Redactieklassiekers: Xenoblade Chronicles Special | 29 november 2017 12:00 | Auteur: Jeroen K.

In 2011 bracht een zestienjarige Jeroen zijn zomervakantie door in het prachtige en heuvelachtige Zuid-Engeland. Londen stond voor een dagje op de planning, maar we bezochten vooral verschillende dorpjes aan de zuidkust van het eiland Groot-Britannië. Een van deze dorpjes bevatte een wel erg maffe gamewinkel. Hier brachten personeel en 'klanten' de zaterdagmiddag vooral door met het samen spelen van games... Geen videogames, maar bord- en kaartspellen. Ik griste snel een Engelse [N]Gamer uit het rek en verliet de winkel (na betaald te hebben, uiteraard).

Futures That Lie Ahead
Deze zestienjarige Jeroen in 2011 had na een jeugd met zijn PlayStation 2 en GameBoy Advance nu vooral plezier van zijn Wii. Toen GoldenEye 007 in 2010 voor de Wii verscheen, wilde hij toch echt eens het spelsysteem in huis halen met die mooie gouden controller erbij. Mede omdat ook Super Smash Bros. Brawl al speelbaar was op het systeem. Op de [N]Gamer uit Engeland blonk één titel uit met een prachtig plaatje uit op de voorkant: Xenoblade Chronicles. De titel kreeg wel zes bladzijden aan lovende woorden zo'n 10 dagen voor de release, dus ik wist wat mij te doen stond zodra ik thuis zou arriveren uit Engeland: veel uren maken achter mijn Wii!

ngx1

Memories
En [N]Gamer Engeland had niet gelogen: wat een prachtige titel had ik met Xenoblade Chronicles in huis gehaald. Nooit eerder heb ik zo'n mooie wereld mogen ervaren met een intrigerend verhaal en overtuigende personages. Nooit heb ik geweten dat de video-game als kunst- en entertainmentvorm dit in zijn mars zou hebben. Nooit had ik voor mogelijk gehouden dat de Wii zo'n enorm grootse game in al haar glorie zou kunnen draaien. Voor eens en altijd heeft Monolith Software ervoor gezorgd dat ik een heel stuk meer geïnteresseerd raakte in gaming. Tot op de dag van vandaag heeft geen enkele game meer zó veel indruk op me gemaakt.

Gaur Plain
In het aandoenlijke dorpje Colony 9 begint je avontuur als Shulk met de Monado. Al meteen verrast de game je met een uitgestrekte natuur en een plezierig muziekje op de achtergrond. Ook vrij snel introduceert het je aan veel van haar ingewikkelde en uitgebreide mechanieken, en start je queeste na een aanval van de Mechon. Als je na een tocht door de Tephra Cave de Gaur Plain bereikt, gaat er letterlijk een wereld voor je open...

ngx2

Wie kan zich niet de werkelijk énorme glasvlakten van de Gaur Plain herinneren, terwijl het gelijknamige fijne deuntje op de achtergrond speelt? Vanaf dit punt kreeg je pas écht door wat de werelden van de Mechonis en Bionis te bieden hadden. Hier houden de indrukwekkende omgevingen echter niet op. Je tocht neemt je ook mee langs het prachtige Nopon-dorp, de Satorl Marsh, de Eryth Sea, Valak Mountain en nog veel meer oogverblindende omgevingen.

Dan heb ik nog niet eens iets over het meeslepende verhaal verteld. Van de aanval op Colony 9 tot het bereiken van Sword Valley en van de ontmoeting met Xord tot de verrassende verhaaltwist op Prison Island. Het verhaal neemt je mee van het ene hoogtepunt naar het andere en blijft je verbazen. Na een ontdekkingsreis van 70 tot 80 uur arriveer je bij het daadwerkelijke eindpunt en sta je met je mond vol tanden.

Memory's End
Inmiddels is het 2017, heeft Monolith Soft een uitstapje met de serie gemaakt naar een totaal ander soort game (Xenoblade Chronicles X) en wachten we met smart op de release van Xenoblade Chronicles 2. De enorme prestatie van Xenoblade Chronicles evenaren lijkt bijna onbegonnen werk, maar Monolith Soft zet het beste beentje voor om dit tóch te proberen. We gaan zien waar het toe leidt, wanneer Xenoblade Chronicles 2 komende vrijdag in de winkels verschijnt! Dit maal heb ik alle Engelse [N]Gamer's van deze wereld én alle andere media proberen te ontwijken om fris het avontuur in te duiken. Wij zijn vol vertrouwen!
Next articleFloor Kids herbevestigd voor een release eind dit jaar Previous articleNIS America brengt de 8-bitsstijl RPG The Longest Five Minutes...

