80's Overdrive Review | 19 december 2017 18:45 | Auteur: Daan

Racespellen zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Met de realistische graphics en de doeltreffende besturing van nu scoren ze vaak hoog op mijn persoonlijke lijsten. Toch is het goed om je soms onder te dompelen in wat voorheen de norm was. Het voornaamste voorbeeld hier is OutRun, wat een 2D-arcadegame betreft. Insane Code denkt dat het hier gemakkelijk een nieuwe versie van kan maken met 80's Overdrive. Zitten de mensen daar nog wel op te wachten, en wat denken ze beter te kunnen dan SEGA's originele variant? We besloten het een kans te geven.

Klassiek zoals het hoort
80's Overdrive leunt op wat 2D-arcaderacers groot maakte in de jaren 80 en 90. Je doel is om naar links en rechts te manoeuvreren, tegenstanders in te halen en als eerste over de finish te gaan. Het vraagt precisie en geduld, vooral gelet op het feit dat het je nooit geheel mee zit. De routes zitten vol met kronkels, en het verkeer zit je met alle plezier in de weg. Door te observeren en op het juiste moment een boost te activeren, rij je langzaam maar zeker langs de negen rivalen. Een fout kan fatale gevolgen hebben, want vanaf de start zit iedereen constant op je hielen. Het is een opwindende strijd die zijn weerga niet kent.

1


Deze strijd zal zich ontwikkelingen in de Career Mode, waar spelers de meeste tijd zullen spenderen. Hier doorkruis je een groot aantal missies en probeer je zo mogelijk hoog te scoren. Elke succesvolle opdracht geeft je geld waarmee je een auto kunt upgraden en nieuwe voertuigen kunt aanschaffen. Hoewel het allemaal vrij voorspelbaar is, probeert 80's Overdrive er hier en daar een uniek moment in te verwerken. Zo wordt je aangeboden om rivalen te rammen, op een bepaalde positie te eindigen of objecten te verzamelen voor extra centen. Het verhoogt de moeilijkheidsgraad zodanig dat het leuk blijft om te spelen.

Toch is niet alles koek en ei. De AI in het allerlaatste gedeelte van de game valt alles behalve serieus te nemen. De andere racers scheuren je met gemak voorbij, zonder dat daar een duidelijke reden voor wordt gegeven. Nog vervelender is het feit dat de politie, die je al een vroeg stadium tegenkomt, je keihard van het wegdek ramt. In eerste rondes proberen ze je wel enigszins tegen te houden, maar later gaan zo'n beetje alle remmen los. De enige oplossing is te grinden in oudere levels totdat je alle upgrades hebt ontgrendelt. Het is geen ideale oplossing, maar het einde bereik je er wel mee.

2


Grafisch een pareltje
80's Overdrive ziet er fantastisch uit op de Nintendo 3DS. Liefhebbers van de arcaderacers zullen gaan watertanden van het uitstekende 16-bitsstijltje. De pixelart is rijk aan detail en kleur, en daarnaast zijn de 3D-effecten de allerbeste die ik dit jaar heb mogen aanschouwen. Je kijkt daadwerkelijk de diepte in, iets wat developers de laatste tijd vergeten. De soundtrack laat ook zien hoe liefdevol de ontwikkelaars met het project zijn omgegaan. Het zijn atmosferische nummers met een sterke onderlijn en bovenal een fijne beat. Het deed mij bijzonder veel denken aan de muziekstukken van weleer, waarvoor het een hoge pluim verdient.

Conclusie
De developers van 80's Overdrive wisten precies wat ze met product wilden bereiken: een klasieke 2D-arcaderacer afleveren. Dat is ze uitstekend gelukt met grote tracks, een flink aantal missies en een mooi stijltje. Er zitten haken en ogen aan de moeilijkheidsgraad, maar dat leer je snel voor lief te nemen. De variatie aan opdrachten houdt je een tijd bezig met de game, wat het gelijk ook een perfecte handheld-titel maakt. Voor wie oude tijden wil laten herleven, is bij 80's Overdrive aan het goede adres.
8,5
N1-score
  • + Flink aantal missies om te doorgronden
  • + Komt aardig wat strategie aan te pas
  • + Makkelijk om op te pikken
  • + Erg verzorgde presentatie
  • - AI voelt goedkoop in de laatste rondes
Next articleAlle muziekstukken voor Project Octopath Traveler zijn afgerond Previous articleN1 Podcast Aflevering 43: Heksen & Motoren

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

80'S OVERDRIVE

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €9,99
Genre: Arcade Racing
Ontwikkelaar: Insane Code
Uitgever: Insane Code
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 03 december 2017

Screenshots