Rocket League: de lange weg naar 30 miljoen gebruikers Special | 13 november 2017 10:00 | Auteur: Paul

Rocket League, wie kent het niet? De voetbal-game met radiografisch bestuurbare autootjes heeft de wereld van esports op haar kop gezet en tientallen miljoenen gebruikers verzameld gedurende de afgelopen twee jaar. Weinig mensen weten dat het spel acht jaar geleden al in de huidige vorm speelbaar was. We nemen een kijkje in de geschiedenis van Rocket League en hoe de ontwikkelaar Psyonix het spel ondersteund heeft.

In den beginne
In 2009 bracht Psyonix een vrij onbekende game uit voor de PlayStation 3. Met de vreemde titel Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars bleef de game redelijk onder de radar. Met een handjevol auto's voetballen in wilde arenas was een uniek concept met veel potentie. Vanwege de verwarrende titel en matige marketing heeft de game niet de interesse van het publiek weten te vatten.

1397068730

Recht in de kruising!
We spoelen zes jaar vooruit. Psyonix heeft het originele concept gestroomlijnd en het spel opnieuw uitgegeven voor PlayStation 4 en PC. De maps waren identiek qua speelveld en de auto's hadden minimale verschillen. Met ondersteuning voor vier spelers op hetzelfde scherm en talloze customisation-opties legde Psyonix de beginselen vast van het fenomeen dat we kennen als Rocket League. Als kers op de taart konden gebruikers van PlayStation Plus het spel gratis downloaden, en Psyonix wist met de belofte van DLC menig gamer enthousiast te maken voor een game die zes jaar eerder geen hype wist te creëren.

Content, content, content
In de tijd na de release heeft Psyonix ook duidelijk niet stilgezeten. Bijna maandelijks kwam er een update met nieuwe auto's, arenas en voorwerpen. Elke update kreeg een eigen trailer in de stijl van de update. De betaalde DLC beperkte zich tot auto's en de bijbehorende opties, waaronder ook gelicenseerde auto's uit Back To The Future, Hot Wheels, Batman Vs. Superman en Fast & Furious. Nieuwe arenas, gamemodes en honderden voorwerpen voegden zich gratis bij het spel. Zo is er naast het voetballen nu basketbal, hockey, Rumble (met voorwerpen á la Mario Kart) en een explosieve vorm van volleybal beschikbaar. Ook kan er in besloten potjes diverse elementen aangepast worden die een nieuwe dimensie geven aan de huidige twintig arenas.

1397068729

U vraagt wij draaien
Buiten de DLC om luisterde de ontwikkelaar serieus naar de terugkoppeling van het groeiend aantal spelers. Als er werd gevraagd om een functie of het terugbrengen van (seizoens-)content, verscheen dit vaak zeer snel terug in de game. Deze vorm van ondersteuning, tezamen met de tientallen updates de afgelopen twee jaar, heeft gezorgd voor een explosieve groei van het aantal spelers. Afgelopen maart meldde Psyonix dat ze 10,5 miljoen exemplaren verkocht hebben verdeeld over PlayStation 4, Xbox One en PC met meer dan 30 miljoen unieke spelers. Dankzij het stroomlijnen van de gameplay en content was het klaargestoomd om een intrede te maken in de esports-wereld. Crates met cosmetische voorwerpen, te openen tegen betaling, kwamen bij het spel. Hiervan gaat een deel naar de prijzenpot van de diverse toernooien en inmiddels is er 620.000 dollar uitgekeerd aan de winnaars.

1397068731

De toekomst
Nu heeft Psyonix de Nintendo Switch in de lijst met ondersteunde hardware gezet. We ruilen wat geavanceerde grafische foefjes in voor het kunnen spelen in handheld-modus en mogen de volledige ondersteuning verwachten van Psyonix als het gaat om DLC. Nieuwe auto's zullen een paar euro kosten terwijl iedere gebruiker mag genieten van nieuwe hoedjes, antennes, vlaggetjes en veel meer. Volgend jaar gaat zelfs Psyonix de mogelijkheid toevoegen om een lobby te maken met gebruikers van andere consoles en PC, iets wat geen andere game tot nu toe voor elkaar heeft gekregen op de Nintendo Switch.
Next articleRelease Mario Party: The Top 100 naar voren geschoven; verschijnt... Previous articleKirby Battle Royale

Reacties van gebruikers

Avatar
Masterswordish | 13 november 2017 13:20 | #279022
collapse
Ik had SSRABC toen op de PS3 en speelde dit helemaal kapot met mijn vrienden. Je kon toen je eigen soundtrack kiezen, en ik had alleen de CD Is This It van de Strokes op mijn PS3 staan, die nu dus onlosmakelijk is verbonden met epische potjes. Altijd 2 vs. 2 splitscreen. Heel tof spel, maar helaas te competitief geworden voor mij om leuk te blijven.
Avatar
Paul | 13 november 2017 13:34 | #279023
Reactie op post #279022 van Masterswordish
Er zijn een hoop "casual" gamemodes toegevoegd als je toch met maten een avondje wilt grappen en grollen! De competitie is inderdaad wel toegenomen, maar ik vind dat ze het goed scheiden.

Je verhaal over de soundtrack heb ik met Phantasy Star Online, ik zette altijd een Muse CD op Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Rocket League

Platform: Nintendo Switch eShop
Prijs: Gratis
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Psyonix
Uitgever: Psyonix
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 14 november 2017

Screenshots