E3 2018: Waar blijft Pikmin 4? Special | 10 juni 2018 10:00 | Auteur: Neslihan

September 2015. Vanaf dat moment gingen de Pikmin 4-geruchten de wereld in. Niemand minder dan de bedenker van de vrolijke wezentjes, Shigeru Miyamoto, vertelde destijds dat het Pikmin-team alweer bezig was met het volgende deel én dat het zelfs al bijna afgerond was. Dit is dus al weer praktisch drie jaar geleden. Waar blijft Pikmin 4 toch?

Wat we weten
Veel over Pikmin 4 weten we niet, op losse uitspraken als deze na dan. In september van 2015 meldde Miyamoto dus aan Eurogamer dat Pikmin 4 al bijna klaar was. Pas na ongeveer een jaar, in juli 2016, liet hij weer iets weten over de nieuwe Pikmin-titel. ''We werken aan Pikmin 4'', liet hij in een interview met Game Rant weten. ''Tja, weet je, als we in ontwikkeling zijn, hebben we een lijst van prioriteiten en het is moeilijk geweest om dit in die lijst te passen, maar hopelijk beginnen we Pikmin 4 nu op die lijst te zien.''

Dat een Pikmin-game die lijst begon op te klimmen, is nu wel duidelijk: april 2017 kondigde Nintendo een totaal nieuwe spin-off aan van Pikmin: Hey! Pikmin voor de Nintendo 3DS. Dit was echter niet hetzelfde als Pikmin 4. Miyamoto vertelde aan Eurogamer tijdens de E3 van 2017 immers lachend dat hij er van de communicatieafdeling niks over mag zeggen, maar dat Pikmin 4 nog steeds in ontwikkeling is.

1397068883

Speculatie
Al met al is het hele gebeuren rondom Pikmin 4 een vrij vaag verhaal. Dat is trouwens niks geks voor de Pikmin-serie, aangezien Pikmin 3 wel vijf jaar in de pijplijn zat. Maar goed, ikzelf vind deze E3 een mooi moment om eindelijk Pikmin 4 officeel uit de doeken te doen en denk dat het misschien nog wel kan gebeuren ook. Immers was het spel in 2015 al bijna afgerond. Dat het al zo lang is uitgesteld, doet enkel geloven dat het spel eerst gemaakt werd voor de Wii U en daarna omgezet voor op de Nintendo Switch.

Achteraf is het logisch dat in juli 2016 Pikmin 4 een niet al te grote prioriteit was: de Nintendo Switch moest nog verschijnen, net zoals een boel andere games van dat jaar als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey. Belangrijke medewerkers uit het Pikmin 3-team blijken dan ook aan zulke games meegeholpen te hebben. Zo heeft Miyamoto voor het laatst aan Super Mario Odyssey (2017) gewerkt en Pikmin 3-producer Hiroyuki Kimura aan ARMS (2017). Verder hebben de twee directors van Pikmin 3, Yuji Kando en Shigefumi Hino respectievelijk voor het laatst aan Hey! Pikmin (2017) en Super Mario Maker voor de Nintendo 3DS (2016) gewerkt. Wellicht dat deze mensen zich meer moesten focussen op die games en dat Pikmin 4 daarom was gezakt op de lijst. En nu al deze games uit zijn, zou dat dan betekenen dat het team sinds 2017 weer serieus aan Pikmin 4 heeft kunnen werken? En zou dat dan betekenen dat we Pikmin 4 eindelijk dit jaar zien op de E3?

1397068882

Wishlist
Of Pikmin 4 nou wel of niet aangekondigd wordt deze E3, moeten we nog even afwachten. Intussen kunnen we (zoals we stiekem al drie jaar doen) nog altijd dromen van de nieuwe features die dit vervolg zou hebben. Pikmin 3 deed eigenlijk al heel veel dingen goed naar mijn mening, dus er zijn wat meer kleinere verbeteringen die ik zou willen terugzien in het vervolg. Ikzelf zou het bijvoorbeeld geweldig vinden om, net zoals te zien is in de trailer voor Pokémon Let's Go Pikachu/Eevee, een vriend simpelweg met een schud van de Joy-Con-controller mee te laten spelen in dezelfde wereld. Op die manier is lokale multiplayer heel toegankelijk. Het is nu trouwens ook wel tijd voor online multiplayer in de Pikmin-serie: Bingo Battle of de missies uit Pikmin 3 zijn perfect voor online! Verder zouden de Joy-Con-controllers van de Nintendo Switch perfect zijn voor besturing à la Wii-remote en Nunchuck met nog de extra luxe van HD-Rumble erbij. Maar ja, de vraag blijft dus nog altijd of we Pikmin 4 überhaupt nog dit jaar zien. Hopelijk steekt Pikmin 4 dit jaar dus niet de kop in het zand!
Next articleFIFA 19 voor Nintendo Switch krijgt releasedatum én online-mogelijkheden Previous articleAtmosferisch puzzelspel Pode verschijnt 29 juni voor de Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
Martijn | 10 juni 2018 11:29 | #282278
collapse
Begin me zo langzaamaan af te vragen of "Pikmin 4" niet gewoon is afgeblazen. Het kan. Miyamoto zei meermalig dat het spel ver af was of in vergevorderd stadium, maar ondertussen is het jaren stil. Nog geen screenshot. Je hoort hem er nooit meer over. Of vergroot dit juist de verrassing, mocht "Pikmin 4" ineens opduiken?

