E3 2018: eSporter Ramin Delshad praat over Super Smash Bros. voor de Nintendo Switch Interview | 08 juni 2018 08:00 | Auteur: Dyon

Tijdens de komende E3 zien we Super Smash Bros. voor de Nintendo Switch voor de eerste keer in actie. Op dinsdag 12 juni, omstreeks 21:00 uur Nederlandse tijd vindt tijdens de E3 ook de Super Smash Bros. Invitational 2018 plaats, waar ’s werelds beste Smash Bros.-spelers aan meedoen. Eén van deze deelnemers is Ramin Delshad, deze man behoort tot de top-10 beste Super Smash Bros. Wii U-spelers ter wereld, maar is ook nog eens Nederlander! Momenteel zit Ramin al in het vliegtuig naar Los Angeles, maar vlak voor zijn vertrek hadden wij een interview met hem.

Goedemorgen Ramin, jij bent de nummer 10 van beste Smash Bros.-spelers ter wereld, maar eerst even helemaal naar het begin. Met welke versie van Smash Bros. ben jij ooit begonnen?
Competitief ben ik begonnen met Super Smash Bros. Brawl in 2008 en deed ik mee aan een toernooi in Amsterdam. Vervolgens ben ik meerdere toernooien afgegaan in Europa, maar vooral Nederlandse toernooien. In 2012 kon ik voor het eerst naar Amerika, en sindsdien begon het echt een onderdeel van mijn leven te worden. Daarvoor ging ik naar school, en deed ik het als hobby, maar toen werd het meer een baan. eSports werd in 2013 veel groter waardoor ik me echt kon gaan focussen op de toernooien. In 2015 ben ik overgestapt naar Super Smash Bros. Wii U.

Wow, Amerika. Hoe ging dat in zijn werk die allereerste keer, werd dat betaald, en hoe reageerden je ouders?
Ik was toen nog redelijk jong, 18 jaar volgens mij, en het was best lastig om mijn ma over te halen dat ik naar Amerika mocht in mijn eentje. Ik heb toen een oudere vriend overgehaald om met mij mee te gaan en die heeft mijn ma overtuigd dat ik erheen kon gaan, hij zou dan op mij letten. Dat vond ze wel fijner.
De allereerste keer dat ik naar dat toernooi ging werd mijn vlucht betaald en ook het hotel. Vervolgens heb ik een paar keer zelf moeten betalen om naar toernooien te gaan in Amerika, en soms word je uitgevlogen. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer want ik word gesponsord door Beastcoast uit New York, maar in die tijd waren er nog geen sponsors die veel hadden met Smash Bros., waardoor je soms flink moest sparen.

Ramin Delshad kan best aardig Smash Bros. spelen


En op een gegeven moment kom je er dan achter dat je écht goed bent in dit spel, wanneer kwam je er nou achter dat dit spel je echt lag?
Het allereerste Nederlandse toernooi waar ik heen ging werd ik vierde, en daarna eindigde ik steeds als eerste of tweede tot en met 2010 bij allerlei toernooien, waardoor men mij ging zien als de beste Europese speler. Daarom werd ik uitgenodigd voor dat Amerikaanse toernooi in 2012. In Europa heb je wel veel toernooien, maar niet op zo’n grote schaal als in Amerika, daar leeft het veel meer.

Maar hoe word je nou uiteindelijk die nummer 10 van de wereld, hoe ziet jouw dagbesteding er bijvoorbeeld uit?
Nou het is vooral heel veel oefenen, maar ook heel veel reizen. Je kunt het spel wel online spelen, maar dan heb je toch lag, waardoor je controller nooit direct reageert zoals je zou willen. Dus het is beter om te reizen en offline tegen mensen te spelen. Dat was mijn doel dan ook om op zo’n manier beter te worden. Als ik in Amerika was voor een toernooi dan bleef ik altijd langer dan het toernooi om toch nog met anderen te trainen en speelde
destijds gemiddeld 10-12 uur op een dag Smash Bros. Tegenwoordig is dat wel minder, zo’n 5 á 6 uur, totdat ik me weer moet voorbereiden op een groot toernooi, dan wordt dat weer meer.

En heb je een vast Smash-character, of verschilt dat nou aan de hand van wat je tegenstander voor personage kiest?
Ik persoonlijk gebruik bijna altijd Sheik uit The Legend of Zelda, en heel soms Cloud uit Final Fantasy of Roy uit Fire Emblem. Maar de beste character is toch echt Sheik. Ze is heel snel, sterk en gaat moeilijk dood.

