Donkey Kong Country: Tropical Freeze Review | 11 mei 2018 10:30 | Auteur: Bas

Donkey Kong Country: Tropical Freeze verscheen in 2014 voor de Wii U als opvolger van Wii-game Donkey Kong Country Returns. Deze game werd wereldwijd goed ontvangen en was één van de pareltjes op de Wii U. Helaas kon de Wii U zelf de ambitie niet waarmaken door de slechte verkoop van de console. Nintendo heeft daarom besloten om de Wii U-game naar de Nintendo Switch te brengen met toevoeging van een paar extra’s. Een port van een goede game naar een goed platform, dat kan toch niet fout gaan?

Donkey Kong: de grote aap heeft maar weinig rust gekregen in de games waar hij zijn gezicht liet zien. Als het King K. Rool niet was die hem lastig viel, waren het wel de Tikis in zijn laatste avontuur. Zodra Donkey Kong en zijn collega-apen denken weer even rust te hebben, doet de volgende aandacht opeisende toestand zich alweer voor. Ditmaal komt het gevaar vanaf zee.

3

Viking pinguïns en chagrijnige walrussen
Daar gaan we weer, opnieuw een platformavontuur met Donkey Kong. De Nintendo Switch-versie laat veel van het origineel op de Wii U in ere. De Vikingen komen de Kongs serieus lastigvallen en nemen hun eiland in bezit. Het is aan Donkey Kong en co. om de vrede in de archipel te herstellen en om de indringers terug de zee in te meppen. Naast Donkey Kong en Diddy Kong kun je ook gebruik maken van de vaardigheden van Dixie Kong en Cranky Kong. De toevoeging van deze medestrijders opent een scala aan nieuwe mogelijkheden en stelt je in staat om letterlijk tot nieuwe hoogtes te zweven. Dixie kan je een extra hoogteboost geven terwijl Cranky je over scherpe ondergronden kan laten bewegen zonder dat dit je gezondheid zal schaden.

Een brede verzameling aan nieuwe tegenstanders maakt je het leven flink zuur. Sommige pinguïns kun je makkelijk aan, maar er zijn er ook met speciaal wapentuig of een bepantsering. Zeker als je flink op snelheid door het spel racet, is dat soms lastig anticiperen. Meestal heb je vrij door wat de zwakke plekken zijn van je tegenstanders en vanaf dat moment, weet je perfect hoe je korte metten kunt maken met de indringers. Verdoof ze door op de grond te meppen, smijt ze aan de kant als bowlingkegels door dwars door hen heen te rollen of spring er gewoon ouderwets bovenop.

12

Wat we ook kennen uit het origineel op de Wii U is de verscheidenheid aan eilanden en de bijbehorende speciale aspecten hiervan. Zo zul je op een Jungle-getint eiland lianen tegenkomen, terwijl je op een heuvelachtig eiland juist veel hoogteverschil zult moeten overwinnen. Ook de tegenstanders veranderen mee met de omgeving. Dat vereist telkens een aanpassing van je strategie, wat het spel lang interessant houdt.

Verdraaid lastig
Wat ook opviel in de Wii U-versie en nu ook weer terugkeert in de Nintendo Switch-versie, is de hoge moeilijkheidsgraad van deze platformer. Dit waren we niet gewend van Nintendo en dat klinkt nog steeds door in deze port. Je moet goed blijven opletten op je omgeving en wat er nog moet komen, anders werk je jezelf flink in de nesten. De puzzelstukken en KONG-letters die je in elk level kunt verzamelen zijn ook serieus goed verstopt. Dat geldt ook voor de minigames die je in de meeste levels kunt tegenkomen. Je komt ook al vrij vroeg in het spel sterke eindbazen tegen die dermate taai zijn dat ze een flinke uitdaging vormen. Sommigen klaagden over de Wii U-versie dat deze te moeilijk zou zijn voor de casual spelers. Nintendo heeft daar met de Nintendo Switch-versie gehoor aan gegeven door de introductie van een vijfde personage.

2

Funky Kong maakt voor het eerst in de Donkey Kong-reeks zijn intrede als speelbaar personage. De hippe surfaap met blitse zonnebril en spierwitte tanden combineert de vaardigheden van alle Kongs in één. Met zijn surfboard kan hij zweven, extra hoogte winnen, over doornen en spijkers lopen en met zijn snorkel kan hij oneindig lang onder water blijven. Ook kan deze macho blijven rollen zonder einde en heeft hij ook nog eens vijf hartjes ter beschikking. Een ideaal personage voor hen die Donkey Kong Country: Tropical Freeze een te lastig spel vinden, maar zelfs nog een beter personage voor hen die graag speedruns doen. Met Funky Kong vlieg je door levels heen in een recordtijd waar Donkey Kong en zijn hulpjes niet aan kunnen tippen. Funky Mode voegt een geheel nieuwe ervaring toe aan deze game op de Nintendo Switch en is een enorme meerwaarde voor de belevenis. Wees niet bevreesd, ondanks de waslijst aan vaardigheden en de ijzersterke gezondheid van Funky Kong blijft Donkey Kong Country: Tropical Freeze een lastige platformer.

