Football Manager Touch 2018 Review | 04 mei 2018 13:00 | Auteur: Dyon

Altijd al de droom gehad om Erik ten Hag te vervangen bij Ajax? Of raak jij ook altijd geïrriteerd als Giovanni van Bronckhorst vast blijft houden aan Brad Jones onder de lat? Vanaf nu kan iedere Nintendo Switch-bezitter zich voetbalmanager wanen in SEGA’s Football Manager Touch 2018. Is de game net zo goed als Pep Guardiola’s tactisch inzicht, of heeft het meer weg van de kunde van de hoofdcoach van je lokale voetbalclub?

Al sinds jaar en dag is Football Manager een begrip in de wereld van de voetbalsimulatiegames. Niet alleen kun je in de PC-versie alle details tot in de puntjes aanpassen zoals een echte manager. Spelers en teams van de gekste divisies uit de meest exotische landen zijn vindbaar in de games en in de wandelgangen hoor je zelfs dat échte voetbalclubs in binnen- en buitenland de data van Football Manager gebruiken om nieuwe spelers te scouten, dat zegt wel iets over alle data die deze game heeft.

2

Touch
De Nintendo Switch-versie van Football Manager is een uitgeklede variant van de PC-versie, maar wel eentje die iets meer biedt dan de Touch-versies voor de tablets. Zaken als persconferenties, interacties met spelers en het team, maar ook het uitgebreid managen van de jeugdopleiding zitten er niet in. Op zich is dat geen slecht teken, integendeel. Het zorgt ervoor dat het spel wellicht iets minder realistisch is, maar wel makkelijk op te pakken is voor de iets minder fanatieke voetbalmanager in spé. Deze versie biedt de 3D Match-engine. Hiermee zie je (vergelijkend met de grafische stijl van Fifa 2002) wat je poppetjes doen. Perfect voor de simulatie, maar niet meer dan dat. Football Manager Touch 2018 voor de Nintendo Switch is toegankelijker voor de casual simulatiegamer.Diepgang
De diepgang van het spel is het verder hartstikke solide, net als zijn PC-tegenhanger. Zoals eerder al vermeld heeft de Touch-versie niet alles wat de PC-variant heeft, maar wel genoeg zaken om de game interessant te maken voor de speler. Als je het spel nog nooit hebt gespeeld: je moet hierbij denken aan het bouwen van een elftal, het maken van transfers, het maken van complete (individuele) trainingsschema’s van spelers gebaseerd op hun gevoeligheid van blessures. Maar ook het tot in perfectie aanpassen van wedstrijdelementen. Yassin Ayoub én Sean Klaiber mandekking geven om Hakim Ziyech uit te schakelen? Niets is te gek.

Helaas kun je maximaal drie verschillende landen in één save-file stoppen. Mocht je het dus zat zijn bij FC Utrecht, en je wilt naar het buitenland als coach, dan kun je alleen ingaan op aanbiedingen uit die andere twee landen die je vooraf hebt geselecteerd. Voor andere landen moet je dus weer opnieuw een manager-carrière beginnen met drie andere landen.

Portable of thuis?
Football Manager 2018 heeft een tweespalt waar je rekening mee moet houden. Omdat deze titel is gemaakt voor gebruik met de touchscreen, zou het zich perfect moeten lenen voor de draagbare variant en qua besturingsmogelijkheden is dat ook zo. De game maakt vol gebruik van het touchscreen van de Nintendo Switch. In alle eerlijkheid zou een pennetje voor het touchscreen ook geen overbodige luxe zijn, dat bestuurt het geheel allemaal een stuk makkelijker.

De tweespalt zit het hem echter in de prestaties van de titel in handheldmodus. Omdat Football Manager gebruik maakt van een nogal zware database heeft de titel veel rekenkracht nodig voor de simulaties. Het probleem is hierbij dat de titel – zeker in handheldmodus – vaak niet, of niet direct, reageert op je handelingen. Zeker als je snel zaken wilt aanpassen zoals je opstelling of je manier van spelen dan is dat erg onhandig. In de televisiemodus heb je daar minder last van, maar dan duikt er weer een ander probleem op: je kunt niet gebruik maken van het aanraakscherm. Je kunt wel de Joy Con of Pro-controller gebruiken, maar daarmee gebruik je je linkerpookje voor het bewegen van de cursor, een nogal omslachtige manier van besturen wat niet fijn werkt. Het is dus kiezen tussen twee kwaden waarbij mijn voorkeur dan uitgaat naar de versie op het grote scherm.

1

Sfeer
Deze voetbalsimulatie moet je niet kopen voor de hoogstaande graphics of de toffe soundtrack, die ontbreken namelijk. Ben je een groot FIFA-fan, en verwacht je hier een soortgelijke game? Dan is Football Manager wellicht niet de titel voor jou. Toch had de game iets meer kunnen doen aan de presentatie. Wat meer diversiteit in de soundtrack (tijdens het managen, maar ook tijdens wedstrijden) zou het allemaal iets draaglijker maken. Maar wat laat je om gewoon je eigen oortjes met muziek in te doen, dat is natuurlijk aan jezelf.

Conclusie
Football Manager komt voor het eerst naar een Nintendo-console, en in alle eerlijkheid kan gezegd worden, ondanks enkele gebreken, dat de game de beste titel ooit is voor de consoles. Desalniettemin gaat het niet zo diep als de PC-variant en zeker de liefhebbers daarvan zullen niet warm worden van deze versie. Speel je echter de tablet-versie al van Football Manager Touch 2018? Dan is de Switch-versie wellicht de volgende stap voor jou.
6,5
N1-score
  • + Football Manager eindelijk op een Nintendo-console!
  • + Wedstrijden tactisch tot in detail aan te passen
  • - Niet zo uitgebreid als de PC-versie
  • - Werkt perfect met het touchscreen…
  • - …Maar draait weer soepeler in de televisiemodus.
Next articleSaturday Morning RPG Previous articleVoice-actor van Mario als speelbaar personage in Runner3

Reacties van gebruikers

Avatar
Zapp-x | 04 mei 2018 22:39 | #281490
collapse
Enorme nostalgische drang om dit aan te schaffen. Ik heb deze reeks van alle gamereeksen het meest gespeeld denk ik - hoewel ik een behoorlijke Nintendo-fanboy was. Wel rare keuze om nu zo snel de oude versie uit te brengen, denk dat ik persoonlijk toch zou wachten op het nieuwe seizoen.
Avatar
Sharjah-Games | 05 mei 2018 16:36 | #281494
Reactie op post #281490 van Zapp-x
Ik vind het ondanks dit cijfer toch een hele leuke game om te spelen.. Ik speel spel ook echt vaak op mijn switch, heerlijk dat je mee kan nemen en spelen!!!
Avatar
wiigamer | 09 mei 2018 18:02 | #281578
Helaas slaat Pro Evolution Soccer ook dit jaar nintendo weer over. We zullen dit jaar wel weer met een uitgeklede FIFA moetwn doen. En ook dit spel is weer niet de volledige versie Mad

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Football Manager Touch 2018

Platform: Nintendo Switch eShop
Prijs: 34,99
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Sports Interactive
Uitgever: SEGA
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 13 april 2018

Screenshots