143
Sheik is het personage dat 'Mr R.' het meest gebruikt.


En dan de E3 waar je naar toegaat, wat verwacht je ervan?
Ik vertrek vrijdag en heb het wel heel vaak online gevolgd, dus ik weet wel een beetje wat ik kan verwachten. Maar weet niks van de wachttijden, hoelang ik moet wachten, maar vind het wel ontzettend leuk allemaal. Ik heb bijvoorbeeld een VIP-pas gekregen en dan mag ik mensen van Nintendo ontmoeten, daar kijk ik ontzettend naar uit.

...Dan denk ik dat je die wachtrijen wel kunt overslaan met je VIP-pas.
Precies, voor mij persoonlijk valt dat wel mee, haha.

En kijk je nog ergens naar uit náást Smash Bros. te zien op de E3?
Naast Smash Bros. speel ik momenteel Overwatch en Dragonball FighterZ en heel eerlijk gezegd ben ik verder niet echt met andere games bezig, dus ik kijk naast Smash niet echt specifiek ergens naar uit.

En wat verwacht je van Super Smash Bros. voor de Nintendo Switch, heb jij als pro-gamer er al iets van meegekregen?
Nee, ik heb helemaal niks meegekregen of gehoord van Nintendo dus voor mij is het ook een grote verrassing. Ik weet verder niet wat ik moet verwachten van het spel. Toen ze van Melee naar Brawl gingen hebben ze echt alles drastisch veranderd. Nieuwe personages, andere mechanics, terwijl het verschil tussen Brawl en Smash 4 een stuk minder was. Ik weet dus niet of ze het nu weer drastisch veranderen, of dat ze het hetzelfde houden als de afgelopen jaren. Wel denk ik dat ze het spel makkelijker gaan maken zodat iedereen het spel kan spelen.

En jij als pro-gamer binnen de Smash-community, in hoeverre werken jullie nou samen met Nintendo?
Nou, tot vorig jaar deed Nintendo eigenlijk niks met de Smash Community. Het werd allemaal grassroots gedaan, dus georganiseerd door de gamers zelf. De laatste tijd is Nintendo wel meer betrokken en dat komt volgens mij onder andere vanwege het nieuwe spel. Ikzelf heb verder geen contact gehad met Nintendo en voor zover ik weet ook de andere topspelers ook niet, tot dit jaar.

Ja, want dit jaar is die Invitational tijdens de E3, hoe schat jij jouw kansen nou in met zo’n nieuw spel en kun je eerste worden?
Ja, dat is lastig te zeggen omdat er heel veel goede mensen op dat toernooi zijn, allemaal pro-spelers. Maar toen Smash 4 uitkwam heb ik het allereerste toernooi wel gewonnen, dus ik zou het kunnen als ik het juiste character vind dat past bij mijn speelstijl. Als ik het spel netzo snel kan snappen als Smash 4 dan zou het zeker kunnen. Er zijn echter ook andere topspelers dus ik weet het niet.

Want mag je komend weekend dat spel al uittesten vóór de Invitational, of moet ook jij wachten totdat de beursvloer open is?
Van wat ik gehoord heb mag ik vanaf dinsdag backstage het spel spelen, maar weet het niet zeker. En voor het toernooi mogen we ook nog even oefenen, maar wanneer en hoelang is nog niet duidelijk.

1397068881
Het Belasco Theatre in Los Angeles, hier vindt de invitational dinsdag plaats.

En hoe ziet jouw E3 er nog meer uit, ga je nog leuke dingen doen?
Ik wil wel spontaan dingen gaan doen, dus ik ga met mijn vrienden mee, maar ik ga voornamelijk voor Smash Bros.

Om af te sluiten de allerlaatste vraag: Kun je de leden van N1ntendo nou tips geven om een goede Smash Bros.-speler te worden?
Er is een website, www.smash-bros.nl en daar kun je alle Nederlandse toernooien vinden en ook mensen die dichtbij jou wonen als je wilt afspreken om met mensen te spelen. Zo begon ik ook in 2008. Verder raad ik iedereen aan om met maximaal twee verschillende characters te spelen en oefen dus minimaal 3 á 4 uur per dag om snel goed te worden. De laatste tip die ik je kan geven is om te oefenen met iemand die ongeveer net zo goed is als jij, en niet iemand die minder goed of juist veel beter is. Dan leer je het echt goed.

Dankjewel voor dit interview en veel plezier in Los Angeles, Ramin!
Graag gedaan!
Next articleMonolith Soft opent nieuwe studio in Iidabashi, Tokio Previous articleLAATSTE DAG: Win één digitaal exemplaar van Battle Chasers:...

