SteamWorld Dig 2 Review | 23 maart 2018 15:00 | Auteur: Daan

SteamWorld Dig 2 is één van mijn favoriete spellen van de afgelopen twaalf maanden. Ik heb de titel nu drie keer doorgespeeld en telkens ben ik er opnieuw van onder de indruk. Het avontuur weet van begin tot eind te boeien en inspireren. Nu komt het fantastische spel, die we met een 10 hadden beoordeeld, naar de Nintendo 3DS. Weet het dezelfde kaliber aan actie te brengen als vorig jaar?

1


Welkom in El Machino
In SteamWorld Dig 2 stap je in de schoenen van Dorothy. Ze heeft haar thuis in Tumbleton verlaten om af te reizen naar El Machino. Rusty, het originele hoofdpersonage, verdween na de gebeurtenissen van Dig, en Dot wil weten waarom. Hij werd gezien als een held, dus waarom zou hij überhaupt weg willen? In de zoektocht naar antwoorden zal Dorothy diep in de grond moeten duiken. Het verhaal is aangenamer dan dat van de vorige SteamWorld-games en zit vol met twists waar de fans van gaan genieten. Wat helpt is dat uitstekende personages El Machino bewonen, waar alles veel meer tot leven komt dan voorheen.

Als je de originele SteamWorld Dig hebt gespeeld, dan denk je te weten wat je te wachten staat. Je slaat de grond in met je pikhouweel, verzamelt verscheidene soorten mineralen en doet wat lichte platforming. Het duurt echter niet lang totdat het tweede deel zijn ware gezicht laat zien. Het stapt uit de schaduw van het origineel en transformeert in een metroidvania. Voordat je het weet, ontdek je nieuwe vaardigheden en los je een fiks aantal puzzels op. Daarnaast zijn er baasgevechten, ontmoetingen en gebeurtenissen die het spelverloop uniek maken.

Alles doorgronden
De grootste verandering in SteamWorld Dig 2 is dat de levels handmatig gebouwd zijn. De vorige games van Image & Form waren ''procedurally generated'', wat betekent dat ze automatisch werden samengesteld. Dig 2 kent een grote kaart met diverse locaties om te doorgronden. Sommige secties bezoek je zelfs verplicht bovengronds, iets waar ik zeker geen rekening mee had gehouden. Een ander belangrijk gegeven is dat je nooit meer vast komt te zitten, wat wel kon gebeuren in het origineel. Tijdens mijn reis heb ik geprobeerd dingen fout te doen, maar het spel bleek me altijd één stap voor. Het past zich aan en zorgt ervoor dat de verzamelbare voorwerpen altijd bereikbaar blijven.

2


SteamWorld Dig 2 vergroot het aantal grotten aanzienlijk ten opzichte van deel één. Elke grot kent unieke uitdagingen die je vaardigheden zullen testen. Zo moet je mijnkarren positioneren op schakelaars, aan muren hangen met de hookshot en alles om je heen laten exploderen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft elk hol een set collectibles om je verder te helpen. Het verzamelen van deze schoonheden vergt meerdere bezoeken, gezien je niet alles tijdens de eerste ronde zult vinden.

Aan vaardigheden geen gebrek
Over de collectibles gesproken, deze zijn belangrijker dan je wellicht zou denken. Net als in het originele avontuur speel je nieuwe vaardigheden voor Dorothy vrij. In SteamWorld Dig 2 zijn de mogelijkheden flink uitgediept en bouwen ze verder richting een nieuwe speelervaring. Met de Pressure Bomb kun je projectielen naar muren en objecten schieten, waardoor je nieuwe paden creëert. Daarnaast vlieg je met de Jet Engine voor een korte tijd. De gehele dynamiek van het spel verandert in dit deel op spectaculaire wijze.

