Welke games definiëren jou als gamer? #GameStruck4 Special | 30 april 2018 14:00 | Auteur: Patrick

Wat zijn nou de vier games die jou als gamer definiëren?

Vorige week startte een hype op Twitter waarbij mensen proberen hun leven als een gamer te definiëren aan de hand van vier games. Je kunt daar alles over vinden door op Twitter te zoeken naar #GameStruck4. Ik vond dit een mooie uitdaging en ben dus aan de slag gegaan met mijn lijstje. Ik ben ondertussen al ruim 22 á 23 jaar bezig met games dus heb heel wat om uit te kiezen. Welke games definiëren mij nou als gamer? Ik had mijn lijstje met beste games allertijden al klaar staan in mijn profiel op N1ntendo dus de keuze zou zo gemaakt kunnen zijn. Echter vond ik dat niet de juiste manier want er zijn redenen waarom ik uiteindelijk tot mijn lijstje voor de vijf beste games allertijden ben gekomen. Ik ben dat vervolgens gaan herleiden en toen tot de conclusie gekomen dat ik mijn verhaal het beste kan vertellen aan de hand van de genres die ik prefereer en hoe ik ermee in aanraking ben gekomen. Dat heb ik hieronder dan ook gedaan.

Command & Conquer: Red Alert (MS-DOS)
Ik behoor tot de oudere leden van de N1ntendo-redactie en mijn gamende leven begon dan ook op de oude MS-DOS-computer. De turboknop op het apparaat maakte dat het maar liefst 16MB werkgeheugen kon benutten. Kun je je dat voorstellen? Drie games uit de MS-DOS-periode zijn mij in het bijzonder bijgebleven: Commander Keen, Supaplex en Command & Conquer: Red Alert. Laatstgenoemde heeft me één van mijn nog altijd favoriete genres doen ontdekken en heeft daarom een streepje voor op de andere twee: het real-time strategy genre. Vroeger speelden we buiten vaak soldaatje, lekker je vrienden afknallen met plastic geweren. Daar kun je je vandaag de dag niet meer zoveel van voorstellen met alle gekkigheid in de wereld. Dit zorgde er bij mij echter voor dat ik me op jonge leeft al interesseerde voor alles wat met de oorlog te maken had. Command & Conquer: Red Alert speelde bij mij perfect in op deze interesse en zorgde daarnaast voor een uitdaging die ik niet kende van andere games omdat je continu tactische keuzes dient te maken. Dat laatste aspect zorgde ervoor dat ik in de jaren daarop volgende bijna uitsluitend RTS-games heb gespeeld op de PC. Alle games uit de Command & Conquer-reeks zijn door de jaren heen wel voorbij gekomen en ik baal er nog altijd van dat EA Westwoord Studios (de studio die de Command & Conquer-reeks heeft gemaakt) om zeep geholpen heeft. RTS-games hebben me vele goede herinneringen gebracht, bijvoorbeeld als ik denk aan de LAN-party’s met Age of Empires en Warcraft 3: The Frozen Throne die ik helemaal kapot gespeeld heb online. In de afgelopen vijf jaren zijn er helaas ontzettend weinig RTS-games van goede kwaliteit uitgekomen en dat zorgt ervoor dat het genre binnen mijn gamecollectie toch wel wat ondergesneeuwd is geraakt. Onlangs is echter Age of Empires IV aangekondigd, dat me hopelijk weer mijn RTS-fix weet te bieden. Ik ben daar de afgelopen jaren echt naar op zoek!

1


Donkey Kong Country (SNES)
Op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met Nintendo. Zo kreeg ik voor mijn zesde verjaardag een Game Boy met de games Darkwing Duck en Super Mario Land 2: 6 Golden Coins. Mijn liefde voor alles Nintendo groeide echter pas echt toen ik een jaartje later mijn SNES Donkey Kong Country-pakket kreeg. Dit veranderde mijn leven totaal. Donkey Kong Country zorgde ervoor dat ik vele dagen aan de TV gekluisterd zat, tot ongenoegen van mijn ouders, en dat ik altijd meer Nintendo-games wilde spelen. Donkey Kong Country zelf zag er toentertijd fantastisch uit, de soundtrack was een genot voor de oren en de game was voor de industrie revolutionair*. Het mooiste wat Donkey Kong Country heeft voortgebracht is Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest. Dit vind ik persoonlijk de beste uit de trilogie. Zonder het origineel had deze parel echter niet bestaan. Sinds de SNES-periode heb ik Nintendo niet meer losgelaten. Hadden mijn ouders ervoor gekozen om me een PlayStation te geven dan had je dit artikel waarschijnlijk op een PlayStation-website kunnen lezen nu.