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 09:04 | #282188
collapse
persoonlijk vind ik dit soort mensen nooit leuk om tegen te spelen. Het valt te snel in de herhaling. Als ik naar dat filmpje kijk, zie ik constant hetzelfde gebeuren en het lijkt niet echt alsof je er veel tegen kunt doen. Wat mij ook opvalt is dat de pro's altijd de top tier characters gebruiken. Ik speel liever tegen mensen die allround kiezen. Sheik is echt een spamcharacter in Smash U en als ik iemand alleen al zo spastisch zie bewegen met een character, heb ik er al weinig zin in.
Avatar
Volleybaas | 08 juni 2018 09:11 | #282190
Reactie op post #282188 van FalconPawnch
collapse
mja, blame de engine van smash 4. die vereist dat soort speelstijl als je wilt winnen
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 10:22 | #282195
Reactie op post #282190 van Volleybaas
In principe is die speelstijl van Sheik juist wat jij zo graag wilt. het grote probleem hier in eigenlijk dat er geen DI ruimte is waardoor je gewoon niet kan ontsnappen aan die forward air spam.
Avatar
Jerone | 08 juni 2018 09:08 | #282189
collapse
Leuk artikel guys! Ik wist niet dat we zo'n Smash-talent in ons midden hadden. Doen jullie ook een follow-up na het Smash toernooi?

@FP
Professioneel Smash =/= Smash voor fun Yummy .
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 10:20 | #282194
Reactie op post #282189 van Jerone
collapse
Professioneel vind ik het pas als je met meer dan 1 of 2 characters kan spelen en niet alleen maar de veilige keuzes neemt. Ik heb Sheik na 2 keer wel gezien als steeds dezelfde forward airspam gebruikt wordt. Dan heb ik zoiets van "oke, what else do you have?" 'Professioneel' en 'fun' kan prima samengaan. Sommige mensen spelen puur en alleen voor de wins en zijn te bang om eens een andere keuze te maken omdat ze dan grotere kans maken om te verliezen. In competitive snap ik dat wel... Maar als je professioneel speelt (lees: anders dan competitive dus) speel je met meerdere chars en ben je niet bang om te verliezen en speel je gewoon leuk en niet veilig.
Avatar
Jerone | 08 juni 2018 10:49 | #282198
Reactie op post #282194 van FalconPawnch
collapse
Wat is jouw definitie van professioneel Smash spelen dan? Professioneel is wanneer je iets je professie maakt aka er geld mee verdient, het is je werk. Dat kan in Smash alleen in de competitive scene (op misschien een enkele youtuber of streamer na? Idk). Oftewel professioneel = competitive = alles voor de win. Je kunt dan beter met maar 2 fighters heel goed zijn, dan met 15 fighters redelijk goed (dat geeft hij ook aan). Als jij dat niet als fun ziet dan gaan professioneel en fun voor jou niet samen
Avatar
jdw89 | 08 juni 2018 13:47 | #282210
Reactie op post #282198 van Jerone
Inderdaad, mooi verwoord.
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 15:14 | #282214
Reactie op post #282198 van Jerone
collapse
onze definitie van 'professioneel' is blijkbaar anders. Ik zie het niet als het werk ervan maken maar eerder gewoon de manier waarop je speelt. Ik gaf ook aan dat professioneel en fun prima samen kunnen. Competitive zie ik meer als de té serieuze spelers die puur en alleen spelen voor het winnen en niet zozeer voor de leuke afwisselende matches. Misschien dat ik het verkeerd verwoord hoor maar ik hoop dat je nu begrijpt wat ik probeer te zeggen =)
Avatar
Dyon | 08 juni 2018 16:20 | #282221
Reactie op post #282214 van FalconPawnch
collapse
Meestal is het verschil tussen professioneel en amateur of je er van kunt leven, of niet, in mijn beleving althans.
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 18:11 | #282227
Reactie op post #282221 van Dyon
Hmjah, achteraf gezien denk ik dat ik competitive en professioneel met elkaar verwar. Anyways, mijn voorkeur is wel duidelijk inmiddels =D
Avatar
Lucas | 08 juni 2018 10:15 | #282192
collapse
Leuk artikel! Het maakt het extra leuk om te kijken nu je weet dat er een Nederlander meespeelt. Zal voor 'm juichen.
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 10:24 | #282196
Reactie op post #282192 van Lucas
collapse
Ik hoop stiekem dat Sheik nog niet playable is zodat ie gewoon iets anders moet kiezen Devil Maar ik ben ook erg benieuwd. hopelijk analyseren ze vooral goed hoe de game speelt t.o.v. Smash voor Wii U
Avatar
Duncan | 08 juni 2018 11:08 | #282201
Reactie op post #282196 van FalconPawnch
collapse
Wat kom jij over als een zoutige noob. Hilarious
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 15:15 | #282215
Reactie op post #282201 van Duncan
collapse
Oh kijk, Duncan komt ook weer even om de hoek om even olie op het vuur te gooien. bedankt voor je bijdrage man. Rot nu maar weer op =)
Avatar
Volleybaas | 08 juni 2018 17:43 | #282222
Reactie op post #282215 van FalconPawnch
popcorn.gif
Avatar
Duncan | 08 juni 2018 19:26 | #282230
Reactie op post #282215 van FalconPawnch
collapse
Je hebt het zelf niet door, maar je praat als een Frank 2.5 wanneer je het hebt over Smash. Hoe kun je überhaupt zeggen dat het niet leuk is tegen dit soort mensen te spelen (wat sowieso een eersteklas scrub opmerking is) als je nog nooit naar een toernooi bent geweest en tegen de top hebt gespeeld?
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 22:57 | #282234
Reactie op post #282230 van Duncan
collapse
Nou, Duncan, omdat ik vaak genoeg tegen pro's online heb gespeeld? Ik heb genoeg smash potjes gedaan om noobs van pro's te onderscheiden en hoewel ik vaak van ze verlies vanwege mijn offensive speelstijl zijn de matches wel gewoon tof. Zo heb ik bijvoorbeeld veel tegen MadIceKing gespeeld. Zoek die maar eens op youtube op. Dat is een pro-Robin speler. Hoewel hij enkel en alleen Robin speelt, was het wel gewoon leuk voor de verandering ipv altijd maar van die Bayo spelers, Cloud spelers, Sheik Spelers... ik vind ze stuk voor stuk gewoon saai om tegen te vechten omdat ze allemaal hetzelfde afgekeken stijltje hebben. Niemand speelt origineel met die chars.

