Doom Review | 17 november 2017 15:00 | Auteur: Mink

Het voelt enorm bizar om na zes jaar voor een Nintendo-website te hebben geschreven, een review te mogen schrijven van Bethesda’s Doom. Nooit had ik verwacht dat deze, of een andere, Bethesda-titel naar een Nintendo-console zou komen. We mogen Todd Howard en Nintendo bedanken, want de uitgeverij brengt verscheidene topspellen naar de hybride console. Kan deze 18+ titel zich goed bewegen bij Nintendo of toont de game gelijk aan waarom Bethesda’s spellen nooit naar Nintendo-consoles komen?

Doom draait volledig om de gameplay en dat is goed te merken door het magere verhaal. Je bent soldaat X die ontwaakt te midden van buitenaardse wezens. Nee, niet de schattige groene varianten, maar eerder de dodelijke Ghoul-achtige aliens. Bewapend met een geweer voorzien van oneindige ammunitie, kan het Doom-feest beginnen. Je gaat van de maan naar Mars om uiteindelijk zelfs de demonen in de hel een kopje kleiner te maken. Wees klaar voor een buitengewoon avontuur vol bloed, gore en baldadig geweld.

4


Highway to Hell
In Doom staan geweld en het doden van demonen op de eerste plek, en dit kun je dan ook op verschillende manieren doen. Je begint het spel met een simplistisch geweertje, maar komt op den duur nieuwe en grotere wapens tegen. Zo krijg je een two barrel shotgun in je schoot geworpen, mag je vijanden af gaan slachten met een kettingzaag en uiteraard de BFG9000. Dit laatste geweer heeft een acroniem als naam; Big Fucking Gun. Dit "fucking" grote geweer is dan ook iconisch voor Doom: gewelddadig, grof en over de top. Dat is echter niet alles betreffende de wapens, zo kun je met verzamelde punten je wapens ook upgraden. Zo kun je jouw shotgun verbeteren met een granaatwerper of je standaard geweertje upgraden om meer schade aan te richten.

Deze upgrades zijn meestal goed verstopt, wat het exploreren tegelijk extra beloont. De meeste locaties in Doom kennen een zeer lineaire aanpak, met als voornaamste obstakel de muur aan vijanden. Toch stuit je op genoeg geheime wegen en hier vind je extra leven, additionele armor, aanvullende ammunitie, en zelfs enkele verzamelobjecten. Al met al is er genoeg voor de verzamelaar en wordt de ontdekkingsreiziger flink beloond met upgrades en andere hulpmiddelen.

5


Hells Bells
De vijanden in Doom onderscheiden zich niet als de meest intelligente wezens in het universum, maar ze zijn in ieder geval niet dommer dan in andere versies. Je kunt vanaf een hoger punt in principe het gros van de vijanden vernietigen terwijl de demonen rustig door wandelen alsof er niets gebeurt. Eenmaal in het gevecht zijn de demonen een stuk agressiever en vallen ze je roekeloos aan. Hiermee houden ze totaal geen rekening met eigen beschutting, wat perfect uitkomt voor onze soldaat.

Wanneer je een demon hebt verzwakt, licht zijn lichaam op. Dit licht indiceert dat je de demon op een gruwelijke wijze tot pulp mag slaan. Met één druk op de rechter analogestick rukt de protagonist een arm van de demon af om hem met zijn eigen arm in elkaar te beuken, of hij duwt de vijand op de grond om vervolgens zijn hoofd te pletten met de hak van zijn laars. Deze brute moorden typeren de Doom-gameplay en zelfs op de Nintendo Switch zitten alle finishing moves erin. Dit houdt de gehele speelsessie leuk en fris.

6


Grafisch en Geluid
Doom is al enkele jaren oud, maar weet grafisch toch enkele stappen terug te zetten op de Nintendo Switch. Dit stoort niet, noch heeft het een impact op het spelen van de game, maar het spel ziet er beduidend waziger uit op de hybride console dan op andere platformen. Gelukkig loopt de Nintendo Switch-versie wel enorm stabiel; het spel heeft geen framedrops of andere technische beperkingen. Zelfs op de handheld loopt het spel zeer stabiel. Als je dan toch de keuze hebt tussen mooie grond texturen of een soepel draaiende game, dan zou ik altijd voor die laatste gaan.

De sfeer van Doom maakt een geweldige indruk. De heftige achtergrondmuziek gevolgd door de snelle en bloeddorstige actie zorgen voor een compleet plaatje. De volledige speelsessie zit je op het puntje van je stoel, simpelweg door de boeiende en fascinerende actiegameplay. ID Software heeft absoluut goed gekeken naar de eerste Doom, want deze “remake” heeft veel weg van de oorspronkelijke titel, wat alleen maar als "zeer goed" omschreven kan worden.