* Als je meer wilt weten over de ontwikkeling van Donkey Kong Country kan ik je het beste doorverwijzen naar het kopje “de ontwikkeling van Donkey Kong Country” uit dit artikel dat ik enkele jaren geleden geschreven heb.

1


Golden Sun (GBA)
Voor vaste lezers zal het geen geheim zijn dat ik Golden Sun de beste game ooit vind. Het spel was revolutionair voor zijn tijd en vooral de sprites en aanvallen zagen er fenomenaal uit. Het verhaal verveelt bovendien, na de game toch zeker een keer of zeven uitgespeeld te hebben, nog steeds niet en iedere paar jaar keer ik nog een keer terug naar Weyard (de wereld van Golden Sun). Ik zou het geweldig vinden als Nintendo deze reeks nieuw leven in zou blazen op de Nintendo Switch maar dat zie ik helaas niet gebeuren. Het is in ieder geval wel iets wat de reeks zou verdienen. Rondom de periode waarin Golden Sun uitkwam, speelde ik nog bijna geen JRPG’s maar dat veranderde door Golden Sun. Zodoende betreed ik jaarlijks nog altijd de werelden van veel verschillende JRPG’s waarvan de Persona-reeks me de afgelopen jaren het meest heeft weten te grijpen. Ook heeft mijn liefde voor JRPG’s ertoe geleid dat mijn interesse in de Japanse cultuur sterk is gegroeid. Zo kijk ik momenteel ook veel anime en staat Japan bovenaan mijn “nog te bezoeken bestemmingen”-lijstje.

3


World of Warcraft (PC)
Tot slot is mijn lijstje niet compleet zonder World of Warcraft. Mijn gamende leven online begon met Runescape maar in de afgelopen 10 jaren is het Azeroth waar ik het meeste van mijn vrije tijd heb doorgebracht. Meer dan 250 dagen full-time zal ik qua speeltijd ondertussen wel gepasseerd zijn. Ten tijden van de originele release was ik echt helemaal verslaafd en kon ik makkelijk zestig uur per week rond hobbelen in de wondere wereld van de orcs en elven. Daar heb ik achteraf nooit spijt van gehad want de eerste keer samen met 39 andere spelers vanuit alle uithoeken van Europa de eerste grote eindbaas afmaken na wekenlang op 1% gefaald te hebben staat bij mij nog altijd te boek als mooiste gamemoment dat ik ooit meegemaakt heb!

2


Conclusie
Command & Conquer: Red Alert, Donkey Kong Country, Golden Sun en World of Warcraft hebben me gebracht waar ik vandaag de dag als gamer sta. Command & Conquer: Red Alert heeft ervoor gezorgd dat ik nagenoeg alle RTS-games van de afgelopen twintig jaar heb geprobeerd, zonder mijn ervaringen met Donkey Kong Country op jonge leeftijd was de kans klein geweest dat je dit artikel van mij had gelezen op N1ntendo, Golden Sun zorgde ervoor dat ik me meer ging interesseren voor Japanse cultuur en er is geen (game)wereld waar ik me langer in heb weten te vermaken als in Azeroth van World of Warcraft. Een hele uitdaging is de #GameStruck4 gebleken maar ik heb hem voltooid. Durven jullie de uitdaging ook aan? We zijn erg benieuwd wat jullie verhaal is.
Next articleFIFA 18 krijgt 29 mei een gratis WK-update Previous articleZeven nieuwe Droomvrienden gelekt door datamining Kirby Star...

Reacties van gebruikers

Avatar
MichaelNight | 30 april 2018 17:05 | #281449
collapse
Die golden sun moete ze een remake van maken
Avatar
Patrick | 30 april 2018 17:14 | #281450
Reactie op post #281449 van MichaelNight
collapse
1000% mee eens Smile Of een andere studio het vervolg op Dark Dawn zou ook prima zijn. Dat verhaal is nog niet af helaas.
Avatar
MichaelNight | 30 april 2018 17:54 | #281451
Reactie op post #281450 van Patrick
Ja echt he
Avatar
Volleybaas | 30 april 2018 19:30 | #281452
grappig, die games definen ook mij.
btw, die thumbnail heeft wat aandacht nodig. nogal slordig jouw hoofd uitgeknipt lol
Avatar
Martijn | 30 april 2018 21:56 | #281453
collapse
Dat zullen vooral retrogames zijn, van de NES. Daar begon het bij mij mee. Eerst had ik helemaal geen idee of ik videogames wel leuk vond. Toen kochten we een NES. Dezelfde dag nog was ik eraan verslingerd en het ging nooit meer weg. Verder terug dan "Super Mario Bros. / Duck Hunt" kan ik niet gaan, dus dat zal voor mij wel de basis zijn geweest. Mijn Nes is nu zo'n 28 jaar oud, maar hij doet het nog steeds prima!