Het aantal eilanden dat je tegenkomt op je avontuur is helaas wat beperkt. Men had ervoor kunnen kiezen meer content toe te voegen om het aantrekkelijker te maken voor wie de game al op de Wii U gespeeld hebben. Dit blijft helaas uit en naast de reeds bekende Hard-modus, die je met slechts één personage laat spelen zonder kansen om je hartjes tijdens levels terug op peil te brengen, is er enkel nog de Funky-modus die het spel eventueel de moeite waard zou maken om een tweede aanschaf voor de Nintendo Switch te verantwoorden. Voor hen die het spel nog niet gespeeld hebben is het daarentegen een flinke aanrader.

14

Het oog wil ook wat
Donkey Kong Country: Tropcial Freeze was op de Wii U al een plaatje met zijn sterke leveldesign en mooie grafische vormgeving. Dat is op de Nintendo Switch enkel beter geworden met een veel kleurrijker pallet. Tevens komen de kleuren veel beter tot hun recht. De verscheidenheid aan thema’s is groot en ook dit vertaalt zich naar een lust voor het oog. De achtergrond is daarnaast bijna net zo belangrijk als de voorgrond waar je je tijdens het spel bevindt. De gebeurtenissen op de achtergrond kunnen je namelijk veel vertellen over wat er komen gaat en verraden ook dat er puzzelstukjes of KONG-letters in de buurt verstopt zitten. Retro Studio’s maakt hier slim gebruik van de extra processing-kracht van de Nintendo Switch, die de achtergrondeffecten veel meer vloeiend tot hun recht laat komen waar door het geheel een gepolijste indruk maakt.

Conclusie
De Nintendo Switch-versie van Donkey Kong Country: Tropical Freeze is een plaatje. De gameplay is sterk en de vormgeving spreekt heel erg aan. Het scala aan personages houdt de game interessant en de toevoeging van Funky Kong als personage is zeker geen onwelkome verandering. Daarnaast is Donkey Kong Country: Tropical Freeze een bovengemiddeld lastige platformer, welke een uitdaging kan bieden aan gevorderde spelers. Funky Kong biedt uitkomst indien je het toch te lastig zou vinden om comfortabel te spelen. Helaas heeft men ervoor gekozen om, naast Funky Mode, weinig vernieuwing aan te brengen ten opzichte van de versie die op de Wii U verscheen. Dit maakt een aanschaf van de Nintendo Switch-versie financieel gezien niet de moeite waard voor hen die het spel reeds op de Wii U speelden. Indien je nog niet met Donkey Kong Country: Tropical Freeze in aanraking bent gekomen kan ik deze ervaring alleen maar aanraden. Een meer dan welkom debuut van de Kong-familie op de Nintendo Switch!
8,5
N1-score
  • + Geweldige vormgeving
  • + Spetterende kleuren
  • + Uitdagende gameplay
  • + Funky Mode heeft veel meerwaarde
  • - Te weinig nieuwe content om een tweede keer aankopen te verantwoorden
  • - Relatief weinig eilanden
Next articleFIFA-commentator Evert ten Napel: 'FIFA 19 krijgt UEFA Champions-... Previous articleJapans horroravontuur Angels of Death onderweg naar Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 11 mei 2018 11:18 | #281612
Ik was ook echt snel klaar met TF. 100% gecleared en daarna nooit meer opgepakt. Dit laat ik dus mooi links liggen. Zoals je al zegt is een tweede keer aanschaffen echt de moeite niet waard, maar zeker een aanrader voor wie hem nog niet heeft gespeeld. Ik denk ook dat dit wel de doelgroep is voor deze game.
Avatar
Chocoprins | 11 mei 2018 14:18 | #281615
Is en blijft een geweldig spel, zeker als je het nog nooit hebt gespeeld. Wat mij betreft jammer hoe ze Funky hebben gedaan: had liever een moeilijkere stand gehad dan een voor een driejarige, desalniettemin blij dat ik hem weer heb gekocht en ik vermaak me er weer geweldig mee.
Avatar
Masterswordish | 11 mei 2018 14:37 | #281616
collapse
#boycottropicalfreeze
Avatar
MVG | 11 mei 2018 15:27 | #281617
Reactie op post #281616 van Masterswordish
Hoezo?! Het is een geweldig spel!! Smile

