Pokémon Gold, Silver en Crystal: een legendarisch trio Special | 15 februari 2018 10:00 | Auteur: Erik

Na de Elite Four verslagen te hebben, sta ik oog-in-oog met Champion Lance. Met enkel Ichigo, mijn Piloswine, nog aan mijn zijde, neem ik het op tegen zijn laatste Dragonite. De draak spuwt een almachtige Fire Blast uit: mis. Ik gniffel: het is nu een koud kunstje voor mijn zwijn, die koelbloedig een Icy Wind afvuurt. Een avontuur van meer dan twintig uur, vol bloed, zweet en tranen komt tot een eind. Na het lopen van de aftiteling, krijg ik echter ineens een belletje van Professor Elm. Hij blijkt nog een bootkaartje voor me te hebben naar Vermillion City. Vermillion City, maar dat ligt toch in… Kanto?

Voor Pokémon-fans is dit ongetwijfeld een van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de franchise. Het enige wat dit gevoel misschien nog weet te toppen, is dat moment dat je op de top van die barre Mt. Silver oog in oog komt te staan met Red, de protagonist uit Red & Blue. Juist, toevallig óók uit Gold, Silver en Crystal. We kunnen tot in de oneindigheid discussiëren of het de allerbeste spellen zijn uit de serie (dat zijn de remakes, natuurlijk), maar een nieuwe standaard hebben ze zeker gezet toen in 2001.

2
Pokémon Crystal verscheen een dik half jaar na Gold & Silver, in november 2001.

Onvoorstelbaar hoog
Toen ik het opnieuw verschenen Crystal speelde voor deze special, verbaasde het me hoe hoog deze spellen de lat hebben gelegd voor de rest van de franchise. Hoewel Sun & Moon een enigszins frisse wind door de serie bliezen, werd Pokémon lange tijd geassocieerd met termen als ‘uitmelkerij’ en ‘elk spel is hetzelfde’. Maar hoe kan dat ook anders, als Gold & Silver zulke voortreffelijke verbeteringen waren van Pokémon Red & Blue. Het is werkelijk waar ongelofelijk wat Game Freak zeventien jaar geleden gepresteerd heeft. Een klein Erikje van tien was destijds al blij was met een nieuwe regio en een frisse lading zakmonsters, maar daarnaast zijn er vrachtwagens vol verbeteringen en toevoegingen ten opzichte van de eerste generatie.

Denk aan zaken uit de franchise waar we tegenwoordig niet eens meer bij nadenken. Zo kunnen de beestjes hier voor het eerst voor nageslacht zorgen. De toevoeging van Dark en Steel geven balans aan de hele metagame (pas bij X&Y durfde Game Freak weer een nieuw type toe te voegen) én je vechtersbazen kunnen vanaf nu een voorwerp meedragen. Je komt voor het eerst een wel heel bijzondere rode Gyarados tegen, zij het midden op de dag of zij het onder blinkend maanlicht. De PokéGear, tot slot, luidde het begin in van een lange reeks aan communicatiefoefjes. Onvoorstelbaar!

Daarnaast waren deze spellen gezegend met een meesterlijke terugkeer naar een eerder gebied, iets wat we later nooit meer hebben gezien. De post-game laten bestaan uit de volledige wereld van het eerste deel is niet alleen een geweldig gebaar richting fans, maar het zorgt ook voor ongelofelijk veel houdbaarheid. Sterker nog: Game Freak kan qua content nog best wat leren van de tweede generatie – want dat is pijnlijk afwezig in meer recente iteraties.

3
Wij ook, Quilava. Wij ook.

Het perfecte vervolg
Enkel qua gevechtsmechanieken voelt dit trio heden ten dage ietwat gedateerd aan. Het aanvalspalet van veel Pokémon laat ook te wensen over (het motiveert niet echt om zo’n krachtige Heracross te gebruiken als ie pas een bug-aanval op level 56 leert). Zeker als iemand die veel competitief Pokémon heeft gespeeld, is het even slikken als je aangewezen bent op Strength voor zo’n beetje je hele team. Maar dit kun je de spellen moeilijk verwijten: dit is het enige écht grote punt waar grote stappen zijn gezet in de hierop volgende generaties.

Een kleine smet op een verder perfect vervolg, een sneltrein aan memorabele momenten en simpelweg een mijlpaal die iedereen eens moet ervaren. Red en Blue waren baanbrekend, maar Pokémon Gold, Silver en Crystal zijn de reden dat deze franchise zo’n hoge status heeft gekregen. Maar genoeg lovende woorden: het is tijd voor Ichigo en mijn andere vijf trouwe zakmonsters om de boot te nemen richting Kanto. Er schijnt ergens een legendarische trainer op me te wachten…
Next articleLevel-5 deelt eerste trailer van de nieuwe Layton Mystery Detective... Previous articlePriPara: All Idol Perfect Stage voor het eerst bewegend in beeld

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 15 februari 2018 11:19 | #280496
Haha, nice. Pokemon silver was de eerste pokemongame die ik ooit kocht, en later crystal, en later tal van andere.

Ik had voorheen pokemon yellow kapot gespeeld op een emulator (shame on me!) en moet zeggen dat silver echt een hele verbetering was t.o.v. zijn voorgangers.

Natuurlijk zijn de pokemon games uitmelkerij. Maar dan niet zozeer omdat ze al zoveel generaties hebben, eerder omdat ze per generatie ook gewoon steeds drie versies hadden. En inmiddels zijn er remakes gemaakt van zo'n beetje alle oude generaties. Maar stuk voor stuk zijn het allemaal grafisch, technisch en presentatief betere games dan hun voorgangers. Er worden altijd zaken toegevoegd. Helaas ook weggelaten, zoals de VS seeker, of de mogelijkheid om gymleaders opnieuw te battlen.

De focus ligt vaak na het verslaan van de elite four te veel op het online battlen en traden, terwijl ik ook juist geniet van de singleplayer modus na de elite four. nieuwe areas die openen, oude battles opnieuw doen (dat telefoontje waarmee je trainers kon bellen voor een rematch in pkmn gold silver crystal) of simpelweg de VS seeker uit ruby/sapphire, het waren van die geniale tool, die for some reason weg gelaten zijn uit toekomstige games. Het trage earning systeem van de nu huidige battle tree om aan nodige items te komen is ook zoiets... Gamefreak heeft de laatste tijd geen inspiratie meer lijkt het wel.

Sun en Moon waren echt een teleurstelling achteraf. Grafisch een vooruitgang maar qua verhaal en content echt een dieptepunt als je t mij vraagt. Ik ben benieuwd hoever de pokemon franchise het nog gaat schoppen... Komen er nog meer generaties? Wat gaat de Switch versie bieden? De anime is nu ergens met die ultrabeasts geloof ik en nadert toch ook binnen een paar maanden het einde. Wat gaan ze doen? Komt er toch een eind aan de anime of komt er gewoon een negende generatie?
Avatar
Kuemori | 17 februari 2018 01:04 | #280511
Dit blijft mijn favoriete gen Yummy Hopelijk wordt de nieuwe game, die op de Switch verschijnt, net zo goed Damn fine coffee

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Crystal Version

Platform: Nintendo 3DS Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Color
Prijs: €9,99
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 26 januari 2018

Pokémon Gold Version

Platform: Nintendo 3DS Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Color
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 22 september 2017

Pokémon Silver Version

Platform: Nintendo 3DS Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Color
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: The Pokémon Company
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 22 september 2017