Super Mario Advance 3: Yoshi's Island Review | 19 maart 2003 21:01 | Auteur: Rutger

De klassieke mushroom kingdom spellen staan garant voor een hoge funfactor. Maar aan originaliteit willen deze spellen nogal eens te kort komen. Toch lijkt Nintendo nog steeds te kunnen teren op de vele remakes van spellen zoals Mario. Ook deze keer besloot Nintendo er maar eens een simpele emulator tegen aan te gooien, wat dingen aan te passen en nog een oud spel erbij te gooien, waardoor het rijtje met niet-originele spellen compleet was. En zo werd Yoshi’s Island geboren, de 3e Mushroom Kingdom game van Nintendo op de GBA…

Misschien heb je na het lezen van deze inleiding wel genoeg van Yoshi’s island. De helft van de mensen zal het hoofd laten hangen met de gedachte: \"zucht, alweer een remake\". Gelukkig zijn er ook mensen die de moeite nemen om door te lezen en er achter te komen dat een remake niet perse slecht hoeft te zijn. Animal Forest is van de N64 geport naar de cube. De graphics zijn niet om aan te zien, en de geluiden zijn ook niet echt geweldig, alleen toch was Animal crossing 1 van de meest verrassende games die ik ooit gespeeld heb. Want zeg nou zelf, ergens diep in je hart ben je toch nog steeds verliefd op de simpele 2-D spelletjes van Mario & Co. Ongeveer 20 jaar geleden bestond het leven alleen maar uit Mario en Donkey Kong die onderling de strijd aangingen om Peach in hun bezit te krijgen. Maar tegenwoordig liggen de eisen zo hoog dat de oude TV’s de graphics niet eens meer aan kunnen.

Toch kun je wel zien dat Nintendo de mogelijkheden van de GBA goed weet te benutten. De graphics zijn er toch echt wel op vooruit gegaan in vergelijking met je 8 en 16-bit spel computers van 10 jaar geleden. Het intro filmpjes ziet er goed uit. Baby Mario en baby Luigi zweven een beetje droog door de lucht. Plotseling wordt Luigi ontvoerd door de kwaadaardige Malek, daarbij probeert deze ook gelijk Mario mee te nemen. Maar 2 is toch iets te veel van het goede. Kamek Laat Mario vallen en hij komt (hoe toevallig) terecht op de rug van Yoshi. Nu zijn Yoshis niet al te slim en daarom begrijpt hij natuurlijk ook niet direct waar deze kleine baby Mario vandaan komt. Maar op 1 of andere vage manier komen de Yoshis er toch achter wat er met Mario is gebeurd en ze besluiten om Mario te helpen met zijn zoektocht naar Luigi (Niet dat Mario hier veel over te zeggen heeft, maar het is goed bedoeld).

Enzo gaat Mario op zoek naar zijn geliefde broer. Voor deze zoektocht zit Mario niet op 1 yoshi. Voor elk level is weer een andere Yoshi beschikbaar. In totaal zijn er meer dan 6 werelden, met elk acht levels. Daarnaast zijn er nog flink wat bonuslevels beschikbaar. Aardig wat verschillende Yosh’s dus! Gelukkig heeft elke Yoshi wel dezelfde besturing. De A-knop wordt heel simpel gebruikt om te springen, de B om iets in te slikken. Yoshi kan eieren maken en ze vervolgens op tegenstanders of andere items gooien zodat hij ook deze weer te pakken kan krijgen. Heel veel opties dus. Dit alles maakt de gameplay weer fantastisch, zoals we die gewend zijn van de Mario spellen. En in tegenstelling tot Mario Sunshine is er met de lengte van het spel niks mis.

Opvallend is ook de aanwezigheid van een andere oude klassieker: Mario bros.! Je kunt in je eentje proberen de hoogste scoren te halen door zoveel mogelijk wezens te verslaan, maar je kan ook tegen elkaar in de multiplayer mode. Zeker leuk om een keer te zien wie de hoogste score kan halen. Let echter wel op dat dit slechts een edit is en ook echt niet meer dan dat.

Super Mario Advance 3: Yoshi’s Island is het beste Mushroom Kingdom spel tot nu toe op de GBA. Het verschil met de 2 klassiekers die hiervoor kwamen en het "weer eens wat anders gevoel" van dit spel zorgen voor een uitgebreide game met leuke puzzels. Zeker voor de jongere gamers die het spel op de SNES nooit gespeeld hebben een must, maar ook voor de wat ouderen onder ons is het weerzien van Yoshi een feest. Plezier op en top, dit spel.
9,1
N1-score
Next articleHarvest moon info Previous articleV-Rally 3 Niet Gecancelled

Reacties van gebruikers

Avatar
Paul S | 20 september 2003 04:37 | #2708
Deze game is echt zo vet. Het was m;n eerste GBA game en ik heb er nog steeds geen spijt van. (M'n vriendin vind hem ook leuk, wat goed is, want hoe meer intresse ze in games krijgt hoe meer ik er ongestoord over kan praten,... zucht, wat zijn crew meetings toch mooi...)

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario Advance 3: Yoshi's Island

Platform: Game Boy Advance
Genre: Platform
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 11 oktober 2002