Etrian Odyssey V: Beyond the Myth Review | 08 november 2017 18:00 | Auteur: Patrick

Sinds 2013 komt Etrian Odyssey V alweer als vierde game in de serie naar Europa, na Etrian Odyssey IV als volgende in de hoofdreeks. Tussendoor verschenen nog als zogenaamde 'Untold-games' de eerste en tweede Etrian Odyssey met de toevoeging van een verhaal. De drie voorgaande games kregen op N1ntendo ieder een 8,5 waarmee Atlus consequent scoorde. Weet Atlus die reeks nu te doorbreken met Etrian Odyssey V? Onze verwachtingen zijn hoog!

Net als bij iedere voorgaande review van een game uit de Etrian Odyssey-reeks starten we met de vermelding dat Etrian Odyssey V een bijzonder pittige dungeon crawler is. De reeks kenmerkt zich door het de speler vooral niet te gemakkelijk te maken, in veel gevallen zelfs moeilijk of onvergeeflijk. Ga je net iets te ver de kerker in dan loop je te allen tijde het risico dat je ineens enorm sterke vijanden tegenkomt. Etrian Odyssey V verandert dit niet, al heb je het op de gemakkelijkste moeilijkheidsgraad niet zo moeilijk in dit spel. Helemaal ga je er echter niet aan ontkomen. Verder is de kerker deze keer weer erg diep en kun je zodoende vele tientallen uren op ontdekking uit.

1

Etrian Odyssey V Untold
Een verhaal... tja, dat zit er helaas niet echt in. Atlus gaat daarmee voorbij aan de ervaring van de Untold-reeks: in mijn optiek een gemiste kans. Sterker nog: een zeer grote teleurstelling! Door de hoge moeilijkheidsgraad is Etrian Odyssey bepaald niet toegankelijk voor nieuwe spelers en dat hebben ze met de Untold-reeks deels opgelost door een fatsoenlijk verhaal en een vaste groep personages toe te voegen. De hoop dat Etrian Odyssey V je deze keuze ook zou voorschotelen verdwijnt zo als sneeuw voor de zon.

In het vierde deel van de serie besloot Atlus het geheel over een andere boeg te gooien. Waarbij je in eerdere delen altijd vanuit een standaard stad direct de kerker in dook voegde het vierde deel een overworld toe en kon je de verschillende gebieden veel beter plaatsen. Deze toevoeging ontbreekt helaas in Etrian Odyssey V.

Een grote ontdekkingsreis
Etrian Odyssey V is een grote ontdekkingsreis. In het begin, door het ontbreken van een fatsoenlijke tutorial (zoals altijd), moet je uitvogelen hoe alles werkt en daarna mag je een bijzonder uitgebreide kerker doorzoeken. Een belangrijk element van iedere Etrian Odyssey is het bijhouden van de kaart van de kerker. Gelukkig hebben ze op dat vlak wel de verbeteringen van de afgelopen jaren meegenomen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de tegels waar je op loopt automatisch op de kaart verschijnen. Ook kom je gedurende je exploratie allerlei zaken tegen waarbij je voor keuzes komt te staan. Nieuw in dit deel: je krijgt een beloning in de vorm van ervaringspunten hiervoor!

57

Je team van ontdekkingsreizigers werd bij de Untold-serie voor je samengesteld, maar nu mag je daar zelf mee aan de slag. Gelukkig maar, want je team naar je eigen hand zetten is zeker een prettige bijkomstigheid. In het begin van het spel kun je nog lastig inschatten welke opstelling je het best kunt nemen. Zo kom je er meestal later nog wel achter dat je beter voor een andere klasse had kunnen kiezen en dan mag je weer van voor af aan beginnen!

Oude bekenden
Tijdens je verkenning kom je uiteraard weer monsters tegen. In de meeste gevallen in de willekeurige gevechten die starten nadat je een aantal stappen gezet hebt, maar in sommige gevallen ook één van de reusachtige FOE’s die zich fysiek op de kaart bewegen bij elke stap van de speler. Veel oude bekenden vijanden keren terug in dit deel en nadat een vijand je aanvalt start een klassiek turn-based gevecht waarbij je een keuze maakt voor de aanvallen van je team, dat maximaal uit vijf leden bestaat. Dit werkt precies zoals je gewend bent van de serie. De mogelijkheid om zogenaamde Union Skills te gebruiken verandert dit gevechtssysteem enigszins. Nadat je personages 100% Union bereikt hebben kunnen ze kiezen uit enkele speciale aanvallen om naast je standaardaanval uit te voeren. Aan de ene kant vinden we dit een goede toevoeging ter vervanging van de Burst Skills, maar aan de andere kant is het niet zo bijzonder.

56

Authentieke Etrian Odyssey-ervaring
Sterker nog: Etrian Odyssey V is helemaal niet zo creatief. De game ziet er hetzelfde uit als altijd, de muziek is grotendeels hetzelfde, maar toch weet de basis weer te boeien. Dat zegt echter meer over de Etrian Odyssey-reeks en de basis ervan dan over dit vijfde deel. In die zin houd ik een tegenstrijdig gevoel over aan deze titel. Aan de ene kant is de game teleurstellend op het vlak van innovatie, maar tegelijkertijd doet de game puur als dungeon crawler alles goed! Wil je dus een authentieke Etrian Odyssey-ervaring? Dan is dit de beste game in de reeks te noemen. Wil je echter vernieuwing en verandering? Dan ben je beter af met één van de beide Untold-titels. Onbekenden met de serie kunnen vanwege de moeilijkheidsgraad het beste starten met de Untold-games.Conclusie
Etrian Odyssey V brengt een zeer pure dungeon-crawlingervaring. Als je houdt van de eerste delen uit de serie en de verhaallijn uit de Untold-reeks maar niks vond, haal je hiermee de beste titel uit de reeks in huis. De game doet wat betreft dungeon-crawling en map-making niets fout en borduurt verder op de ijzersterke basis die Atlus al met deeltje één neergezet heeft. Maar dat is tegelijk het probleem met Etrian Odyssey V waardoor we de game als teleurstellend ervaren! Atlus heeft alle veranderingen van de afgelopen jaren in Etrian Odyssey IV en de Untold-reeks jammerlijk achterwegen gelaten. De overworld uit deeltje vier en een verhaallijn zoals uit de Untold-reeks hadden perfect samen kunnen komen in dit vijfde deel. Helaas heeft Atlus ervoor gekozen meer terug te gaan naar de roots van de serie en verder weinig echte veranderingen door te voeren. Hiermee doorbreekt Atlus de consequente score van de afgelopen drie titels helaas in negatieve zin!
7,5
N1-score
  • + Pure dungeon-crawlingervaring
  • + Voor sommigen de beste Etrian Odyssey-game tot nu toe maar ...
  • - ... zeer teleurstellend als je vernieuwing wil
  • - Voortgang van de serie van afgelopen vijf jaar overboord
Next articleUbisoft opgetogen met de verkoop van haar spellen; meer Switch-titels... Previous articleJapanse verkoopcijfers 30/10/2017 - 5/11/2017: Call of Duty...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Etrian Odyssey V: Beyond the Myth

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Dungeon Crawler
Ontwikkelaar: Altus
Uitgever: Deep Silver
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 17 oktober 2017

Screenshots