Wegens het kunnen lenen bij vrienden en huren bij de videotheek, kreeg ik in de Nes en Super Nintendo tijd enorm veel games om doorheen te spelen. Daardoor zijn games als "DuckTales", "Super Mario Bros. 2", "Super Mario Bros. 3", "MegaMan 3", "MegaMan 5" en "Rescue Rangers" ook wel definiërend geweest. Nog steeds favorieten, na al die jaren.

Speciale vermelding voor enkele Super Nintendo games. "Super Mario World", omdat ik me nog herinner ineens wel erg vaak bij een lokale elektronicawinkel te zijn geweest om dat spel te spelen. Die stond daar opgesteld om te proberen en het was er verder nooit druk. "Donkey Kong Country" en "Diddy's Kong Quest" omdat ze mij door een nogal zware tijd hebben geholpen en natuurlijk "MegaMan X" en "MegaMan X2", omdat die games toch ook niet mogen ontbreken.

Er waren nog veel meer geweldige games, maar definiërend gezien, waren het vooral deze voor mij. Niet dat er verder geen spellen waren met invloed. Genoeg zelfs. Maar deze legden toch een basis weg voor mij, die er in 2018 nog steeds is. Ik speel al die games ook nog steeds. Very Happy
Avatar
Patrick | 03 mei 2018 08:28 | #281473
Reactie op post #281453 van Martijn
Ik ben net na het NES-tijdperk pas begonnen met gamen dus echter parels van de NES heb ik pas op latere leeftijd ontdekt. Ik ben zelf geen MegaMan-fan maar games als Super Mario Bros. 2 en 3 en DuckTales zijn echt geweldig. Ik vind het ook jammer dat de remake van DuckTales het voor mij nooit waar heeft kunnen maken.

DuckTales 2 vond ik overigens de betere DuckTales-game op de NES maar die is erg zeldzaam. Ik heb hier thuis een Franse versie liggen als ik me niet vergis.
Avatar
FalconPawnch | 30 april 2018 22:48 | #281455
collapse
Hmmm... Als het gewoon de 4 meest gespeelde games zijn, dan zou het voor mij het volgende zijn:

Smash Bros.
Dit is toch wel de game met de meeste uurtjes op de teller. 999 + uur stond er ooit in mijn save data stats. Ongelofelijk veel toffe herinneringen met Volleybaas met deze games. Multiplayer zoals het hoort. Hopelijk snel info over Switch' Smash Bros.!

Rollercoaster Tycoon 2 en 3. Ik ben altijd wel de creatieve spirit geweest en niks kon deze games evenaren als het ging om iets moois maken met een super vet thema; pretparken. Ik heb honderden uren in deze games gestopt, en vooral deeltje 3 waarbij er superveel custom scenery kwam kijken waar ik eindeloos veel bouwplezier aan heb gehad.

Pokemon (handheld rpg's, niet de mistery dungeon crap)
Als er één franchise is van Nintendo waar ik altijd van zal blijven houden, is het wel Pokemon rpg's. Elke generatie weer stap ik opnieuw in die verrassende wereld vol pokemon en probeer ik met de meest originele maar uitgebalanceerde teams, de elite four weer te verslaan. Ik was nooit echt heel erg into het competitieve deel van deze games, maar de laatste tijd verdiepte ik me hier meer in en werd het ook leuker. Ik moet wel zeggen dat het momenteel iets te ver gegaan is met die afgrijselijke ultra beasts en al die talloze en inspiratieloze legendaries.

