Happy Birthdays Preview | 25 mei 2018 13:00 | Auteur: Jeroen K.

Drie keer raden over welk spel ik het heb: het komt van de grootste JRPG-uitgever voor Nintendo Switch, de titel klinkt als die van een slechte partygame, en het ziet eruit als de zoveelste Minecraft-kloon. Happy Birthdays! Wie zich nog niet zo in deze titel heeft verdiept, krijgt al snel een verkeerd beeld van de simulatiegame. Toegegeven, ook mij heeft de game weten te misleiden. Totdat ik de demoversie van het spelletje eens opstartte en ontdekte hoeveel tactische lagen deze verrassende simulator eigenlijk bevat!

Om verwarring in deze preview in elk geval te voorkomen, zal ik allereerst proberen uit te leggen wat Happy Birthdays precies is. Nee, geen slechte partygame in elk geval. De titel slaat op al het leven dat je verwelkomt in je eigen wereldje. Als een godheid vlieg je door je eigen kubusvormige ecosysteem heen. Zaken zoals temperatuur, neerslag, voedselketen en geografisch ontwerp beïnvloeden de geboorte van nieuwe dier- en plantsoorten.

Van al deze aspecten moet je aanvankelijk vooral op temperatuur letten. Door meer zee te creëren stijgt de temperatuur, terwijl die daalt wanneer je het terrein bergachtiger maakt. Uiteindelijk heb je als doel om de mens voet te laten zetten op je land. Je kunt echter niet meteen de ideale levenscondities voor de mens ontwikkelen: evolutie speelt ook een rol, wat betekent dat de ene diersoort voortkomt uit de andere. En natuurlijk speelt ook het gebrek aan natuurlijke vijanden een rol, dus misschien moet je een andere diersoort juist eerst wel laten uitsterven. Alle aanpassingen die je doet hebben wat tijd nodig om in werking te treden, waardoor je soms toch weer terug moet naar de tekentafel.

happybirthdays1

Een vriendelijk hulpje vertelt je welke stappen je moet nemen om bij de mensheid uit te komen, maar dit kun je ook zelf bekijken op de evolutionaire tijdlijn. Misschien moet je eerst wel een tropisch klimaat van 50 graden Celsius creëren, alvorens de eerste IJstijd te beginnen. Ik vind het erg jammer dat het spel na een uur spelen (waarvan in het begin veel tijd op ging aan de uitgebreide instructies) meldde dat de demo voorbij was. De kinderlijk ogende game bevat meer diepte en biedt meer plezier dan ik vooraf had durven hopen.

Voorlopige conclusie
Met Happy Birthdays heb je zelf de evolutie van het leven in handen! Naar eigen wens pas je het klimaat en de omgeving in je kubusvormige wereldje aan om het lokale ecosysteem te vormen. De demoversie stopt na een uurtje, toen de game net lekker op gang kwam - waarvoor kudos. Over twee weken kunnen we aan de slag met de Nintendo Switch-versie van de evolutionaire simulatiegame. Ik kan niet wachten om dan uitgebreid aan de slag te gaan met mijn eigen flora en fauna!

Download zelf ook de demo van Happy Birthdays in de Nintendo Switch eShop.
Next articleBeweeg vanaf volgende week op maat met Just Shapes and Beats Previous articleUbisoft deelt haar plannen voor E3 2018

Reacties van gebruikers

Avatar
Ricardo | 26 mei 2018 13:33 | #281909
Dit lijkt me best wel gaaf. IK hoor er nu voor het eerst van eigenlijk, maar die demo ga ik in ieder geval uitproberen!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Happy Birthdays

Platform: Nintendo Switch
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Toybox
Uitgever: NIS America
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 08 juni 2018

Screenshots