Zelf zou ik wat hoger uitkomen dan een 8,5. Toch wel een 9 of hoger. Vreemd, maar heb m' alsnog gekocht. Ik heb de Wii U versie ook, maar ik speel niet meer op de Wii U.
Avatar
Duncan | 11 mei 2018 17:56 | #281618
Ik ga hem kopen om die boycotters te trollen.
Avatar
Jerone | 11 mei 2018 18:15 | #281619
Ik ga hem boycotten om de boycottrolls te trollen
Avatar
Elm | 11 mei 2018 18:49 | #281620
collapse
Ik koop er 10! Jokes on you boycotters
Avatar
koekiemonster | 11 mei 2018 21:44 | #281623
Reactie op post #281620 van Elm
collapse
Ja, red Nintendo. Het miljardenbedrijf die echt geen kut om je geeft. Doe het. Koop er 10 fullprice. Wees een held. Doe het voor jouw Nintendo.
Avatar
Markiewong | 11 mei 2018 22:07 | #281624
Reactie op post #281623 van koekiemonster
collapse
Nintendo maakt gigantisch slecht gemaakt spellen. Ze geven eigenlijk alleen maar om het geld en inkomsten. De Switch is een overpricde en underpowerde stuk kut hardware wat gemaakt is van fisher price plastic. Nintendo kan beter 3th party gaan worden en games gaan maken op de andere consoles, dan hebben ze misschien eens een keer succes. Blablablablablabla.

Vul hier nog iets in over dat indies geweldig zijn en Nintendo te veel voor deze game vraagt
Avatar
koekiemonster | 12 mei 2018 07:35 | #281625
Reactie op post #281624 van Markiewong
collapse
Verdedig jouw stuk plastic en jouw merk 2.0
Wees vooral geen echte consument.

Ik vind het geweldig dat ze vier jaar oude games uit hun kelder trekken en dan voor een nog hogere prijs dan ooit in de winkels leggen en de oerdomme fans gaan dat nog verdedigen ook.

Dat is toch knap. Respect voor de domheid.
Avatar
Markiewong | 12 mei 2018 12:26 | #281631
Reactie op post #281625 van koekiemonster
Ik verdedig het niet en koop de game ook niet omdat ik het al heb. Maar dat het een oude game is voor de Wii U boeit echt helemaal niets in dit scenario. Als je hem te duur vindt om te kopen, dan doe je dat niet? Zo simpel is dat, niemand verplicht je. Ik vind het gewoon bijzonder achterlijk dat je je zo op je hoofd voelt getrapt door Nintendo door deze aankondiging alsof Nintendo je forceert de game te kopen. Er zijn meer dan genoeg Switch eigenaren die nooit een Wii U heeft gehad en op de één of andere manier gun je het ze niet om deze game te mogen bezitten. Ja, de prijs is hoger dan het origineel, maar de consument bepaald zelf wel of hij dat over heeft of niet voor deze game.

De Wii U versie heeft ook nooit genoeg verkocht, dus vind je het gek dat ze proberen op de Switch dan meer geld te verdienen? Ik haal hem in ieder geval niet. Hier een koekje, jij blij?
Avatar
Elm | 12 mei 2018 17:09 | #281637
Reactie op post #281623 van koekiemonster
lol Razz nerd
Avatar
Fl@ppy2 | 11 mei 2018 20:09 | #281622
collapse
Ik had voor de fullprice toch wel de toevoeging van Returns verwacht...
Avatar
MVG | 12 mei 2018 15:39 | #281636
Reactie op post #281622 van Fl@ppy2
collapse
Haha, verwacht of gewild? Wink
Avatar
Captain-Retardo | 12 mei 2018 21:57 | #281639
Reactie op post #281636 van MVG
collapse
Als je ziet hoe veel andere bedrijven omgaan met remasters en vaak meerdere delen in een pakket stoppen voor een lagere prijs had Returns er inderdaad wel bij gemogen om de hoge prijs te compenseren.
Avatar
MVG | 12 mei 2018 22:52 | #281640
Reactie op post #281639 van Captain-Retardo
Op zich, maar hadden we dat verwacht? Ik eigenlijk niet...
Gewild? Natuurlijk! Wink

Nouja, kan altijd de Wii versie (of 3DS versie, als je die hebt) nog eens opzetten, al wordt de HD dan wel gemist. Ook wapper ik niet graag meer met controllers, als ik heel eerlijk ben.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Platform: Nintendo Switch
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Retro Studio's
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 04 mei 2018

Screenshots