Reacties van gebruikers

Avatar
DarkAngelOfDragons | 29 november 2017 13:27 | #279242
Geweldig spel he! Was de mooiste ervaring die ik had meegemaakt in games. Echt een aanrader! <3
Avatar
Fl@ppy2 | 29 november 2017 17:23 | #279249
collapse
Geweldig verhaal, maar te lang. Laatste 20/30 uur vooral.
Avatar
Jeroen K. | 29 november 2017 18:34 | #279253
Reactie op post #279249 van Fl@ppy2
Mwa, ik vond ook de latere gebieden in de game nog wel erg fris aanvoelen. De laatste uren naar de Final Boss toe duurden wel wat lang, inderdaad, met nog weinig urgente verhaalbelangrijke ontwikkelingen.
Avatar
Jeroen K. | 29 november 2017 18:34 | #279254
Goed bezig! Vind je 'm nog net zo goed na de tweede keer?
Avatar
Duncan | 29 november 2017 21:39 | #279259
Ik heb me ook erg vermaakt met Xenoblade Chronicles. Naar mijn mening één van de beste JRPG's die ik heb gespeeld en dat zijn er nogal wat. Vooral de wereld en de muziek raken me. Ik moest bijna een traantje wegpinken toen ik arriveerde in die Refugee Camp.



Wel stom dat ik niet heb doorgezet naar de eindbaas, omdat ik een vermoeden had waar het verhaal naar toe zou gaan. Blijkbaar was dat totaal niet het geval kreeg ik achteraf van een maat te horen en bleek dat nadat je de eindbaas had gedood een unieke twist in het verhaal kreeg te zien. Hilarious
Avatar
Banjo | 29 november 2017 22:34 | #279260
Fantastische game, maar zoals Fl@ppy al aangaf véél te lang.
Ik kom tot aan de Central Factory van de Mechonis voor ik geen zin meer heb..

Van alle party members is de Heropon toch mijn favoriet! Worship
Avatar
azkirby | 29 november 2017 22:34 | #279261
collapse
In de zomer was ik begonnen aan dit spel, nadat ik in Xenoblade Chronicles X al meer dan 100 uur aan speeltijd zat. Van de verhalen die ik had gelezen op het internet kon ik mijn borst al nat maken, want deze zou nog veel beter zijn dan X. In het begin moest ik wel een beetje aan de graphics wennen, maar na een tijdje went het wel.
Na 80 uur had ik de eindbaas verslagen. Dit waren 80 gruwelijke uren! Ik heb zo ontzettend genoten van alles wat het spel te bieden heeft. De muziek was geweldig, met een paar ontzettend meeslepende nummers. De gameplay zat erg goed in elkaar. Het vechten werd nooit saai en het rondlopen door de enorme werelden was één groot genot. Ook waren side quests behoorlijk goed uitgewerkt. Natuurlijk niet de story vergeten! Nog nooit heb ik zo graag willen doorspelen vanwege de story. Helaas kon je niet altijd door, omdat je nog wat moest levelen. Maar juist door dit kon je wel weer genieten van de rest van wat het spel heeft.
Omdat Xenoblade 2 weer in de trend is van deze parel, heb ik ontzettend veel zin in vrijdag!
Avatar
Martijn | 29 november 2017 23:44 | #279262
Reactie op post #279261 van azkirby
Oja, da's vrijdag al! Toch wel snel eigenlijk. We hoeven deze keer niet zolang erop te wachten, zoals bij "Xenoblade Chronicles X" destijds. Dat bleef duren. Het spel was al vergeten voordat het uitkwam, leek haast. Zonde hoor...

"Xenoblade Chronicles" op de Wii was fantastisch. Gigantische gebieden om te doorkruisen, een goed vechtsysteem, verassingen wat je onderweg allemaal tegenkomt. Geweldig! Wel een superlang spel. Ik ben nooit aan het einde gekomen. Het eerste dipje was nadat ik Xord had verslagen. Was spannend, maar daarna was het spel even zo rustig, dat het even duurde voordat ik weer op dreef was. Toen doorgespeeld tot ik naar Prison Island zou gaan (is dat ver?). Toen kwam er een ander spel tussendoor. Altijd het spel af willen maken, maar het kwam er steeds niet van. Toen was ik weer helemaal uit het verhaal. Soundtrack was inderdaad ook geweldig én vol emotie, Duncan! Very Happy

"Xenoblade Chronicles X" nooit gespeeld. Ik heb hem hier liggen, maar wilde eerst deel 1 afmaken, voordat ik weer zo'n lang avontuur zou aangaan. Nooit gebeurd nog, helaas. Best kans dat ik beide games nog eens ga uitspelen, al kost dat enorm veel tijd. Tijd die ik zeker momenteel niet heb.

Wel heb ik goede hoop en redelijke verwachtingen over "Xenoblade Chronicles 2". Bijna zeker dat ik dat spel ook graag wil. Vroeg of laat haal ik m', al is het beter dat te doen als ik weer over wat meer tijd beschik. Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Xenoblade Chronicles

Platform: Wii
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 19 augustus 2011

Screenshots