Misschien was het ooit een direct vervolg op "Pikmin 3" en meer van hetzelfde. Miyamoto heeft, zeker de laatste jaren, graag dat een nieuw deel in een serie ook iets vernieuwends biedt. Misschien "was dat er niet". Dat was ook zijn flauwekul-argument waarom er steeds geen nieuwe F-Zero verschijnt.

Misschien was het op de Wii U nog een zoethoudertje, maar toen bleek dat de Wii U flopte, is "Pikmin 4" misschien tegelijk gesneuveld. Dat het niet het goede moment was voor een 4e Pikmingame. Op de Wii U was het mogelijk snel te maken, opgebouwd uit onderdelen van "Pikmin 3". Heb je snel een nieuwe game in de reeks, bij gebrek aan line-up. Op de Switch ging het echter beter met het aanbod en verviel daardoor misschien de prioriteit van deze "Pikmin 4". In dat geval is een toekomstige "Pikmin 4" mogelijk niet hetzelfde spel, als waar jaren terug over gesproken werd.

Van mij mag "Pikmin 4" onderhand ook wel komen. Als zelfs Miyamoto's mislukte experimenten als "Project Giant Robot" een volwaardige uitgave verdienen, in vorm van "Nintendo Labo", dan moet er voor "Pikmin 4" ook plaats zijn. Intussen is het spel misschien al jaren in productie en geperfectioneerd. Hij zou immers al bijna af zijn geweest. Misschien zijn ze verder gegaan met inhoud toevoegen, polijsten en verbeteren. Dan moet het intussen wel wat verder van deel 3 afstaan. Het spel is bijna net zo lang in ontwikkeling als zijn voorganger, misschien intussen wel langer.

Ik hoop ook op "Pikmin 4". De derde moet ik ook nog eens uitspelen, maar de eerste 3 games waren zeer tof! Gewoon een echte overigens en geen platformer als "Hey! Pikmin". Zou echt blij zijn met een deel 4! Kan een mooie aankondiging zijn. Laten we hopen dat hij er dit jaar wel bij zit. Very Happy
Avatar
FalconPawnch | 10 juni 2018 12:42 | #282280
Reactie op post #282278 van Martijn
Hmm, nou ik denk inderdaad ook dat wat in het artikel staat het geval is; omzetten van Wii U naar Switch. Ik denk namelijk ook dat het in eerste instantie bedoeld was voor Wii U maar dat de verkopen uiteindelijk zo vies tegenvielen, dat ze er toch voor kozen om het naar de next generation te verplaatsen. Dit zou ook logisch zijn want Miyamoto weet natuurlijk al een van de eersten dat een nieuwe console in de maak is.
Avatar
Markiewong | 10 juni 2018 21:48 | #282290
Reactie op post #282278 van Martijn
Dat is niet hoe game development precies werkt. Nintendo heeft X aantal mensen (aka resources) die ze verdelen over de projecten waarbij zij denken dat die prioriteiten bevatten. Nintendo heeft tientallen games in pre productie en zodra één game klaar is gaan die mensen verdeeld worden over nieuwe projecten die dan productie ingaan. Een goed voorbeeld is Mario Kart 7 voor de 3DS waarbij mensen van het team zijn gehaald om Nintendogs af te maken voor de lancering van het systeem. Uiteindelijk kwam Mario Kart pas in december 2011 uit, terwijl hij misschien in de zomer al klaar had kunnen zijn als ze niet team leden naar een ander team hadden verplaatst. Ik kan me voorstellen dat Pikmin 4 niet zoveel prioriteit heeft binnen Nintendo, dus het project op een heel laag pitje ligt te komen terwijl Nintendo er een juiste timing voor vind. Datzelfde is gebeurde met project giant waarbij Nintendo Labo vond als geschikte platform om die game een tweede leven te geven. Of we een Pikmin 4 deze week gaan zien durf ik niet te voorspellen, ik denk dat Nintendo die teamleden, tenminste voor nu, liever gebruikt om system sellers te produceren zoals een 2D Mario of Mario Maker. Ik geef deze twee voorbeelden, omdat destijds Pikmin 3 door het team werd geproduceerd dat verantwoordelijk is voor de 2D Mario/Maker series.
Avatar
offensive | 10 juni 2018 12:59 | #282281
Hoop ook dat Pikmin 4 aanwezig is deze E3!!!
Avatar
Paul | 10 juni 2018 13:04 | #282282
Welke nieuwe Pikmin verwachten jullie? Ghost/Ethereal? Fairy? Grass? We gaan volgens mij de Pokémon kant op.. Razz
Avatar
ribbelchips | 11 juni 2018 10:39 | #282293
Ik ben groot fan van de Pikmin serie, maar ik hoop echt niet dat ze kiezen voor motion controls. Tenminste niet als enige optie. Ik speel veel liever gewoon met de pro controller.

Hoop verder ook op lekker veel multiplayer opties. Bingo battle was heel tof en ik heb me ook nog maanden lang vermaakt met de treasure en enemy hunts in multiplayer. Ben wel benieuwd wat je nu in de singleplayer moet verzamelen na onderdelen, gebruiksvoorwerpen en fruit. En of ze nog een nieuw soort Pikmin toevoegen.
Avatar
bawerbaard | 12 juni 2018 19:50 | #282371
Geen Pikmin 4 op de E3 ...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pikmin 4

Platform: Nintendo Switch
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: Onbekend