Smash is echt mijn game en ik speel het regelmatig (laatste tijd minder ivm kids) maar als ik dan van die nare ervaringen meekrijg van mensen die alleen maar defensive spelen met de meest lame tactieken, dan kan ik daar inderdaad pissig van worden.
Avatar
Mad Ice King | 09 juni 2018 10:04 | #282240
Reactie op post #282234 van FalconPawnch
collapse
Ik gooi projectielen en wacht letterlijk tot je een fout maakt zodat ik je kan grabben en de KO krijg met up-air, want dat is een true combo. Bye
Avatar
FalconPawnch | 09 juni 2018 10:37 | #282241
Reactie op post #282240 van Mad Ice King
lol, ga je hier serieus een account voor aanmaken? Sneu...
Avatar
Jerone | 09 juni 2018 11:44 | #282244
Reactie op post #282240 van Mad Ice King
Hahahahaha, goud!

Worship
Avatar
Duncan | 11 juni 2018 14:22 | #282310
Reactie op post #282234 van FalconPawnch
Ik heb nog nooit gehoord van die Mad Ice King. Jij noemt hem pro, maar zijn naam is in geen enkele power ranking te vinden. Hilarious

En als je niet van de defensieve gameplay houdt, kun je beter overstappen op het superieure Melee. Er is een reden waarom Smash 4 in decline is en Melee springlevend. Worship
Avatar
Lucas | 08 juni 2018 14:43 | #282212
Reactie op post #282196 van FalconPawnch
collapse
Ik denk niet dat hij bang hoeft te zijn voor grote spelveranderingen. In zo'n korte tijd na Smash Wii U gaan ze de spelmechanics niet drastisch veranderen. Toch denk ik dat het is aan te raden voor hem om in het vliegtuig idd op de 3DS een beetje te experimenteren met andere characters.
Avatar
FalconPawnch | 08 juni 2018 15:25 | #282216
Reactie op post #282212 van Lucas
Nou, ik mag hopen dat ze de mechanics echt wel flink op de schop nemen. Smash U is veel te defensive.
Avatar
Mink | 08 juni 2018 20:00 | #282232
Geweldig leuk artikel guys!
Avatar
Sharjah-Games | 09 juni 2018 00:31 | #282237
Ramin broertje van HPNF..... Ben benieuwd hoe ver hij gaat komen met Smash 5!
Avatar
Misterious117 | 09 juni 2018 21:28 | #282270
collapse
Ben een grote fan van de smash games, maar vind dat er competetief wel verbetering in mag komen. Als je kijkt naar de tournaments zie je altijd dezelfde 4 top tier characters. Als je niet 1 van deze 4 speelt, heb je gelijk al minder kans. Hopelijk komt hier verandering in bij de nieuwe smash game!
Avatar
FalconPawnch | 10 juni 2018 21:27 | #282286
Reactie op post #282270 van Misterious117
Juist!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Smash Bros. Brawl

Platform: Wii
Genre: Fighting
Ontwikkelaar: Game Arts
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 27 juni 2008

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Fighting
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 03 oktober 2014

Super Smash Bros. for Wii U

Platform: Wii U
Genre: Fighting
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 28 november 2014

Super Smash Bros. Melee

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Beat 'm up
Ontwikkelaar: HAL laboratory
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 mei 2002

Super Smash Bros. Ultimate

Platform: Nintendo Switch
Genre: Fighter
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2-8
Releasedatum: 07 december 2018