ga geen 30 Euro uitgeven aan de trein en dan onderweg eten kopen (ben je 40 Euro kwijt in totaal). Dat geef ik liever uit aan een volwaardige game.

In het begin heb ik Pokemon Go nog wel gespeeld, maar dit jaar totaal niet meer. Steeds dezelfde Pokemon in de buurt, en helaas ook niet veel Pokestops. Niet ieder kind, jeugdige of ouder kan het veroorloven en vrij hebben om naar zo evenement te gaan. Er zou meer randomheid moeten komen in de buurt waar je woont.
Avatar
FalconPawnch | 16 oktober 2017 18:31 | #278287
Reactie op post #278275 van deejaydadream
precies. Dit dus.
Avatar
Coldman | 16 oktober 2017 13:43 | #278282
Ik ben blij dat er zonder ticket ook gewoon genoeg te doen was. Ik heb geen ticket kunnen bemachtigen want die dingen waren binnen 0.02 seconde al uitverkocht (als de website het uberhaupt voor je deed). Maar ik heb me prima vermaakt met scanners en gewoon een beetje rondrijden van spawn naar spawn.

Ook waren er heel veel clusterspawns door heel de stad, dus op elke hoek van de straat zaten wel zeldzame Pokemon.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon GO

Platform: iOS
Genre: Augmented Reality
Ontwikkelaar: Niantic
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 16 juli 2016

Pokémon GO

Platform: Android
Genre: Augmented Reality
Ontwikkelaar: Niantic
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1
Releasedatum: 16 juli 2016