Extra's
Doom heeft meer te bieden dan alleen een groots singleplayeravontuur. Zo heeft het een online multiplayermodus waarbij je in een team het opneemt tegen andere gamers. Deze werkt prima, maar heeft me nooit weten te interesseren. Tevens kun je in de Arcade Mode levels uit de verhaallijn opnieuw spelen. Dit keer heb je alle wapens die je aan het eind van de game hebt inclusief power-ups. Door ieder level zo snel en compleet mogelijk te halen zou je Doom op een geheel nieuwe manier ervaren. In plaats van een uur, duurt een level in de Arcade Mode slechts vijf minuten. Deze zijn dan wel enorm intensief, wat het geheel enorm adrenaline pompend maakt.Conclusie
Wie had ooit gedacht dat we Doom op een Nintendo-handheld konden spelen? Ik zeker niet in ieder geval. Maar het resultaat moge er zijn: een met actie bepakte first-person shooter die verrassend soepel draait in de handheld-modus. Toegegeven, het spel oogt een stuk waziger dan de alternatieve versies, maar daarvoor krijgen we een soepel draaiende game terug. Al met al is Doom een aanrader voor iedereen die houdt van first-person shooters. De Nintendo Switch-versie is absoluut niet de beste, maar dankzij de hybride aard van het beestje, wel de enige versie die je niet weg hoeft te leggen.
8,1
N1-score
  • + Actiegame pur sang
  • + Goede first-person shooter
  • + Gruwelijke sfeer
  • + Draait zeer soepel in handheld
  • - Alles ziet er wazig uit
  • - Niet al te intelligente vijanden
Next articleOveral in huis draken bevechten in lanceertrailer The Elder... Previous articleTIME noemt Nintendo Switch een van de beste innovaties van 2017

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 17 november 2017 16:01 | #279105
collapse
"Met één druk op de rechter analogestick rukt de protagonist een arm van de demon af om hem met zijn eigen arm in elkaar te beuken,"

Beat a motherfucker with another motherfucker =P
Avatar
Mink | 17 november 2017 18:24 | #279110
Reactie op post #279105 van FalconPawnch
Gotta love them memes <3.
Avatar
SuperX | 17 november 2017 16:25 | #279106
Ben hem nu ook aan het spelen op de Switch, erg gaaf spel! En het werkt gelukkig goed, voor het merendeel, op de Switch. Daarnaast heeft deze game een van de beste box-art van dit jaar! Echt mooi, tenminste iets dat mooier is bij de Switch versie ; ).
Avatar
Infantino88 | 17 november 2017 16:36 | #279107
Zalige game ! More of these please!
Avatar
MichaelNight | 17 november 2017 17:08 | #279108
Multiplayer optie is garbage. Je kan niet met je vrienden één team maken/worden oftewel... je kan je vrienden in public lobby niet uitnodigen om tegen andere players te spelen. Alleen in private lobby maar ja.. 1) of ze komen is een vraag. 2) je kan geen level up's scoren. Met joinen klopt ook voor geen meter.

Voor de rest vind ik solo player erg gaaf, veel secrets die je kan ontdekken en het spel is super snel.

PS: Het doet mij een beetje denken aan metroid.

Mooie score btw Biertje?
Avatar
koekiemonster | 17 november 2017 19:45 | #279113
Generieke piew piew. Ik houd er van, maar -als ik de comments van afgelopen jaren goed begrijp- de Nintendo fan niet.

Piew piew!
Avatar
Sharjah-Games | 18 november 2017 02:31 | #279119
collapse
Mink dat wazige kan je verbeteren door dit te doen!!
Avatar
Mink | 18 november 2017 12:32 | #279122
Reactie op post #279119 van Sharjah-Games
Ja, dat had ik al vernomen, toch bedankt voor de informatie. Overigens blijft het nog wel waziger, maar gelukkig wel een stuk minder.
Avatar
ThanosReXXX | 18 november 2017 16:26 | #279123
Reactie op post #279119 van Sharjah-Games
Je kan ook nog motion blur uitzetten, tenzij je dat een tof effect vindt, maar het zorgt er wel voor dat de graphics "uitgesmeerd" worden, op het moment dat je je snel beweegt, dus het uitzetten scheelt ook weer een beetje voor de scherpte. Wink

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

DOOM

Platform: Nintendo Switch
Genre: First Person Shooter
Ontwikkelaar: id Software
Uitgever: Bethesda Softworks
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4-12
Releasedatum: 10 november 2017

Screenshots