Ook kun je het gereedschap nu upgraden. Liefhebbers van het origineel zullen zeggen dat je dit al kon, iets wat niet volledig waar is. Het was mogelijk om nieuwe versies van wapens kopen in Dig, iets wat terugkeert in het vervolg. SteamWorld Dig 2 laat zijn tanden met name zien in de implementatie van Skill Trees. Deze groeien zodra je een niveau stijgt (door vijanden te verslaan) of andere zaken oplost. Voor de skills heb je echter Gears nodig. De wereld bevat 100 van deze schoonheden en sommige kosten je veel moeite om te vinden. Is het deze moeite waard? Absoluut. Je zult beter kunnen ontwijken, je valsnelheid kunnen aanpassen of een portaal verkrijgen dat je direct naar El Machino brengt.

3


Tot het gaatje
SteamWorld Dig 2 vordert snel en plezierig. De uitgebreide landschappen zitten vol met stoompijpen die je makkelijk naar een andere locatie kunnen brengen. Het minimaliseert de frustratie van het constant moeten teruglopen naar boven. In mijn twaalf speeluren verveelde ik me geen moment. Minder zelfverzekerde spelers zullen blij zijn met de vele opslagpunten. Met een dood verlies je wat van je mineralen, maar nooit je progressie. Met grotten is de game bijzonder vriendelijk, gezien je begint aan de start van een uitdaging.

De besturing op de Nintendo 3DS mag er daarnaast best wezen. Hoewel de manier waarop je de Nintendo Switch-versie speelde prima was, heeft de 3D-handheld unieke eigenschappen die passen bij Dig 2. Uiteraard is er het onderste scherm, waar een grotere kaart te bespeuren valt. Hierdoor krijg je een betere impressie van waar je tot nu toe bent geweest. Daarnaast vind ik persoonlijk de knoppen-lay-out fijner op de Nintendo 3DS. Het voelt allemaal iets natuurlijker aan, waardoor het ook wellicht sneller uit te spelen valt.

De visuele presentatie van SteamWorld Dig 2 is scherp. De hoeveelheid details in de voor- en achtergronden is prachtig, vooral als je de 3D-effecten aanzet. Net als met de vorige games van Image & Form zijn de werelden gemaakt van lagen en dat vertaalt zich uitstekend naar het systeem. De soundtrack is de beste van alle SteamWorld-games. El Huervo, bekend van Hotline Miami-muziek, brengt een unieke flair waar ik simpelweg van geniet. In het bijzonder is de theme van El Machino uitermate top. Het kent een erg aanstekelijke melodie waar ik geen genoeg van krijg.Conclusie
SteamWorld Dig 2 blijft een uitstekende game, ook op de Nintendo 3DS. Met een solide besturing en verrassende ondersteuning van 3D-effecten is het een pareltje voor ieder. Ongeacht welk systeem je huis hebt, het is een game die je gespeeld moet hebben. Het blaast het origineel weg, mede door de wereld die de ontwikkelaar gebouwd heeft. Het spel blijft je van de ene verbazing naar de andere gooien alsof het niets is. Alles lijkt op zijn plek te vallen voor Image & Form en we kunnen niet wachten op hun volgende avontuur!
10
N1-score
  • + Sterke wereld gebouwd
  • + Groter en beter dan het origineel
  • + Strak getrokken voor Nintendo 3DS
  • + Uiterst fijne besturing
  • + Leuke vaardigheden om mee te knoeien
  • -
Next articleBleed 2 Previous articleLAATSTE DAG: Win één digitaal exemplaar van Kona!

Reacties van gebruikers

Avatar
Katakis | 23 maart 2018 17:46 | #281036
Klinkt goed! Ik was aangenaam verrast door deel 1. Dit is dan ook een must-have voor mijn collectie. Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

SteamWorld Dig 2

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €19,99
Genre: Adventure Platformer
Ontwikkelaar: Image & Form
Uitgever: Thunderful
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 22 februari 2018

Screenshots