Guild Wars / America's Army
Hoewel ik beide games niet meer speel, hebben deze twee een mooie gedeelde vierde plaats in mijn top 4 games die 'mij' definiëren. Guild Wars werd mij ooit geïntroduceerd door Volleybaas en een andere vriend en we besloten het gezamenlijk te kopen en te spelen. Ik was wel meer de explorer wederom dan de vechter. Later kocht ik de uitbreidingen en uiteindelijk ook deeltje twee, welke echt zeer tof was. Op een gegeven moment werd het allemaal iets te uitgebreid en was het allemaal te veel om bij te houden. Het werd ook overschaduwd door Smash en Rollercoaster Tycoon 3.
America's Army is/was een free to play game. Een toffe online multiplayer Shooter. Ook wederom met Volleybaas en wat oude jeugdvrienden en kennissen teams gemaakt en vaak via teamspeak lekker ghosten. Altijd de map 'Pipeline' waar we echt letterlijk alle hoeken en gaten wisten en eigenlijk gewoon een advantage hadden tov andere spelers. Ook talloze uren in gestopt maar uiteindelijk waren er updates van de game en for some reason stopten we ermee.
Avatar
Patrick | 03 mei 2018 08:35 | #281474
Reactie op post #281455 van FalconPawnch
Nette lijst met games die ik allemaal gespeeld heb al heb ik Rollercoaster Tycoon 1 vooral helemaal kapot gespeeld. Die game had alleen de nijging om soms geheel te resetten. Ik had echt een vet park gemaakt op Mel's World wat een van de laatste scenario's was en toen was ineens alles weg. Mad Nooit meer gespeeld daarna. Razz

America's Army hebben veel vrienden van mij nog gespeeld. Ik ben echter nooit zo aan de shooters geraakt. De eerste shooter die me sinds tijden heeft weten te grijpen is PUBG en ook daar zuig ik nog steeds in na 300 uur............... Crying
Avatar
SMS | 01 mei 2018 12:20 | #281456
collapse
Een big-scale nieuwe Golden Sun zou een droom waargemaakt zijn. Helaas zie ik het niet gebeuren....

Games die gelijk aan bod komen zijn Super Mario All-Stars, Super Mario Sunshine, Paper Mario the Thousand Year Door, Super Metroid, Sonic Adventure 2, en Smash Bros Melee.

De Super Nintendo en N64 waren mijn eerste eigen consoles, maar de Gamecube was het gouden tijdperk voor Nintendo. Hoop dat ik z'n console ooit weer zal zien. De Switch begint goed met Breath of the Wild en Mario Odyssey, maar het moet dat momentum vasthouden als het de Gamecube eventueel wil evenaren.
Avatar
Patrick | 02 mei 2018 20:05 | #281468
Reactie op post #281456 van SMS
Überhaupt een nieuwe Golden Sun zou een droom zijn maar dat gaat niet gebeuren. Mad
Avatar
Duncan | 03 mei 2018 00:31 | #281469
collapse
Het spel was een revolutionair voor zijn tijd


Ummm, nee? Weird
Avatar
Patrick | 03 mei 2018 08:17 | #281472
Reactie op post #281469 van Duncan
collapse
Haha, jawel joh! Die game was een revolutionair. Hilarious
Avatar
Duncan | 03 mei 2018 11:01 | #281475
Reactie op post #281472 van Patrick
collapse
De graphics voor een game boy advance game kun je misschien zien als "revolutionair", maar de verhaallijn en gameplay van Golden Sun was heel doorsnee jrpg imo.
Avatar
Patrick | 04 mei 2018 15:54 | #281486
Reactie op post #281475 van Duncan
Mja, je zult snappen dat ik het daar niet mee eens ben of althans niet geheel. Qua hoofdverhaal is Golden Sun inderdaad vrij standaard maar de focus op "je personages" echt leren kennen was ik niet eerder tegengekomen. In veel hedendaagse JRPG's gebeurt dit nog altijd veel te weinig. Het verhaal wordt pas echt goed als je de verhalen achter de personages ook de juiste aandacht geeft. Dat is ook de reden waarom ik ontzettend uitkijk naar Project Octopath Traveler.

Verder was Golden Sun qua gameplay alles behalve een doorsnee JRPG voor zijn tijd. Het Djinn-systeem in Golden Sun zorgde voor zeer aangename diepgang in gevechten en was uniek. Verder werd de game ook geprezen voor de interessante keuze om de krachten die je personages hebben te gebruiken om puzzels op te lossen. Die puzzels waren ook nog eens van een ongekend hoog niveau.

Was Golden Sun op bovenstaande punten revolutionair? Nee niet echt, dat was de game zoals je terecht zegt op grafisch gebied maar dat haal ik ook aan in mijn artikel. Maar ach, ik vind Golden Sun nog altijd de beste game allertijden dus mijn mening is wellicht een tikkeltje vooringenomen. Razz

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Donkey Kong Country

Platform: Wii Virtual Console
Virtual Console: SNES
Prijs: 800 Punten
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Rare
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 08 december 2006

Golden Sun

Platform: Game Boy Advance
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Camelot
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 06 juni 2004